Jaapruurd

'430296' door Jaapruurd '430296' door Jaapruurd

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Moskee bij nacht 01

Jaapruurd

Een vrouw loopt over de grote binnenplaats naar de ingang van de 'Sheikh Zayed Grand Mosque'.

'399613' door Jaapruurd '399613' door Jaapruurd

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Light & Shadows on...

Jaapruurd

Deze foto heb ik een kwartiertje geleden gemaakt (18-08-13) op Vlieland. Het is een onbewerkte foto (alleen vanuit RAW naar JPEG omgezet voor upload). Ik hou van spelen met licht in fotografie. En daarbij dus in veel gevallen ook de 'afwezigheid' van licht, want licht creëert schaduwen. Pas toen ik 100 % voor de fotografie ging, heb ik ECHT leren kijken naar de wereld om me heen. En hoe mooi alles is!

'399591' door Jaapruurd '399591' door Jaapruurd

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Nachtvissen in...Ista

Jaapruurd

Terug in mijn favoriete stad na een hectische trip over de hele wereld (Canada, Polen, Hongarije en Turkije), deels voor werk, deels voor vakantie (en een bruiloft). Hier maakte ik een wandelijk aan de Aziatische kant van de stad (Üsküdar, nabij K?z Kulesi a.k.a Maiden's Tower voor de bekenden :) ) waar ik deze visser ontmoete. Een poosje mee gekletst over zijn stad, en hoe deze verandert. Bijzonder. Op de achtergrond zie je de Bosporus Brug (Bo?aziçi Köprüsü in het Turks), de brug die Europa met Azië verbindt. Istanbul is de enige stad in de wereld die twee continenten verbindt.

'399589' door Jaapruurd '399589' door Jaapruurd

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

De Burcht van Boeda

Jaapruurd

Na een hectische reis (deels voor werk en deels voor vakantie) van Toronto naar Vancouver, van Vancouver naar Warschau en ?ód? (Polen) en van ?ód? terug naar Warschau om vervolgens naar Budapest te reizen en na een aantal dagen door te reizen naar Istanbul (Turkije) kwam ik hier, op deze locatie dan eindelijk tot rust. De hele avond gelezen uit een prachtig boek, genietend van live muziek met op de achtergrond dit uitzicht. Ik ben nu eenmaal gek op fotograferen en filmen, dus een foto mocht uiteraard niet ontbreken. Wat we hier zien is het uitzicht over de Donau vanaf de 'Burcht van Boeda.' De bekende bruggen van de stad zijn zichtbaar, het eiland - waar je zomers heerlijk kunt relaxen (makkelijk te bereiken via diverse bruggen aan weerskanten van de Donau) - en het parlement (aan de rechterkant van de foto).

'344131' door Jaapruurd '344131' door Jaapruurd

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Praatje maken

Jaapruurd

Een veel voorkomend tafereel in Lissabon. Of het nu aan het water is, in het centrum, of in de meer afgelegen straatjes zoals hier, de mensen in Portugal houden van kletsen. Ik liep regelmatig door dit straatje en kwam dit drietal vaak tegen. Altijd vrolijk 'hello' zeggend. In een zonnige stad als Lissabon, ondanks de her en der vervallen huizen (en de crisis die het land momenteel nog steeds doorgaat), hangt er een optimistische en vriendelijke sfeer onder de mensen. Een bijzonder land en stad. Met bijzondere mensen.

'335301' door Jaapruurd '335301' door Jaapruurd

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Baywatch in Nederland

Jaapruurd

Het strand van Schiermonnikoog wordt goed in de gaten gehouden. Leuk om te weten overigens, is dat je hier regelmatig - zelfs als er veel mensen zwemmen - zeehonden kunt zien die nieuwsgierig naar je kijken terwijl ze voorbij zwemmen. Soms op slechts 10 meter afstand :) Dit heb ik op de andere eilanden nooit meegemaakt.

'335297' door Jaapruurd '335297' door Jaapruurd

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Zonsondergang op...Sc

Jaapruurd

Op de eilanden zie je vaak de mooiste zonsondergangen. Met name op Vlieland is dit het geval vind ik zelf, omdat je hier Terschelling ook nog eens ziet liggen. Maar ook op Schiermonnikoog is het iedere keer opnieuw weer ontzettend mooi. Ik denk dat je op dit soort momenten zowel letterlijk als figuurlijk heel dicht bij elkaar komt te staan en beseft hoe klein we eigenlijk zijn. Deze mensen stonden boven op de duin te kijken naar de zon die 10 minuten later in zee verdween.

'335265' door Jaapruurd '335265' door Jaapruurd

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

London, baby!

Jaapruurd

Typische architectuur in Londen. Prachtige gebouwen zijn overal te vinden in deze historische stad. En natuurlijk mag op zo'n foto het bekende 'Underground' bord van de metro niet ontbreken :)

'335260' door Jaapruurd '335260' door Jaapruurd

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Bazaar in de winter

Jaapruurd

Een bazaar in Istanbul in de winter. Twee verkopers maken een praatje. De vrolijke sfeer die op zo'n bazaar hangt, zelfs bij -10 waneer alles grijs en grauw lijkt is bijzonder.

'335245' door Jaapruurd '335245' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Jongen in Sanliurfa

Jaapruurd

Een portret van een jongen uit de stad Sanliurfa in Zuid-Oost Anatolia met een kip op zijn schouder. Onderweg naar het Koerdische gezin - nabij het oude deel van de stad, waar Abraham zou zijn geboren - waar ik destijds overnachtte, kwam ik deze jongen tegen. Wat me bijzonder aanspreekt aan deze foto zijn de ogen van de jongen. Ze communiceren. In zijn ogen zit namelijk iets van een persoon die veel heeft meegemaakt en zijn ogen lijken het allemaal te vertellen. Maar wanneer je de foto weer als geheel neemt is het ineens weer een jonge jongen. Het is alweer wat jaren terug dat ik deze foto gemaakt hebt, maar het beeld raakt me nog steeds!

'324023' door Jaapruurd '324023' door Jaapruurd

PolenLodz

PolenLodz

Onder de weg door

Jaapruurd

Een oud vrouwtje loopt in een tunnel onder een snelweg door in stad Lodz. Lodz spreek je overigens uit als 'woodzj' - met een Engels accent. Het is ook de stad waar een bekende filmschool staat waardoor de stad ook wel bekend staat onder de naam 'HollyLodz,' wat je dus uitspreekt als 'Hollywoodzj.' Afgezien daarvan is dit een stad waar nog veel van het communisme te zien en daadwerkelijk te proeven is. Oude kiosken uit die tijd en winkeltjes en standbeelden die in andere steden met de grond gelijk zijn gemaakt, staan hier nog vol van trots overeind. Lodz is een stad waar je echt even teruggaat in de tijd...

'324022' door Jaapruurd '324022' door Jaapruurd

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Moeder en dochter

Jaapruurd

Een moeder met haar dochter van een San stam, in Sandune, nabij de stad Gobabis. Een heel gezin met paard en wagen zat hier langs een weg te rusten en wat te eten en nodigden ons uit om een praatje met ze te maken. Erg moeilijk uiteraard aangezien ze geen Engels spraken en ook geen Zuid Afrikaans! En juist dit soort momenten zijn altijd bijzonder.. Je beseft namelijk dat, ook al spreek je elkaars taal niet, je toch een gesprek kunt voeren. Door te gebaren, door te laten zien.. Door interesse in elkaar te tonen en door elkaar te respecteren.. Wat is reizen toch mooi.. :)

'323640' door Jaapruurd '323640' door Jaapruurd

Namibië

Namibië

Aan het einde van de.

Jaapruurd

Onderweg naar 'het einde van de wereld' waar twee 'dorpen' Eiseb & Gam liggen. Na deze heuvel aan het einde van de weg liggen alleen nog zandpaden die door de wilde dieren zijn gemaakt waar ook de mens gebruik van maakt. Leeuwen lopen hier nog vrij rond, en hier leven mensen nog van de natuur. Maar de regering heeft de mensen van onder andere de San stam verboden om nog langer te jagen op wild. En dus probeert men de San mensen hier met vee om te leren gaan. Een moeilijk traject want generatie op generatie leefden deze mensen letterlijk naast leeuwen.

'323634' door Jaapruurd '323634' door Jaapruurd

BotswanaMaun

BotswanaMaun

De bus naar Maun

Jaapruurd

Het openbaar vervoer naar de stad Maun en alle tussengelegen dorpen die niet op een kaart voorkomen. De boom dient als on-officiële busstop omdat deze bescherming biedt tegen de zon.

'323633' door Jaapruurd '323633' door Jaapruurd

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Onderweg naar Maun

Jaapruurd

Onderweg naar Maun in Botswana kom je verschillende dorpen tegen. Houten hutjes langs de kant van de weg waar mensen nog veelal leven van de natuur. Toch is te zien aan de kleding dat ook hier de westerse wereld zijn intrede heeft gedaan. Overigens is Maun een uitstekende basis om de Okavango Delta ('s werelds grootste natuurlijke binnenlandse delta) te verkennen. Huur wel een 4wd met een gids als je er voor gaat... Ook een 'kamoro trip' (lage traditionele kano) door de moerassen die je langs nijlpaarden, krokodillen, olifanten leeuwen en andere wilde beesten brengt is zeer de moeite waard. Een gids die goed de weg kent zal je ook te voet meenemen naar mooie wild life spots en veel vertellen over het gebied en de dieren. Een prachtige ervaring!!

'322872' door Jaapruurd '322872' door Jaapruurd

Slowakije

Slowakije

Het Slowaakse paradij

Jaapruurd

Na een lange tocht langs, door en/of over bossen, weiden, heuvels, bergen, kloven, ravijnen, plateaus, grotten en watervallen was dit na een aantal dagen onze eerste aanraking met de bewoonde wereld. Slovenski Raj (Slowaaks paradijs) is, zoals de naam al doet vermoeden, bijzonder mooi en overigens niet eens heel toeristisch. Er zijn daarom nog veel wilde plekken te ontdekken. Je mag niet overal van de gebaande paden afwijken, maar daar waar het wel mag gaat er een wereld voor je open. Hoewel de uitgestippelde routes ook zeker prachtig en zeer de moeite waard zijn natuurlijk! Om de natuur te beschermen zijn er hier ladders neergezet om te voorkomen dat mensen zelf met hun klimuitrusting in de rotsen gaan hakken. De tochten zijn er van zeer makkelijk (ook prima te doen met kinderen) tot zwaar. Maar welke je ook kiest, je zult er geen spijt van krijgen!

'322664' door Jaapruurd '322664' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Het meisjeskasteel

Jaapruurd

'Kizkalesi' oftewel 'het meisjeskasteel' is een middeleeuws kasteel in de gelijknamige plaats Kizkalesi. Het ligt niet ver uit de stad Mersin. Het kasteel lijkt bijna op het water te drijven (of te zweven in de wolken als het een beetje mistig is) en ligt 200 uit de kust. Je kunt naar het kasteel zwemmen of met een bootje ernaar toe. Ik heb deze foto gemaakt vanuit de ruïnes van het 'Korykos kasteel' dat op de vaste wal ligt. Er lopen veel internationale archeologiestudenten door de stad en dit zegt denk ik wel iets over hoe bijzonder deze plek is. Bij aankomst lokt het stadje niet echt, maar blijf een paar dagen hangen en je wilt niet meer weg. Aan de overkant van de weg vanaf het 'Korykos kasteel' bevindt zich een oud necropolis. Er liggen hier nog vele oude sarcofagen en er zijn nog vele door de natuur overwoekerde muur/rotstekeningen te vinden.

'321683' door Jaapruurd '321683' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Het vervoer in Savur

Jaapruurd

Twee jonge jongens brengen tomaten rond op een ezel, een vervoersmiddel dat nog veel voorkomt in de oude Arabische stad Savur. Met name in de eeuwen oude bazaar zul je dit nog veel tegenkomen! Bekijk als je het leuk vindt voor een stadsbeeld van deze stad de twee foto's 'Arabische stad Savur bij nacht' en 'Arabische stad Savur overdag' die ik eerder geüpload heb.

'321377' door Jaapruurd '321377' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Arabische stad Savur.

Jaapruurd

De Arabische stad Savur, gelegen aan de rivier de Tigris. Bekijk ook de foto 'Arabische stad Savur overdag,' waar je dezelfde foto kunt zien, maar dan overdag en voor wat meer informatie over de stad en de omgeving.

'321375' door Jaapruurd '321375' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Arabische stad Savur.

Jaapruurd

Een overzicht van de stad Savur in het verre zuid oosten van Turkije. een van oorsprong Arabische stad, vol met historische gebouwen en promenades en gelegen in een groene vallei waar de beroemde rivier uit de bijbel de Tigris doorheen stroomt. Niet ver hiervandaan bevindt zich ook de oorsprong van de Eufraat.

'321285' door Jaapruurd '321285' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Paleis van 1001 nacht

Jaapruurd

In de stad Dogubayazit staat het paleis '?shak Pa?a Saray?' (Paleis van Isaak) nabij de grens van Iran. Omdat het paleis in een tijd gebouwd werd waar kastelen niet meer als 'bijzonder' werden gezien (en werden vuurwapens ontwikkeld), is het paleis nooit goed beveiligd geweest. De poorten waren makkelijk te overmeesteren. Maar '?shak Pa?a Saray?' is wel een zeldzaam voorbeeld van historische Turkse paleizen. Het word in de volksmond ook wel het 'paleis van 1001 nacht' genoemd. Op de achtergrond in de verte in de vallei is de stad Dogubayazit zelf te zien.

'321284' door Jaapruurd '321284' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Broers

Jaapruurd

Wederom een foto bij het 'Van Kasteel' (zie Van kasteel 1 & 2 - ook voor een stukje geschiedenis van het kasteel en omgeving in de beschrijving). Ditmaal gaat het om een portret van - ik denk - twee broertjes. De jongste doet extra stoer voor de foto. Misschien ook wel om groter te lijken dan zijn oudere broer? Voor mij zit het bijzondere van deze foto in het zonlicht en de expressies op de gezichten van de jongens.

'320941' door Jaapruurd '320941' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Van Kasteel 2

Jaapruurd

Wederom een foto vanaf de 'Van rots' met in de rug de ondergaande zon (boven het Van meer). Ditmaal met uitzicht op de oude stad (de ruïnes rechts beneden) die in 1915 door de Ottomanen werd verwoest toen de Russen binnen vielen. De Russen verlieten de stad weer toen, in 1917, hun eigen land een revolutie losbrak. zie ook mijn foto en beschrijving: 'Van kasteel 1'

'320929' door Jaapruurd '320929' door Jaapruurd

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Van kasteel 1

Jaapruurd

De wilde witte Van kat (met één oog groen, de ander blauw) en haar lust om te zwemmen, het grote meer Van - bijna een zee op zich - en een stad die oosters aanvoelt maar het toch nog net niet is. Voeg daarbij de gastvrijheid van de lokale bevolking, de fantastische uitzichten over het meer en stad toe en je wilt bijna niet meer weg. De oude stad van Van is in 1915 door het Ottomaanse leger verwoest, vlak voor de Russen de stad innamen. Maar deze citadel staat nog steeds trots boven op de 'Van rots' neer te kijken op het nooit veranderende meer aan de ene kant en de al-veranderende stad aan de andere kant. Aan de zijkant van het kasteel op de grond zijn nog ruïnes te zien van de oude stad van Van, destijds gebouwd op de ruïnes van de nog oudere stad Tushpa. Ook bevat deze citadel onder andere een rots inschrijving van koning ‘Xerxes van Perzië,’ ook bekend onder de naam ‘Xerxes de Grote.’ Daarnaast heeft bijvoorbeeld ook ‘Alexander de Grote’ de stad nog veroverd. Er wonen al mensen in deze omgeving sinds 5000 voor Christus.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier