Graaf

9
Nederland
Graaf was hier 31 May 2013
Gooilust is de zuidelijkste buitenplaats in 's-Graveland. Het landgoed heeft een oppervlakte van 97 hectare en is sinds 1934 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Landgoed Gooilust kent een rijke geschiedenis en vroegere bewoners hebben hun sporen achtergelaten, we kennen Gooilust ook onder de naam ‘Het bos van Blaauw’. Op Gooilust kun je heerlijk wandelen. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet en zo ontdek je alle ‘highlights’ van Gooilust. Je vindt op deze buitenplaats in ‘s-Graveland een rododendronvallei, siertuin, landhuis, exotische bomencollectie en sterrenbos. Van ongeveer half mei tot half juni staan de rododendrons in bloei. De ommuurde siertuin is zeker een bezoekje waard. In de siertuin kun je een routebeschrijving kopen die langs de bijzondere plekjes voert. In de tuin zijn vrijwilligers aanwezig die van alles over de tuin en de aanwezige planten kunnen vertellen. De siertuin van Gooilust is geopend van 1 maart tot 15 november op dinsdag- en zaterdagmiddag.
Land
  • prachtig wandelgebied
  • mooi aangelegde ouderwetse tuin
  • drukker in het weekend
Review geplaatst op 2017-03-12
10
Nederland Noord Holland
Graaf was hier 30 Apr 2014
Rondje Naardermeer is een mooie wandeling van ca. 20 kilometer. Het is middels bordjes van Natuurmonumenten bewegwijzerd. Voor mensen in de omgeving van het Gooi, kun je een fiets op meerdere plaatsen langs de route stallen, wil je met de auto komen kun je het beste bij Stadszicht in Naarden parkeren (hier vertrekken ook de vaartochten van Natuurmonumenten). Je kunt de route ook lopen vanaf de trein station Naarden-Bussum, op internet kun je ook een mooi kaartje printen van deze NS wandeling. Er zijn maar een paar plekjes waar je echt het Naardermeer kunt zien, langs de noordkant zijn een paar uitzichtpunten, met bankjes, alleen in het voor en najaar kun je op meerder plekken het meer door de bomen zien. Aan de zuidkant kun je naar een vogelkijkhut lopen aan de rand van het meer. Aan de zuidwestkant, nabij de molen van Ankeveen, heb je verwilderde ondergelopen weilanden, welke nu een paradijs voor vogelspotters zijn geworden. (deze foto is hier gemaakt) Bij "de Machine" kun je ook wat drinken. Dit gebouw dateert nog uit de tijd (1883-1886) dat hier een stoomgemaal stond en ze hebben geprobeerd om het Naardermeer droog te leggen. Het Naardermeer is het oudste beschermd natuurgebied van Nederland. Deze prachtige rondwandeling is helemaal gratis.
Regio
  • prachtig beschermd natuurgebied
  • 's zomers weinig zicht op het meer zelf.
Review geplaatst op 2017-03-14
10
Indonesië Sulawesi
Graaf was hier 31 Dec 2016
In de Minahasa streek staan de typische oude Minahasa huizen met 2 trappen aan de voorkant. Je ziet nog restanten van de Hollandse invloed, een Nederlands ziekenhuis wat nog steeds operationeel is. In Airmadidi een aantal Waruga, de typische graven van de Minahasa, waarin de doden rechtop, zittend begraven werden. De daken lijken op boten, net als daken van huizen van de Toraja, Minangkabau en Toba-Batak. De Minahasi zijn afstammelingen van de Mongolen, die net als de andere volken eeuwen geleden op de vlucht geslagen zijn voor Djengis Kahn, en vanuit China met boten de Chinese Zee overgestoken zijn. Ze zijn hier bijeen gebracht in een soort openlucht museum. Bij Tondano staan beelden van Minahasa oorlogshelden in Spaanse kledij, en bij een oorlogsmonument in de rijstvelden, wat een enorm slagveld geweest is in de strijd tegen de Hollanders. Het mooie Danau (= meer) Tondano, de vulkanen Lokon (1580 m) en Mahawu (1311 m), waar je over de rand van de krater kunt lopen met uitzicht op de stad Tomohon, hier is de macabere markt. Verder heb je de hot springs, hete bronnen met zwavel waarin je een bad kunt nemen. Danau Linow, een meertje met vooral zwavelhoudend water, aan de rand ook nog enkel hete bronnen, en in de verte rookpluimen van de geo-thermale energiecentrale.
Regio
  • prachtig natuur, meren en vulkanen
  • een zwavelmodderbad in hete bronnen, gezond
  • cultuur & historie
  • macabere markt in Tomohon
  • in de vulkaankrater kijken
  • niet toeristisch, vriendelijke mensen
  • zou niets weten
Review geplaatst op 2017-03-13
10
Indonesië
Graaf was hier 31 Dec 2016
In het Tangkoko National Parc kun je dieren zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Het is het meest bekend door de Tarsius Tarsier het spookdiertje. Het heeft ogen die groter zijn dan zijn maag en hersenen, waar hij uitstekend mee kan zien. Het is een nachtdier dat zich zelden op de grond begeeft. Afstanden tussen bomen van wel zes meter weet het diertjes nog springend te overbruggen, hij jaagt ’s nachts op allerlei insecten. De lichaamslengte is ongeveer 10 centimeter. Een ander dier dat alleen maar op Sulawesi voorkomt is de koeskoes of beerkoeskoes, een klimbuideldier uit de familie van de koeskoezen, en is verwant aan de koala. Ook de zwarte kuifmakaak komt alleen maar hier voor. Helemaal zwarte apen met een typisch kuifje en roze billen. Ze leven juist hier, in dit park aan de Molukse Zee, omdat ze dagelijks wat zeewater drinken om hun zoutvoorraad aan te vullen. De entree voor een hele dag bedraagt nu 200.000 RP, voor een dagdeel 100.000 RP (ca. € 7). Je bent verplicht om met een gids door de jungle te trekken. Normaal tarief is 70.000 RP, maar wij moesten dit per persoon en per bezoek betalen. Veel bezoekers komen alleen voor de spookdiertjes (die je alleen maar tijdens de avondschemering kan zien), maar een goede gids kan je veel meer dieren en vogels laten zien; zoals de hornbills (neushoornvogels, officiële naam Rhabdotorrhinus). Een bezoek aan dit park is een heel bijzondere ervaring.
Land
  • trektocht door het echte oerwoud
  • Makkelijk te bereiken
  • overnachten naast het park
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-13
9
Nederland Noord Brabant
Graaf was hier 31 May 2013
De Benedensas is een prachtig gerestaureerd historisch sluizencomplex uit 1824, nu het 2de waterbouwkundig object in Nederland wat op de Monumentenlijst staat. De sluis diende om het hoge water uit het Volkerak tegen te houden, maar sinds de Philipsdam is dit niet meer nodig. De sluizen en het buurtschap waren ook het decor in de boeken van Merijntje Gijzen. Er is hier ook een Merijntje Gijzen wandeling. Pal naast de dijk kun je nog een Duitse bunker (Stützpunkt XXXVI) bekijken, deze is onderdeel geweest van de Atlantikwall, nu helemaal voorzien van informatieborden. De sluisdeuren geven uitzicht op het natuurgebied de Dintelse Gorzen. Een prachtig natuurgebied wat te bereiken is vanaf Dinteloord aan de ene kant en De Heense Molen ( of het dorpje De Heen). Aan beide kanten van de Benedensas is parkeergelegenheid. Bij deze sluis ligt het prachtige buitendijkse natuurgebied wat ontstaan is na afsluiting van het Krammer-Volkerak. De bodem is afwisselend zoet en zout, met veel aparte vegetatie. Hier stromen de Dintel en de Steenbergse Vliet. Je kunt vrij wandelen in het waterrijke gebied, er lopen kuddes Shetland pony’s en Schotse Hooglanders te grazen en er komen veel bijzondere vogels voor. Aan de rand van het Volkerak is nog een vogelkijkhut. Zo wandelend tussen de paarden waan je je in de film “De Nieuwe Wildernis”. De paarden hebben een hoge aaibaarheidsfactor, maar pas op; het zijn wel wilde dieren en ze kunnen agressief reageren.
Regio
  • struinen door de vrije natuur.
  • mooi natuurgebied
  • mooi sluizencomplex om te bekijken
  • in de weekenden drukker
Review geplaatst op 2017-03-12
8
Litouwen
Graaf was hier 30 Jun 2013
Enkele kilometers ten noord-oosten van Šiauliai ligt een heuvel die helemaal bedekt is met kruisen. Aan grote kruisen hangen talloze kleinere, waaraan weer rozenkransen bungelen. In dit woud van kruisen zijn enkele paden aangelegd waar je overheen kunt lopen. Inmiddels is de heuvel te klein geworden voor alle kruisen zodat er steeds meer omheen komen te staan. De overlevering vertelt niet wie er ooit begonnen is met het oprichten van de kruisen en waarom. Maar ze stonden er al sinds de mislukte opstand tegen tsaristisch Rusland 1831 en 1863 ter nagedachtenis aan gevallen vrijheidsstrijders. De ontelbare kruisen hebben dus niet alleen een religieuze betekenis, maar ook een politieke. In de Sovjettijd was deze heuvel dan ook een symbool van verzet, en een doorn in het oog van de regering. Vernielingen in de jaren ’70 leidden er alleen maar toe dat er steeds weer nieuwe kruisen werden neergezet. Tenslotte capituleerde de Sovjet Unie voor de hardnekkigheid van de gelovigen. Sinds de onafhankelijkheid van Litouwen is het een belangrijk religieus centrum voor katholieken en tegenwoordig een van de grootste pelgrimsoorden in Europa. Zelfs erkend door paus Johannes Paulus II, die de kruisberg in 1993 heeft bezocht. De Heuvel breidt in rap tempo uit, want heel veel gelovigen, maar ook niet-gelovigen plaatsen een kruisje om een overledene te herdenken. Bij de parkeerplaats is nu ook een informatiecentrum en souvenirwinkel,
Land
  • religieuze plek, ook voor niet gelovigen
  • goed toegankelijk ook voor minder validen
  • toeristische trekpleister
Review geplaatst op 2017-03-11
9
Georgië Kaukasus gebergte
Graaf was hier 31 Aug 2012
De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.
Regio
  • authentiek dorp
  • heel weinig toeristen
  • prachtig ruig berglandschap
  • bijzondere cultuur en geschiedenis
  • moeilijk bereikbaar, alleen 4WD
Review geplaatst op 2017-03-11
7
Tsjechië Bohemen Noord
Graaf was hier 31 May 2011
Het Machovo meer is een prachtig meer zo’n 70 kilometer ten noorden van Praag, met veel recreatiemogelijkheden en redelijk weinig toeristen. In het dorp Staré Splavy zijn een aantal hotels en restaurants. Hier zijn ook een aantal strandjes waar van alles aanwezig is, zwemgelegenheid met bewaking en afzetting voor kinderen, speeltoestellen, bootjes en waterfietsen-verhuur, horeca etc. Met mooi weer komen hier lokale toeristen voor een lekker dagje aan het strand. Vanaf het meer heb je mooi uitzicht op de 15 km zuidelijk gelegen kasteelruïne Bezdez op de top van een berg.
Regio
  • Ideaal voor gezinnen met kinderen
  • mooie natuurgebieden in omgeving
  • buiten seizoen weinig te beleven.
Review geplaatst op 2017-03-10
10
Kirgizië
Graaf was hier 31 May 2012
Hoogtepunten: het Issyk Kul meer is het grootste meer van het land, het is ruim 180 km lang en op het breedste punt 60 km. Langs de noordzijde vind je wat toerisme, wat drukkere plaatsjes en strandjes. Ten westen van Karakol liggen de Jeti Ogüz (7 ossen), prachtige rode rotsen. De rotsen danken de naam aan deze legende: Ooit waren hier twee heersers (khan’s); De ene ontvoerde de vrouw van de andere en ontketende een oorlog. Volgelingen vertelden de khan; dat als de andere khan zijn vrouw terug wilde, hij haar moest doden en haar lijk teruggeven. Voor deze gelegenheid werd een groot evenement georganiseerd in de bergen, waarbij 7 ossen gedood werden voor het voedsel. Nadat de zevende os gedood was, stak de khan het mes in het hart van de vrouw, haar bloed spoelde de 7 dode ossen weg en kleurde de bergen rood.
Land
  • geweldig wandelgebied
  • mooie ruige natuur met typische rode rotsen
  • hier komen lokale toeristen
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Kirgizië
Graaf was hier 31 May 2012
Ten noordwesten van het meer, vlakbij Tokmok ligt Burana, een gebied met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei. Dit is wat er nu over is van Balasagun, een stad gesticht door de Soghdians, een Iraans volk, in de 9de eeuw. Het was de hoofdstad van het Kara-Khanid Kanaat tot het in 1218 door de Mongolen werd veroverd. Een begraafplaats werd nog tot in de 14de eeuw gebruikt en in de 15de eeuw is het helemaal vervallen. De 24 meter hoge minaret, oorspronkelijk 46 meter, heeft door de eeuwen heen en verschillende aardbevingen veel schade opgelopen, is voor het laatst helemaal gerenoveerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De oude stenen sculpturen worden Balbals genoemd. Balbal is afgeleid van het Turks en betekent “grootvader”, en ook afgeleid van het Mongoolse woord “barimal”, wat handgemaakt standbeeld betekent. Dit is de enige plek in Centraal Azië waar ze heel bekend zijn. Er wordt gedacht dat het memorial beelden zijn om de doden te eren, ze gaan terug tot de 6de eeuw.
Land
  • bijzondere cultuur historische beelden
  • mooie ruïne om te beklimmen (uitzicht)
  • lopen wat lokale toeristen in de weg
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Tsjechië Bohemen Oost
Graaf was hier 31 May 2011
Cesky Raj (= Boheems Paradijs) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly zo’n 10 kilometer noordwestelijk van de prachtige stad Jicin (90 kilometer ten noordoosten van Praag). Hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt. Boven heb je prachtige uitzichten over de rotsen en vergezichten naar o.a. de ruïne van de burcht Trosky op de top van een berg (deze burcht is in de 14de eeuw op 2 vulkanische basaltheuvels gebouwd, de torens worden Baba “oud wijf” en Panna “maagd” genoemd). Voor het park moet je entree betalen, maar je kunt er de hele dag doorbrengen en er zijn ook restaurants, winkel en toiletten. Wil je vast wat zien kijk dan op www.prachovskeskaly.com
Regio
  • prachtig natuurschoon
  • prima wandelgebied
  • restauratie en toiletten aanwezig
  • trappen in de rotsen ongeschikt voor dikkerds
Review geplaatst op 2017-03-06
9
Tsjechië Bohemen Noord
Graaf was hier 31 May 2011
Het Kokorindal is een prachtig groen dal tussen hoge rotsen, waarin nog veel grotten te vinden zijn. Het ligt in het mooie Bohemen zo’n 70 km ten noorden van Praag. (ongeveer 10 km ten westen van Doksy en staat op de wegwijzers). Je vindt er ook nog mooie Lausitzer vakwerkhuizen. Enkele grotten zijn in de oorlog nog als schuilplaatsen gebruikt. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen.
Regio
  • prachtig wandel en fietsgebied
  • bijzondere unieke huizen
  • wat afgelegen, auto nodig om te wandelen
Review geplaatst op 2017-03-01
8
Indonesië
Graaf was hier 31 Jan 2017
Makassar is gewoon een grote Aziatische stad, met sporen uit het VOC tijdperk. Het Fort Rotterdam door de Nederlanders in de 17de eeuw gebouwd, huisvest een museum, en is een populaire bestemming voor de lokale bevolking om in de hectische stad wat rust te vinden. In Chinatown zijn een paar mooie Chinese tempels. Ten zuiden van Fort Rotterdam ligt Jl. Sombaopu, ook wel Souvenir Street, in deze lange straat vind je veel souvenirwinkels, maar verder heel veel goud en juwelierszaken. Bij de oude haven ligt ook het oudste gedeelte van de stad, met allerlei smalle straatjes. Voor de haven zelf moet je entree betalen (10.000 RP ~ € 0,70) hier liggen de mooie Buganese schoeners en traditionele Pinisi schepen. Door deze wijk loopt een grote straat die verschrikkelijk druk is, omdat alle verkeer hier doorheen moet. Loop gewoon de smalle zijstraatjes in, de mensen vinden het heel leuk als er vreemdelingen doorheen komen lopen, ze zijn ontzettend vriendelijk en je hoeft je geen moment onveilig te voelen hier. Helemaal op het eind kom je ook bij de haven, maar een stuk waar geen toerist komt. De lokale kinderen springen en zwemmen hier gewoon tussen de boten, wel willen ze allemaal een beetje stoer doen en indruk maken op de toeristen. En mocht je nou helemaal verdwalen neem je gewoon een becak en je bent weer waar je wezen wilt.
Land
  • authentiek oude wijk
  • mooie schepen in de oude haven
  • zeer vriendelijke bevolking
  • prachtig VOC fort
  • erg druk verkeer
Review geplaatst op 2017-02-27
9
Noorwegen
Graaf was hier 30 Sep 2007
Meren in de stad. In Oslo bevindt zich nog heel wat ongerept natuurschoon, bossen, bergen en meren binnen de stadsgrenzen. Een van de mooiste meren is het Sognsvann aan de noordkant van de stad, je kunt er eenvoudig met bus of metro komen (halte bij het eindpunt van o.a. metrolijn 3), en heerlijk wandelen. Het is een geliefd wandelgebied voor veel Noren. Een rondwandeling om het meer is bijna 2 uur, maar je kunt ook dwars door de bossen helemaal naar Holmenkollen, je hebt dan wel een goede wandelkaart nodig, maar dit geldt voor alle natuurgebieden in de stad. Wandel en fietskaarten zijn bij boekwinkels en toeristeninfo te koop. In de winter wordt het meer ook druk bezocht, vooral om te langlaufen. Schaatsen kun je er eigenlijk niet omdat er altijd teveel sneeuw op het meer ligt.
Land
  • eindeloos veel natuurschoon in de stad
  • eenvoudig te bereiken
  • je kunt niet zonder wandelkaart
Review geplaatst op 2017-02-18
10
Indonesië Tana Toraja
Graaf was hier 31 Jan 2017
Via de lokale gids een overnachting geregeld bij een gezin thuis in een traditionele tongkonan. Wij waren de de allereerste foreigners in het dorpje. Het dorp Tosalu ligt hemelsbreed zo'n 10 km ten noordwesten van Rantepao, op 1600 meter hoog in de bamboebossen. Je leeft helemaal zoals de mensen daar al eeuwen leven, slaapt gewoon bij ze op de vloer, gebruikt hun sanitair. De badkamer is een hokje met een bak koud water, waar je met een klein bakje het water uitschept wat je nodig hebt. Je eet gewoon met ze mee, rijst met wat lokale groenten en kip, die speciaal voor de gasten geslacht wordt. Er is (nog) geen meubilair aanwezig, want in huis zitten ze allemaal in kleermakerszit op de grond. De chief is timmerman en zal voor volgende gasten een tafel en een bankje maken, omdat wij niet gewend zijn een hele avond op de grond te zitten. Wij hadden dit geregeld via een lokale reisagent: Petro Tours & Travel Services. Tel.: +62 (0)8 5255423377
Regio
  • nog nooit een toerist geweest
  • geen toeristen in de buurt
  • echt authentiek
  • echt buiten de gebaande paden
  • heel erg primitief, geen enkele luxe
  • geen Wi-Fi, geen televisie, ha,ha
Review geplaatst op 2017-02-18