Graaf

'1115159' door Graaf '1115159' door Graaf

PeruCusco provincie

PeruCusco provincie

Lamalammeren

Graaf

We waren in het najaar in Peru, maar daar is het dan voorjaar. Met overal jonge dieren, lammetjes, geitjes en baby lama's, maar hoe noem je die? Lammetjes van Lama's? Dan maar Lamalammetjes.

'1115142' door Graaf '1115142' door Graaf

Oostenrijk

Oostenrijk

Vanuit schuilplek

Graaf

Ik weet niet meer precies waar het was, maar tijdens een bergwandeling werden we overvallen door een flinke plensbui en konden we bij wat overhangende rotsen redelijk schuilen. Vanuit m'n schuilplek zag ik deze pol bloemen (volgens mij monnikskap of aconitum en campanula) staan, en flink ingezoomd en groot diafragma voor mooie scherptediepte.

'1115141' door Graaf '1115141' door Graaf

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Mooi gevormde bogen

Graaf

Een mooi doorkijkje in de moskee. De Sheikh Zayed Grand Mosque is de grootste moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en is de op zeven na grootste moskee van de wereld. De schitterende moskee dankt zijn naam aan de grondlegger en tevens eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, Zayid bin Sultan al Nuhayyan. De sheik aan wie de moskee zijn naam dankt overleed in 2007 en is na zijn overlijden begraven in de moskee in een speciaal Mausoleum. Dit Mausoleum is te vinden aan de zijkant van de moskee. In tegenstelling tot de rest van de moskee, is het in dit gedeelte niet toegestaan om foto’s te nemen. In de Sheik Zayed moskee, welke beschikt over 82 koepels, 1000 pilaren en vier minaretten kunnen maar liefst 40.000 mensen tegelijkertijd bidden. In de Moskee is onder andere het grootste handgeweven tapijt ter wereld te vinden. Dit tapijt heeft een oppervlakte van 5600 vierkante meter en was te groot om in 1 keer naar Abu Dhabi te verzenden. Het tapijt is daarom in delen naar Abu Dhabi verzonden en ter plekke in elkaar gezet. Tevens heeft de moskee de grootste kroonluchter van de wereld, deze is ruim 10 meter in doorsnede en 40 meter hoog! Met al deze pracht en praal is het ook niet vreemd dat de Sheikh Zayed Mosque bekend staat als de duurste moskee op aarde als het gaat om de bouwkosten.

'1115088' door Graaf '1115088' door Graaf

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Verlaten strand

Graaf

Vietnam is zó lang gestrekt dat je in dat land niet van een klimaat kan spreken. Alles seizoen komen aan bod. Wij waren er in de herfst, maar grote verschillen meegemaakt. Hier in de badplaats Nha Trang was het niet koud, maar ontzettend veel regen, we hebben grote overstromingen meegemaakt, en midden Vietnam was toen helemaal rampgebied, en in het zuiden hadden ze nergens last van.

'1115087' door Graaf '1115087' door Graaf

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Cheeta in sunset

Graaf

Bij de Hammerstein Lodge hebben ze een wilde katten opvang, hier worden weesjes opgevangen en grootgebracht. Van de cheeta's hebben ze een broer en zus, die inmiddels helemaal aan mensen gewend zijn. Ze organiseren hier tegen zonsondergang een zgn. Catwalk, je mag dan mee als de dieren gevoerd worden. Kooien zijn soms wel zo groot als voetbalvelden. Om dit te bekostigen hebben ze veel geld nodig, vandaar de rondleidingen aan groepen bezoekers en gasten. Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Dit dier wordt ook wel cheeta genoemd. Om zo snel te kunnen rennen is het lichaam van het jachtluipaard dun, sterk en buigzaam. Het jachtluipaard is overdag actief en leeft alleen of in kleine groepjes. Je kunt het jachtluipaard tegenkomen op de savanne en in struikgebieden.

'1115033' door Graaf '1115033' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Blaasbloem

Graaf

De blaasbloem is prietpraat (kindertaal) voor de uitgebloeide paardenbloem. De meesten zijn al uitgeblazen door de wind, maar ik zag er nog eentje in tact. Mooie oefening met mijn nieuwe camera.

'1115021' door Graaf '1115021' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Trompenburg

Graaf

Ook in mijn dorp; de Trompenburg waar ik vorige week even met zonsondergang een mooi plaatje geschoten heb. In ’s Graveland (Gemeente Wijdemeren, Gooi & Vechtstreek, Noord-Holland) staat de Trompenburg, een prachtig gelegen 17de eeuws monument, voormalige woning van zeeheld admiraal Cornelis Tromp. Ooit was het via het water ook per schip bereikbaar, de poorten van de benedenverdieping waren toen de poorten om de lading te lossen en beneden op te slaan. Nu is het omliggende water hooguit een meter diep en de verbinding met de Zuiderzee is ver te zoeken. Tot enkele jaren geleden was het nog bewoond en niet te bezoeken. Sinds 2006 is het in bruikleen van het Rijksmuseum en enkele jaren geleden werd het (mondjesmaat) opengesteld voor publiek. Meubilair is niet meer aanwezig, maar nog wel de prachtige schilderijen. Tijdens het openmonumentenweekend is het gratis te bezoeken.

'1114968' door Graaf '1114968' door Graaf

TibetLhasa

TibetLhasa

Pelgrim

Graaf

In het centrum van de Tibetaanse Wijk Barkhor, staat de Jokhang tempel. Heel veel pelgrims komen hier de kora lopen, de heilige rondgang door de smalle straatjes rondom de tempel. Ze doen dit heel devoot met een kralenketting in de hand, en na iedere ronde schuiven ze een kraaltje op. De gebedsketting bevat 108 kralen. De kora is minimaal 100 rondes, maar voor het geval je een kraal kwijtraakt, of per ongeluk een teveel opschuift zitten er een paar extra op. Anders zou je dagen bezig zijn en je pelgrimage voor een beter karma is waardeloos. Deze vrouw gaat even op een stoepje zitten om uit te rusten.

'1114951' door Graaf '1114951' door Graaf

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Damhert

Graaf

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je veel herten tegenkomen tijdens een wandeling. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een groot natuurgebied wat wordt beheerd door Waternet. Dit is bij de ingang De Zilk vlakbij Hillegom, er lopen hier grote kuddes herten. Het gebied is groot zodat je vrij kunt wandelen. Bij de parkeerplaats moet je een kaart kopen à € 2 per keer (entree parkeren), je kunt een abonnement kopen voor € 35 per jaar.

'1114929' door Graaf '1114929' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Oppad, natuurwandelin

Graaf

In Kortenhoef kun je een prachtige rondwandeling maken, vooral buiten de gebaande paden. Het is een officieel pad, maar sommige stukken heb je ook geen pad. Het is er ook erg rustig. Midden op de Kortenhoefsedijk kun je beginnen aan het Oppad, staat aangegeven met een bordje van Natuurmonumenten. Het begin van het Oppad ligt rechts van het veldje waarop deze scheefgezakte schuur staat. Je loopt dan door prachtige natuur, legakkers, weilanden, langs kreken en sloten, en komt dan op de Emmaweg in 's Graveland uit. Hier loop je over de brug over het Hilversums kanaal en steek je de N201 over richting Loosdrecht. Na ongeveer 300 meter ga je dan rechtsaf de Kromme Rade op, weer een prachtig natuurpad door het plassengebied en langs de Vuntus. Op het einde kom je in oud Kortenhoef bij de Loenderveense Plas uit. Nog even van het uitzicht genieten. Rechtsaf loop je terug naar Kortenhoef en kun je de N201 terug oversteken. De totale wandeling is 9 à 10 kilometer. Je kunt ook in de bocht van de Emmaweg in 's Graveland beginnen (zie kaartje), hier kun je fietsen parkeren en een paar auto's. Je loopt dan de wandeling in de andere richting. Wil je dit beeld (foto) nog even zien moet je aan het einde van het Oppad even rechts kijken, alvorens linksaf de Kortenhoefse Dijk af te lopen richting Loosdrecht via het Moleneind en bij de Plas linksaf de Kromme Rade op.

'1114919' door Graaf '1114919' door Graaf

Zuid-AfrikaKaroo NP

Zuid-AfrikaKaroo NP

Sundowner

Graaf

Heel populair bij reizigers naar landen in zuidelijk Afrika, zijn wel de sundowners 's avonds. Met de hele groep naar een mooi punt om onderwijl te genieten van de zonsondergang, met een van de vele meegebrachte drankjes.

'1114910' door Graaf '1114910' door Graaf

VietnamTam Coc

VietnamTam Coc

Vissersvrouw

Graaf

Het is ongeveer 3 uur rijden van Hanoi naar de stad Ninh Binh, waar het toeristische gebied Tam Coc ligt. Dit is een prachtig stuk Karstgebergte wat wel Halong Bay van het binnenland genoemd wordt.

'1114851' door Graaf '1114851' door Graaf

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

In het groen

Graaf

Het is nu een stuk minder druk dan andere jaren, deze foto is ook in de zomer gemaakt, maar vanwege het hoge gras en riet kon ik de toeristen weglaten. Het is misschien wel té druk op de parkeerplaats, maar al gauw loopt je heel rustig. Je kunt ook fietsen meenemen en wat verder weg parkeren, want de fietspaden lopen door het gebied, langs de molens. Nog wat informatie over Kinderdijk: De Elizabethsvloed vond plaats in de nacht van 17-18 november in 1421. Na deze ramp werd het belang van bescherming tegen het water steeds belangrijker. De dijken werden verbeterd en er kwamen windmolens. Nog veel later ook een gemaal. Dit is dus de grondslag van het ontstaan van het wereldberoemde gebied Kinderdijk. Ooit stonden er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden meer dan 150 van dit soort molens. Rond 1870 waren er nog 78, en tegenwoordig zijn er nog slechts 28 over. 19 van deze molens zijn in 1997 tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Het wonder van Beatrix de Rijke en hoe Kinderdijk is ontstaan: In het voorjaar van 1421 wordt een meisje geboren op een boerderij in deze laaggelegen streek van Holland. Er heerste verdeeldheid en er werd weinig aandacht aan onderhoud van dijken besteed. In de nacht van 17-18 november van datzelfde jaar voltrok een ramp. Tijdens een stormvloed breken de dijken door, het gebied staat onder water en duizenden verdrinken. De boerderij staat onder water maar de krib met de baby drijft weg, de kat van de boerderij springt erop en zorgt dat het wiegje in evenwicht blijft. De baby wordt de volgende dag gered, maar niemand kent het meisje, en ze wordt Beatrix (betekent gezegende) de Rijke genoemd. Het gebied waar ze gevonden werd staat bekend als Kinderdijk. Er moet eerst een ramp gebeuren voordat men iets gaat doen, in de tijd daarna werd het belang van bescherming tegen het water steeds belangrijker. De dijken werden verbeterd en er kwamen windmolens. Nog veel later ook een gemaal. Beatrix ziet Kinderdijk veranderen in een veiliger omgeving om op te groeien.

'1114850' door Graaf '1114850' door Graaf

Nederland

Nederland

Poppies

Graaf

Als ik klaprozen zie bloeien geeft me dat altijd een blij gevoel. Ik vind het prachtige bloemen, klaprozen of papavers in het Engels 'poppy' dat klinkt ook vrolijk.

'1114805' door Graaf '1114805' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

De rand van mijn dorp

Graaf

Het voordeel van wonen in een dorp is dat je zo overal en rondom in de natuur zit. Ook is dit het dorp waar (nu nog) Natuurmonumenten gehuisvest is. Dit is een opname met zonsopkomst op een wat koelere dag, volgende week misschien weer.

'1114802' door Graaf '1114802' door Graaf

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Phoenix

Graaf

Regelmatig zie ik prachtige muurschilderingen en street-art voorbij komen, deze heb ik jaren geleden gezien in Berlijn. In de wijk Charlottenburg, vlakbij de Russisch orthodoxe kerk, en de plek waar je in kunt stappen om een boottocht over de Spree te maken.

'1114719' door Graaf '1114719' door Graaf

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Bibi Khanum moskee

Graaf

Samarkand is een van de belangrijkste steden langs de oude Zijderoute. De hele stad is prachtig gerenoveerd en je vind hier een ontelbare schat aan prachtige islamitische architectuur, uit de 14de en 15de eeuw. Dit is de zijkant van de Bibi Khanum moskee. Voor Amir Timur de belangrijkste moskee in de stad Samarkand, die de naam van een van zijn vrouwen draagt.

'1114714' door Graaf '1114714' door Graaf

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Druppels

Graaf

In de buurt van het hotel was een mooie lotusvijver. Wil je lotusbloemen fotograferen moet je 's ochtends zijn, na het middaguur zijn alle bloemen gesloten. Maar na een regenbui blijven de druppels wel langer liggen.

'1114598' door Graaf '1114598' door Graaf

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Rongbuk Guesthouse

Graaf

Bij de Mount Everest gaan we naar Rongbuk, we slapen in een "nieuw" guesthouse naast het klooster, op 4 persoons-kamers zonder sanitair. de toiletten zijn buiten (binnenplaats op de foto oversteken). Voor de 3de maal vandaag rijst gegeten. Het is erg koud, nog wel even mooi de Everest zien kleuren in de ondergaande zon. Een borreltje en dan onder een dik pak dekens. 's Nachts vriest het dat het kraakt, 's ochtends blijkt dat geen van de chauffeurs ruitenkrabbers hebben. Mocht iemand ooit nog die kant op gaan, neem er een paar mee.

'1114581' door Graaf '1114581' door Graaf

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Het schip verlaten

Graaf

Wat drijvende verlaten bootjes, gefotografeerd vanaf de Long Biên Bridge, de spoorbrug over de Hong River (Red River) die Hoan Kiem Quarter met Long Biên Quarter verbindt.

'1114571' door Graaf '1114571' door Graaf

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Dubbel zien

Graaf

Een zonsondergang bij de Loosdrechtse Plassen. Op een mooi moment zie ik twee oranje bollen. Elkaars perfecte spiegelbeeld.

'1114517' door Graaf '1114517' door Graaf

VietnamHanoi

VietnamHanoi

“Stadswandeling”...ov

Graaf

Een erg leuke wandeling in het centrum van Hanoi voert je over de Long Biên Bridge, de spoorbrug over de Hong River (Red River) die Hoan Kiem Quarter met Long Biên Quarter verbindt. De brug is ruim 1,7 km lang en heeft behalve de spoorbaan aan weerszijden een fiets en brommerpad, waar je als voetganger ook langs kunt lopen, op bepaalde punten zijn kleine ‘marktplaatsen’ waar vrouwen groenten en fruit verkopen. Vanuit Old Hanoi Quarter (ten noorden van Hoan Kiem Lake) kun je bij het Long Bien Station de brug oplopen en aan de overkant via de andere kant weer terug. Je kunt ook nog halverwege op een eiland via trappen naar de andere kant als je eerder terug wilt. Op deze brug kun je eindeloos genieten van wat er allemaal op brommertjes en fietsen vervoerd kan worden. Soms met lasten zo groot dat ze de hele weghelft in gebruik nemen en er niemand voorbij kan.

'1114509' door Graaf '1114509' door Graaf

BirmaU Bein's brug

BirmaU Bein's brug

Beroemde teakhouten..

Graaf

Ten zuiden van de stad Mandalay, nabij Amarapura township vind je de U bein bridge, een 1200 meter lange teakhouten brug gebouwd op 1086 oude, uit het paleis van Ava afkomstige teakhouten zuilen. Het mooiste moment om te fotograferen is voor velen de zonsondergang, vooral vanwege de vele monniken die over de brug lopen, of een vrouw met spullen op haar hoofd.

'1114470' door Graaf '1114470' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Landing

Graaf

Vanuit de vogelkijkhut langs het pad pad dwars door de Loosdrechtse Plassen, de scheiding tussen de Loenderveense plas en de Wijde Blik. Voor mij een geweldig rondje om even uit huis te gaan, en genieten van de rust en ruimte. Ik zat te wachten op de zonsondergang toen er een aalscholver kwam aanvliegen, kon nog net even afdrukken.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 21 | Community toppers

Black Death. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Agadir van Ait Kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Black Death door Dreamer666
3. Topblog: Pats! door Doppie
4. Communitylid van de week: Jomo01
5. Nieuwkomer: DeReisdame

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik