Afpmvannunen

9
Cambodja Phnom-Penh
Afpmvannunen was hier 31 May 2008
Phnom Penh is een prima uitvalsbasis voor diverse (heftige) excursies zoals o.a. het Tuol Sleng museum en de killing fields. Op 17 april 1975 viel de stad en werd zij bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd hierna geheel ontruimd. De bewoners werden naar boerderijen op het platteland gestuurd om nieuwe mensen te worden. De Tuol Svay Prey hogeschool werd veranderd in de gevangenis Tuol Sleng. Deze gevangenis is nu het Tuol Sleng-museum een herinnering aan diegenen die vermoord zijn door de Rode Khmer. Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 14 km ten zuiden van Phnom Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels gesorteerd. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen.
Stad
  • mooie hoofdstad
  • goede uitvalsbasis voor excursies
  • geen
Review geplaatst op 2017-09-30
9
Bolivia Sucre
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2007
Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. De stad heeft een inwoneraantal van 190.000. Ze ligt op 2900 m boven zeeniveau en heeft een gematigd klimaat. Op 16 april 1540* werd Sucre door de Spaanse conquistador Pedro de Anzures gesticht aan de voet van twee heuvels Churuquella en Sica Sica. Daar was namelijk zilver gevonden. De naam van de stad was toen nog Ciudad de la Plata ("Zilverstad"). Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam "La Ciudad Blanca"). In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Bezienswaardigheden die er nu voornamelijk te bezichtigen zijn, zijn: De San Lázaro kerk, de San Francisco kerk, de Santo Domingo kerk, het Franciscaner klooster La Recoleta, Parque Bolivar en Casa de la Libertad.
Stad
  • Mooie stad
  • veel bezienswaardigheden
  • cultureel erggoed
  • geen
Review geplaatst op 2017-09-29
9
Bolivia Potosi
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2007
Potosí is een stad in Bolivia. Deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in april 1544 onder de naam "Villa Imperial de Carlos V". De stad Potosi ligt op 4090 meter en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. De stad heeft geprofiteerd van de ontdekking van zilver tussen 1542 en 1545 in de Cerro de Potosí. De zilverertswinning vond plaats met behulp van watermolens waarvoor een watersysteem van aquaducten en kunstmatige meren werd aangelegd. Het zilvererts werd direct op grote schaal ontgonnen, om als zilver naar Spanje te worden verscheept. Zeer waarschijnlijk is een groot deel van de "Zilvervloot", die Piet Hein op de Spanjaarden buit maakte, uit Potosí afkomstig. Omstreeks 1672 was de bevolking naar bijna 200.000 gestegen en werd de stad met zijn vele kerken een van de grootste en rijkste van Zuid-Amerika. Er werd zelfs een Munthuis opgericht, de "Casa de Moneda", om het zilver ter plaatse tot munten te slaan. Gedurende de eerste helft van de 19e eeuw zorgden de onafhankelijkheidsoorlogen voor een verval van de stad: veel rijkdommen werden naar Europa verscheept. Bij de onafhankelijkheid in 1825 was de bevolking van Potosi afgenomen tot minder dan 10.000. Tegen die tijd waren ook de mijnen van de Cerro Rico bijna uitgeput. De val van de zilverprijs in het midden van de 19e eeuw, gaf de economie van Potosí de genadeslag. In de jaren 1980 werden alle staatsmijnen gesloten. Sinds 1987 staat het op de Unesco erfgoedlijst.
Stad
  • Mooie historische plek
  • vrij toeistisch
Review geplaatst op 2017-09-29
8
Nederland Tilburg
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2017
Mooi educatief museum over het weven en spinnen van diverse stoffen. Een prachtig textiellab waar ze nieuwe stoffen en technieken ontwikkelen. Zowel aan de historie als aan de toekomst gedacht.
Stad
  • Educatief
  • weinig parkeergelegenheid
Review geplaatst op 2017-09-28
8
Frankrijk
Afpmvannunen was hier 31 May 2008
Samen met mijn moeder heb ik een reis gemaakt naar Lourdes. Ik ben zelf niet heel erg gelovig maar had dit zeker niet willen missen. Lourdes is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. Het is gesitueerd in het zuiden van het land in de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën en heeft ongeveer 17.000 inwoners. Het hele jaar door maar vooral vanaf maart tot oktober komen pelgrims uit heel Europa, maar ook uit andere delen van de wereld, naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan het bronwater van de grot waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden. Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt is toch wel het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het is een gebied rond de Grot van Massabielle. Het gebied wordt door de kerk beheerd en heeft verschillende functies, waaronder godsdienstige oefeningen, accommodatie voor zieke pelgrims en hun helpers. Het gebied omvat de grot, verschillende kerken, waaronder drie basilieken. Ook kan men er water uit de Lourdesbron verkrijgen, alsmede hierin baden. Het heiligdom heeft zes officiële talen: Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Nederlands en Duits. Pelgrims en toeristen komen er de grot bezoeken om er te bidden, kaarsen te ontsteken, bronwater verzamelen om als souvenir mee naar huis te nemen en andere godsdienstige oefeningen te houden.
Bergen Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • Zeer indrukwekkend
  • Mooi groot gebied met mooie gebouwen
  • Veel toeristen
Review geplaatst op 2017-10-15
7
Frankrijk Pyreneeen
Afpmvannunen was hier 31 May 2008
Op de grens van Spanje en Frankrijk liggen de Pyreneeën. Het gebergte strekt zich uit over ongeveer 430 kilometer, van het westen naar het oosten, van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee. Ik zelf ben geweest in het dorpje Gavernie. Gavernie is een klein dorp met maar 154 inwoners. Het bestaat voornamelijk uit winkeltjes en een aantal hotels. Voor € 5 kun je de hele dag parkeren zodat je een wandeling kan maken naar een spectaculair mooi keteldal met enorme rotswanden waar diverse watervallen naar beneden komen. Het pad loopt tot aan de grootste waterval en je kan via het laatste 'restje' eeuwige sneeuw/ijs terug lopen naar het dorp, waardoor je als het ware een ronde maakt door het dal.
Regio
  • Mooie natuur
  • Werelderfgoedlijst
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2017-10-15
7
Egypte
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2011
Nog nooit gedaan maar voor deze keer een all-inclusive vakantie geboekt. El Gouna is daar een prima plaats voor. Het is een in 1989 kunstmatig aangelegde luxueuze stad, gelegen aan de Rode Zee in Egypte, met een eigen ontziltingsinstallatie, een klein vliegveld en een ziekenhuis. De stad bestaat uit diverse eilanden, gescheiden door kanalen en met elkaar verbonden door bruggen. Het wordt wel een Egyptisch Venetië genoemd. De afstand tot het internationale vliegveld en Hurghada is 22 kilometer. Vanuit El Gouna is er gelegenheid voor heel veel leuke excursies naar o.a. Luxor of een quattocht bij zonsopgang of zonsondergang. Ook is er voldoende mogelijkheid om met een boot de Rode zee op te gaan om te snorkelen en/of te duiken. Als je een beetje geluk hebt kun je dan ook nog dolfijnen spotten.
Land
  • Klein maar gezellig centrum
  • Voldoende excursies nnar bezienswaardigheden
  • Niet zo druk als Hurgarda of Sharm el sheikh
  • geen
Review geplaatst op 2017-10-08
7
Egypte
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2011
Vanuit El Gouna onderweg naar Luxor. Op het programma staan diverse bezienswaardigheden zoals: - Luxortempel. De zuidelijke tempel (Opet) ter ere van de god Amon (Amenemope). - Karnak. Deze tempel ligt 2,5 km ten noorden van de Luxortempel. - Kolossen van Memnon. Twee enorme beelden van Amenhotep III. - Ramesseum. Tempel van Ramses II. - Medinet Haboe met de Tempel van Ramses III en de Tempel van Amon. - De tempel van Hatsjepsoet. - Vallei der Koningen. De "begraafplaats" van farao's uit het Nieuwe Rijk. - Vallei der Koninginnen. In deze vallei liggen de graven van koninginnen, kinderen en edelen. - Deir el-Medina Opgraving van een nederzetting van kunstenaars en arbeiders die aan de tombes in de Vallei der Koningen gewerkt hebben. Al met al een zeer drukke dag en aangezien El Gouna ook op ongeveer 5 á 6 uur rijden van Luxor af ligt een zeer lange dag maar zeker de moeite waard. Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt is Karnak en de tempel van Hatsjepsoet.
Land
  • Mooi onderhouden historische plekken
  • In hoogseizoen ontzettend warm
Review geplaatst op 2017-10-08
9
China
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2014
Op ongeveer een half uurtje rijden vanuit Xian ligt het terracottaleger. De eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi (260-210 v. Chr.) verenigde China tot één politieke identiteit. Hij voerde in heel het gebied een standaard in voor geschriften, maten, gewichten, wegen, vestingwerken en belangrijke verdedigingsmuren zoals de Chinese muur heeft hij laten bouwen. Echter, het meest imposante en megalomane bouwproject waartoe de keizer opdracht gaf, was zijn eigen uitgestrekte grafcomplex. Hij gaf 720.000 gedetineerden opdracht om 8.000 levensgrote poppen van klei te maken en te beschilderen, zijn terracottaleger. Onder het bewind van de keizer zijn ze er 37 jaar mee bezig geweest en toen hij stierf was het nog niet gereed. Zijn zoon heeft er voor gezorgd dat het afgemaakt werd. Al snel zou het door de boeren verwoest worden. In 1976 werd bij toeval door een boer enkele brokstukken gevonden toen hij een waterput aan het slaan was. Hij dacht in eerste instantie dat het van een boeddhistische plek afkomstig was. De brokstukken werden door archeologen onderzocht en kwamen tot een conclusie dat ze iets bijzonders gevonden hadden. Sindsdien zijn ze opgravingen aan het verrichten. Inmiddels zijn er 1000 poppen opgegraven en gerestaureerd.
Land
  • Goed onderhouden archeologische plek
  • druk
Review geplaatst op 2017-10-06
9
China Chinese Muur
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2014
Als je in China bent moet je gewoon een stuk van de Chinese muur hebben bewandeld. Ikzelf ben op een stuk van de muur geweest ongeveer een uurtje rijden vanuit Beijing. De Chinese muur is één van ’s werelds grote bouwwerken. Als langste, door mensen vervaardigde bouwwerk ter wereld strekt de muur zich bijna 6.350 kilometer door Noord China, van Lop Nur in het westen tot de bergpas Shankai in het oosten. In eerste instantie is de muur gebouwd om bezittingen te beschermen tegen de invallen. Daarna om agressieve Mongoolse buren buiten te houden. Langs de muur staan met regelmatige tussenpozen wachttorens wat een geavanceerd communicatiesysteem was om vijandelijke manoeuvres in de gaten te houden. De muur raakte in verval vanaf 1644. Het stuk waar ik ben geweest begint in een dal. Je kunt hier zowel links als rechts de Chinese muur op. Rechts was een rustig stuk dus wij zijn aan de rechtse kant gaan klimmen. Het is behoorlijk pittig aangezien de traptreden zeer ongelijk zijn in afstand. Na 2 uur klimmen en klauteren, staan we weer onder in het dal.
Regio
  • Mooie historische bezienswaardigheid
  • druk
Review geplaatst op 2017-10-06
9
China Beijing
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2014
Beijing is een gigantisch grote stad maar wel heel erg mooi. De bekendste bezienswaardigheden die ik heb bezocht en zeker de moeite waard zijn, zijn: - De tempel van de hemel en aarde, een heel leuk en indrukwekkend tempelcomplex. - Het olympisch park waar in 2008 de zomerspelen zijn gehouden. - Het hoofdkantoor van cctv, ontworpen door de Rotterdammer Kolhaas. - De hutongs, de oude wijken van Beijing. - Beihai park wat vlak achter de verboden stad ligt. - Uitvalbasis voor een bezoekje aan de Chinese muur. - Zomerpaleis, een geschenk van Qing long, de 5de Mantsjoe keizer van de Qing dynastie aan zijn moeder om de hitte en drukte van de Verboden stad te ontvluchten. - Plein van de hemelse vrede met het nationaal museum en de gedenkhal van Mao Zedong met daarin het gebalsemde lichaam van Mao die in 1976 overleed. - De verboden stad, een keizerlijk paleiscomplex van de Ming en Qing dynastie uit 1421.
Stad
  • Zeer diverse stad
  • Goed openbaar vervoer
  • Op de parelmarkt, mensen opdringerig
Review geplaatst op 2017-10-06
9
Chili
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2007
In La Serena is een mooi archeologisch museum wat ook nog eens vrij toegankelijk is. Museo Arqueologico ligt aan de Gregorio Cordovez S/N, La Serena. Het is geopend van 9.30 tot 18.00 uur. De exposities zijn perfect. Niet alleen zijn er interessante archeologische voorwerpen uit het vasteland van Chili, maar er is ook een heel interessante Moai van Paas Eiland te zien, samen met andere kunstvoorwerpen uit het eiland. Ook kun je vanuit La Serena, op ongeveer anderhalf uur rijden, naar Islas Damas. Het is een beschermd gebied met vele eilandjes, reservaten en monumentale gebieden. In het begin is een klein documentatie centrum waar een en ander wordt uitgelegd over het gebied waarna je vervolgens met een bootje het gebied in gaat. Onderweg heb je de kans om dolfijnen tegen te komen. Maar ook zie je vele vogels, pinguïns en zeerobben. Op Islas Damas leeft de kleinste soort pinguïn die er is.
Land
  • Mooie plek
  • Vriendelijke bevolking
  • Genoeg bezienswaardigheden
  • geen
Review geplaatst op 2017-10-05
8
Chili Noord Chili
Afpmvannunen was hier 31 Aug 2007
Wat ik gezien heb van Noord Chili zijn Santiago de Chili, La Serena en San Pedro. Santiago de Chili is een gigantisch grote stad maar een goed startpunt voor een rondreis door Chili, Bolivia en Peru. Het presidentieel paleis en Cerro San Cristobal zijn zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Cerro San Cristobal is een berg waar het beeld van San Cristobal, de grondlegger van de stad op staat. Je kunt er met een treintje naar boven maar je kunt er ook lopend naar toe. Met de bus kun je van Santiago naar La Serena. Deze busreis is ongeveer 7 uur. In La Serena is een mooi archeologisch museum wat ook nog eens vrij toegankelijk is. Ook kun je vanuit La Serena naar Islas Damas een beschermd gebied met vele eilandjes. Met een bootje vaar je hier langs af. Onderweg heb je de kans om dolfijnen tegen te komen. Maar ook zie je vele vogels en zeerobben. Verstandig is het om met de nachtbus van La Serena naar San Pedro te gaan aangezien er onderweg niet zo heel veel te zien valt. In San Pedro moet je zeker naar de Valle Muerte en de Valle de la Luna. Deze laatste moet je in de avond bij zonsondergang gaan bekijken aangezien dan het gesteente verkleurd.
Regio
  • Veel bezienswaardigheden
  • Vriendelijke bevolking
  • Mooie overgang van natuur
  • Santiago staat bekend om zakkenrollerij
Review geplaatst op 2017-10-05
9
Cambodja Centraal Cambodja
Afpmvannunen was hier 31 May 2008
Heb eigenlijk maar twee steden in Cambodja bezocht Phon Phen en Siem Reap, beide voor de diverse excursies die vanuit deze steden makkelijk te bezoeken zijn zoals het Tuol Slengmuseum en de killing fields in Phnon Phen. Het wordt afgeraden om hier met kleine kinderen naar toe te gaan en met ouderen die zeer snel geëmotioneerd zijn aangezien het beide zeer indrukwekkende plekken zijn. Vanuit Siem Reap is het makkelijk om naar het tempelcomplex Angkor Wat te gaan. Ikzelf heb gekozen voor een twee dagen pas maar je kunt kiezen voor 1,2, of drie dagenpas. Voor mij was 2 dagen voldoende.
Regio
  • prima uitvalsbasis voor excursies
  • mooi landschap
  • mooie steden
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-30
9
Cambodja
Afpmvannunen was hier 31 May 2008
Phnom Penh is een prima uitvalsbasis voor diverse (heftige) excursies zoals o.a. het Tuol Sleng museum en de killing fields. Op 17 april 1975 viel de stad en werd zij bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd hierna geheel ontruimd. De bewoners werden naar boerderijen op het platteland gestuurd om nieuwe mensen te worden. De Tuol Svay Prey hogeschool werd veranderd in de gevangenis Tuol Sleng. Deze gevangenis is nu het Tuol Sleng-museum een herinnering aan diegenen die vermoord zijn door de Rode Khmer. Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 14 km ten zuiden van Phnom Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels gesorteerd. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen.
Land
  • mooie hoofdstad
  • goede uitvalsbasis voor excursies
  • geen
Review geplaatst op 2017-09-30

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik