Graaf

'1110085' door Graaf '1110085' door Graaf

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Slingers en linten

Graaf

Het noorderlicht ofwel de aurora borealis is een prachtig natuurverschijnsel. Op Schooltv.nl vond ik een duidelijke uitleg: Het poollicht wordt veroorzaakt door de zon en het magnetisch veld van de aarde. Op onze gloeiend hete zon kunnen uitbarstingen voorkomen. De ene keer zijn die heftiger dan de andere keer. de heftigste uitbarstingen zorgen ervoor dat er een wolk van zonnedeeltjes de ruimte wordt ingeslingerd . Dit noemen we zonnewind. Als zo’n zonnewind richting de aarde gaat , botsen de zonnedeeltjes met het magnetisch veld van de onze planeet. De aarde werkt namelijk als een grote magneet met een noordpool en zuidpool. De elektrisch geladen zonnedeeltjes worden langs het magnetisch veld afgebogen en door de zuid of door de noordpool aangetrokken. Zo stoten de zonnedeeltjes door richting aarde. Daar worden ze afgeremd door de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat lucht. Lucht bestaat uit stoffen die je nodig hebt om te kunnen leven, zoals zuurstof, om te kunnen ademen. De elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen met de stoffen in de atmosfeer van de aarde. Door de botsing wordt de energie overgedragen aan de atmosfeer en ontstaat licht, in allerlei kleuren. Dat licht kun je vanaf de aarde zien. Vooral als het donker is en je in de buurt van de noordpool of de zuidpool bent.

'1110080' door Graaf '1110080' door Graaf

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Bleik

Graaf

Deze mooie rots ligt voor het strand van Bleik, een klein dorp aan de noord-west kust van Andøya, het grootste eiland van Vesterålen. 's Zomers staat het beken als het mooie witte strand, nu was het helemaal wit want vorige maand lag het nog onder een sneeuwkleed.

'1110079' door Graaf '1110079' door Graaf

Noorwegenvesteralen

Noorwegenvesteralen

Bleik

Graaf

Deze mooie rots ligt voor het strand van Bleik, een klein dorp aan de noord-west kust van Andøya, het grootste eiland van Vesterålen. 's Zomers staat het beken als het mooie witte strand, nu was het helemaal wit want vorige maand lag het nog onder een sneeuwkleed.

'1110073' door Graaf '1110073' door Graaf

Kirgizië

Kirgizië

Buien boven Son Kul

Graaf

Het Son kul meer ligt op het Son Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook enkele speciaal voor toeristen. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden. We hebben heel vaak 's ochtends prima weer en 's middags flinke regenbuien gehad.

'1110049' door Graaf '1110049' door Graaf

IndonesiëBali

IndonesiëBali

50 shades of green

Graaf

Ten noorden van Ubud liggen prachtige rijstterrassen. Vanaf de weg heb je veel uitzichtpunten, we reden er 's ochtends langs en er werd niet gestopt, de zon stond toch verkeerd. 's Middags was het helaas een enorme kermis, je kon amper nog ergens stoppen, en alle uitzichtpunten stonden gelijk vol met souvenirverkopers. Ook is er een mogelijkheid om erin te lopen en ertussen te gaan staan, leuk voor de selfies, maar balen als je boven staat en een landschapsfoto wilt maken. Deze mooie terrassen liggen bij een heerlijk restaurant wat een stukje van de hoofdweg af ligt. Heel bijzonder om op terras buiten te eten met dit uitzicht!

'1110042' door Graaf '1110042' door Graaf

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Fotografes

Graaf

Tijdens het lange wachten in een lange rij, die je mooi weerspiegeld ziet in de zonnebril van de linkse dame, bekeken deze twee fotografes ondertussen de opnames die ze gemaakt hadden.

'1110007' door Graaf '1110007' door Graaf

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Terug van veldwerk

Graaf

Tijdens een rit door Sikkim, waren we even in een dorp gestopt, omdat de weg tijdelijk afgezet was vanwege hoog bezoek, een minister die de regio en een aantal kloosters kwam bezoeken. De lokale vrouwen vonden het wel leuk om een groep toeristen te ontmoeten. Deze vrouw kwam net terug van haar werk op het land. Een klein stukje harde berggrond helemaal met de hand schoffelen.

'1110000' door Graaf '1110000' door Graaf

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Wachten op Marktplaat

Graaf

Bij het stationnetje in Darjeeling, vanwaar de Toy Train vertrekt, wachten vele verkopers van spullen op het lokale boemeltje om daar in te stappen en mee te rijden om hun spullen te verkopen, en een paar stations verder nemen ze weer een trein terug. De Darjeeling Himalayan Railway, bijnaam de Toy Train (staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst, gebouwd rond 1880) is een oude stoomtrein met een aantal hele mooie wagons. Deze tuft in zo’n 7 uur over het smalspoor van Darjeeling naar Siliguri, een traject van 86 kilometer. Speciaal voor toeristen is er een rit van Darjeeling naar Ghoom, het hoogste station van de lijn (2250m), over dit traject van 7 km doet de trein ruim een uur. Dus je bent dan heen en terug zo’n 3 uur onderweg. In Ghoom heb je de gelegenheid om het “spoorwegmuseum” te bekijken, deze is helemaal gewijd aan deze Himalaya spoorweg.

'1109938' door Graaf '1109938' door Graaf

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Vrouwen blijven buite

Graaf

Voor de Bibi Khanym-moskee zitten alle vrouwen gezellig bij elkaar, terwijl de mannen naar binnen gaan. Wel apart want vrouwen mogen gewoon naar binnen hier. De ruïnes van de immense moskee, gebouwd door Timur en zijn Chinese vrouw. Dit was de grootste in Centraal Azië. In 1994-1996 gerenoveerd voor de 600 jarige herinnering aan Ulug Beks geboorte.

'1109920' door Graaf '1109920' door Graaf

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Op een grote...padden

Graaf

Metropol parasol, setas de Sevilla (of paddenstoelen van Sevilla) is een leuk modern kunstwerk helemaal van hout gemaakt, door staal bijeengehouden. Bovenop heb je prachtig uitzicht over de stad, en 's avonds is het sfeervol verlicht. Hier kijk je uit over de Kathedraal, Plaza de España, Alcazar, de Giralda toren en de Centennial brug.

'1109918' door Graaf '1109918' door Graaf

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

El Toro in de...carro

Graaf

In de streek waar de stier een van de belangrijkste dieren symboliseert, zag ik in het centrum van de stad Jerez de la Frontera, een carrousel met daarin een stier, waar de kinderen op kunnen zitten.

'1109902' door Graaf '1109902' door Graaf

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Legpuzzel

Graaf

Alweer een paar jaar geleden dat ik een geweldige city-trip naar Boedapest gemaakt heb. Ik was altijd al bezig om met een andere blik door mijn camera dingen te bekijken. Zoals hier het Vissersbastion op de berg Buda, hier weerspiegeld in het Hilton hotel.

'1109891' door Graaf '1109891' door Graaf

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Offeren voor een baby

Graaf

In Trincomalee gaan we de hindoeïstische Thirukoneswaram tempel bezoeken, deze ligt hoog op de Swami rots aan de kust, boven het Fredericksfort. Het is een prachtig kleurrijk complex, gewijd aan Shiva. Binnen in de Koneswaram tempel mag je niet fotograferen, maar buiten is ook nog veel moois te zien, naast het magnifieke uitzicht over de oceaan. Hier zie je een boom die helemaal volgehangen is met houten wiegjes, dit zijn offerandes van vrouwen die graag een kind willen.

'1109888' door Graaf '1109888' door Graaf

Spanjeminas-de-rio-tinto

Spanjeminas-de-rio-tinto

Rivierstenen

Graaf

De rivier Rio Tinto nabij het dorp El Madroño. Een flinke wandeling naar beneden om van de weg bij de rivier te komen, maar een heel mooi plekje waar je eindeloos kon blijven fotograferen, van mooie kleurrijke rotsblokken en stenen tot rode waterpartijen.

'1109881' door Graaf '1109881' door Graaf

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Museum-spoorlijn

Graaf

Bij de Stoomtrein Goes-Borsele beleef je een treinreis zoals deze begin vorige eeuw plaats had kunnen vinden. Op de houten banken van de 3de klasse, of op het luxe pluche van de 1e /2e klasse, zie je het landschap voorbij glijden. De stoomtrein rijdt van Goes naar Hoedekenskerke, en je kunt onderweg uitstappen bij stations naar keuze, zoals bij de vlindertuin. De trein rijdt door de mooie fruitboomgaarden in de Zak van Zuid Beveland. Het jaarlijkse treinenfeest van de Stoomtrein Goes-Borsele is van 21 t/m 23 mei 2020. Jong en oud genieten dan van treinen in allerlei maten, van indrukwekkende machines en nog veel meer.

'1109853' door Graaf '1109853' door Graaf

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Gouden rivier

Graaf

Bij goudgeel heb je in Myanmar eindeloos veel mogelijkheden. Het wordt ook wel het Gouden Land genoemd. Hier een blik op de Ayeyarwady rivier vanaf een terras in Mandalay, tijdens de zonsondergang. Een van de weinige terrassen in de stad Mandalay, slechts 1 van de 2 aan de rivier, ligt aan het uiteinde van de 22ste straat, precies boven de Bamboe-haven. Vanaf het terras heb je naar alle kanten mooi uitzicht over de bedrijvigheid in de Bamboe-haven en de enorme drukte op het strand, waar in de droge periode een heel dorp gevestigd is. Je zit ook precies aan de goede kant om foto’s te maken van de zonsondergang op de rivier. De Ayeyarwady rivier is een van de grootste rivieren in Zuid-oost Azië, en met een lengte van bijna 2200 kilometer de grootste en belangrijkste rivier van Myanmar. De rivier wordt ook wel de “weg naar Mandalay” genoemd. Ontspringt in de Himalaya en stroomt van noord naar zuid door Myanmar, aan deze rivier ook de belangrijke plaatsen Mandalay en Bagan.

'1109818' door Graaf '1109818' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Pink fields

Graaf

Op de heidegebieden tussen Hilversum, Bussum en Laren lopen ook een aantal van deze Schotse Hooglanders te grazen. Afgelopen herfst stonden ze er gekleurd op.

'1109792' door Graaf '1109792' door Graaf

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Ochtend in de polder

Graaf

De omgeving van Loosdrecht (tussen Hilversum, Breukelen, Utrecht) is een prachtig waterrijk gebied. Je kunt hier prachtige fietstochten maken. Veel mooie stille hoekjes in de natuur, waar je ook nog prachtige plaatjes kunt schieten.

'1109787' door Graaf '1109787' door Graaf

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Door het oog van de..

Graaf

Deze foto heb ik gemaakt in 's Graveland, in het Gooi. Bij mij om de hoek dus, het dorp waar ik woon. Een rijtje knotwilgen, die nog trouw ieder jaar geknot worden, maar van ouderdom al haast in de sloot liggen.

'1109760' door Graaf '1109760' door Graaf

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Tashiding Gompa

Graaf

We rijden in 2 uur de afstand van 30 km naar Tashiding Gompa, waar de buschauffeur niet naar boven wil rijden. We moeten ruim een half uur omhoog lopen en bijna boven zien we dan de buschauffeur zitten. Uitgeteld komen we boven, waar we een prachtig boeddhistisch klooster zien, dat stamt uit 1717.

'1109755' door Graaf '1109755' door Graaf

Spanjeminas-de-rio-tinto

Spanjeminas-de-rio-tinto

Microbiologische groe

Graaf

Op een stukje in de rode rivier zagen we op het wateroppervlak allerlei mooie patronen door groei van micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels.

'1109713' door Graaf '1109713' door Graaf

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Witte leegte

Graaf

Gelukkig stonden er een paar van die typisch Noorse rode schuurtjes in het landschap. Want we hadden steeds sneeuwbuien waardoor het hele landschap en de lucht gewoon in elkaar over liepen.

'1109646' door Graaf '1109646' door Graaf

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Darjeeling thee

Graaf

De beroemde Darjeeling thee komt natuurlijk uit Darjeeling. Dit is een leuk, gezellig stadje, waar je veel thee kunt proeven en kopen. In de omgeving van het stadje vind je de bergen en hellingen met de theestruiken.

'1109629' door Graaf '1109629' door Graaf

Groot-BrittanniëGlasgow

Groot-BrittanniëGlasgow

Mural Trail of Street

Graaf

De mooiste stadswandeling door de grootste stad van Schotland, is de Mural Trail. Een tour langs prachtig kunstzinnig beschilderde gebouwen in Glasgow. Bij de tourist information in Buchanan Street kun je een plattegrond (en/of boekje) krijgen van de Mural Trail, met de locaties en informatie over deze street-art schilderijen. Ze liggen vrijwel allemaal in het centrum, en het is geweldig leuk om op deze manier het stadscentrum te bekijken als een levensgrote galerie. Je kunt de tour ook met een gids lopen, deze kan nog veel meer over de kunst vertellen. De stad is heel trots op zijn street-art, en de schilderijen zullen ook niet door vandalen beklad worden. Je kunt alles in ongeveer 4 uur uitgebreid bekijken.