image
Getty Images

A Christmas getaway: 14 Europese steden om kerst te vieren

De feestdagen komen eraan: tijd voor fonkelende kerstbomen, uitvoerig gedekte tafels en glazen vol glühwein. Tijd voor familie en vrienden … of misschien juist niet. Wil jij dit jaar huis, haard en de schoonfamilie ontvluchten? Deze 14 Europese steden zijn de perfecte getaway voor een zalig kerstfeest!

1. Brugge, België 

Kerstmis in Brugge, België. Foto: Getty Images

Waarom naar Brugge: Europa's best bewaarde middeleeuwse stad straalt het hele jaar door charme uit, maar tijdens de feestdagen des te meer. Het is moeilijk om je een magischere plek voor te stellen terwijl je door de geplaveide straten dwaalt, de glinsterende lichtjes bewondert en in knusse cafés opwarmt met een mok warme Belgische chocolademelk.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: tijdens de donkere dagen, tussen 24 november 2023en 7 januari 2024, vier je een wonderlijke winterbeleving met Wintergloed. Wandel de lichtbelevingswandeling langs 10 lichtinstallaties door het historische deel van de binnenstad, geniet van een uniek schaatsdecor op het Minnewater en scoor je laatste cadeautjes op de kerstmarkten. 


2. Knokke-Heist, België

Kerst in Knokke-Heist, Belgie

Waarom naar Knokke-Heist: een kerstvakantie aan het strand? Dat kan in België! In december wordt Knokke-Heist altijd omgetoverd tot een sprookjesachtig decor: de gezellige winkelstraatjes worden versierd met kerstverlichting en uitbundig gedecoreerde etalages (perfect om je laatste cadeautjes te scoren), er is een levensgrote kerststal en zelfs een icebar! Het zeewater is weliswaar wat te koud om in te badderen (tenzij je wilt oefenen voor de nieuwjaarsduik), maar het strand is de perfecte plek om uit te waaien, om daarna op te warmen met een glas warme chocolademelk in een van de gezellige restaurants.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: Ontdek majestueuze elanden, indrukwekkende wolven en beren, een sprookjesachtige hertjespoort, metershoge kerstballonnen en talloze andere verrassingen tijdens een magische wandeling door de kuststad. Leuk voor jong en oud!


3. Kopenhagen, Denemarken

Kerstmis in Kopenhagen, Denemarken.  Foto: Getty Images

Waarom naar Kopenhagen: volgens het World Happiness Report is Denemarken een van de gelukkigste landen ter wereld en dat op zich maakt het al een geweldige plek om de kerstvakantie door te brengen. Het gaat er tussen 19 november en 31 december bijzonder merry aan toe in de Tivoli-tuinen, waar antieke pretparkattracties worden versierd met lichtjes en omgeven worden door een schattige kerstmarkt in alpine dorpsstijl. Een nieuwe attractie is de Armani-boom vol met parfumflesjes.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: reserveer een tafel bij Restaurant Vita voor wat andesteg, een traditioneel Deens kerstgerecht van knapperige, sappige geroosterde eend geserveerd met pruimen en appels.


4. Keulen, Duitsland

Kerstmis in Keulen, Duitsland. Foto: Getty Images

Waarom naar Keulen: niets belichaamt de ouderwetse kerstsfeer meer dan een knusse kerstmarkt en laten we wel wezen: niemand neemt kerstmarkten serieuzer dan de Duitsers. Niet voor niets trekt Keulen elke winter zo'n vier miljoen bezoekers, die onder andere op de kerstmarkt aan de voet van de befaamde kathedraal afkomen. 

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: geniet van de sprankelende kerstlichtjes overal door de stad vanaf het observatiedek van KölnTriangle, de toren aan de Rijn, recht tegenover de Kathedraal.


5. Londen, Engeland

Kerstmis in Londen, Engeland. Foto: Getty Images

Waarom naar Londen: de Engelse hoofdstad heeft tijdens de feestdagen nu eenmaal een tijdloze aantrekkingskracht - denk aan de versierde Georgische herenhuizen, levendige pubs en een vleugje Dickensiaanse charme. Befaamde winkelstraten als Regent Street en Oxford Street strijden met de mooiste kerstverlichting, over de Thames varen speciale party cruises en je kunt zelfs naar Elf - the Musical. Geniet van afternoon tea na een dag cadeaushoppen en nip aan een martini op kerstavond.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: een van de meest magische kerstervaringen is zonder twijfel een schaatstochtje over de bevroren achttiende-eeuwse binnenplaats van Somerset House, een uitgestrekt neoklassiek gebouw aan The Strand. Schaatsen kan tussen 18 november en 14 januari. 


6. Inari, Finland

Kerstmis in Inari, Finland.Foto: Getty Images

Waarom naar Inari: terwijl de meeste toeristen rond kerst massaal naar de Laplandse stad Rovaniemi trekken, raden wij aan om nog verder naar het noorden af te reizen (hallo, Noordelijke IJszee), naar het dorp Inari in het hart van de schilderachtige regio Ivalo.  Vanuit Helsinki vlieg je in anderhalf uur bereikbaar naar dit winterwonderland, vol met gezellige hotels en restaurants. Verzin eens een authentiekere manier om de kerstvakantie door te brengen dan door op een hondenslee te rijden, rendieren te voeren en het noorderlicht na te jagen?!

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: tijdens een noorderlicht-sneeuwscootersafari ga je op jacht naar de Aurora Borealis. Onderweg geniet je van een warm drankje bij een knisperend haardvuur, terwijl je luistert naar de legendes over het noorderlicht. Wat een zwaar leven!


7. Parijs, Frankrijk

Kerstmis in Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Parijs: de Franse hoofdstad staat tijdens de feestdagen geheel in het teken van Kerstmis, van de lichtinstallaties op de Champs-Elysées tot talloze pop-upmarkten en ijsbanen. 

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: of je nu naar de etalages buiten of de enorme kerstboom binnen staart, Galeries Lafayette (het Franse equivalent van de Bijenkorf) is de moeite waard om een paar medetoeristen weg te ellebogen voor het beste zicht.


8. Straatsburg, Frankrijk

Kerstmis in Straatsburg, Frankrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Straatsburg: Straatsburg is de thuisbasis van de oudste kerstmarkt van Frankrijk, die bijna 450 jaar bestaat. Er zijn in de 'kersthoofdstad' van 24 november tot en met 24 december totaal twaalf markten om te bezoeken, dus je niet snel vervelen. Wil je doen zoals de locals doen? Verruil de heerlijke lekkernijen op de kerstmarkten dan voor de kroon van de Elzasser lekkernijen: foie gras - een Franse kersttraditie.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: de mooiste kerstmarkt bevindt zich aan de voet van de prachtige kathedraal van Straatsburg, het hoogste bouwwerk dat in de middeleeuwen is gebouwd en nog steeds bestaat. Dit is je kans voor een topfoto!


9. Reykjavik, IJsland

Kerstmis in Reykjavik, IJsland. Foto: Getty Images

Waarom naar Reykjavik: zowel de straten van als de luchten boven Reykjavík schitteren in december. Slingers vol glinsterende kerstbollen verlichten de stad tijdens de zeer lange nachten, en op de helderste avonden is het noorderlicht te zien vanuit de donkere straten en parken.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: de 13 Yule Lads, een groep vakantietrollen die je tussen 6 en 19 december overal in de stad kunt spotten, zijn in de lokale folklore IJslands equivalent van de kerstman (en bestaan eigenlijk al veel langer dan Saint Nick).


10. Rome, Italië

Kerstmis in Rome, Italië. Foto: Getty Images

Waarom naar Rome: de straten van Rome zijn net als elders natuurlijk feestelijk verlicht, maar de geboorteplaats van het katholicisme is een uitstekende plek voor mensen die op zoek zijn naar een heiliger kerstervaring.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: In het Auditorium Parco della Musica Ennio Morricone vindt tussen 25 en 31 december Europa's belangrijkste gospelfestival plaats. Dompel je onder in de magie van kerst door middel van meeslepende gospelklanken.


11. Vilnius, Litouwen

Kerstmis in Vilnius, Litouwen. Foto: Getty Images

Waarom naar Vilnius: de hoofdstad van Litouwen verandert in december in een waar winterwonderland, met een kersttrein die door de oude stad slingert, 3D-kerstverhalen die op gebouwen worden geprojecteerd en kerstmarkten op de pleinen van de stad.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: de kerstbomen van Vilnius zijn zo befaamd dat ze elk jaar de krantenkoppen halen. De hoofdboom zag er in 2022 uit als een gigantische gelaagde verjaardagstaart ter ere van het 700-jarig jubileum van de stad. Wat 2023 in petto heeft, leren we op 1 december. De boom zal pronken op het plein tot 7 januari 2024. 


12. Salzburg, Oostenrijk

Kerstmis in Salzburg, Oostenrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Salzburg: het mag geen verrassing heen dat ook de beroemde Christkindlmarkt in de oude binnenstad van Salzburg, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en die als achtergrond diende voor The Sound of Music, gedomineerd wordt door muziek. Al sinds de vijftiende eeuw maken meezingers en traditionele blaasmuziek net zo deel uit van de festiviteiten als de glühwein en marktkramen. Proef ook vooral de bauernkrapfen (gefrituurde gebakjes).

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: het is letterlijk het hele jaar door Kerstmis in de Christmas in Salzburg-winkel aan de Goldgasse, bekend om zijn bijzondere ornamenten (vooral die met de hand geschilderd op eierschalen).


13. Wenen, Oostenrijk

Kerstmis in Wenen, Oostenrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Wenen: de Oostenrijkse hoofdstad bruist van de kerstsferen in december – vrijwel elk gebouw wordt versierd door kerstverlichting. Wenen staat bekend om zijn markten, maar de Weense Kerstmarkt van 10 november tot en met 26 december bij het stadhuis en de kerstboom op Rathausplatz stelen wel echt de show. Breng ook een bezoekje aan de nabije Nativity Trail en de Tree of Hearts.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: geniet van de kristalheldere tonen van het enige echte Weense jongenskoor, dat al meer dan vijfhonderd jaar bestaat en traditiegetrouw in eigen stad optreedt tijdens de feestdagen.


14. Praag, Tsjechië

Kerstmis in Praag, Tsjechie. Foto: Getty Images

Waarom naar Praag: de kerstmarkten van Praag maken de stad met gemak tot een van 's werelds beste plekken om kerst door te brengen. De hele maand december kunnen Tsjechen en toeristen genieten van glühwein, plakkerig gebak en geroosterde ham. De belangrijkste markten vind je in de oude binnenstad en op het Wenceslasplein, op slechts tien minuten lopen van elkaar, tegen de achtergrond van prachtige gotische architectuur.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: nip aan svařák, een Tsjechische glühwein met een vleugje citrus uit een marktkraam. Liever zoeter of alcoholvrij? Ga dan voor de warme chocolademelk van het historische Cafe Slavia, dat al sinds 1881 bestaat.


Lees ook: Zo vieren ze Kerstmis over de grens - 11 verrassende wereldse kersttradities

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.