Graaf

'1095863' door Graaf '1095863' door Graaf

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Oryx in duplo

Graaf

De oryx, gemsbok of spiesbok zijn een geslacht van woestijn bewonende antilopen uit Afrika en Arabië. Ze behoren tot de onderfamilie der paard-antilopen (Hippotraginae). Oryxen zijn te herkennen aan de lange, dunne rechte hoorns, de vrij korte manen, de bult op de schouder en grote hoeven. De dunne vacht is wit van kleur met zwarte, grijze en/of bruine markeringen. Beide geslachten dragen hoorns. Ze hebben een schouderhoogte van 81 tot 120 centimeter en een lichaamsgewicht van 65 tot 200 kilogram. De hoorns worden 38 tot 127 centimeter lang. Waarnemingen van oryxen liggen waarschijnlijk aan de oorsprong van de eenhoorn. Als een oryx van de zijkant gezien wordt, lijkt het alsof het dier slechts één hoorn heeft. Dit en het paard-achtige uiterlijk van de dieren zijn misschien de oorsprong van de mythe. Oryxen zijn goed aangepast aan het leven in de woestijn. Ze kunnen langere tijd zonder water en ze kunnen hoge stijgingen in de lichaamstemperatuur aan. Op het heetst van de dag zoeken de dieren verkoeling in de schaarse schaduw. (Wikipedia)

'1095772' door Graaf '1095772' door Graaf

IndonesiëBaliem

IndonesiëBaliem

Nieuwsgierig

Graaf

Dit leuke meisje in de buurt van Jiwika, volgde de camera op de voet. Op "grote" voet, want ze stond op een paar slippers maat 43, die ik meegebracht had als "betaalmiddel" voor foto's.

'1095756' door Graaf '1095756' door Graaf

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Straatbeeld(en)

Graaf

Wil je een hele leuke winkelstraat doorlopen, met eens wat anders dan gebruikelijke modezaken en juweliers? De Kloosterstraat in Antwerpen is een straat vol met leuke winkels met veel antiek en curiosa, cadeau-artikelen, leuke meubels etc. Ook kwamen we deze gezellige mannenclub tegen, je kunt aansluiten de stoelen staan klaar. Als je ooit in Antwerpen komt moet je zeker ook eens door deze straat lopen. (Als je vanaf de Grote Markt naar het zuiden loopt, evenwijdig aan de Scheldekaai, kom je er vanzelf). Wij zagen een erg leuke leuke winkel die we wel leeg zouden willen kopen, CARURE (Kloosterstraat 52-55) veel houtsnijwerk, prachtige Boeddhabeelden, andere leuke beeldjes, mooie meubels en prachtige kasten. (Nu heb ik alleen nog een groot huis nodig). Website winkel: www.carure.be

'1095721' door Graaf '1095721' door Graaf

TibetMount Kailash

TibetMount Kailash

Gebedsmolentje

Graaf

Een achterafstraatje in het dorp aan de voet van de Mount Kailash. Deze vrouw stapt door het straat en gelijkertijd zwaait de gebedsmolen rond om de spreuken en mantra's te verspreiden.

'1095699' door Graaf '1095699' door Graaf

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Tortoise tower

Graaf

Ho Hoan Kiem (betekent “Lake of the Restored Sword”) ligt in het oudste centrum van Hanoi. De naam is ontstaan uit een legende; De hemel zond de grote Vietnamese held Le Loi een magisch zwaard waarmee hij in de 15de eeuw de Chinezen verslagen heeft. Hij heeft het zwaard tijdens vissen in zijn netten gekregen en werd toen keizer Le Thai To, en als dank voor zijn overwinning na jaren van strijd tegen de Chinezen wilde hij dit zwaard offeren aan de geest van het meer. Tijdens de voorbereidingen voor het offer kwam er een enkele donderslag en het zwaard vloog miraculeus uit zijn foedraal en werd opgevangen in de bek van een gouden schildpad, die door de goden gezonden was om het zwaard terug te claimen. Er zouden nog steeds reuzenschildpadden in dit meer leven. In 1968 is er een gevangen die bij de Den Hgoc Tempel tentoongesteld wordt. Om deze legendarische schildpad te eren is er op een klein eilandje midden in het meer een 3 verdiepingen paviljoen gebouwd, Tortoise Tower. ’s Avonds mooi verlicht. Het Hoan Kiem Meer was al het mooiste meer voor de inwoners van Hanoi, maar werd nog mooier toen er in de 19de eeuw de Ngoc Son Tempel op een eiland werd gebouwd, bereikbaar via de prachtige rood lakwerk houten Huc brug. Het meer is het kloppend hart van de stad; Rondom dit meer vindt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat veel bedrijvigheid plaats. 's Morgens vroeg nog voordat de zon opkomt, staan de mensen aan de kant allemaal Tai Chi op de schelle muziek uit een transistor te doen. Ook verzamelen er veel mensen aan de oever om een glimp op te vangen van de schildpad en wat voer te strooien. Dan is het vooral tijdens de lunch ook erg druk met alle mensen die even langs het meer wandelen of gaan zitten op een van de vele bankjes, genieten van het uitzicht. Een wandeling om het meer duurt minimaal een half uur. Ook worden er aan de oever van het meer en op de Huc brug heel veel trouwreportages gemaakt. Dit gebeurt vnl. op zaterdag, de bruidsparen met hun fotografen lopen dan af en aan. Aan de noordwestkant van het meer bevindt zich het beroemde Waterpoppen-theater, hier moet je zeker een bezoek aan brengen. Wil je tijdens een hapje of drankje genieten van een prachtig uitzicht over het meer, ga dan naar het City View Restaurant, waar je buiten op het terras kunt zitten en een mooi hoog overzicht over de drukte in de stad beneden en de rust van het meer hebt.

'1095694' door Graaf '1095694' door Graaf

Verenigde StatenGrand Canyon

Verenigde StatenGrand Canyon

Regen afgewisseld met

Graaf

Maar even een andere foto proberen, tot 3x toe geprobeerd een andere foto te plaatsen, maar het lukte niet. Dit is een opname van de Grand Canyon na een flinke regenbui. Genomen vanaf de South Rim boven Williams.

'1095566' door Graaf '1095566' door Graaf

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Klein Tibet

Graaf

Klein Tibet is het grensgebied van noord India met Tibet, Kinnaur, Spiti en Ladakh. Het landschap lijkt ook veel op dat in Tibet. Hier wonen heel erg veel Tibetaanse vluchtelingen al meer dan 50 jaar in vrijheid (ook de Dalai Lama woont in Himachal Pradesh in een dorpje McLeodganj bij Dharamshala). Vooral in Kinnaur sprak ik regelmatig mensen die mij vroegen om een foto van de Mount Kailash, en ook hadden ze graag nog foto’s van de Dalai Lama gekregen. Ik had ze nu helemaal vergeten en vond het jammer ze te moeten teleurstellen. Een aanbod om ze te mailen is niet nodig, want bijna niemand heeft hier internet. Dus mocht iemand van jullie nog naar Kinnaur, Spiti en Ladakh gaan, neem wat afdrukjes mee van foto’s van de Mount Kailash en de Dalai Lama. Je zult er veel Tibetaanse bewoners hier blij mee kunnen maken.

'1095541' door Graaf '1095541' door Graaf

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Wasdag

Graaf

In de stad Kumbakonam gaan we kijken bij de tempelvijver in het centrum, waar veel vrouwen en ook een man aan het wassen zijn. Een groep mensen wil uitgebreid gefotografeerd worden. Ze hebben de grootste lol om ons.

'1095436' door Graaf '1095436' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Zonsondergang bij een

Graaf

In de streek Kham, aan de oostkant van het Tibetaans Plateau, reden we tegen de avond richting Kanding over een pas van 4298 meter hoog, waar deze stupa stond. Even werd de stupa beschenen door mooi strijklicht.

'1095320' door Graaf '1095320' door Graaf

LetlandZuid Letland

LetlandZuid Letland

Rundale Paleis

Graaf

Dit zomerpaleis werd tussen 1736 en 1740 door de Italiaanse architect Francesco Bartolomeo Rastrelli gebouwd voor de Koerlandse hertog Ernst Johann Biron. Rastrelli was nadien ook de architect van het Winterpaleis (de Hermitage) in Sint-Petersburg. Biron heette oorspronkelijk Biren maar veranderde zijn naam in Biron, de naam van een grote Franse familie. Het domein bedraagt behalve het paleis zelf enkele stallen, een grote binnenplaats met Franse tuinen en een park van 73 hectare, omringd door een rivier. Achter de rivier bevindt zich een groot jachtdomein waar de eigenaars van het kasteel joegen op reebokken, wilde zwijnen en vogels. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en heeft vele bewoners en eigenaars gekend. De eerste was de hertog Biron, een minnaar van de Russische keizerin Anna Ivanovna. Hij gebruikte het paleis als zomerverblijf. Na de dood van Anna werd de hertog gearresteerd en verbannen naar Siberië, waarmee er een eind kwam aan de bouwwerkzaamheden. Johann Biron keerde echter onder de regering van Catharina II van Rusland van wie hij een gunsteling was, terug in Koerland. In 1765 werd de bouw hervat, nog altijd onder leiding van Rastrelli. In deze periode, die tot ongeveer 1768 duurde, kwam het grootste deel van de binnen-zalen gereed. Later kwam het hertogdom Koerland aan Rusland. Catharina II schonk het paleis aan haar minnaar, prins Platon Zoebov. Het paleis kwam daarmee aan diens familie. Na zijn dood trouwde de weduwe met de graaf Sjoevalov en Rundāle bleef tot de Russische Revolutie van 1917 in het bezit van de Sjoevalovs. Bij de landhervormingen van 1920 kwam het paleis in handen van de Letse staat, die inmiddels was opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel als school gebruikt. In 1933 werd het paleis aan het historische staatsmuseum toevertrouwd. De opgelopen oorlogsschade werd in deze periode hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het paleis onbeschadigd. Wel had het te lijden onder slijtage en erosie. In 1972 werd het paleismuseum gesticht. Tegelijkertijd werd begonnen met een nieuwe restauratie. Sindsdien kunnen toeristen het paleis en de Franse tuinen bezichtigen.

'1095125' door Graaf '1095125' door Graaf

IndiaKerala

IndiaKerala

Chinese visnetten

Graaf

Kochi is een eeuwenoude havenstad. De stad heeft veel zee-armen en eilanden. Je kunt een leuke boottocht maken door de haven, langs verschillende eilanden, je maakt nog even een stop bij een oud VOC paleis wat nu een hotel is. Ze zorgen ervoor dat ze tegen zonsondergang langs de Chinese visnetten bij Fort Kochi varen, voor prachtige foto's.

'1095097' door Graaf '1095097' door Graaf

RoemeniëSibiu

RoemeniëSibiu

Slotjes op de Bridge.

Graaf

Sibiu (oude naam Hermannstadt) is een middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. Samen met Luxemburg was het in 2007 Culturele hoofdstad van Europa. Deze foto is gemaakt op de beroemde Bridge of Lies (brug van de leugens), waar nu ook slotjes opgehangen worden. Als je een slot ophangt zal dan je leugen niet uitkomen??? Rond de gietijzeren brug uit 1859 doen veel verhalen de ronde. Een ervan is dat de brug zal instorten wanneer er een onwaarheid op wordt verteld. Afhankelijk van wie je het vraagt, komt het van lastige handelaren die elkaar hier zouden hebben ontmoet, of jonge geliefden die hun eeuwige liefde (of maagdelijkheid) zweren. Als je een leugen vertelt, zou de brug moet gaan kraken of zelfs ineenstorten. In deze versie gelooft echter niemand meer sinds Nicolae Ceaușescu (1918-1989) er als staatshoofd een toespraak hield.

'1094901' door Graaf '1094901' door Graaf

JapanKyoto

JapanKyoto

Tempel met de rode...

Graaf

De Fushimi Inari Taisha Shrine tempel is een van de belangrijkste hoogtepunten van Kyoto. Ook wel bekend als de tempel met de vele rode tori’s. Het is er altijd heel erg druk, maar na een tijdje zie ik toch kans om foto’s te maken zonder mensen. Deze rode tori's zijn door bedrijven en hotels etc. aan de tempel geschonken. Er is er een bij waar de naam toevallig ook in het Engels geschreven staat, want ik kan er geen wijs uit worden.

'1094821' door Graaf '1094821' door Graaf

Roemenië

Roemenië

Versteend - verstild

Graaf

Lacul Roşu is een uniek natuurgebied in Roemenië: het is de enige natuurlijke dam in het land. Het stuwmeer ligt op 980 meter hoogte nabij de kloven van Bicaz. Het meer is in 1837 ontstaan, na hevige regenval is door een aardverschuiving een stuk van de berg een natuurlijke stuwdam gevormd. Een paar riviertjes werden geblokkeerd en de vallei met het bos zijn vervolgens onder water gelopen. De boomstammen zijn versteend en nog steeds boven de waterspiegel te zien, wat een heel bijzonder gezicht is. De naam Lacul Roşu, of het Rode Meer, komt van de rode kleur van het ijzerrijke sediment die door een riviertje werd aangevoerd. In het Duits heet het meer Mördersee, en ook in het Hongaars heet het Killer Lake, omdat bij de overstroming veel mensen en dieren omgekomen zijn. Over het ontstaan van dit meer zijn er ook legendes. De meest bekende is het verhaal van Estera, een bijzonder mooi meisje die in één van de dorpen woonde. Op een dag werd ze verliefd op een hele knappe jongen en hij op haar. Snel daarna verloofden zij, maar hun huwelijk kon niet voltrokken worden, want de jongen werd opgeroepen om in het leger te dienen. Estera ging iedere zondag de berg op om te kijken of haar liefde onderweg terug naar haar was. Op een zondag, heeft een dief haar gezien en geraakt door haar schoonheid, heeft hij haar ontvoerd en naar zijn huis tussen de bergen gebracht. Daar heeft hij alles geprobeerd om Estera’s liefde te krijgen, maar dat mislukte. Vol ongeduld, heeft hij besloten haar te dwingen om met hem te trouwen. Wanhopig heeft Estera de bergen om hulp gevraagd. Medelijdend gaven de bergen onweer als antwoord en een rots is over het huis van de dief gevallen. Het meer ontstond als gevolg van deze storm en de rode kleur is de kleur van het bloed van Estera en haar ontvoerder.

'1094795' door Graaf '1094795' door Graaf

RoemeniëSighisoara

RoemeniëSighisoara

Wirwar

Graaf

Sighisoara is een schitterend stadje in het midden van Roemenië, misschien wel de meest schilderachtige stad van Transylvanië. Bijna alle bezienswaardigheden bevinden zich in de oude ommuurde binnenstad. Daar zul je dit ook helemaal niet zien, maar dit is een veel gezien straatbeeld net buiten het oude centrum.

'1094733' door Graaf '1094733' door Graaf

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Visvijver

Graaf

Dit is verborgen water, als je door Zuid Sulawesi bij Maros rijdt, zie je in de verte het Karstgebergte bij Rammang-Rammang. Hier kun je heenrijden, en inschepen in een motorboot die je verder tussen de mooie karstbergen door naar Kampung Berua aan het einde brengt. Hier zie je een heel klein dorp met een paar verspreid liggende huisjes op palen, langs tuintjes en kweekvijvers met vis.

'1094083' door Graaf '1094083' door Graaf

JapanTokio

JapanTokio

Eend in Japan

Graaf

Deze eend zag ik in de Lotusvijver achter de Bentendo tempel in het Ueno Park. Zag net de foto van Frank over penseelstreken (reflectie van masten in water) en moest aan deze foto denken. De reflectie van riet en lotusbloemen is net Japanse kalligrafie.

'1093266' door Graaf '1093266' door Graaf

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Een streepje voor

Graaf

Het is genieten om een tijd bij de drinkplaatsen te kijken. Meteen valt de rangorde bij de dieren op, wie op zijn beurt mag drinken. Even nog zijn hier dieren die niets van elkaar te vrezen hebben, qua grootte hebben de zebra's een streepje voor. Maar er nadert een grotere. Dit zijn niet de normale zebra's zoals wij ze kennen in zwart wit, maar deze hebben bruin erbij. Ze heten de Hartmann mountain zebra. Ze ziet ze in heel Namibië in de woestijngebieden, de zwart-witte komt alleen in het noorden voor.

'1093240' door Graaf '1093240' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Lente-tapijtje

Graaf

Een mooie oude theekoepel langs de Leeuwenlaan tussen 's Graveland en Hilversum. Ieder voorjaar ligt hier weer een prachtig paars tapijtje. Ik heb er weer van genoten als ik er langs fietste. Het duurt maar een week.

'1093193' door Graaf '1093193' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Tand des tijds

Graaf

De streek Kham wordt ook wel China's Oost Tibet genoemd, ooit heeft het tot Tibet behoord, maar dit gedeelte werd al veel eerder ingelijfd. Nu is het 60 jaar geleden dat in 1959 het hele land ingelijfd werd door China. Maar dit gedeelte doet ook nog steeds heel Tibetaans aan. Op veel bergpassen zie je de gebedsvlaggetjes. Maar na verloop van tijd doet het wat armoedig aan, de oven met het vuur voor offers is verbrand (of zelf geofferd?). De vlaggetjes blijven hangen tot ze vergaan, ze mogen niet opgeruimd worden.

'1093174' door Graaf '1093174' door Graaf

IndonesiëPapua

IndonesiëPapua

Jayapura

Graaf

Het is nog maar kort geleden dat ik in Papoea was, en schrok dus wel toen ik gisteren hoorde dat de zoveelste natuurramp zich in Indonesië had voltrokken. Deze keer het gebied van Sentani (luchthaven) tot Jayapura de hoofdstad. Ik koester mijn mooie herinneringen en leef mee met de mensen daar. Dit is het oude havengebied in Jayapura.

'1092954' door Graaf '1092954' door Graaf

JapanTokio

JapanTokio

Voorspellingen en...w

Graaf

Een geloof of traditie die we bij alle tempels gezien, veelal de boeddhistische tempels. Ze moeten een hele ceremonie uitvoeren alvorens ze hun eigen boodschap krijgen. Je begint met 100 yen te betalen, dan ga je met een bus met houten stokjes schudden, vervolgens laat je er een door het gaatje uitvallen, en dan mag je een briefje trekken uit het laatje met het corresponderende nummer van het stokje. Het stokje gaat terug in de koker voor een volgende. Op dit briefje staat dan een voorspelling, spreuk of wens (kan ook wel negatief zijn, als je het nodig hebt), die je dan aan een rek bij de tempel knoopt, zodat de wind je spreuk kan verspreiden (om bij de juiste goden, demonen of voorzienigheid te komen), zodat ie zeker uit zal komen. Deze moeder maakte eerst nog even een foto van haar kind die een spreuk had getrokken.

'1092902' door Graaf '1092902' door Graaf

JapanTokio

JapanTokio

Lotus

Graaf

In het Ueno Park ligt de Bentendo tempel middenin een lotusvijver. Bijna het hele jaar door kun je ze 's ochtend mooi zien bloeien. Maar hartje winter kun je alleen maar de uitgebloeide zaaddozen zien. Maar voor fotografen ook een hele leuke uitdaging.

'1092872' door Graaf '1092872' door Graaf

JapanOsaka

JapanOsaka

Copy

Graaf

Nadat we het aquarium (het grootste aquarium ter wereld) in Osaka bezocht hadden, kwamen we net buiten met de zonsondergang. We hebben ons gehaast naar de waterkant en waren net op tijd om de zon in de zee te zien zakken. Tot mijn verbazing stond er aan de waterkant een kopie van de zeemeermin uit Kopenhagen.