Graaf

8
Indonesië Makassar
Graaf was hier 27 Jan 2017
Makassar, de hoofdstad van Sulawesi (voorheen Celebes) is een gewone grote Aziatische stad. Bij de oude haven ligt het oudste gedeelte van de stad, met allerlei smalle straatjes. Voor de haven zelf moet je entree betalen (10.000 RP ~ € 0,70) hier liggen de mooie Buganese schoeners en traditionele Pinisi schepen. Door deze wijk loopt een grote straat die verschrikkelijk druk is, omdat alle verkeer hier doorheen moet. Loop gewoon de smalle zijstraatjes in, de mensen vinden het heel leuk als er vreemdelingen doorheen komen lopen, ze zijn ontzettend vriendelijk en je hoeft je geen moment onveilig te voelen hier. Helemaal op het eind kom je ook bij de haven, maar dit is een stuk waar geen toeristen komen. De lokale kinderen springen en zwemmen hier gewoon tussen de boten, wel wilden ze allemaal een beetje stoer doen en indruk maken op die “witte oma’s”. En mocht je nu helemaal verdwaald zijn, neem je gewoon een becak en je bent weer waar je wezen wilt. In Makassar zie je sporen uit het VOC tijdperk. Het Fort Rotterdam door Nederlanders in de 17de eeuw gebouwd, huisvest een museum, en is een populaire bestemming voor de lokale bevolking om in de hectische stad wat rust te vinden. In Chinatown zijn een paar mooie Chinese tempels. Ten zuiden van Fort Rotterdam ligt Jl. Sombaopu, ook wel Souvenir Street, in deze lange straat vind je naast veel souvenirwinkels ook heel veel goud en juwelierszaken.
Stad
  • prachtig VOC fort
  • authentieke oude wijk
  • prachtige oude boten in de haven
  • verkeer is heel erg druk
Review geplaatst op 2020-11-17
9
Italië Etna
Graaf was hier 03 Oct 2020
Voor degene die wandelen op een vulkaan spannender vind dan in een bos, hoeven helemaal niet naar de andere kant van de wereld. De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa. Vrijwel ieder jaar vindt er een uitbarsting plaats, die van 2001 was de zwaarste van de afgelopen 100 jaar. In een groot deel van Sicilië zie je de berg opdoemen met de eeuwige rookpluim. Onderweg naar boven zie je een huis wat tot aan het dak in de lava staat sinds de uitbarsting van 2001. De basis op de zuidhelling ligt op ca. 1900 meter hoogte met parkeerplaatsen, veel restaurantjes en souvenirwinkels, van hieruit kun je met een kabelbaan naar 2500 meter hoogte (kosten € 30) of nog hoger naar bijna 3000 meter, per auto en met een gids (kosten € 66). Vanaf de basis kun je wandelen naar en rond enkele kleine kraters, zoals de Silvestri kraters. Langs de weg bij een restaurant staat aangegeven dat bij de uitbarsting van 2001 de lava tot aan de ramen kwam. Prachtige uitzichten op diverse gedoofde kraters en een weids zwart lavalandschap.
Highlight
  • Na een paar honderd meter zie je geen mensen meer.
  • Prachtige weidse uitzichten.
  • Genieten van surrealistische landschappen.
  • Het weer kan snel veranderen.
  • Soms wel veel toeristen.
Review geplaatst op 2020-10-28
9
Italië Sicilië
Graaf was hier 30 Sep 2020
Sicilië is één groot openluchtmuseum, hier vind je meer en mooiere Griekse tempels dan in Griekenland. Een aantal mooie sites die je kunt bezoeken zijn Agrigento, Selinunte (Griekse stad van 7e tot 5e eeuw v. Chr. met ruïnes van 6 Dorische tempels) en Segesta (Griekse tempel en Romeins theater). Agrigento met de Vallei van de Tempels is een van de mooiste en de grootste archeologische site, zowel Grieks als Romeins. Tegenwoordig kun je de tickets met tijdslot vooraf op internet kopen. Je begint op het hoogste punt bij de Juno tempel om geleidelijk naar de lager gelegen tempels te lopen. Voor de Concordia tempel ligt een prachtig beeld van Icarus (symbolisch neergestort), en de laatste grote tempel is die van Hercules, verder zijn er nog tempels van Jupiter, Vulcano en Dioscuri En nog duidelijke restanten van de stadsmuren, necropolis en Romeinse huizen. Op het terrein ook de Villa Aurea (eind 19e eeuw) die werd bewoond door Alexander Hardcastle, een Britse legerofficier die hier archeologisch werk verricht heeft. De villa heeft een prachtige tuin en magnifieke uitzichten. De Vallei van de Tempels in Agrigento is een heel groot terrein, waar je uren kunt doorbrengen, toiletten en horeca zijn aanwezig.
Regio
  • Goede informatie aanwezig bij alle bezienswaardigheden.
  • Drinkwaterkranen aanwezig over hele terrein (erg prettig bij warm weer)
  • Je kunt zo lang als je wilt over je bezoek doen.
  • Selinunte was grotendeels gesloten na een brand, veel entree voor weinig bezienswaardigheden.
Review geplaatst op 2020-10-22
10
Nederland T-gooi
Graaf was hier 01 Aug 2020
In Kortenhoef kun je een prachtige rondwandeling maken, vooral buiten de gebaande paden. Het is een officieel pad, maar sommige stukken heb je ook geen pad. Het is er ook erg rustig. Midden op de Kortenhoefsedijk kun je beginnen aan het Oppad, staat aangegeven met een bordje van Natuurmonumenten. Je loopt door prachtige natuur, legakkers, weilanden, langs kreken en sloten, en komt dan op de Emmaweg in 's Graveland uit. Hier loop je over de brug over het Hilversums kanaal en steekt de N201 over richting Loosdrecht. Na ongeveer 300 meter ga je dan rechtsaf de Kromme Rade op, weer een prachtig natuurpad door het plassengebied en langs de Vuntus. Op het einde kom je in oud Kortenhoef bij de Loenderveense Plas uit. Hier kun je nog even van het uitzicht genieten. Rechtsaf loop je terug naar Kortenhoef en kun je de N201 terug oversteken. De totale wandeling is 9 à 10 kilometer. Je kunt ook in de bocht van de Emmaweg in 's Graveland beginnen, hier kun je fietsen parkeren en een paar auto's. Je loopt dan de wandeling in de andere richting. Wil je nog even het mooie scheefgezakte oude schuurtje zien moet je aan het einde van het Oppad even rechts kijken, alvorens linksaf de Kortenhoefse Dijk af te lopen richting Loosdrecht via het Moleneind en bij de Plas linksaf de Kromme Rade op.
Regio
  • tamelijk onbekend, dus heerlijk rustig.
  • heerlijk wandelen door boerenland en natuurgebieden
  • Soms slecht begaanbaar in regentijden.
  • enkele stukken over de weg lopen.
Review geplaatst op 2020-08-26
9
Nederland Naardermeer
Graaf was hier 01 May 2019
Rondje Naardermeer is een mooie wandeling van ca. 20 kilometer. Het is middels bordjes van Natuurmonumenten bewegwijzerd. Voor mensen in de omgeving van het Gooi, kun je een fiets op meerdere plaatsen langs de route stallen, wil je met de auto komen kun je het beste bij Stadszicht in Naarden parkeren (hier vertrekken ook de vaartochten van Natuurmonumenten). Je kunt de route ook lopen vanaf de trein station Naarden-Bussum, op internet kun je ook een mooi kaartje printen van deze NS wandeling. Er zijn maar een paar plekjes waar je echt het Naardermeer kunt zien, langs de noordkant zijn een paar uitzichtpunten, met bankjes, alleen in het voor en najaar kun je op meerder plekken het meer door de bomen zien. Aan de zuidkant kun je naar een vogelkijkhut lopen aan de rand van het meer. Aan de zuidwestkant, nabij de molen van Ankeveen, heb je verwilderde ondergelopen weilanden, welke nu een paradijs voor vogelspotters zijn geworden. Bij "de Machine" kun je ook wat drinken. Dit gebouw dateert nog uit de tijd (1883-1886) dat hier een stoomgemaal stond en ze hebben geprobeerd om het Naardermeer droog te leggen. Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Deze prachtige rondwandeling is helemaal gratis.
Stad
  • rustig wandelen in de vrije natuur
  • Lekker weg in eigen land
  • weinig mogelijkheden om over het water te kijken
Review geplaatst op 2020-08-02
10
Kirgizië
Graaf was hier 01 Jul 2020
Kirgizië een land aan de Zijderoute, is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Behalve in de hoofdstad Bisjkek, de noordkant van het Yssik Kul en Karakol, zijn er geen hotels. In het hele land is een goed netwerk van Homestays opgezet, je kunt vrijwel overal bij de mensen thuis slapen. Je kunt overal informatie inwinnen bij de CBT (Community Based Tourism, lokale VVV) en zij kunnen je adressen geven, je kunt ook in een yurt overnachten, en in sommige plaatsen ook fietsen huren. Hoogtepunten in het land zijn het Issyk Kul meer, Karakol en omgeving, het Son Kul meer op de Son Kul Plateau, de oude citadel van Koshoi Korgon, de karavanserai in de prachtige Tash Rabat Vallei, de Nieuwe Moskee in Naryn, Burana (met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei) en de hoofdstad Bisjkek, veel oude Sovjet gebouwen naast moderne, niet echt een hoogtepunt, maar wel genieten van de lokale bevolking die in het weekend overdag in de parken komt recreëren en ’s avond bij de feestelijk verlichte fonteinen op het grote plein te vinden is. Verder kun je in de bergen toezien hoe ze paarden melken, de paardenmelk vers proeven of de gefermenteerde kümüz proberen. In Kochkor en omgeving kun je kijken hoe vilt gemaakt en ook een workshop volgen. En zeker een hoogtepunt is om een man met zijn afgerichte adelaar zien jagen.
Land
  • heerlijke wodka en cognac te koop voor spotprijzen
  • je bent zó ontzettend welkom bij de lokale bevolking
  • nauwelijks westerse toeristen
  • prachtige, rustige wandelgebieden
  • 's middags vaak regen in de bergen
Review geplaatst op 2020-07-20
9
Turkije Istanbul
Graaf was hier 01 Mar 2012
Ondergrondse Basiliek: Als je eens wat anders wilt in Istanbul, ideaal als het regent, of te heet is om in de stad rond te lopen, kun je de Basilica Cisterne of Yerebatan Sarnici bezoeken. Ingang is een klein gebouw aan het begin van de Yerebatan Caddesi, iets westelijk van de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee, en de ligging is onder het Hippodrome. Als je de trappen afdaalt (na een kaartje gekocht te hebben) kom je in enorme onderaardse gewelven, 140 bij 70 meter met 336 zuilen van 9m hoog, 12 rijen met 28 zuilen waarop het fraaie bogendak van bakstenen rust. Dit onderaardse waterreservoir werd door de Byzantijnse keizer Justianus (527-565) vanaf 532 gebouwd. Het water kwam via een aquaduct (restanten ook nog te zien in de stad) uit het Belgrado-woud. De wanden en de bodem zijn 4,8 meter dik en de totale oppervlakte van het gewelf is 9800 vierkante meter, en het kan bijna 100.000 ton water bevatten. 2 zuilen staan op marmeren Medusa-hoofden, en er zwemmen ook enorme vissen rond. Later werd het nog gebruikt als waterreservoir voor het Topkapi-paleis. Daarna is het bouwwerk in de vergetelheid geraakt tot de 16de eeuw, toen mensen in huizen in de buurt van de Hagia Sofia water uit putten konden halen en zelfs vissen vangen. De eerste renovering vond in 1723 plaats, De tweede eind 19de eeuw. Bij een laatste restauratie en reiniging 1985-1987 werden er platformen en paden op steigers aangelegd. Nu kun je er dus onder muzikale begeleiding en fraaie verlichting doorheen lopen.
Stad
  • Prachtige locatie voor fotografen
  • Een bijzonder historisch bouwwerk
  • Om de hitte van de stad ontvluchten
  • Ook ideaal tijdens slecht weer
  • geen
Review geplaatst op 2020-06-16
8
Turkije Istanbul
Graaf was hier 01 Mar 2012
Mooie tocht is de Gouden Hoorn op naar Eyüp Sultan, een van de heiligste plaatsen van Istanbul. Je vertrekt van Eminönü, vlakbij de Galatabrug. De lokale veerboot vertrekt 1x per uur en kost 2 TL naar de laatste halte. Bij Eyüp stap je uit bij de oude Galatabrug (in 1910 door de Duitsers gebouwd en na de vervanging in 1992 hierheen gesleept, ligt nu onder een blauw-groene verflaag te verkommeren) en dan is het zo’n 10 minuten lopen naar de moskee van Eyüp. Onderweg passeer je een straatje vol met kraampjes met religieuze souvenirs en de Sultansgraven. Vrouwen moeten in de moskee hun hoofd en benen bedekt hebben, en moeten direct naast de ingang de trap op naar boven, of buiten blijven. Voorbij de moskee kun je over de grote begraafplaats de heuvel op lopen naar het Pierre Loti café. Mooie wandeling met prachtige uitzichten over Eyüp, Istanbul en de Gouden Hoorn. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven, dit is helaas wel erg toeristisch en het terras van het café is ook drukbezocht. Het café is genoemd naar zijn beroemdste gast schrijver Pierre Loti (1850-1923) die hier een aantal beroemde romantische boeken geschreven heeft. Kijk nog even binnen naar de authentieke inrichting, foto’s en lithografieën, en het keukentje met prachtige tegelkachel en kolen gestookte boiler. Terug over de begraafplaats naar beneden kun je ook nog even de wijk inlopen, hier vind je nog een gezellige winkelstraat en voldoende eetgelegenheden. Dan weer met de veerboot terug naar Eminönü.
Stad
  • Omgeving van Eyüp Sultan nauwelijks toeristen
  • Mooie wandeling over de begraafplaats
  • Jammer dat het restaurant zó toeristisch is.
Review geplaatst op 2020-05-30
9
Sri Lanka Delft-eiland
Graaf was hier 01 Oct 2016
Een bezoek aan Delft eiland is vooralsnog een reis terug in de tijd van het koloniale verleden. Delft Eiland is het meest westelijke eiland van Sri Lanka. Het noordelijke puntje van dit eiland ligt slechts 42 kilometer van Indië verwijderd. Vanuit Jaffna moet je eerst een eind rijden naar de haven op een ander schiereiland en dan is het nog ruim anderhalf uur met de boot. Dit eiland dankt zijn naam uit de tijd dat de Hollanders daar zaten in de 17de eeuw, en er was veel ruzie met Portugezen en Spanjaarden. In alles hier kun je nog het koloniale verleden zien, op dit eiland is vooral veel Nederlandse invloed zichtbaar. Er zijn nog wat ruïnes van Hollandse forten te zien. De hoofdstad van Delft eiland bestaat uit wel 3 straten, met paar winkeltjes. En er is een echt postkantoor, waar nog een aantal stenen duiventillen staan. Er zijn op dit eiland (nog) geen accommodaties voor toeristen, wel worden er al wat excursies aangeboden. Er worden ook alleen nog maar dagtochten vanuit Jaffna georganiseerd. Een aantal van de lokale bewoners ontvangt wel groepjes toeristen in hun tuin, om wat meer inkomsten te genereren, ze bakken dan heerlijke lokale snacks bij een drankje. Belangrijkste bron van leven is de visserij rondom de eilanden. Het haventje huisvest een paar lokale vissersboten en één keer per dag komt de veerboot uit Jaffna.
Regio
  • Je wordt met open armen ontvangen door de lokale bevolking
  • Nog heel rustig, nauwelijks toerisme
  • Lange zit op kleine motorboot
Review geplaatst op 2020-05-30
9
Turkije Bosporus
Graaf was hier 01 Mar 2012
Als je voor het eerst een trip naar Istanbul maakt, dan ben je vooral druk met het bezoeken van de bekende highlights. Heb je wat meer tijd dan is een boottocht over de Bosporus aan te raden. Als je langs de kade van Eminönü loopt wordt je overladen met aanbiedingen voor de Bosporus tour, erg leuk, je kunt op meerdere locaties kaarten kopen (kost ca. 10 TL pp) en ieder uur instappen voor een ca. 2 uur durende boottocht langs de bezienswaardigheden aan de Europese oever tot de 2de Bosporusbrug en dan weer terug langs de Aziatische zijde en de Leandertoren naar de Galatabrug. Als je nog een hele dag over hebt neem dan een ‘full Bosphorus tour’, kaarten koop je o.a. bij het eerste gebouw vanaf de Galatabrug voor 25 TL pp. Je vaart dan om 10:30 uur, deze veerboot doet onderweg nog een 5-tal stops tot je na ruim 1,5 uur bij het dorpje Anadolu Kavaği vlak voor de Zwarte Zee bent. De veerboot blijft hier bijna 3 uur liggen wachten en in die tijd heb je de gelegenheid om naar de ruïne van het Yoros kasteel (uit de Romeinse tijd) boven op de berg te lopen. Boven heb je een magnifiek uitzicht over de Bosporus en de Zwarte Zee. Onderweg heerlijk vis (of iets anders) eten bij een van de vele restaurantjes met een magnifiek uitzicht op het terras alvorens terug af te dalen naar de boot die ligt te wachten om je om 3 uur ’s middags terug te brengen naar Istanbul.
Regio
  • heerlijke boottocht, + mooie wandeling met prachtige uitzichten
  • iets anders dan door de stad slenteren
  • kan wel druk zijn, met vnl. lokale toeristen.
Review geplaatst op 2020-05-07
8
Turkije Istanbul
Graaf was hier 01 Mar 2012
De Galatatoren: Je komt niet direct in de wijk Beyoğlu terecht bij een trip naar Istanbul, en als je er komt is het vaak het Taksim-plein, het toeristen-trammetje of de grote moderne winkelstraat. De Galatatoren zie je overal prominent bovenuit steken als je in de omgeving van de Galatabrug bent, maar niet iedereen komt er in de buurt om hem van dichtbij te bekijken, laat staan te beklimmen. Je bereikt de toren lopend vanaf Taksim. Je kunt met de lift (bijna) naar boven, dan nog 2 trappen, en dan heb je een fenomenaal 360° uitzicht over Istanbul. Het entreebedrag voor de lift in de toren bedraagt 13 TL. In de toren een is een café-restaurant en een nachtclub-restaurant met elke avond een Turkse show. De Galatatoren is in 528 als houten vuurtoren gebouwd. In 1348 door de Genuese Christea Turris herbouwd. In 1453 in het bezit van het Ottomaanse keizerrijk en in die periode behoorlijk gehavend en in 1510 gerestaureerd. Aan de basis zijn de muren wel 3,75 meter dik, maar aan de top nog slechts 20 cm. Na een grondige restauratie die 3 jaar duurde werd de huidige toren in 1967 geopend.
Stad
  • Magnifiek uitzicht over de stad, de Bosporus en de Gouden Hoorn.
  • Leuke omgeving
  • Niet veel toeristen
  • niet rolstoeltoegankelijk
Review geplaatst op 2020-04-13
8
China Sichuan en Chongqing
Graaf was hier 01 Jun 2012
Ciqikou, Ancient Chinese Town – pareltje in grauwe saaie wereldstad. Gelegen op een heuvel boven de oever van de Jialing rivier, voordat deze in het centrum van Chongqing in de Yangtze stroomt, ligt de “ancient village” Ci Qi Kou vroeger Long Yin. Het ligt 14 kilometer ten westen van het stadscentrum en bestrijkt zo’n 1,2 vierkante kilometer. De geschiedenis van Ciqikou gaat meer dan 1700 jaar terug, gebouwd tijdens de Song Dynastie en tijdens de Ming en Qing Dynastieën (1368-1911) was het beroemd om zijn porselein. Vanwege het belang van de porseleinindustrie werd de naam Long Yin veranderd in Ci Qi Kou, wat letterlijk vertaald porselein dorp betekent. Het was vroeger ook een belangrijke handelsplaats aan de rivier. De meeste huizen stammen uit de Ming en Qing Dynastieën, en herbergen mooie staaltjes van Chinese architectuur. Verdere attracties hier zijn de meer dan honderd tea-bars, kunstenaars studio’s en Shu borduur workshops. Het assortiment en kwaliteit van de kunstwerken en borduursels is zo groot, dat de keuze voor een souvenir wel heel erg moeilijk wordt. Er zijn volop restaurants met lokale specialiteiten te vinden en in de vele tea-bars kun je het echte lokale samenzijn ervaren. Ciqikou waar je nog het traditionele Chinese leven van eeuwen geleden kunt ervaren is een groot contrast met de grote stad Chonqing die continue verandert en groeit. Daarom is Ciqikou in 1998 uitgeroepen tot een beschermd cultureel erfgoed.
Regio
  • géén westerse toeristen
  • prachtig stukje authentiek China
  • kost wat moeite om het te vinden
Review geplaatst op 2020-03-15
9
Noorwegen Oslo
Graaf was hier 01 Jun 2012
De stad Oslo heeft prachtige natuurgebieden rondom die nog binnen de stadsgrenzen liggen, sommigen zo eindeloos groot dat je echt een goede wandelkaart nodig hebt. Aan de oostkant van de stad (ga met de metro lijn3 naar Skullerud, dan loop je zo het bos in) heb je een heel groot bosgebied met bergen, rotsen en meren, waar je met een stadsplattegrond nog kilometers kunt lopen. Blijf wel op of in de buurt van de gemarkeerde paden en wandelroutes, je wilt hier niet verdwalen. Als je bij Skullerud het bos in gaat heb je gelijk al een klein meertje Skraperudvannet, hier komen ook veel Noren om te recreëren. Een stukje verder lopen heb je het Nøklevann, een prachtig meer, omringd door bergen. In de bossen zijn veel gemarkeerde wandelingen uitgezet. Je kunt hier uren lopen zonder een mens tegen te komen, en dat zelfs in de stad! Verder ligt er in het oosten van de stad ook nog het Østensjø-vannet, hiervoor neem je metro lijn3 naar het zuiden en stap je uit bij Ulsrud, dan nog een klein stukje lopen naar het meer. Hier kun je prachtig omheen lopen, waarbij je nog langs eeuwenoude typische Noorse houten huizen loopt en aan de westkant moet je een heuse berg over. In dit meer vind je een grote verscheidenheid van bijzondere eenden en vogelsoorten. En als je nog niet genoeg hebt dan vind je in het westen van de stad nog het Bogstadvannet (buslijn 41 komt erlangs, en tram 1 Skogen iets verder lopen). Kortom Oslo is een unieke stad als het gaat om meren binnen de stadsgrenzen.
Stad
  • prachtige, rustige wandelgebieden
  • geweldig veel meren binnen de stadsgrenzen
  • aantal meren veel te groot voor rondwandelen
Review geplaatst op 2020-03-11
10
Mexico Chiapas - Palenque
Graaf was hier 01 Jan 2011
De ruïnes van Palenque is een van de mooiste archeologische sites. Slechts 15% van de hele Maya stad is nu pas uit de jungle vrijgemaakt. De overige gebouwen, waarvan veel nog niet eens ontdekt zijn, laten ze onder de aarde zitten, voor het nageslacht, omdat ze ook nog geen manier gevonden hebben om ze goed te preserveren. De meeste tempels en het paleis mogen beklommen worden, wat een fenomenaal uitzicht biedt. We hadden daar een geweldige gids, Ernesto, hij vertelt ontzettend boeiend en legt ook uit waarom de Maya’s de steden ooit verlaten hebben. De bouwstijl van de Maya’s was zijn tijd ver vooruit. Voor de gebouwen gebruikten ze kalksteen en voor het maken van cement hadden ze veel hout nodig. Tussen 700 en 900 na Chr. was de hele jungle van het (sub)tropisch regenwoud verdwenen, en wolken die vanuit de oceaan kwamen trokken nu over, i.p.v. leeg te regenen. Door de droogte ontstond voedseltekort en de Maya’s verlieten hun steden en werden krijgers die de bergen in trokken. Na zo’n 50-60 jaar was de jungle wel weer teruggegroeid, maar de Maya’s keerden nooit weer terug uit angst voor de goden. Een van de mooiste gebouwen is de Tempel de Inscripties, een grote graftombe van koning Pakal, en er zijn ook nog resten van 6 jonge mensen gevonden begraven op de drempel, waarschijnlijk zijn ze geofferd. Op het terrein is ook nog een museum, waar je o.a. de deksel van de graftombe van koning Pakal kunt zien, en nog heel veel Maya beelden.
Highlight
  • inclusief museum
  • ook wandelen door de jungle
  • goede gidsen die geweldig veel vertellen
  • geen
Review geplaatst op 2020-03-11
10
Sri Lanka Delft-eiland
Graaf was hier 01 Nov 2016
Noord Sri Lanka is pas de laatste paar jaren te bezoeken voor toeristen, sinds er eindelijk vrede is met de Tamil in het noorden. Druppelsgewijs beginnen hier nu wat toeristen te komen, maar een bezoek aan Delft eiland is vooralsnog een reis terug in de tijd van het koloniale verleden. Delft Eiland is het meest westelijke eiland van Sri Lanka. Het noordelijke puntje van dit eiland ligt slechts 42 kilometer van Indië verwijderd. Vanuit Jaffna een eind rijden naar de haven op een ander schiereiland en dan is het nog ruim anderhalf uur met de boot. Dit eiland dankt zijn naam uit de tijd dat de Hollanders daar zaten in de 17de eeuw, en er was veel ruzie met Portugezen en Spanjaarden. In alles hier kun je nog het koloniale verleden zien, vooral veel Nederlandse invloed. Er zijn nog wat ruïnes van Hollandse forten te zien. De hoofdstad van Delft eiland bestaat uit wel 3 straten, met paar winkeltjes, en een echt postkantoor, waar nog een aantal stenen duiventillen staan. Er zijn op dit eiland geen accommodaties voor toeristen, wel worden er al wat excursies aangeboden. Er worden ook alleen maar dagtochten vanuit Jaffna georganiseerd. Een aantal van de lokale bewoners ontvangt wel groepjes toeristen in hun tuin, om wat meer inkomsten te genereren, ze bakken dan heerlijke lokale snacks bij een drankje. Belangrijkste bron van leven is de visserij rondom de eilanden. Het haventje huisvest een paar lokale vissersboten en één keer per dag komt de veerboot uit Jaffna.
Regio
  • vriendelijke bevolking
  • toeristen zijn heel welkom hier
  • heel rustig, weinig toeristen
  • je kunt maar één dagje blijven
  • voor diëten zelf eten meenemen
Review geplaatst op 2020-03-08

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 03 | Community-toppers


Le Mont Saint. Michel. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Le Mont Saint Michel door Esthers
2. Review: Gelderland, Nederland door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Carmen Castricum

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik