image
Stad Gent - Dienst Toerisme

Gent: de thuisstad van het Lam Gods

Gent leeft, maar is tegelijkertijd ook heel relaxed. Dankzij de vele natuur in en rond de stad kun je haast overal in de schaduw van een boom of langs het water tot rust komen.

Geniet van Gentse big city vibes

Helemaal uitgerust? Laat je dan vooral begeesteren door de Gentse big city vibes. Start met het vele erfgoed dat Gent te bieden heeft. De dag bijzonder afsluiten? Maak dan zeker een wandeling langs de prachtig verlichte gebouwen en monumenten. Straten, pleinen en gevels worden in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld; een waar schouwspel dat je zeker niet mag missen bij je bezoek aan het mooie Gent


Bewonder als een van de eersten het past gerestaureerde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck

Foto: Cedric Verhelst

Het Lam Gods heeft niet alleen een indrukwekkende restauratie achter de rug, het kreeg ook een nieuwe én adembenemende plek binnen de Sint-Baafskathedraal. Dankzij deze herlokalisatie kun je de goddelijke kleuren van het Lam Gods dichter dan ooit bewonderen; een unieke beleving. Minstens even indrukwekkend is de bewogen geschiedenis van dit meesterwerk, van diefstal tot bijna-vernietiging. Tijdens een unieke tour door de crypte van de kathedraal ontdek je de avonturen van het Lam Gods tot in het kleinste detail. Een ware thriller die je doet beseffen wat een wonder het is dat je dit werk, al bijna zeshonderd jaar nadat het voor het eerst aan de wereld werd getoond, nog kunt bewonderen op de plek waarvoor het oorspronkelijk gemaakt werd.  We kunnen je één ding beloven: deze up close and personal ontmoeting zul je niet snel vergeten. 


Waan je een ridder in de twaalfde eeuw in het Gravensteen

Heel uniek aan Gent is dat er zich ten midden van deze levendige stad ook een burcht bevindt die je een volledig beeld geeft van de riddercultuur in de twaalfde eeuw. Zowel het poortgebouw, de walmuur, de donjon (versterkte woontoren), de grafelijke residentie als de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast vind je in het Gravensteen een unieke verzameling foltertuigen. Sinds kort is er ook een audiotour met humoristische ondertoon beschikbaar. De gids vertelt je de geschiedenis, doorspekt met grappige anekdotes en meeslepende riddergevechten op de achtergrond. Wie op zoek is naar een ontspannende manier om geschiedenis te leren en te beleven, zal dit vast een voltreffer vinden. Grijnzen, grinniken, giechelen en luidop lachen zijn ook bij de ridders van het Gravensteen toegelaten.  


Zoek de rust op in de kleine straatjes van de Gentse Begijnhoven

Naast het alom bekende Patershol zijn er nog veel meer prachtige plekken in Gent waar je rust zult kunnen vinden in eeuwenoude steegjes. Begijnhoven werden vanaf de dertiende eeuw opgericht voor vrouwen die ‘samen in afzondering’ graag een godvruchtig leven wilden leiden zonder een kloostergelofte af te leggen. In Gent vind je maar liefst drie begijnhoven, waarvan er twee zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Oud Begijnhof Sint- Elisabeth staat met zijn drie verschillende kerken bekend als de holy corner van Gent. Maar ook het Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen - het best bewaarde begijnhof van voor de Franse Revolutie - is zeker de moeite waard. Zie je het graag groots? Het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth aan de rand van de stad gaf maar liefst plaats aan zeshonderd begijnen die er toen al de stilte en sereniteit vonden. 

Ben je op zoek naar een citytrip die voelt als een adempauze? Dan tref je het in Gent, want deze stad barst van de prachtige pauzeplekken! Check ze allemaal op VisitGent.be. 


Meer Belgische kunststeden? Lees ook: 

  

  


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!