Graaf

9
Peru
Graaf was hier 31 Aug 2007
Het prachtige Santa Catalina klooster is een schitterend en intrigerend complex waar je over geplaveide straten en door steegjes slentert, het is een stad op zich en bestaat uit meer dan 100 huizen, 60 straten, een hoofdplein, een kerk en zelfs een begraafplaats. Sinds 1970 is het toegankelijk voor publiek. Hiervoor hebben nonnen honderden jaren lang hier in complete afzondering geleefd, en was het leven binnen de muren van dit klooster een compleet mysterie voor de buitenwereld want er mochten geen buitenstaanders naar binnen. Het kloostercomplex is goed bewaard gebleven en je zult versteld staan van alle prachtige woningen die je hier zult zien. Op dinsdagen en donderdagen kun je er ook ‘s avond heen en dan wordt het complex magisch verlicht door lantaarns, wat een zeer mystieke sfeer geeft.
Land
  • authentiek klooster
  • cultuur-historisch hoogtepunt
  • flinke entreeprijs
Review geplaatst op 2017-03-31
9
Mexico
Graaf was hier 31 Dec 2008
De ruïnes van Palenque is een van de mooiste archeologische sites. Slechts 15% van de hele Maya stad is nu pas uit de jungle vrijgemaakt. De overige gebouwen, waarvan veel nog niet eens ontdekt zijn, laten ze onder de aarde zitten, voor het nageslacht, omdat ze ook nog geen manier gevonden hebben om ze goed te preserveren. De meeste tempels en het paleis mogen beklommen worden, wat een fenomenaal uitzicht biedt. Ernesto, een geweldige gids vertelt ontzettend boeiend en legt ook uit waarom de Maya’s de steden ooit verlaten hebben. De bouwstijl van de Maya’s was zijn tijd ver vooruit. Voor de gebouwen gebruikten ze kalksteen en voor het maken van cement hadden ze veel hout nodig. Tussen 700 en 900 na Chr. was de hele jungle van het (sub)tropisch regenwoud verdwenen, en wolken die vanuit de oceaan kwamen trokken nu over, i.p.v. leeg te regenen. Door de droogte ontstond voedseltekort en de Maya’s verlieten hun steden en werden krijgers die de bergen in trokken. Na zo’n 50-60 jaar was de jungle wel weer terug gegroeid, maar de Maya’s keerden nooit weer terug uit angst voor de goden. Een van de mooiste gebouwen is de Tempel der Inscripties, een grote graftombe van koning Pakal, en er zijn ook nog resten van 6 jonge mensen gevonden begraven op de drempel, waarschijnlijk zijn ze geofferd. Op het terrein is ook nog een museum, waar je o.a. de deksel van de graftombe van koning Pakal kunt zien, en nog heel veel Maya beelden.
Land
  • Belangrijke historische plek
  • prachtige ruïnestad van de Maya's
  • toeristische trekpleister
Review geplaatst op 2017-03-26
10
Kirgizië
Graaf was hier 31 May 2012
Een excursie naar het Nationaal Park Ala Archa, zo’n 40 km ten zuiden van de hoofdstad Bishkek, met hoge besneeuwde toppen. Heerlijk om de bloedhete stad te ontvluchten. In het park zijn een aantal wandelingen uitgezet, de ene is flink omhoog klimmen naar een waterval, wij nemen een andere, een vrij vlakke wandeling langs de Ala-Archa rivier het grootste stuk over een asfaltweg. Op het einde een lekker plekje met schaduw en zon uitgezocht. Nog even een stuk verder gelopen nadat het pad ophield, door de rivierbedding en de wildernis, prachtig gebied met veel bloemen. Het park is het gehele jaar door geopend, maar het populairst in de zomermaanden (er moet wel entree betaald worden), wanneer de lokale bevolking ook de stad verlaat om de te picknicken met de hele familie. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante kilometer, het bevat zo’n 50 bergtoppen (de hoogste is Semenova Tian-Shanki met 4895 meter) en meer dan 20 gletsjers. De rivier stroomt door een prachtige beboste vallei, en je kunt hier ook allerlei wildlife spotten.
Land
  • prachtig natuurgebied
  • wandelen en bergbeklimmen alle categoriën
  • mooie flora en fauna
  • weekend druk met lokale bevolking
Review geplaatst op 2017-03-07
10
Kirgizië
Graaf was hier 31 May 2014
Het Son kul meer ligt op het Song Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Er zijn slechts 2 wegen naar het plateau, een in het noordoosten en wij kwamen via het zuiden omhoog over de Moldo Ashuu pas (3346 m) met prachtige vergezichten onderweg. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook enkele speciaal voor toeristen, hier kun je overnachten. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden. De vrouwen maken daar kümüz van de paardenmelk (dit is een gefermenteerde, licht alcoholische melkdrank) de nationale traditionele drank. Ze zullen het je wel aanbieden om te proeven, uit beleefdheid doe je dit natuurlijk. Je vindt hier een enorm uitgestrekt wandelgebied, langs het meer en / of in de omliggende bergen.
Land
  • rust, ruimte, leegte
  • prachtige natuur
  • contact met erg vriendelijke lokale bevolking
  • kümüz proeven
  • geen openbaar vervoer, zelf regelen.
Review geplaatst op 2017-03-25
9
Kirgizië
Graaf was hier 31 May 2014
Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het Issyk Kul meer (het betekent “warm meer", en is zilt water) is het grootste meer van het land, het is ruim 180 km lang en op het breedste punt 60 km. Langs de noordzijde vind je wat toerisme, wat drukkere plaatsjes en strandjes. Karakol aan de zuid-oost punt is een wat grotere plaats met een prachtige houten Russisch Orthodoxe kerk en een moskee gevestigd in een oude Chinese tempel. Zo’n 20 km buiten Karakol vind je het Przewalsky museum in het Issyk Kul Memorial Park met standbeeld en graf van N.M. Prshevalskiy (1839-1888), Russisch militair en expeditieleider waar het kleine wilde paard naar genoemd is. Ten zuiden ligt nog de Altyn Arashan Vallei, een prachtig ruig berggebied met zwavelhoudende warmwaterbronnen. Iets naar het westen de Jeti Ogüz (7 ossen), prachtige rode rotsen.
Land
  • Gezellig stadje
  • Prachtige ruige natuur
  • weinig luxe
Review geplaatst op 2017-03-24
9
Nederland Utrecht
Graaf was hier 31 May 2013
Een mooi stuk natuurgebied ten oosten van Tienhoven, ten zuiden van Loosdrecht en vliegveld Hilversum. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen. Heel bijzondere vegetatie en veel vogels. En zeldzame trilvenen, aangegeven op informatieborden van Natuurmonumenten.
Regio
  • mooi rustgevend natuurgebied
  • Walhalla voor vogelaars
  • nauwelijks parkeergelegenheid voor auto's
Review geplaatst op 2017-03-12
9
Laos
Graaf was hier 31 Mar 2008
Een echte lokale markt bezoeken? Sta eens extra vroeg op om naar de markt te gaan als je op het Don Khong eiland bent. Don Khong is het grootste eiland van de Si Phan Don (= 4000 eilanden) een eilanden groep in de Mekong rivier in Zuid Laos. De lokale markt is midden op het eiland (kun je niet missen) en begint om 6.00 uur ’s ochtends tot ca 7.30 uur. Behalve de gewone dingen die je op een markt ziet, groente en fruit, hebben ze huishoudelijk artikelen, en verder veel kikkers, slangen, kevers, vissen, kippen etc. Veel dieren leven nog als ze verhandeld worden. Verder vind je op deze markt erg veel restauratie-kraampjes, waar zo vroeg al de heerlijke geuren van warme maaltijden opstijgen. De lokale Laotianen komen hier vooral om te ontbijten, en de sociale contacten.
Land
  • je ziet de zon opkomen
  • je kunt heerlijk lokaal ontbijten
  • rariteiten bekijken op de markt
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Indonesië
Graaf was hier 30 Sep 2015
In het grootste moslimland vind je een van de belangrijkste boeddhistische heiligdommen. De Borobodur ligt 40 km ten noordwesten van Yogyakarta, is gebouwd in de 8e eeuw. Het gebouw heeft een oppervlakte van 110 x 110 meter, 5 vierkante terrassen en daarboven 3 ronde terrassen met bovenop een grote stupa. Het geheel symboliseert de kosmische berg, het centrum van de wereld. 1460 prachtige bas-reliëfs geven in 5 kilometer de geboorte en leven van Siddharta tot Boeddha en het pad naar verlichting weer. Het complex werd in de 10e eeuw verlaten en is later door een uitbarsting van de vulkaan Merapi onder de as bedolven. Pas in 1815 werd het herontdekt. Begin 20ste eeuw begon men met restaureren (de eerste renovatie was door Nederlanders 1907-1911). In 1991 werd de Borobodur Unesco-Werelderfgoed.
Land
  • prachtig cultuur historisch erfgoed
  • zeer grote souvenirmarkt
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Indonesië
Graaf was hier 30 Sep 2015
Het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan werd halverwege de 9de eeuw gebouwd om de Borobodur te overtreffen. De drie hoofdtempels zijn gewijd aan Shiva, Brama en Vishnu. Al vrij snel is dit complex verlaten en opgeslokt door de jungle, en bedolven door vulkaanuitbarstingen. Pas vanaf 1893 werd het plateau van het middencomplex weer uitgegraven. De reconstructie van het complex begon in 1918 en is nog steeds niet gereed. Van het grote complex zijn de buitenmuren en de 224 kleine tempels vervallen. De renovatie van het hoofdgebouw werd pas in 1953 voltooid, omdat het bijna onmogelijk is de originele stenen terug te vinden: vaak zijn ze ontvreemd en hergebruikt op verafgelegen plaatsen. In 2006 heeft een grote aardbeving opnieuw veel schade aangericht. De uitbarsting van de vulkaan Merapi 30 km verderop heeft ook nog veel beschadigd. Van Unesco mogen ze bij de renovatie van een tempel niet meer dan 25% nieuwe stenen gebruiken. Dus veel tempels zullen nooit gerenoveerd worden.
Land
  • prachtig cultuur historisch erfgoed
  • veel souvenirverkopers
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Georgië
Graaf was hier 31 Aug 2012
Vardzia in het zuiden van Georgië nabij de Turkse grens, is een grottenstad en kloostercomplex uit de middeleeuwen. In de hoogtij bestond dit complex uit ruim 6000 grotwoningen verdeeld over 13 verdiepingen. In de 13de eeuw heeft een grote aardbeving veel vernield en tijd, erosie en oorlogen in de 16de eeuw hebben een einde aan het kloostertijdperk gemaakt. Tegenwoordig wordt het door een kleine groep ijverige monniken onderhouden. Zo’n 300 appartementen en hallen zijn via tunnels te bezoeken, en een paar oude irrigatiepijpen brengen nog steeds drinkbaar water. De kerk, voorzien van prachtige eeuwenoude fresco’s is ook nog te bezoeken, ligt bij die 2 bogen die je ziet. Vrouwen moeten een sjaal om en een rok aan, er staat een doos met oude kledingstukken bij de ingang.
Land
  • prachtig complex met grotwoningen
  • behoorlijk omhoog lopen
  • steile trappetjes en nauwe doorgangen
Review geplaatst op 2017-03-15
8
Nederland
Graaf was hier 29 Feb 2016
De Schierstins is het laatste Friese torenkasteel. Het oudste deel werd omstreeks 1300 gebouwd als woon- en vluchttoren. In 1439 werd het Schiere monnika huse, genoemd naar de monniken van het nabijgelegen klooster Klaarkamp die schiere (=grijze) pijen droegen. Na 1580 komt de toren in bezit van de elite. In 1814 is het een waar landgoed geworden, met twee aanbouwen tegen de toren, een zomerhuis, paardenstalling, boomgaard en park. Begin 20ste eeuw is het helemaal vervallen en dankzij het Fries Genootschap wordt de toren in 1906 gerestaureerd. Tot 1955 doet het gebouw dienst als postkantoor, dan volgt een tweede restauratie en krijgt de Schierstins een publieke functie. Het is nu ook een cultureel historisch centrum, met een permanente expositie over de archeologische geschiedenis, en ook wisselende exposities en concerten. Het ligt in Veenwouden. De entree bedraagt € 3,50.
Land
  • Mooi oud gebouw, gerestaureerd
  • museum
  • prachtige tuin, mooi wandelen
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Frankrijk
Graaf was hier 31 Aug 2014
Stedentrip Lille. Helemaal geweldig, de stad heeft een prachtige oude binnenstad Vieux Lille met hippe designwinkels en fraaie gebouwen zoals de Opéra en de Beurs uit 1652 (met een doorlopende antiek en boekenmarkt op de binnenplaats). Ik wil wel adviseren om stevige wandelschoenen mee te nemen, want in de hele oude binnenstad liggen kasseien, levensgevaarlijk met naaldhakken. Wil je b.v. nog het Paleis voor Schone Kunsten bezoeken, loop dan eerst even naar de VVV, hier haal je een mooi stadsgidsje (in het Nederlands) met kortingsbonnen. Lekker eten doe je ’s avonds op terrasjes in de oude stad, b.v. de Rue de la Monnaie of de Rue de Gand, deze straten zijn ’s avonds speciaal autovrij. Wil je goedkoper? Op de terrassen aan de Place Rihour kun je voor de helft van het geld ook heerlijk eten. Wil je nog meer winkelen kun je nog naar het nieuwe overdekte winkelcentrum EurALille (ontworpen door onze architect Rem Koolhaas), een modern shoppingcentre met ruim 130 winkels en een grote Carrefour.
Land
  • prachtige stad, mooie oude gebouwen
  • leuke musea
  • veel terrasjes, lekker eten en drinken
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Birma
Graaf was hier 28 Feb 2010
Ga eens een ritje maken met de “Circular Train” in Yangon. Dit is een gewone trein (een boemeltje 3de klasse) die als openbaar vervoer een grote rondrit door de stad maakt en om de paar minuten eventjes bij een stationnetje stopt. Als je op het centraal station begint ben je na ca 3 uur hier weer terug. Hij vertrekt vanaf perron 7 (de aller achterste) en foreigners kunnen alleen een kaartje kopen bij een klein huisje op het perron, tegen betaling van $ 1. Onderweg springen vele verkopers van diverse levensmiddelen regelmatig op en af de trein, soms lijkt de treincoupé meer een lokale markt, alle mensen zitten jou uitgebreid te bekijken (wat doet die witte vreemdeling hier op de trein?) terwijl jij geniet van alle vreemde mensen die met deze trein meerijden.
Land
  • lokaal boemeltreintje
  • maak kennis met lokale leven
  • druk met locals
Review geplaatst op 2017-03-15
10
Zwitserland
Graaf was hier 31 May 2007
Hotel Val Sinestra in Unterengadin (noordoost Zwitserland, nabij Italië en Oostenrijk) is gevestigd in een prachtig paleisachtig voormalig kurhaus. De eigenaars zijn Nederlanders, die het hotel en berghaus runnen voornamelijk voor de Nederlandse markt, veel zelfgekweekte groenten en een biologisch-dynamische keuken, iedere ochtend bakken ze zelf heerlijke broden, en de kaas komt uit Holland. Ze bezitten een eigen bus waarmee de reizen vanuit Nederland naar het hotel verzorgd worden. Het verblijf is op volpension-basis, bij het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar. Wel wordt van de gasten verwacht dat ze bij toerbeurt meehelpen in de keuken met de afwas en tafels dekken. Er heerst een heel gemoedelijk sfeer en de gasten zitten ’s avonds heel gezellig bij elkaar. Je kunt gratis met het busje van het hotel naar Sent, verder kun je prachtig wandelen naar alle richtingen. Ook worden er van het hotel uit excursies georganiseerd, waar je tegen kostprijs aan kunt deelnemen. Verder organiseren ze ook allerlei themaweken. Ik heb zelf ooit een deelgenomen aan een geologie-week, onder deskundige leiding prachtige wandelingen maken, en je leert nog veel bij over geologie, ’s avonds in het hotel zijn er regelmatig diavoorstellingen. Geïnteresseerd geraakt? Vraag een folder aan bij Hotel Val Sinestra, tel: 0041 81 866 3105, www.sinestra.ch of mail naar: val-sinestra@bluewin.ch
Land
  • heerlijk rustig
  • zeer gemoedelijk
  • Nederlandse eigenaar
  • afgelegen
Review geplaatst op 2017-03-14
10
Nederland
Graaf was hier 30 Apr 2013
Een van de mooiste fietstochten in het midden van ons eigen land vind ik langs de Linge in de provincie Gelderland. Het prachtige landschap van de Betuwe, fruitbomen, een meanderende rivier en mooie middeleeuwse dorpjes. In het voorjaar bloeien eerst de perenbomen, vervolgens de appelbomen en daarna heb je de kersenbloesem. Vroeger was er al een ANWB fietsroute aan de noordkant van de rivier heen en terug tussen Geldermalsen en Leerdam. Mooier en gevarieerder is het om ook langs de zuidkant te fietsen. Je kunt op ieder punt van de route starten en eindigen. In Geldermalsen en Leerdam kun je op vele plaatsen fietsen huren. Als je eigen fietsen meebrengt kun je op diverse punten gratis parkeren. Van Geldermalsen naar Leerdam langs de noordkant de ANWB bordjes met Linge-route volgen, langs de zuidkant van de rivier terug de Lfa 17a fietsroute volgen. De totale route is ca 50 kilometer, je kunt op enkele plaatsen de rivier oversteken en de route inkorten. Bij Tricht, Beesd en Asperen zijn bruggen en bij Enspijk is een veerpontje naar landgoed Mariënwaard. Onderweg veel gelegenheid om fruit te kopen, biologische boerderij (met gezellig terras en boeren producten) bezoeken en ook diverse horecagelegenheden en terrassen aan het water. Ook zie je onderweg in Acquoy nog de Betuwse toren van Pisa. Een geweldige dag fietsen en genieten in eigen land.
Land
  • Prachtige fietsroute
  • vooral in de lente, met de fruitbloesem
  • er rijden ook auto's
Review geplaatst op 2017-03-14