Lodz

Lodz is de derde stad van Lodz en ligt ongeveer op het geografische middelpunt van het land. De stad werd in de 19e eeuw groot dankzij de textielindustrie. Je vindt er veel straatkunst. Karakteristiek in het stadsbeeld zijn de textielfabrieken en fabrikantenvilla's in neostijlen en jugendstil.

Informatie over Lodz

Beste foto's & tips van Lodz

'490276' door theoss '490276' door theoss

PolenLodz

PolenLodz

Oud Lodz

theoss

De piotrkowska loopt door het centrum van Lodz en is een winkel-restaurant en terrasjes-rijke straat die al heel mooi opgeknapt is en dus in oude glorie hersteld is met oog voor detail, wat ze doen, doen ze netjes en degelijk. Als je dan een zijstraat of doorgang van de piotrkowska neemt is het een andere wereld, vervallen en vaak onbewoond. Ze hebben nog wat te doen daar, die Polen. Maar eens wordt het "the place to be" daar en betaal je misschien wel een vermogen wat nu allemaal van die bouwvallen zijn.

'543006' door Fransvdg '543006' door Fransvdg

PolenLodz

PolenLodz

Zo was het.

Fransvdg

Na de Industriële Revolutie, in de 19e eeuw, groeide Lodz, dankzij de grote textielfabrieken, uit tot een echte stad. Hoe het er in de fabriek van Izrael Poznanski uitzag kun je heel mooi zien in het "Museum of the Factory". Dat is een onderdeel van het gebouwencomplex Manufaktura, waar ik al eerder een foto van geplaatst heb. Dankzij de grote foto op de achterwand lijkt het net alsof je bij een giga fabriekshal naar binnen kijkt. Dat effect komt het best tot zijn recht als je de foto uitvergroot.

'542514' door Fransvdg '542514' door Fransvdg

PolenLodz

PolenLodz

Sterren op straat

Fransvdg

De Piotrkowskastraat in Lodz is een van de langste winkelstraten in Europa. In de buurt van het Grand Hotel en de bioscoop "Polonia" vind je een Walk of Fame voor beroemde Poolse filmregisseurs en producers. Ik herkende daar de namen van o.a. Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski en de onlangs overleden Andrzej Wajda. Het is niet toevallig dat je deze Walk of Fame in Lodz vindt want hier is ook de Hogeschool voor film, televisie en theater. De naam die te lezen is op de voorste ster is die van Jerzy Toeplitz, mede-oprichter en lange tijd rector van deze school.

Laat kaart zien