Zo ga je écht een gelukkig nieuwjaar tegemoet: 15 levenslessen uit andere landen image
Getty Images

Zo ga je écht een gelukkig nieuwjaar tegemoet: 15 levenslessen uit andere landen

Geluk. Tevredenheid. Gezelligheid. Vreugde. We weten allemaal wat het betekent en hoe het voelt - om nog maar te zwijgen van als het er niet is (hallo, 2020!). Maar hoe dit te bereiken? In aanloop naar het nieuwe jaar kijken we naar de lessen die verschillende landen hebben opgedaan, zodat we hopelijk écht een Gelukkig Nieuwjaar tegemoet gaan!

1. Geluk in Brazilië en Portugal: saudade

Geluk in Brazilie: saudade. Foto: Getty Images
Vertaling: nostalgie; verlangen naar een geluk dat ooit was; vrolijke melancholie

Hoe de Brazilianen het doen: De Portugese term saudade is een andere quasi-onvertaalbare term, maar deze is een beetje anders dan de rest. In plaats van te waarderen wat je hebt, gaat het erom je bewust te worden van wat je niet hebt - of wat je nooit hebt gedaan. De Portugese dichter Teixeira de Pascoaes definieeerde het als ‘verlangen naar het geliefde ding, pijnlijk gemaakt door de afwezigheid ervan.’ Brazilianen beschouwen het ondertussen - in de woorden van de schrijver Osvaldo Orico uit de jaren 40 - als ‘meer blij dan verdrietig, meer fantasie dan pijn.’

Hoe je saudade zelf toe kunt passen: saudade gaat over beseffen wat belangrijk is, en daaruit betekenis in het leven vinden, over toegeven aan een bitterzoete nostalgie. In zekere zin is het dat bewustzijn van wat er niet is dat velen van ons ertoe aanzet om zo veel te reizen.


2. Geluk in Denemarken: hygge

Geluk in Denemarken: hygge. Foto: Getty Images
Vertaling: comfort of gezelligheid

Hoe de Denen het doen: de belangrijkste ingrediënten van hygge zijn sfeer, aanwezigheid, plezier, dankbaarheid en saamhorigheid - genieten van simpele geneugten die vreugde brengen. Hygge is de kunst is om een warme sfeer te creëren. Het gaat om het vinden van troost in saamhorigheid, ontspanning en eenvoudige genoegens. Een toevluchtsoord in een turbulente wereld.

Hoe je hygge zelf toe kunt passen: bedanken is niet alleen voor Thanksgiving. Zoek een favoriete broek (hyggebukser) en een gezellig plekje (hyggekrog) en wees echt aanwezig en dankbaar, terwijl je je overgeeft aan de kleine genoegens.


3. Geluk in Duitsland: gemütlichkeit

Geluk in Duitsland: gemütlichkeit. Foto: Getty Images
Vertaling: gezelligheid, tevredenheid

Hoe de Duitsers het doen: gemütlichkeit is een beetje zoals hygge, een gevoel van warmte en welzijn, misschien het best geïllustreerd door een glühwein op een kerstmarkt - maar er is geen drank of sneeuw voor nodig. Het wordt ook vaak gebruikt om gezellige huurwoningen te beschrijven, maar het gaat ook niet alleen om een plek. Het is een gevoel dat wordt opgeroepen door een omgeving, dat zelfs stilte met de mensen om je heen goed kan voelen. 

Hoe je gemütlichtkeit zelf toe kunt passen: verzamel je favoriete items op een knusse plek en sluit de digitale wereld buiten. Om de hoogste gemutlichkeit te bereiken, is het belangrijk om te geest te vertragen. 


4. Geluk in Finland: kalsarikannit

Geluk in Finland: kalsarikannit. Foto: Getty Images
Vertaling: in je eentje feesten

Hoe de Finnen het doen: kalsarikannit is een Finse manier om in je eentje te feesten. Je hoeft je niet uit te dossen; je ondergoed of nachtjapon is al genoeg. 

Hoe je kalsarikannit zelf toe kunt passen: we hebben alleen zijn voor een groot deel kunnen oefenen tijdens de coronapandemie. Nu dat deze voorbij is (en je het overleefd hebt!), is het reden voor een feestje.Haal je favoriete snacks in huis, trek een fles wijn (of iets anders lekkers) open en hef het glas op een nieuw (en hopelijk coronavrij) jaar.


5. Geluk in Finland: sisu

Geluk in Finland: sisu. Foto: Getty Images
Vertaling: moed of volhardendheid

Hoe de Finnen het doen: sisu is de term voor nooit opgeven. Finnen leven in moeilijke omstandigheden (het weer kan dertig graden onder nul zakken en er ligt overal sneeuw) en toch gaan ze gewoon naar ons werk en naar school. Niet voor niets luidt een bekende Finse uitdrukking: 'Er is geen slecht weer, er is alleen slechte kleding.' 

Hoe je sisu zelf toe kunt passen: ga naar buiten, ongeacht het weer. Vind de juiste waterdichte uitrusting als je die nodig hebt.


6. Geluk in Frankrijk en Frans Canada: joie de vivre

Geluk in Frankrijk: joie de vivre. Foto: Getty Images
Vertaling: vreugde in het leven, uitbundigheid

Hoe de Fransen het doen: de bekende Franse term joie de vivre is al eeuwenoud en was zelfs de titel van een roman uit 1884 van Émile Zola. De Fransen zijn er inmiddels behoorlijk geoefend in, met koffie, croissants en andere clichés als aanvulling op een levensstijl die een van de hoogste aantallen betaalde vrije dagen ter wereld omvat. De Canadezen hebben de levensvreugde ook onder de knie.

Hoe je joie de vivre zelf toe kunt passen: een recente (zij het observationele) studie van University College London vond dat ‘het behoud van een positief welzijn systematisch was gerelateerd aan latere sterfte.’ Ofwel: gelukkigen leven langer. Vind dingen die vreugde opwekken, of het nu een nieuwe hobby is of, als je kunt, reizen.


7. Geluk in Griekenland: meraki

Geluk in Griekenland: meraki. Foto: Getty Images
Vertaling: iets doen met liefde en zorg

Hoe de Grieken het doen: als iets de moeite waard is om te doen, dan is het de moeite waard om het goed te doen. Meraki betekent plezier hebben in je werk. Iets doen met plezier, aandacht voor detail, net dat stapje extra zetten.

Hoe je meraki zelf toe kunt passen: meraki kan betekenen dat je wat meer moeite moet doen op het werk, of dat je die nieuwe hobby of dat knutselproject je volle aandacht geeft. 


8. Geluk in Hawaï: aloha

Geluk in Hawai: aloha. Foto: Getty Images
Vertaling: liefde, genegenheid

Hoe de Hawaianen het doen: Hawaii staat geregeld bovenaan de lijst van de gelukkigste staten van Amerika - en veel daarvan kan worden toegeschreven aan de geest van aloha, of ‘in de aanwezigheid zijn van en de essentie van het leven delen’, zoals Go Hawaii het definieert.

Hoewel aloha niet direct vertaald kan worden als 'geluk', zijn de woorden wel aan elkaar gerelateerd. Aloha is zowel een begroeting als een afscheid, een uitdrukking van liefde voor een persoon of het volk, evenals voor het land (aloha'āina). En de oorsprong van aloha – ha is adem, leven – het doet denken aan de boeddhistische perceptie van geluk als gelijkmoedigheid. Geluk zo tijdelijk en duurzaam als adem.

Hoe je aloha zelf toe kunt passen: zoals Go Hawaii het zegt: ‘De geest van aloha leert ons lessen van vrede, vriendelijkheid, mededogen en verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties.’


9. Geluk in Italië: dolce far niente

Geluk in Italie: dolce far niente. Foto: Getty Images
Vertaling: de zoetheid van niets doen

Hoe de Italianen het doen: ze vertragen en genieten van het moment. In een wereld waarin we het gevoel hebben dat we constant bezig moeten blijven, raken onze schema’s steeds voller en halen we onze voldoening als doelen behalen en ons belangrijk voelen. Italianen staan anders in het leven. Ze hebben een manier bedacht om met zoveel vreugde en gelukzaligheid in het moment te zijn dat ze nergens anders naar uit hoeven te kijken.

Hoe je dolce far niente zelf toe kunt passen: probeer minstens tien minuten per dag een pauze in te lassen en echt even te genieten van het moment. Lees een boek, voer een goed gesprek, maak een wandeling. 


10. Geluk in Japan: wabi-sabi 

Geluk in Japan: wabi-sabi. Foto: Getty Images
Vertaling: vergankelijkheid vieren

Hoe de Japanners het doen: wabi betekent in wezen 'eenvoud' en sabi 'de schoonheid van leeftijd en slijtage'. Tezamen vertaalt het zich het beste als het accepteren en vieren van imperfectie en vergankelijkheid.

Hoe je wabi sabi zelf toe kunt passen: wabi sabi kan gezien worden als een handvat om onszelf te resetten. Hoewel we geen controle hebben over externe factoren die zorgen voor stress, kunnen we wel even de tijd nemen om uit te rusten en op te laden. Japanners nemen bijvoorbeeld graag een bosbad, dus maak een wandeling tussen de dichtstbijzijnde bomen of in een ander soort natuurlijke schoonheid en kijk eens rond. Het observeren van veranderingen in de - zowel groei als verval - is een andere manier om af te stemmen op wabi sabi.


11. Geluk in Noorwegen: friluftsliv

Geluk in Noorwegen: friluftsliv. Foto: Getty Images
Vertaling: genieten van het buitenleven of buitenactiviteiten

Hoe de Noren het doen: zelfs als de temperatuur onder het nulpunt daalt, zorgen Noren ervoor dat ze naar buiten gaan. Sterker nog, de sneeuw, wind en regen lijken het plezier te vergroten, alsof je jezelf een ijzig pak slaag moet geven als je je wilt verbinden met de elementen. Noorwegen is de thuisbasis van spectaculaire landschappen - steile bergen, prachtige fjorden en wilde oceanen - waardoor buiten rondzwerven des te meer de moeite waard is.

Hoe je friluftsliv zelf toe kunt passen: je woont misschien niet naast een afgelegen wildernis of een waterval vol mythen, maar je kunt bijna overal iets van dat friluftsliv nabootsen. Een wandeling in een nabijgelegen park terwijl je je mobieltje thuis laat liggen kan al helpen; studie heeft uitgewezen dat een wandeling van negentig minuten in de natuur (in tegenstelling tot een stedelijke omgeving) minder negatieve zelfgedachten en een verminderde activiteit in de prefrontale cortex, waar angst en stress leven, opleverde.


12. Geluk in Rusland: azart

Geluk in Rusland: azart. Foto: Getty Images
Vertaling: risico's nemen; vurigheid

Hoe de Russen het doen: azart kan het best omschreven worden als een ontembare drang om alles vast te grijpen wat het leven op je pad brengt, om risico's te nemen, ongeacht de gevolgen … Er is ook een vleugje lijden bij betrokken, het idee dat je zult lijden voor je plezier. We hebben het over zweten in vochtige badhuizen of intense gesprekken voeren onder het genot van een paar glazen wodka.

Hoe je azart zelf toe kunt passen: zoek naar een combinatie van opwinding, het nemen van risico's en lijden. Het is geen comfortabel, knus gevoel. Het gaat erom dat je voelt dat je leeft. Een tip: doe zoals de Russen en vermijd koetjes en kalfjes maar houd juist posdelki, 'keukenpraatjes', ofwel meer zinvolle gesprekken. Probeer dat eens met een twistzieke oom op Thanksgiving als je echt wilt voelen dat je leeft.

Russische tevredenheid is ook gerelateerd aan samenzijn. Het woord voor geluk – schastye – verschilt etymologisch van het westerse begrip. Het Engelse happy is afgeleid van het Oudnoorse happ dat 'veel geluk' betekent. Dit houdt in dat een gelukkig persoon iemand is die veel geluk heeft gehad. In het Russisch komt schastye voort uit het zelfstandig naamwoord chast, dat 'een deel' betekent. In het Russisch betekent gelukkig zijn dus deel uitmaken van iets groters.


13. Geluk in Zuid-Afrika: ubuntu 

Geluk in Zuid-Afrika: ubuntu. Foto: Getty Images
Vertaling: 'Ik ben omdat wij zijn'

Hoe de Zuid-Afrikanen het doen: de Amerikaanse voormalig president Obama bracht ubuntu onder de aandacht bij een breder publiek tijdens een eerbetoon aan Nelson Mandela, toen hij zei dat ubuntu ‘een woord was dat Mandela's grootste geschenk weergeeft: zijn erkenning dat we allemaal met elkaar verbonden zijn op manieren die onzichtbaar zijn voor de oog; dat er eenheid is in de mensheid; die we bereiken door onszelf te delen met anderen en te zorgen voor de mensen om ons heen.’ In Malawi, bekend als het 'warme hart van Afrika', staat hetzelfde idee bekend als uMunthu.

Hoe je ubuntu zelf toe kunt passen: laat je socialemedia-bubbel knappen, reik uit naar een ander, denk groter dan jezelf. Misschien kun je het geluk van iemand anders vergroten terwijl je dat van jezelf vergroot.


14. Geluk in Zweden: fika

Geluk in Zweden: fika. Foto: Getty Images
Vertaling: time-out om te eten en een praatje te maken

Hoe de Zweden het doen: ze stoppen met waar ze mee bezig zijn en drinken een kop koffie met vrienden. Fika gaat over comfort en mys, het Zweedse woord voor gezelligheid. Het is een goedkope manier om jezelf te verwennen met snoep en koffie om de geest positief te houden.

Hoe je fika zelf toe kunt passen: zet de waterkoker aan en klap de laptop dicht. Fika is verbinden met de mensen van wie je houdt onder het genot van koffie, cake en een goed gesprek. 


15. Geluk in Nederland: gezelligheid

Geluk in Nederland: gezelligheid. Foto: Getty Images

Tot slot kan ons eigen woord ‘gezelligheid’ natuurlijk niet ontbreken. Het woord is vrij onvertaalbaar en buitenlanders vinden het vaak maar ‘vaag’. Vaak wordt het omschreven als ‘knus’ of juist ‘een goede tijd in een groepsdynamiek’, ‘praten en lachen en mensen die samen plezier hebben.’ Dat geluk in gezelligheid schuilt is onweerlegbaar. Misschien neem je wat mee uit de wereldse gelukslessen, maar soms ligt geluk heel dicht bij huis.

We wensen je dan ook een heel gezellig nieuwjaar! 


Lees ook: zo vieren ze Kerstmis over de grens - 11 verrassende tradities

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.