Graaf

'1128908' door Graaf '1128908' door Graaf

CambodjaAngkor

CambodjaAngkor

Macht van de jungle

Graaf

Angkor Wat: Het complex ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Siem Reap. Het hele complex is ongeveer 25 km2 en bevat meer dan 100 tempels en ruïnes. De bouw begon in 1113, onder de regering van Suryavarman II, en werd vlak voor de dood van de koning in 1150 opgeleverd. Het is gebouwd ter ere van de Hindoe-God Vishnu. Ruim 100 jaar later werd het een boeddhistische tempel. Het is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De Angkor Wat is gebouwd van steen, en alle huizen eromheen waren van hout. Het is het belangrijkste overblijfsel uit het Khmer rijk dat mogelijk wel een miljoen inwoners heeft gehad. Sinds 1992 staat het op de wereld-erfgoedlijst van Unesco. Khmerkunst werd geïnspireerd door de Indiase kunst, maar ontwikkelde zijn eigen kenmerken. Dit resulteerde in een nieuwe horizon in oriëntaalse kunst De Angkor Wat is de grootste etagepiramide op het vasteland van zuid-oost Azië. Het is 1 km2 groot met een omtrek van 1500 x 1300 meter. De onderste etage is 3,2 meter hoog en heeft een omtrek van 187 x 215 meter, de middelste etage is 6,4 meter hoog en 100 x 115 meter in omtrek, de bovenste etage is 12,8 meter hoog en 75 x 73 meter. Na de dood van koning Jayavarman VII begon het verval van de stad Angkor. De hofhouding en de bevolking verhuisden en door regelmatig terugkerende oorlogen met de buurlanden werd de stad volledig verwoest (ca 1431). Door de tijden heen is de tempel gespaard gebleven van kogels, bijlen en mijnen. De tijd en de elementen van de natuur hebben er een verloren stad van gemaakt die eeuwenlang in de jungle voor de wereld verborgen bleef. De Franse ontdekkingsreiziger Mouhot heeft in 1860 de ruïnes bestudeerd en Angkor Wat herontdekt. Na de val van het Khmer-rijk in de 15de eeuw verviel de tempel aan de jungle reuzen en oerwoud bomen zoals de wurg-vijg. De wortels van de hemel reikende bomen lijken meer op reptielen dan planten. Toen in de 20ste eeuw de herstel en renovatie werkzaamheden begonnen is besloten om deze tempel zo te laten als hij gevonden was, één met de jungle. Desalniettemin is er veel werk verzet om de ruïnes te stabiliseren, toegang te verschaffen en de conditie van “verwaarlozing” te handhaven.

'1128859' door Graaf '1128859' door Graaf

India

India

Himalaya view vanaf..

Graaf

Een hele belevenis is het wachten op de zonsopkomst op Tiger Hill. Hier komen iedere ochtend honderden mensen om de zon te zien opkomen achter de bergen van de Himalaya. De meesten komen met jeeps uit Darjeeling of omgeving, waar ze om een uur of 4 vertrekken. Zorg wel dat je ruim op tijd (minstens een half uur eerder) aanwezig bent, anders sta je achter tientallen of honderden ruggen en hoofden. Op de top van Tiger Hill staat een groot leeg gebouw met meerdere verdiepingen, waar je voor 30 tot 60 Rs naar binnen kunt (tegen de kou en je staat dan ook nog hoger) en bovendien krijg je ook nog een kopje chai. Het is een heel evenement, op het moment dat de zon boven de bergen kriekt, wordt er gejuicht en luid geapplaudisseerd. Dan gaan alle mensen weer weg. Maar dan vind ik dat het mooiste nog komt, als je je dan omdraait naar het westen zie je de zon de hoge toppen van de Himalaya prachtig kleuren. De nabijgelegen Kangchenjunga, met 8598m de hoogste top van India, is dan prachtig gekleurd. Je hebt dan geweldige uitzichten op de besneeuwde Himalayatoppen en het theestadje Darjeeling. En bij helder weer kun je iets verder naar links de Mount Everest zien. Een onvergetelijke ervaring.

'1128825' door Graaf '1128825' door Graaf

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Kleurrijke haven

Graaf

Nieuwbouwwijk in het noorden van de stad, langs de Rijtdiephaven. Zag er enkele jaren geleden al eens een foto van, dus toen ik weer eens in mijn geboortestad was, ben ik wezen kijken, en vind dit een echt mooi plekje geworden.

'1128755' door Graaf '1128755' door Graaf

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Briesend paard

Graaf

Kelpies zijn legendes over dieren, watergeesten uit de Schotse mythologie. Hier in de buurt van Falkirk zijn 2 enorme, kunstzinnige, metalen paardenkoppen neergezet van wel 30 meter hoog. Ze zijn ontworpen door Andy Scott in 2013.

'1128753' door Graaf '1128753' door Graaf

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)Meren - Prespa en Ohrid

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)Meren - Prespa en Ohrid

Dobberen op 'n spiege

Graaf

Bij het St. Naum klooster kun je een roeiboot-tochtje doen over de zwarte Drim naar de bronnen van het Ohrid Meer. Je vaart dan over zo onvoorstelbaar mooi helder water en zie je op de bodem het water uit de grond naar boven borrelen. Het water is hier heel mineraalrijk en zó helder dat je elke zandkorrel op de bodem kunt onderscheiden.

'1128650' door Graaf '1128650' door Graaf

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Op een klein...statio

Graaf

Op een klein stationnetje 's morgens in de vroegte . . . Op het stationnetje van Bissamcuttack zie je 's morgens vroeg veel kleurrijke mensen van o.a. de Bonda en de Khond, de bergstammen in het Adivasi gebied in het zuid-westen van Orissa, passeren op weg naar de markt.

'1128649' door Graaf '1128649' door Graaf

CubaHavana

CubaHavana

Malecón

Graaf

Malecón is de grootste, langste, mooiste boulevard in Havana. Wij zaten in een hotel hier waar we dit fraaie uitzicht over de boulevard hadden. De mooiste oldtimers zie je hier allemaal voorbijrijden, en vooral 's avonds is het druk met flanerende mensen langs de zee, en muziekbandjes, een en al gezelligheid.

'1128620' door Graaf '1128620' door Graaf

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Leuk smoeltje

Graaf

In het dorpje Bukit Lawang, in Atjeh noord Sumatra. Was in de nabijheid van het Gububg Leuser Nationaal Park waar de orang oetans zitten. Zou dit meisje familie zijn, ze kan eenzelfde "bekkie trekken".

'1128619' door Graaf '1128619' door Graaf

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Oranje pluizenbol

Graaf

In noord Sumatra zit de laatste kolonie orang-oetans. Het laatste tropisch regenwoud wordt steeds meer bedreigd, platgebrand om plantages neer te zetten. Er leven nog zo’n 7000 orang-oetans in de jungle hier, maar het aantal neemt steeds af. In het Nationaal Park Gunung Leuser hebben wij er een stel gezien. Ze lijken een hoog aaibaarheidsgehalte hebben, die vriendelijke oranje pluizenbollen, maar pas op, het zijn toch echt wilde dieren.

'1128605' door Graaf '1128605' door Graaf

KirgiziëNaryn Region

KirgiziëNaryn Region

Toerist bekijken

Graaf

Paar kinderen die ik in de Tash Rabat Vallei zag, spelend bij een heel klein stroompje water. Ze zat aandachtig die passerende wandelaars te bekijken. Vind het heel leuk om deze week extra in de belangstelling te staan, en merk ook aan de reacties van jullie, dat mijn aanwezigheid hier gewaardeerd wordt. Dank jullie!

'1128538' door Graaf '1128538' door Graaf

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Geen hond op straat .

Graaf

Selinunte is de Italiaanse naam voor de Oudgriekse stad Selinous, de meest westelijk gelegen Griekse stad op de zuidkust van op het eiland Sicilië. Het lag ongeveer 80 km ten westen van Akragas (Agrigento). De stad werd rond 650 v.Chr. gesticht, en is in 409 v. Chr. vernield. Opgravingen sinds het einde van de 19e eeuw hebben er onder meer belangrijke resten van zes grote Dorische tempels aan het licht gebracht, daterend van de 7e tot de 5e eeuw v.Chr. Sommige ruïnes zijn gerestaureerd. Hebben we tijdens corona en lockdowns niet regelmatig geroepen "je ziet geen hond op straat"! Hier in de oud Griekse stad Selinunte zagen we wel honden maar nauwelijks mensen, voor een cultuurreis wel ideaal.

'1128517' door Graaf '1128517' door Graaf

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Al uitgestorven vóór.

Graaf

Pompeï is ten tijde van Corona voor een tweede keer uitgestorven, nu geen vulkaanuitbarsting maar door een virusuitbarsting. Hierdoor was het extra rustig, en kon je eindelijk eens foto's maken zonder hordes toeristen erop.

'1128471' door Graaf '1128471' door Graaf

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Winter-rust

Graaf

Op een koude januarimiddag was het heerlijk rustig in Kinderdijk. Even een geschiedenislesje over dit bijzonder gebied: De Elizabethsvloed vond plaats in de nacht van 17-18 november in 1421. Na deze ramp werd het belang van bescherming tegen het water steeds belangrijker. De dijken werden verbeterd en er kwamen windmolens. Nog veel later ook een gemaal. Dit is dus de grondslag van het ontstaan van het wereldberoemde gebied Kinderdijk. Ooit stonden er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden meer dan 150 van dit soort molens. Rond 1870 waren er nog 78, en tegenwoordig zijn er nog slechts 28 over. 19 van deze molens zijn in 1997 tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen.

'1128459' door Graaf '1128459' door Graaf

OezbekistanSamarqand

OezbekistanSamarqand

Majolica

Graaf

De mooiste stedentrips maak je in Oezbekistan, want hier ga je niet heen voor het natuurschoon, maar alleen voor de cultuur, de indrukwekkende geschiedenis van de oude Zijderoute. Hier vind je de mooie sprookjesachtige steden zoals beschreven in de sprookjes van 1001 nacht. Samarqand spant de kroon, deze voormalige hoofdstad van het machtige Rijk van Amir Temur in de 14de en 15de eeuw, heeft een enorme pracht aan de mooiste met majolica betegelde bouwwerken.

'1128423' door Graaf '1128423' door Graaf

ItaliëEtna

ItaliëEtna

Ritje op de maan?

Graaf

Met de auto, bus of fiets kun je tot een basis locatie komen op ca. 1900 meter hoogte, van hieruit kun je met een kabelbaan naar 2500 meter hoogte (kosten € 30) of nog hoger naar bijna 3000 meter, per auto en met een gids (kosten € 66). Hierboven kun je langs de Crateri Barbagallo lopen, een uitgedoofde krater uit 2002. Het uitzicht is hier magnifiek, maar je waait wel uit je hemd.

'1128385' door Graaf '1128385' door Graaf

NederlandGroningen

NederlandGroningen

De eerste dag

Graaf

Mijn zussen en ik hadden dat weekend een trip naar Groningen geboekt, en kaartjes voor een geweldig tentoonstelling in het Groninger Museum, met een thema over onze geboortestad die ons aansprak. Net dat weekend werden dus gelijk al alle musea gesloten en tentoonstellingen afgeblazen, nou dan maar door de stad slenteren, en hier bij een terras aan de Broerstraat, bij het Academiegebouw was ook al niemand meer te zien. We hebben een heel rustig weekend gehad en veel gewandeld, en nog op het nippertje 2 hoogbejaarde tantes bezocht.

'1128350' door Graaf '1128350' door Graaf

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Wasstraat

Graaf

In straatjes, iets verder van de hoofdstraten gelegen, in de omgeving van ons hotel, zagen we dit heerlijke straatbeeld. Apart dat het hier juist de mannen zijn die kleding wassen (en ook zichzelf). Waarschijnlijk is dit dan bij een wasserij, waar de was voor geld gedaan wordt. Want bij families en gezinnen is het altijd vrouwenwerk.

'1128338' door Graaf '1128338' door Graaf

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Vale gier met camera.

Graaf

Echte roofvogels bekijken... iets wat de kinderen ook zeker zal aanspreken! De Volerie des aigles (Roofvogelpark) in de Elzas bij Kintzheim heeft een grote collectie prachtige roofvogels die je in de vrije natuur zelden zult zien. De vogels zijn gehuisvest in de ruïnes van het kasteel van Kintzheim. Een unieke gelegenheid om vogels, die in de natuur onbereikbaar zijn, van dichtbij gade te slaan, velen ook zonder tralies, zodat je mooie foto’s kunt maken. Een show bijwonen biedt een indrukwekkend en boeiend spektakel: de vlucht in volledige vrijheid van de grootste roofvogels ter wereld, dan vliegen de mooiste roofvogels ter wereld slechts enkele centimeters boven je hoofd. Op het programma: een boeiende opvoering met acrobatie van zwarte wouwen, het overvliegen van buizerds en gieren, je ziet hoe een kleine gier gereedschap gebruikt om een struisvogelei open te breken, en een ontmoeting met de Andescondor… De uitleg maakt de show pedagogisch en zorgt ervoor dat de bezoekers meer te weten komen over het gedrag van deze machtige vogels. Het is al jaren geleden dat ik hier was, mijn kinderen en ik vonden het helemaal geweldig. Ik heb geen digitale foto's van de vogels, maar wel heb ik een aantal geschilderd n.a.v. mijn foto's. Ik weet niet of dit helemaal volgens de regels is, maar het is wel een eigen foto, van een eigen schilderij van een zelf gefotografeerde vale gier. PS wil je deze schilderijen in het echt zien; ze hangen nu in Het Arsenaal in Doesburg (op de 2de etage)

'1128211' door Graaf '1128211' door Graaf

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Kleurrijke zwemkledin

Graaf

Het zwemmen en badderen is in India een kleurrijke gebeurtenis, de meeste vrouwen gaan gewoon met hun sari het water in. Ik had wel een badpak meegenomen, maar ben nog nooit zo vaak gefotografeerd als ik ik even de zee in wilde. Een volgende keer had ik wel een bermuda en t-shirt als badpak.

'1125062' door Graaf '1125062' door Graaf

AlbaniëOhridmeer

AlbaniëOhridmeer

Grote karekiet

Graaf

De grote karekiet is een zangvogel die voornamelijk in rietkragen (hier langs het Meer van Ohrid) en moerasgebieden te vinden is. Vaak aangetroffen met ver opengesperde bek al fluitend, met licht opgerichte kruin tussen het riet.

'1125059' door Graaf '1125059' door Graaf

Cuba

Cuba

Havana

Graaf

Cuba is denk ik het grootste sigaren-producerende land ter wereld. Hier kun je op meerdere plekken ook sigarenfabrieken bezoeken, en ook de tabaksvelden, en drogerijen. Voor een niet-roker zoals ik is de geur van de bladeren best acceptabel, maar het roken vind ik verschrikkelijk. Maar toch kun je met de sigaren in Cuba best markante portretten schieten.

'1124976' door Graaf '1124976' door Graaf

IndonesiëMount Bromo

IndonesiëMount Bromo

Kijkje in de krater

Graaf

En als je dan eindelijk puffend en kreunend boven gekomen bent, dan kun je in de krater kijken, een blik die je nooit meer vergeet, en een diepe indruk achterlaat.

'1124968' door Graaf '1124968' door Graaf

IndonesiëMount Bromo

IndonesiëMount Bromo

Bromo Krater

Graaf

Dit is de krater van de Bromo vulkaan, de zwarte vlakte erom heen is een droog kratermeer. Hier rijden ze nu gewoon met jeeps doorheen. Je kunt naar de krater wandelen en hier nog helemaal omhoog klimmen tot de rand, het is een pittige klim, die het laatste stuk via een trap steil omhoog gaat. En als je boven bent maar hopen dat de wind gunstig staat en je ook werkelijk in de krater kunt kijken.

'1124940' door Graaf '1124940' door Graaf

ItaliëCalabrie en Basilicata

ItaliëCalabrie en Basilicata

Veranderlijk weer

Graaf

Niets is veranderlijker dan het weer, dat bleek ook in de subtropische toeristische badplaats Tropea. We waren hier 2 dagen, de ene dag heerlijk, zwemmen in zee, en de volgende dag zware storm, golven van wel 10 meter hoog, hevige plensbuien. Toen waren we helemaal alleen aan het strand.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik