Oost Anatolie

Oost-Anatolië is een van de zeven niet-administratieve regio's van Oost Anatolie, gelegen in het uiterste oosten van het land. Deze grootste en tegelijk dunstbevolkte regio van Oost Anatolie deelt landsgrenzen met vijf andere landen (Irak, Iran, Azerbeidzjan, Georgië en Armenië). Oost-Anatolië staat bekend om zijn vulkanisme en Mount Ararat, de hoogste berg van Oost Anatolie.

Informatie over Oost Anatolie

Beste foto's & tips van Oost Anatolie

'484813' door Huff '484813' door Huff

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Originele...klederdra

Huff

De Armeense kerk in Diyabakir in het oosten van Turkije is zeker een bezoek waard. Hij is geheel gerestaureerd en er zijn mooie fresco's te zien. Ook heb je kans dat je er oudere mensen ontmoet in de nog originele klederdracht.

'523169' door JannavEek '523169' door JannavEek

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Lemen stadje Harran

JannavEek

Het stadje Harran is een oud centrum van Mesopotamische cultuur. Volgens het Bijbelboek Genesis kwam Abraham vanuit zijn geboorteplaats Ur naar Harran om er enkele jaren door te brengen voordat hij naar Kanaän vertrok (Gen.11,3). De plaats is bekend om de typische lemen bijenkorfwoningen (trulli) waarvan het ontwerp zo'n 3000 jaar oud is. Door hun vorm bieden ze binnen koelte. Dat is ook wel gewenst want Harran ligt op de Harran-vlakte en is een van de heetste plekken van Turkije. Bezoek daarom best vroeg in de ochtend. De woningen zijn uniek voor in Turkije maar in Syrië kom je ze ook tegen. De huizen op de foto zijn opgeknapt en ingericht voor bezoekers. Er lopen gidsen rond die je wegwijs kunnen maken. Voor mij was het bezoek aan deze regio een highlight van de reis door zuidoost Turkije.

'497679' door JannavEek '497679' door JannavEek

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Alleen op Mnt Nemrut

JannavEek

Hier geniet ik het uitzicht op 2100 m alvorens de laatste 50 meter te klimmen naar de betoverende piek van Nemrut Dagi, de hoogste berg van het noordelijke Tweestromenland (Mesopotamië). Plan je bezoek hier tussen eind mei en half oktober en bij voorkeur in juli of augustus; de weg naar de top kan anders onbegaanbaar zijn door sneeuw. De meeste mensen zullen toch wel met een georganiseerde tour hier komen vanuit Kahta of Malatya of als langere dagtocht vanaf Sanliurfa of Cappadocië. Deze gaan ook bij voorkeur met zonsondergang en zonsopkomst naar de standbeelden kijken voor het fraaie licht. Dat hoeft niet per se voor mij en ik ben hier om 08:00 uur. Het is nog niet te warm. En raad wat .. ik ben er alleen wat een luxe! Het is eenvoudig met eigen (huur)auto te doen. Ik kwam uit Diyarbakir in de koelte van de vroege uurtjes gereden op haast lege wegen, tot Karadut, een dorp 12 km van de top. Daar reed ik het park in na betaling van 6 TL. De hele klim naar boven blijf je je maar verwonderen over hoe de beelden van een megalomane pre-Romeinse lokale koning op deze afgelegen berg komen.

Laat kaart zien