Graaf

8
Groot-Brittannië Glasgow
Graaf was hier 01 jul 2019
Art tour in Glasgow De mooiste stadswandeling door de grootste stad van Schotland, is de Mural Trail. Een tour langs prachtig kunstzinnig beschilderde gebouwen in Glasgow. Bij de tourist information in Buchanan Street kun je een plattegrond (en/of boekje) krijgen van de Mural Trail, met de locaties en informatie over deze street-art schilderijen. Ze liggen vrijwel allemaal in het centrum, en het is geweldig leuk om op deze manier het stadscentrum te bekijken als een levensgrote galerie. Je kunt de tour ook met een gids lopen, deze kan nog veel meer over de kunst vertellen. De stad is heel trots op zijn street-art, en de schilderijen zullen ook niet door vandalen beklad worden. Je kunt alles in ongeveer 4 uur uitgebreid bekijken.
Stad
  • vriendelijke behulpzame bevolking
  • leuke stad voor stedentrip
  • enkele schilderijen verdwenen door verbouwing
Review geplaatst op 2019-07-12
8
Spanje minas-de-rio-tinto
Graaf was hier 01 mei 2019
De omgeving van Minas de Rio Tinto, in west Andalusië, is een paradijs voor fotografen. In dit gebied is veel open mijnbouw. Hele bergen worden afgegraven om koper te winnen en daarna achtergelaten. De grond zit vol mineralen ook ijzer, zwavel, mangaan, zilver die het riviertje Rio Tinto die hier even ten noorden van Nerva ontspringt, prachtige kleuren geeft wanneer het over de mineraalrijke rotsen stroomt. De rivier lijkt alle kleuren te hebben van knal-rood, oranje, geel, paars, groen en blauw. Ook de stenen hebben prachtige kleuren. Fotograferen kun je hier eindeloos, vele landschappen en detailopnames in en om het water. Oefenen met grijsfilters en sluitertijden voor fraaie verstilling van het water. Ook liefhebbers van Urbex fotografie kunnen hier aan hun trekken komen. Nordic Vision heeft een georganiseerde fotoreis hierheen. O.l.v. een fotograaf, die je naar de mooiste plekjes brengt, en je persoonlijk begeleidt om de mooiste foto’s te maken. Ook heeft hij een excursie geregeld naar de Gruta de las Maravillas, prachtige druipsteengrotten onder de stad Aracena, waar je normaal niet mag fotograferen. Je krijgt 2 uur de tijd om met statief de mooiste opnames te maken. We overnachten in hotel Atalaya in Minas de Rio Tinto, en twee keer per dag heerlijk Spaans eten in een van de restaurants hier. Ook kun je in Aracena de beste Iberico ham kopen van deze streek, in deze stad is ook een ham museum.
Regio
  • heerlijke gastronomie
  • veel variatie voor fotografie, bijzonder surrealistische landschappen.
  • je hebt wel een auto nodig om op de locaties te komen.
Review geplaatst op 2019-06-27
10
Tibet Mount Kailash
Graaf was hier 23 okt 2017
De Mount Kailash is met 6714 meter lang niet de hoogste top van de Himalaya. Maar voor Hindoe’s, Boeddhisten, Jaïnisten en Bön is dit de meest heilige berg ter wereld. Hij mag ook absoluut niet beklommen worden, je kunt alleen de kora (heilige rondgang) om deze berg in 3 dagen lopen. Van deze berg ontspringen 4 belangrijke rivieren, de Indus, Sutlej, Ganges en Brahmaputra, een in iedere windrichting. Overnachten doe je in Darchen bij een van de herbergen met bed & breakfast, eten kun je bij Pectopah, het beste restaurant van het dorp. Vanwege strenge censuur mag je niet alleen naar kloosters in de omgeving wandelen. Even ten zuiden van de Mt. Kailash vind je het heilige Manasarovar meer (4550 m), het hoogstgelegen zoetwatermeer ter wereld, ernaast ligt het ziltige meer van Rakshastal.
Highlight
  • Uniek berggebied, rustig.
  • Chinezen zijn bezig een asfaltweg rond de berg aan te leggen.
  • Ontmoedigingsbeleid van de Chinese Overheid.
Review geplaatst op 2017-10-23
9
Oezbekistan Samarkand
Graaf was hier 01 sep 2017
De mooiste stedentrips maak je in Oezbekistan, want hier ga je niet heen voor het natuurschoon, maar alleen voor de cultuur, de indrukwekkende geschiedenis van de oude Zijderoute. Hier vind je de mooie sprookjesachtige steden zoals beschreven in de sprookjes van 1001 nacht. Samarqand spant de kroon, deze voormalige hoofdstad van het machtige Rijk van Amir Temur in de 14de en 15de eeuw, heeft een enorme pracht aan de mooiste met majolica betegelde bouwwerken. Als 2de en 3de staan de oude binnenstad van Bukhara, en Khiva met zijn geheel ommuurde centrum op de lijst. Er is hier zó veel moois te zien, je raakt niet uitgekeken. Al deze steden staan dus ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Buchara en Khiva kun je alle moois makkelijk te voet bereiken. Samarqand is groter, hier kun je je voeten wat sparen door heel gemakkelijk taxi’s nemen voor slechts een paar dubbeltjes per rit, ook kun je met een electro-bus Tashkent Avenue op en neer voor ca. 10 cent per rit.
Stad
  • alle bezienswaardigheden keurig onderhouden
  • prettige stad om te vertoeven
  • veel souvenirverkopers in medressa's
Review geplaatst op 2017-10-03
9
Duitsland Düsseldorf
Graaf was hier 01 aug 2015
Düsseldorf is heel verrassend voor een stedentrip, natuurlijk de gezellige Altstadt, waarvan hier gezegd wordt dat het “de langste bar ter wereld” heeft. De hele binnenstad is een aaneengesloten terras. Verder een groot aantal prachtige oude gebouwen. De televisietoren kun je in, waarbij je in een galerij op 168 meter hoogte kunt genieten van een prachtig uitzicht en een drankje. Je kunt dan nog een verdieping hoger naar een chique restaurant op grote hoogte, en een magnifiek uitzicht. Maar het meest verrassende om te bezoeken is de Rheinhafen, waar je de meest prachtige moderne architectuurstijlen ziet, prachtig verweven met oude gerestaureerde gebouwen. Je loopt o.a. langs de “swingende gebouwen”, de oude haven en super moderne bouwwerken. En overal bij ieder groot gebouw is wel een terras en restaurant. Een heel gezellige wijk waar je niet gauw uitgekeken raakt, en aan fotograferen kun je ook eindeloos plezier beleven.
Stad
  • prachtige oude gezellige Altstadt
  • veel moderne en traditionele architectuur
  • Walhalla voor fotografen
  • nooit zoeken naar een bar of restaurant
  • Als je geen bier lust. . .
Review geplaatst op 2017-06-14
9
Peru Arequipa
Graaf was hier 01 sep 2007
Het prachtige Santa Catalina klooster is een schitterend en intrigerend complex waar je over geplaveide straten en door steegjes slentert, het is een stad op zich en bestaat uit meer dan 100 huizen, 60 straten, een hoofdplein, een kerk en zelfs een begraafplaats. Sinds 1970 is het toegankelijk voor publiek. Hiervoor hebben nonnen honderden jaren lang hier in complete afzondering geleefd, en was het leven binnen de muren van dit klooster een compleet mysterie voor de buitenwereld want er mochten geen buitenstaanders naar binnen. Het kloostercomplex is goed bewaard gebleven en je zult versteld staan van alle prachtige woningen die je hier zult zien. Op dinsdagen en donderdagen kun je er ook ‘s avond heen en dan wordt het complex magisch verlicht door lantaarns, wat een zeer mystieke sfeer geeft.
Stad
  • authentiek klooster
  • cultuur-historisch hoogtepunt
  • flinke entreeprijs
Review geplaatst op 2017-03-31
9
Frankrijk Lille
Graaf was hier 01 sep 2014
Stedentrip Lille. Helemaal geweldig, de stad heeft een prachtige oude binnenstad Vieux Lille met hippe designwinkels en fraaie gebouwen zoals de Opéra en de Beurs uit 1652 (met een doorlopende antiek en boekenmarkt op de binnenplaats). Ik wil wel adviseren om stevige wandelschoenen mee te nemen, want in de hele oude binnenstad liggen kasseien, levensgevaarlijk met naaldhakken. Wil je b.v. nog het Paleis voor Schone Kunsten bezoeken, loop dan eerst even naar de VVV, hier haal je een mooi stadsgidsje (in het Nederlands) met kortingsbonnen. Lekker eten doe je ’s avonds op terrasjes in de oude stad, b.v. de Rue de la Monnaie of de Rue de Gand, deze straten zijn ’s avonds speciaal autovrij. Wil je goedkoper? Op de terrassen aan de Place Rihour kun je voor de helft van het geld ook heerlijk eten. Wil je nog meer winkelen kun je nog naar het nieuwe overdekte winkelcentrum EurALille (ontworpen door onze architect Rem Koolhaas), een modern shoppingcentre met ruim 130 winkels en een grote Carrefour.
Stad
  • prachtige stad, mooie oude gebouwen
  • leuke musea
  • veel terrasjes, lekker eten en drinken
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-15
9
Birma Yangon
Graaf was hier 01 mrt 2010
Ga eens een ritje maken met de “Circular Train” in Yangon. Dit is een gewone trein (een boemeltje 3de klasse) die als openbaar vervoer een grote rondrit door de stad maakt en om de paar minuten eventjes bij een stationnetje stopt. Als je op het centraal station begint ben je na ca 3 uur hier weer terug. Hij vertrekt vanaf perron 7 (de aller achterste) en foreigners kunnen alleen een kaartje kopen bij een klein huisje op het perron, tegen betaling van $ 1. Onderweg springen vele verkopers van diverse levensmiddelen regelmatig op en af de trein, soms lijkt de treincoupé meer een lokale markt, alle mensen zitten jou uitgebreid te bekijken (wat doet die witte vreemdeling hier op de trein?) terwijl jij geniet van alle vreemde mensen die met deze trein meerijden.
Stad
  • lokaal boemeltreintje
  • maak kennis met lokale leven
  • druk met locals
Review geplaatst op 2017-03-15
10
Zwitserland Val Sinestra
Graaf was hier 01 jun 2007
Hotel Val Sinestra in Unterengadin (noordoost Zwitserland, nabij Italië en Oostenrijk) is gevestigd in een prachtig paleisachtig voormalig kurhaus. De eigenaars zijn Nederlanders, die het hotel en berghaus runnen voornamelijk voor de Nederlandse markt, veel zelfgekweekte groenten en een biologisch-dynamische keuken, iedere ochtend bakken ze zelf heerlijke broden, en de kaas komt uit Holland. Ze bezitten een eigen bus waarmee de reizen vanuit Nederland naar het hotel verzorgd worden. Het verblijf is op volpension-basis, bij het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar. Wel wordt van de gasten verwacht dat ze bij toerbeurt meehelpen in de keuken met de afwas en tafels dekken. Er heerst een heel gemoedelijk sfeer en de gasten zitten ’s avonds heel gezellig bij elkaar. Je kunt gratis met het busje van het hotel naar Sent, verder kun je prachtig wandelen naar alle richtingen. Ook worden er van het hotel uit excursies georganiseerd, waar je tegen kostprijs aan kunt deelnemen. Verder organiseren ze ook allerlei themaweken. Ik heb zelf ooit een deelgenomen aan een geologie-week, onder deskundige leiding prachtige wandelingen maken, en je leert nog veel bij over geologie, ’s avonds in het hotel zijn er regelmatig diavoorstellingen. Geïnteresseerd geraakt? Vraag een folder aan bij Hotel Val Sinestra, tel: 0041 81 866 3105, www.sinestra.ch of mail naar: val-sinestra@bluewin.ch
Stad
  • heerlijk rustig
  • zeer gemoedelijk
  • Nederlandse eigenaar
  • afgelegen
Review geplaatst op 2017-03-14
10
Nederland Utrecht
Graaf was hier 01 mei 2013
Een van de mooiste fietstochten in het midden van ons eigen land vind ik langs de Linge in de provincie Gelderland. Het prachtige landschap van de Betuwe, fruitbomen, een meanderende rivier en mooie middeleeuwse dorpjes. In het voorjaar bloeien eerst de perenbomen, vervolgens de appelbomen en daarna heb je de kersenbloesem. Vroeger was er al een ANWB fietsroute aan de noordkant van de rivier heen en terug tussen Geldermalsen en Leerdam. Mooier en gevarieerder is het om ook langs de zuidkant te fietsen. Je kunt op ieder punt van de route starten en eindigen. In Geldermalsen en Leerdam kun je op vele plaatsen fietsen huren. Als je eigen fietsen meebrengt kun je op diverse punten gratis parkeren. Van Geldermalsen naar Leerdam langs de noordkant de ANWB bordjes met Linge-route volgen, langs de zuidkant van de rivier terug de Lfa 17a fietsroute volgen. De totale route is ca 50 kilometer, je kunt op enkele plaatsen de rivier oversteken en de route inkorten. Bij Tricht, Beesd en Asperen zijn bruggen en bij Enspijk is een veerpontje naar landgoed Mariënwaard. Onderweg veel gelegenheid om fruit te kopen, biologische boerderij (met gezellig terras en boeren producten) bezoeken en ook diverse horecagelegenheden en terrassen aan het water. Ook zie je onderweg in Acquoy nog de Betuwse toren van Pisa. Een geweldige dag fietsen en genieten in eigen land.
Stad
  • Prachtige fietsroute
  • vooral in de lente, met de fruitbloesem
  • er rijden ook auto's
Review geplaatst op 2017-03-14
8
Frankrijk Elzas en Lorraine
Graaf was hier 01 okt 2007
Zoek je nog een leuk uitje voor een vakantie, iets wat de kinderen ook zeker zal aanspreken? Echte roofvogels bekijken... De Volerie des aigles (Roofvogelpark) in de Elzas bij Kintzheim heeft een grote collectie prachtige roofvogels die je in de vrije natuur zelden zult zien. De vogels zijn gehuisvest in de ruïnes van het kasteel van Kintzheim. Een unieke gelegenheid om vogels, die in de natuur onbereikbaar zijn, van dichtbij gade te slaan, velen ook zonder tralies, zodat je mooie foto’s kunt maken. Een show bijwonen biedt een indrukwekkend en boeiend spektakel: de vlucht in volledige vrijheid van de grootste roofvogels ter wereld, dan vliegen de mooiste roofvogels ter wereld slechts enkele centimeters boven je hoofd. Op het programma: een boeiende opvoering met acrobatie van zwarte wouwen, het overvliegen van buizerds en gieren, je ziet hoe een kleine gier gereedschap gebruikt om een struisvogelei open te breken, en een ontmoeting met de Andescondor… De uitleg maakt de show pedagogisch en zorgt ervoor dat de bezoekers meer te weten komen over het gedrag van deze machtige vogels.
Regio
  • veel roofvogels dichtbij kunnen zien
  • geweldig educatief programma
  • ligt in prachtige omgeving
  • je moet er wel 600 km voor rijden
Review geplaatst op 2017-11-30
7
Marokko
Graaf was hier 01 jan 2015
Marrakech is heel aantrekkelijk voor een stedentrip. Je kunt goedkoop vliegen naar Marrakech, vanaf het vliegveld kun je met de bus of een taxi zo naar het centrum. Overnachten in een riad, een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnenplaats of tuin, in de medina. Het woord riad komt uit het Arabisch "ryad" en betekent tuin. Het ontwerp van een riad biedt privacy en bescherming tegen het weer in Marokko. Alle ruimten komen uit op het centrale atrium. Dit ontwerp biedt privacy aan vrouwen volgens Islamitische begrippen. Veel riads zijn nu in gebruik als hotel. Heel plezierig om een paar dagen te logeren tegen een aantrekkelijke prijs. Riad Aïcha is eigendom van een Nederlander Loek, heel gemakkelijk voor mensen die moeite met de taal hebben. Hij maakt je wegwijs in de medina, komt gezellig met alle gasten samen ontbijten, en kan je veel vertellen en nuttige tips geven over Marrakech. Je hebt bij hem al een kamer met ontbijt voor 2 personen vanaf € 40 per nacht. Je kunt ook ’s avonds dineren in de riad, maar op het Jemaa el Fna plein is dat natuurlijk ook heel erg leuk. Je kunt ook bier en wijn bij hem bestellen, dat is in de stad niet te krijgen. Er is ook een hammam en zwempool in huis, en kok Karim geeft ook kookworkshops, eerst inkopen doen en dan een heerlijk Marokkaans gerecht bereiden. Wij hadden een 5 daagse stedentrip voor nog geen € 150 pp. Wil je de riad zien www.ryadaicha.com heb je interesse in de stedentrip compleet met vlucht www.reis-idee.nl
Land
  • mooie oude medina
  • gezellige drukte, veel restaurantjes
  • geweldig voor shop-a-holics
  • excursies in omgeving, eenvoudig te boeken
  • Wel heel druk met toeristen
  • Toeristen worden soms afgezet en uitgebuit
Review geplaatst op 2017-10-07
9
Oezbekistan
Graaf was hier 01 sep 2017
De mooiste stedentrips maak je in Oezbekistan, want hier ga je niet heen voor het natuurschoon, maar alleen voor de cultuur, de indrukwekkende geschiedenis van de oude Zijderoute. Hier vind je de mooie sprookjesachtige steden zoals beschreven in de sprookjes van 1001 nacht. Samarqand spant de kroon, deze voormalige hoofdstad van het machtige Rijk van Amir Temur in de 14de en 15de eeuw, heeft een enorme pracht aan de mooiste met majolica betegelde bouwwerken. Als 2de en 3de staan de oude binnenstad van Bukhara, en Khiva met zijn geheel ommuurde centrum op de lijst. Er is hier zó veel moois te zien, je raakt niet uitgekeken. Al deze steden staan dus ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Buchara en Khiva kun je alle moois makkelijk te voet bereiken. Samarqand is groter, hier kun je je voeten wat sparen door heel gemakkelijk taxi’s nemen voor slechts een paar dubbeltjes per rit, ook kun je met een electro-bus Tashkent Avenue op en neer voor ca. 10 cent per rit.
Land
  • alle bezienswaardigheden keurig onderhouden
  • prettige stad om te vertoeven
  • veel souvenirverkopers in medressa's
Review geplaatst op 2017-10-03
9
Birma
Graaf was hier 01 mrt 2010
Vanuit Mandalay kun je een prachtige excursie maken naar Mingun, ongeveer een uur varen met de boot vanaf de inschepingshaven aan het uiteinde van de 26ste straat. Als je in Mingun bent vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het bejaardentehuis voor wees-ouderen gerund door de goedlachse nurse Thwe Thwe Aye, en alle donaties zijn heel erg welkom. Al zijn het maar de spulletjes uit je hotel, oude kleding, oude leesbrillen of gewoon een paar dollars. Het tehuis ligt tegenover de Mingun Bell, de grootste nog te luiden klok ter wereld. Aan het eind van het dorp een enorme witte Hsinbyume Paya (gebouwd naar de boeddhistische mythologische berg; Mount Meru), die met een springende monnik op de voorplaat van de vorige Lonely Planet stond. Verder heb je de restanten van de Mengun Pagode, wat eens de grootste pagode ter wereld moest worden. Een weergave van de grootheidswaanzin van koning Bodawpaya. Er werd door 20.000 slaven uit Arakan aan gewerkt en hij moest 150 meter hoog worden, helemaal massief gebouwd uit bakstenen. Na 50 meter hoogte is de bouw om onbekende redenen gestopt. Het is nu de grootste berg bakstenen ter wereld, de scheur is door de aardbeving in 1838 ontstaan. Kortom een leuke dagtrip met een mooie boottocht over de Ayeyarwady-rivier, waar je ook nog veel voorbij ziet varen. Mocht je nog marionetten willen kopen kun je dat hier ook het beste doen, natuurlijk ook nog veel andere mooie souvenirs.
Land
  • mooie oude authentieke stad
  • ontzettend warm onthaal in het bejaardenhuis
  • toeristen hebben altijd veel geld
  • constant verkopers om je heen
Review geplaatst op 2017-07-17
9
Bolivia
Graaf was hier 01 nov 2010
Death Road de zgn. dodenweg loopt van La Paz naar de jungle bij Coroica. Tot 2006 was dit een belangrijke weg langs steile afgronden waar erg veel ongelukken gebeurden. Nu is er een veilige asfaltweg, en sindsdien wordt deze weg nu hoofdzakelijk gebruikt als fietsroute. Helaas rijdt er nog wel eens een auto overheen omdat deze weg korter is, dus het blijft oppassen. Deze spectaculaire fietstochten worden georganiseerd op mountain-bikes en ze gaan gemakshalve van hoog naar lager. En dan met een auto en fiets-trailer weer terug. Overal in de straatjes van La Paz kun je deze excursies boeken. Speciale fietskleding, helm en natuurlijk de fietsen zijn inbegrepen. Met nog een souvenir T-shirt, een uitgebreide lunch en foto heb je de hele excursie al voor zo’n 350 Boliviano’s (ca € 35).
Land
  • avontuurlijke fietstocht
  • helemaal georganiseerd
  • magnifieke uitzichten
  • af en toe een auto, blijven opletten
Review geplaatst op 2017-07-11