image
REDACTIE

Beste reistijd: september

Ben jij van plan om in september op vakantie te gaan? Van Canada en IJsland tot Noorwegen en Zuid-Afrika: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in september, plús de leukste bezienswaardigheden!

Australië (New South Wales) | Bhutan | Brazilië (Bahia) | Canada (Yukon) | Chili (Paaseiland) | China (Sjanghai) | Duitsland (Beieren) | Ecuador | Frankrijk (de Vercors) | Frans-Polynesië | Ierland | IJsland | Indonesië (Java) | Italië (Amalfikust) | Japan | Madagaskar | Namibië | Noorwegen (noord) | Portugal (Algarve) | Roemenië (Transsylvanië) | Verenigde Staten (Montana) | Zuid-Afrika (Oost-Kaap) | Zuid-Korea | Zwitserland (Berner Oberland) 

Australië: New South Wales

De Sydney Harbour Bridge is de breedste boogbrug ter wereld. Foto: Ellen

De Sydney Harbour Bridge is de breedste boogbrug ter wereld. Je kunt de brug tot boven op de boog beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over Sydney. Foto: Ellen

Beste reistijd New South Wales, Australië
Voor de perfecte weersomstandigheden reis je in de lente (september t/m november) naar New South Wales in Australië. Het is er dan aangenaam warm, alles staat in bloei en het culturele seizoen is nog volop aan de gang.

New South Wales is gezegend met fantastisch natuurschoon en een waanzinnig klimaat. De natuurlijke haven van Sydney, ongeëvenaarde stranden en eindeloze wandelpaden van Blue Mountains National Park doen je die vierentwintig uur lange vliegreis snel vergeten. 

Brazilië: Bahia

Het strand Engenhoca even ten zuiden van de gezellige kustplaats Itacaré ligt aan een perfecte baai. Foto: Malou van Breevoort.

Het strand Engenhoca even ten zuiden van de gezellige kustplaats Itacaré ligt aan een perfecte baai, met palmen, 
een klein junglestroompje en een handjevol surfers. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Bahia, Brazilië
De beste reistijd voor Bahia in Brazilië is van de tweede helft van augustus t/m eerste helft van november.

Eindeloze, door palmen omzoomde zandstranden? Check. Verborgen surfparadijzen? Check. Afgelegen eilandjes waar je helemaal tot rust kunt komen? Check. Het is geen wonder dat Bahia, in het altijd zonnige noordoosten van Brazilië, de favoriete vakantiebestemming van de Brazilianen zelf is. De kust is maar liefst duizend kilometer lang, en dan hebben we het nog niet eens over de machtige tafelbergen en canyons van het binnenland, want die zijn een andere reis waard. Veel Brazilianen zien Bahia ook als de ziel van hun land. In de zestiende eeuw zetten de Portugezen hier voet aan wal en legden de basis voor wat later Brazilië zou worden. Hier kwamen de meeste slaven uit Afrika aan, die te werk werden gesteld op enorme suikerrietplantages. Hun culinaire tradities, muziek (samba), dans (capoeira) en geloof (candomblé) drukken nog steeds een stempel op heel Brazilië en zijn — naast alle heerlijke stranden en natuurschoon — een onbetwist hoogtepunt van je reis.

Bhutan

De cultuur in Bhutan is fascinerend. Foto: Getty Images

Het boeddhistische bergstaatje Bhutan staat synoniem voor avontuur buiten de gebaande paden. 
De natuur is er overweldigend, de cultuur fascinerend. Foto: Getty Images

Beste reistijd Bhutan
Het voor- of najaar is de beste reistijd voor Bhutan. Overdag schommelen de temperaturen dan grofweg tussen de 15 en 25 graden, hoewel dit sterk afhankelijk is van de hoogte. In de hoofdstad Thimphu is het bijvoorbeeld een stuk kouder. Van juni t/m augustus heb je met name in de dalen last van de moesson. In het voorjaar staan de vele rododendrons en orchideeën prachtig in bloei. In het najaar zijn er veel bijzondere dansfestivals (tsechus).

Eeuwenlang is Bhutan afgesloten geweest van de buitenwereld. Zelfs tot halverwege de jaren zestig was het boeddhistische bergstaatje slechts te voet bereikbaar via een hoge pas vanuit Tibet. Bhutan staat nog steeds synoniem voor avontuur buiten de gebaande paden. De natuur is er ongerept en overweldigend: van het tropisch regenwoud in het zuiden tot de alpenweiden en de hoge Himalaya-pieken in het noorden.

Canada: Yukon

De Amerikaanse zeearend of witkopzeearend is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. Foto: Getty Images

De Amerikaanse zeearend of witkopzeearend is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. 
Hij is herkenbaar aan zijn gele snavel. Foto: Getty Images

Beste reistijd Yukon, Canada
Reis naar Yukon in Canada bij voorkeur van juni tot en met september. Ervoor en erna is te koud; Yukon heeft een subarctisch klimaat.

Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada, is belachelijk groot. Er liggen een paar kleine dorpen op de kaart, met namen als Little Salmon, Destruction Bay en Beaver Creek. Stel je er niet te veel van voor — meer dan twee huizen of een loods is het vaak niet. In Yukon wonen zelfs zo weinig mensen dat het geen officiële provincie is maar een territory, zonder eigen bestuursrecht. Ga je hiken, dan ben je direct in ongerepte natuur, met elanden, wolven en beren. Raften, kajakken, bergbeklimmen en vissen behoren tot de andere activiteiten waarvoor je als outdoorfanaat het rijk alleen hebt, met een beetje geluk een voorstelling van het noorderlicht als grote finale.

Chili: Paaseiland

Moai-beelden, de grote stenen standbeelden in de vorm van hoofden op Paaseiland. Foto: Marc van Kessel

Wetenschappers tasten nog steeds in het duister over de exacte functie van de 887 Moai-beelden, 
de grote stenen standbeelden in de vorm van hoofden op Paaseiland. Foto: Marc van Kessel

Beste reistijd Paaseiland, Chili
Op het Polynesische Paaseiland is het in de zomer erg warm en in de winter erg regenachtig en tussen december en februari is het er relatief druk. De beste reistijd voor Paaseiland is dus maart en september t/m november.

Er zijn maar weinig plekken op aarde zo afgelegen én mysterieus als het tot Chili behorende Paaseiland. De dichtstbijzijnde bewoonde wereld, de eveneens afgelegen Pitcairn-archipel, bevindt zich meer dan tweeduizend kilometer verderop. De oorspronkelijke naam van dit eilandje ter grootte van Texel is Rapa Nui, ‘grote’ rots in het Polynesisch. Je zult het kennen van de 887 Moai-beelden, de grote stenen standbeelden in de vorm van hoofden. Onderzoekers vermoeden dat ze werden gebouwd door de oorspronkelijke Polynesische bewoners van Paaseiland, maar over de reden tasten ze nog altijd in het duister. Dagelijks rijden tientallen toeristenbussen het eiland rond. Ze volgen een vast traject, onder andere langs een aantal Moai en de krater waar ze werden vervaardigd. Jij volgt de meute naar de populaire plekken en geniet er van het mooie licht maar komt ook op een later tijdstip terug. Want zodra de bussen huiswaarts zijn gekeerd heb jij het rijk voor jou alleen. Ga ook te voet of op de fiets op bezoek bij minder bekende Moai. Het eiland is klein genoeg om niet te verdwalen.

China: Shanghai

In de vroege ochtend beoefenen locals tai chi op de Bund, de befaamde oeverpromenade van Sjanghai. Aan de overkant glimmen de torens van zakenwijk Pudong. Foto: Getty Images

In de vroege ochtend beoefenen locals tai chi op de Bund, de befaamde oeverpromenade van Shanghai. 
Aan de overkant glimmen de torens van zakenwijk Pudong. Foto: Getty Images

Beste reistijd Shanghai, China
Maart t/m medio mei en eind september tot begin november zijn de beste maanden voor een bezoek aan de Chinese stad Shanghai. De temperatuur is dan het aangenaamst.

In den beginne was er opium. Grote delen van de Chinese bevolking waren er tot en met de negentiende eeuw verslaafd aan, met dank aan Britse smokkelaars die van overheidswege werden gesponsord. Reden voor China om tot twee keer toe oorlog met Engeland te voeren. Het centrum van de opiumhandel was Shanghai (‘boven zee’), dat als havenstad dankzij de harddrug een enorme groei doormaakte. In de twintigste eeuw werd de stad ook een belangrijk financieel centrum dat gelukzoekers uit de hele wereld trok. Ook in de huidige onstuitbare opmars van de Volksrepubliek China als kapitalistische grootmacht, fungeert Shanghai nog steeds als de economische motor van het land. De groei van de stad – nu al een van de grootste mensenmassa’s op aarde – is duizelingwekkend. Honderden wolkenkrabbers schieten de lucht in, de energie (en het geld) is tastbaar. En toch: de stad mag dan internationaal en hypermodern overkomen, ze is ook op en top traditioneel Chinees. Als reiziger betreed je een andere wereld die in no time verslavend werkt ...

Duitsland: Beieren

Het 19de-eeuwse Slot Neuschwanstein in Beieren. Foto: Marion Stoffels
Dat het negentiende-eeuwse Slot Neuschwanstein sprookjesachtig aandoet is geen toeval. 
Opdrachtgever koning Lodewijk II van Beieren was geobsedeerd door sprookjes. Foto: Marion Stoffels

Beste reistijd Beieren, Duitsland
Mei, juni en september zijn de beste maanden voor Beieren. Het Duitse klimaat komt grotendeels overeen met het Nederlandse, met neerslagrijke winters en soms warme zomers. Richting het zuiden van Duitsland wordt het klimaat in de zomer iets aangenamer. Daar kan de temperatuur flink oplopen, helemaal als de föhnwind door het land waait. Het voorjaar is de tijd bij uitstek om door steden te slenteren. Het land is het gehele jaar goed te bezoeken, maar in het najaar kleuren de bossen prachtig goud.

Beieren is het Duitsland van de clichés, maar ook van de verbeelding: majestueuze Alpenreuzen, sprookjesachtige kastelen en biertuinen. Qua oppervlakte is Beieren, met als hoofdstad metropool München, de grootste van de zestien deelstaten van Duitsland. Ook het wereldberoemde Schloss Neuschwanstein is gelegen in dit deel van het land, evenals Duitsland's hoogste bergtop, de Zugspitze.

Ecuador

De locals van Ecuador zijn warm, vriendelijk en altijd in voor een praatje. Foto: Louise ten Have

Ecuador is bijzonder etnisch divers. Het Zuid-Amerikaanse land heeft maar liefst veertien inheemse volkeren, 
waarvan de Quichua de grootste groep vormen. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Ecuador
Juni t/m september zijn de beste maanden voor Ecuador. In het binnenland is de warmste en droogste periode van juni tot december. Ga je in september, dan zit je ook nog eens in het toeristisch laagseizoen.

Ecuador heeft alles, aldus de Ecuadoranen. Het is moeilijk ze daarin ongelijk te geven. Door de hoogteverschillen en de ligging op de evenaar is de natuur extreem divers, van tropische regenwouden tot ruige altiplano (hoogvlakte). Er zijn verlaten stranden, mooie koloniale steden, authentieke inheemse dorpen en een veelheid aan inheemse culturen. Het eten is simpel maar heerlijk en de mensen zijn warm, vriendelijk en altijd in voor een praatje. Het land is volop in ontwikkeling, maar toeristisch is het slechts op enkele plekken.

Frankrijk: de Vercors

Uitzicht op de Mont Aiguille vanuit Chichilianne, in het relatief onbekende Franse natuurgebied Vercors. Foto: Chris König

Uitzicht op de Mont Aiguille vanuit Chichilianne, in het relatief onbekende Franse natuurgebied Vercors. 
Je kunt hier (e-)mountainbiken, paragliden en natuurlijk hiken. Foto: Chris König

Beste reistijd de Vercors, Frankrijk
Bezoek de Franse Vercors tussen mei en oktober. In het voorjaar bloeien er tal van orchideeënsoorten. Ook in de herfst is het er mooi, maar verwacht in de bossen geen uitgebreid kleurenpalet: er groeien vooral beuken en naaldbomen.

Nederlandse toeristen kiezen en masse voor de aangrenzende departementen Hautes Alpes, Drôme en Ardèche, maar voor wie iets anders wil dan oranjecampings met Nederlands als voertaal is Isère — met daarin het grootste deel van de Vercors — een verademing. Zelfs veel Fransen lijken dit verrassend veelzijdige stukje van hun land niet te kennen, op een groepje ingewijde outdoorliefhebbers na. Hier kom je om te (e-)mountainbiken, rotsklimmen, paragliden, langlaufen en natuurlijk hiken, van relaxte dagtochten zonder al te veel hoogtemeters door de lieflijke beukenbossen van Les Coulmes tot stevige kuitenbijters naar een handvol pieken boven de 2000 meter.

Frans-Polynesië

Speervisser in Frans-Polynesië. Foto: Louise ten Have

Sly Rafael Teapiki poseert met zijn speervisuitrusting op het Frans-Polynesische eiland Tekava. 
De speer wordt afgeschoten door een katapultelastiek te spannen. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Frans-Polynesië
De droge maanden mei, juni en september zijn ideaal voor Frans-Polynesië.

Frans-Polynesië is een modern land dat bestaat uit vijf archipels met in totaal 118 eilanden. De bekendste eilanden zijn Tahiti en Bora Bora. Maar Frans-Polynesië heeft veel meer te bieden dan deze twee media-iconen. Je kunt hier duiken met honderden dolfijnen, reuzenmanta’s en – voor de liefhebber — haaien, of dagenlang op je eigen bountyeilandje doorbrengen. Je hebt het gevoel echt aan het eind van de wereld te zitten, ver weg van alles. En dan die kleuren! De turkooizen en kobaltblauwe lagunes zijn van buitenaardse schoonheid.

Ierland

De Black Valley in County Kerry was de laatste plek in Ierland die werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Foto: Louise ten Have

De Black Valley in County Kerry was de laatste plek in Ierland die werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. 
Rijd er langs riviertjes, meren en watervalletjes. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Ierland
Wil je op vakantie naar Ierland, reis dan in mei, juni of september.

Groen, groen en nog eens groen. Dat is wat je ziet in Ierland, bijgenaamd the Emerald Isle. En dat groen is allesbehalve saai. De kust kenmerkt zich door kiezelbaaien, lichtgrijze zandstranden, ruige rotsen, en eindeloze vergezichten over de Atlantische Oceaan, waar talloze eilanden liggen, elk met een eigen karakter. Het binnenland is bezaaid met valleien, watervallen en meren. Waar je ook bent, ergens in de achtergrond hoor je wel een schaap blaten. Bijna elke plek leent zich om wandelend te verkennen. Overal zijn er ruïnes van kastelen, stenen bijenkorfhuizen, steencirkels, heilige bronnen, kerken en Keltische kruizen te bewonderen. De vriendelijke Ieren vertellen je er graag verhalen over — het verleden is hier op bijzonder tastbare wijze verweven met het landschap.

IJsland

Op het schiereiland Snaefellsnes in IJsland heb je een gletsjer, watervallen, bergen en de Atlantische Oceaan voor de deur. Foto: Yvonne de Bondt

Bij het dorpje Arnastapi op het schiereiland Snaefellsnes in IJsland heb je een gletsjer, watervallen, 
bergen en de Atlantische Oceaan voor de deur. Foto: Yvonne de Bondt

Beste reistijd IJsland
Mei en september zijn de beste reistijden voor IJsland: vaak helder weer en nog niet zo druk. Dan zijn nog steeds bijna alle wegen goed begaanbaar en openbaart IJsland zich in al haar kleurenpracht aan je.

IJsland is een vulkanische opwelling van de oceaanbodem, ooit gekoloniseerd door Noormannen en Vikingen met vrijheidsdrang. Dit levert een fantastische combinatie van woeste natuur en een bijzonder slag mensen op. Voor reizigers met een avontuurlijke inborst biedt IJsland eindeloze mogelijkheden. Van raften, klimmen, rijden in een auto met vierwielaandrijving, vissen en wandelen tot zwemmen in natuurbaden, skiën en sneeuwscooteren. In IJsland zijn – door de goed aangelegde ringweg (Route 1) en een groot aantal binnenlandse vluchten – alle uithoeken goed bereikbaar.

Indonesië: Java

De Borobudur op Java. Foto: Ton Kuper

De Borobudur op Java staat te boek als ’s werelds grootste boeddhistische tempel en 
is een symbool voor het Nirwana, de hoogste spirituele staat. Foto: Ton Kuper

Beste reistijd  Java, Indonesië
Het droge seizoen, van mei tot oktober, brengt warm, droog en zonnig weer op het Indonesische eiland Java – perfect voor wandelingen, fietstochten en strandactiviteiten.

Met meer dan 140 miljoen inwoners is Java het drukstbevolkte eiland ter wereld en het kloppende hart van Indonesië. Tussen alle mega-steden en mensenmassa’s vind je fascinerende tempels zoals toeristenmagneten Borobudur en Prambanan én fantastische natuur, waaronder vulkanen, regenwoud en parelwitte stranden.

Italië: Amalfikust

De Witte Grot op het eiland Capri is alleen bereikbaar vanaf het water en via een smal, in de rotsen uitgehakt slingerpad dat naar de villa Casa Malaparte leidt. Foto: Malou van Breevoort

De Witte Grot op het eiland Capri is alleen bereikbaar vanaf het water en via een smal,
in de rotsen uitgehakt slingerpad dat naar de villa Casa Malaparte leidt. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Amalfikust, Italië
Mei, juni, september en oktober aan de Italiaanse Amalfikust zijn minder heet dan juli en augustus en vooral minder druk.

De Amalfikust staat bekend als de mooiste van Italië. Daarom komen hier waarschijnlijk van oudsher massa’s rijkaards en beroemdheden, hoewel die meer en meer naar Capri trekken, een deels met villa’s volgebouwd eiland vijf kilometer verderop. Je kunt zowel op het vasteland als op Capri dan ook bakken geld uitgeven in peperdure hotels, luxe bars en Michelinsterrenrestaurants. Toch hóéf je niet rijk te zijn voor een ultieme, romantische filmsterrentrip. Allereerst is de zon gratis. De verse vis en pasta’s, de wijn en limoncello zijn weergaloos, niet in de minste plaats in de betaalbare familierestaurantjes. En logeren doe je voor een zacht prijsje in agriturismo’s: sfeervolle boerderijen of landhuisjes met gastenvertrekken.

Japan

Het bamboebos van Arashiyama in de miljoenenstad Kioto, het culturele hart van Japan, werd aangelegd als akoestische. Foto: Yvonne de Bondt

Het bamboebos van Arashiyama in de miljoenenstad Kioto, het culturele hart van Japan, 
werd aangelegd als akoestische rustplek. Foto: Yvonne de Bondt

Beste reistijd Japan
April, mei, september en oktober zijn de beste reismaanden voor Japan. Met extremen van een subarctisch klimaat op Hokkaido en een subtropisch klimaat op Okinawa verveelt het Japanse weer nooit. In het najaar (september en oktober) en voorjaar (maart tot juni) komen de twee uitersten samen in aangename, milde en droge dagen.

Buiten de grote steden heeft Japan een indrukwekkende natuur met meren, moerassen, bergen, vulkanen, groene wouden en watervallen. De bouwers van duizenden schitterende tempels en heiligdommen hebben zich de afgelopen 1200 jaar laten inspireren door dit landschap. In Japan gaat ‘de wereld van morgen’ samen met eeuwenoude tradities en gebruiken.

Madagaskar

In het zuidwesten van Madagaskar markeren duizend jaar oude baobabs het landschap.Foto: Sylvia Overkamp

In het zuidwesten van Madagaskar markeren duizend jaar oude baobabs het landschap. 
Tijdens het natte seizoen slaan de bomen water op in hun dikke stam. Foto: Sylvia Overkamp

Beste reistijd Madagaskar
Het droge seizoen tussen mei en oktober is koel en winderig in de centrale hooglanden van Madagaskar, inclusief Antananarivo, maar erg aangenaam in het westen en zuidwesten.

Het Rode Eiland kan met recht het alles-in-één land worden genoemd: in het oosten gedijt een dicht tropisch regenwoud dat lijkt op de Amazone en de eindeloze rijstvelden in de centrale hooglanden doen denken aan Azië terwijl de ruige vlakten van het bloedhete westen nog het meeste weghebben van de Australische Outback en de ravijnen in het zuiden een kleine Grand Canyon vormen. Aan de kust lonken witte zandstranden die nog het meest doen denken aan de Cariben. En toch is Madagaskar met geen enkel ander land op aarde te vergelijken. Nadat het 160 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afbrak en de Indische Oceaan in dreef, ontstond hier een unieke flora en fauna, waarvan 70 lemursoorten, spiny forests en enorme baobabs het topje van de ijsberg vormen.

Namibië

In het Namibische Nationaal Park Etosha leven er meer dan zevenhonderd leeuwen. Foto: Erik Joosten.

In het Namibische Nationaal Park Etosha leven zo’n vijfhonderd cheeta’s 
(de hoogste concentratie cheeta’s van Afrika) en meer dan zevenhonderd leeuwen. Foto: Erik Joosten

Beste reistijd Namibië
Half maart tot half april en half september tot half december zijn de beste reistijden voor Namibië. De beste tijd om Etosha te bezoeken is tijdens de droge wintermaanden van juli tot oktober.

Namibië is Afrika in haar meest ontspannen vorm: makkelijk, veilig en goed te bereizen. Het land heeft aantrekkelijk uitziende gebaande paden. Menig toerist rijdt dan ook van gebaand pad naar gebaand pad: het standaardrondje Namibië. De enige variatie op dit rondje is dat reizigers het tegen de klok in doen. Maar tussen en buiten de gebaande paden van de populairste route van het land liggen pareltjes om nog écht te ontdekken. Loop bijvoorbeeld de onbekende Tok Tokkie Trail. Deze driedaagse hike van 22 km voert door NamibRand, met zijn spectaculaire woestijn- en berglandschap. Slaap tweemaal onder de sterren. Bagage en kampeerspullen worden verzorgd.

Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen, zoals hier de Lofoten-archipel, is gemaakt om te wandelen en fietsen. Foto: Björn Snelders

Noord-Noorwegen, zoals hier de Lofoten-archipel, is gemaakt om te wandelen en fietsen. 
Ontdek op je gemak de fjorden en vissersdorpjes. Foto: Björn Snelders

Beste reistijd Noord-Noorwegen
Bezoek Noorwegen bij voorkeur tussen mei en september.

Het eerste wat in het oog springt wanneer je door Noord-Noorwegen reist, is het drama dat wordt geboden door de natuur. Het is een gebied van extremen: de volgens de overlevering door trollen gehouwen fjorden die zich als duivelstanden ontworstelen aan de zee, de eindeloze toendra van het binnenland en het fameuze licht van de poolcirkel. Maar zeker zo interessant is de cocktail van mensen die je hier vindt. Van oudsher is dit het gebied van de Sami (of Samen), een seminomadisch volk met een cultuur waarin het houden van rendieren centraal staat.

Portugal: Algarve

Heerlijk stranden in Algarve. Foto: Peter Orsel

De stranden van de Algarve zijn heerlijk, maar laat het binnenland niet links liggen. 
Een inspirerende wandeltocht voert over de Via Algarviana, een oude handelsroute. Foto: Peter Orsel

Beste reistijd Algarve, Portugal
September en oktober zijn de beste maanden voor de Portugese Algarve.

In de Portugese Algarve is het zelfs in september en oktober overdag gemiddeld nog een heerlijke 23 graden. De perfecte temperatuur voor een inspirerende wandeltocht over de Via Algarviana, een pad dat dwars door het binnenland slingert. Oorspronkelijk was de weg een oude handelsroute die werd gebruikt door de Moren en de Romeinen. Een groep wandelaars besloot de Via nieuw leven in te blazen, met gloednieuwe bewegwijzering en faciliteiten. 

Roemenië: Transsylvanië

De Roemeense DN7C is misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Foto: Getty Images

De Roemeense DN7C is misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Negentig kilometers draaien 
leidt je dwars door het Fagarasgebergte. Foto: Getty Images

Beste reistijd Transsylvanië, Roemenië
Het late voorjaar is een aangenaam moment om in Roemeens Transsylvanië te vertoeven. September is een goed alternatief.

Transsylvanië, in het zuiden en oosten begrensd door de Karpaten, is de regio bij uitstek voor een roadtrip op het eigen continent. Zo veel eigengereidheid, ruimte, romantiek en unieke natuur vind je op weinig andere plekken die zo dicht bij Nederland liggen. De Transsylvaanse identiteit zou je kunnen beschrijven als een Europees ideaal: etnische Szeklers, Magyaren, Csango’s, Saksen, Roemenen, zowel arm als rijk, ze leven hier allemaal naast elkaar. Dit is niet het land van Dracula en van andere vampiers, maar van gewone mensen met een lange geschiedenis en een diep Transsylvaans bewustzijn. Ga op kastelen- en fortenjacht, wandel door de bossen, hang rond met herders en hun kudden, drink wijn en likeur, en geniet van de volksmuziek.

Verenigde Staten: Montana

De ‘Grand Canyon of the Yellowstone’ in de staat Montana ontstond waarschijnlijk door erosie na de uitbraak van de Yellowstonesupervulkaan, zo’n 600.000 jaar terug. Foto: Stijn Hoekstra

De ‘Grand Canyon of the Yellowstone’ in de staat Montana ontstond waarschijnlijk door erosie 
na de uitbraak van de Yellowstone-supervulkaan, zo’n 600.000 jaar terug. Foto: Stijn Hoekstra

Beste reistijd Montana, Verenigde Staten
Juni t/m september zijn ideale maanden voor de Amerikaanse staat Montana. 

Montana, bijgenaamde Big Sky Country, is de op drie na grootste staat van de Verenigde Staten, maar heeft de op twee na laagste bevolkingsdichtheid. Het is er, kortom, léég. Het oosten bestaat uit uitgestrekte, vlakke prairies die verbleken naast het spectaculaire westen, waar 77 (!) verschillende bergketens te vinden zijn die deel uitmaken van de Rocky Mountains. Maar er zijn ook wetlands te vinden, terwijl de bergen wemelen van de meren en de rivieren. Veel draait hier dan ook om de natuur: hiken, vissen, raften en jagen.

Zuid-Afrika: Oostkaap

Een bijzonder ruig stukje Oost-Kaap in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

Afgelegen stranden behoren tot de hoogtepunten van de Wild Coast, een bijzonder ruig stukje Oostkaap 
in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

Beste reistijd Oostkaap, Zuid-Afrika
Je wilt de Zuid-Afrikaanse Oostkaap het liefste tussen september en november bereizen; alles staat in bloei en je kunt walvissen zien.

Afgelegen stranden, ruige kliffen en groene heuvels waar kleine Xhosa-dorpjes de enige tekenen van leven zijn – er zijn weinig plekken die kunnen tippen aan de Oost-Kaapse Wild Coast voor een onvergetelijke vakantie. De kust strekt zich uit van East London in het zuiden tot Port Edward in het noorden. Ga er wandelen of paardrijden langs rivieren, uitgestrekte baaien en watervallen die de zee in storten.

Zuid-Korea

Hyeon Hi Wook is een haenyeo, ‘zeevrouw’, op Jeju. Foto: Malou van Breevoort

Hyeon Hi Wook is een haenyeo, ‘zeevrouw’, op Jeju. Op dit eiland staat de vrouw aan het hoofd van de familie 
en duikt het gehele jaar door naar zeewier en schelpdieren. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Zuid-Korea
September en oktober zijn goede maanden om Zuid-Korea te bezoeken. 

Zuid-Korea is een land met een lange en dramatische geschiedenis. Het kwam voort uit Korea, dat op zijn beurt voortkwam uit de Drie Koninkrijken van Korea, die rond het jaar nul werden verenigd door koning Munmu van Silla. In 1910 werd Korea geannexeerd door Japan, dat het pas weer moest afstaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd Korea in tweeën gedeeld. Terwijl Noord-Korea tegenwoordig een communistische schurkenstaat is, heeft Zuid-Korea zich langzaam ontwikkeld tot een op westerse leest geschoeide democratie. Naast een land van cultuur en tradities, is het het land van Samsung en autofabrikanten als Daewoo, Hyundai en Kia. Dankzij het uitgebreide ov-netwerk zit je zo in prachtige bergen en bossen of aan zee. Let wel, het rijk alleen heb je vrijwel nergens — dit is een van de dichtstbevolkte en hoogstontwikkelde landen ter wereld.

Zwitserland: Berner Oberland

Voor een stukje verkoeling in de buurt van de Zwitserse stad Bern zoek je één van de fotogenieke meren op. Foto: Cuno de Bruin

Voor een stukje verkoeling in de buurt van de Zwitserse stad Bern zoek je één van de fotogenieke meren op, 
zoals de smaragdgroene Brienzersee. Foto: Cuno de Bruin

Beste reistijd Berner Oberland, Zwitserland
Bezoek het Zwitserse kanton Bern tussen mei en september.

Groot plusplunt van elke Zwitserse stad is dat de spectaculairste natuur van Europa om de hoek ligt. Dat geldt in het bijzonder voor Bern. De Alpen ten zuiden van de stad, in de regio Berner Oberland, schieten tot wel 4.158 meter de lucht in en lokken outdoorliefhebbers met hun schitterende trails, watervallen en kloven. Voor een stukje verkoeling zoek je een van de fotogenieke meren op, zoals de smaragdgroene Brienzersee. Huur een bootje om het meer op te gaan en af en toe een duik te nemen (let op: omdat het meer door gletsjers wordt gevoed is het water niet voor watjes!). Aan het meer zijn genoeg leuke restaurantjes waar je kunt genieten van de relaxte sfeer en de zon achter de bergen kunt zien ondergaan.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!