image
Getty Images

Onderzoek Columbus Travel: dit zijn de favoriete nationale parken van de Nederlandse reiziger

Columbus Travel heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een grootschalige survey naar de favoriete nationale parken wereldwijd onder Nederlandse reizigers. Het onderzoek, waaraan meer dan 2000 respondenten deelnamen, biedt verrassende inzichten in de reisvoorkeuren van de Nederlander.

Petra veruit favoriet

Met ruim 35% van de stemmen is Petra in Jordanië de absolute favoriet onder de reiziger. En dat is opvallend, want hoewel er geen gebrek is aan belangstelling voor het wereldwonder, zijn reizigers zich doorgaans niet bewust dat de rotsstad onderdeel uitmaakt van een nationaal park. 

Op nummer 2 in de lijst staat het Nieuw-Zeelandse Tongariro met 17% van de stemmen, op de voet gevolgd door de Afrikaanse wildparken Kruger en de Serengeti. De rest van de top 10 wordt gedomineerd door nationale parken in de Verenigde Staten, waaronder Yosemite en Yellowstone.

De favoriete nationale parken van de Nederlander
'Voor veel reizigers is de wens om een nationaal park te bezoeken van doorslaggevend belang in de keuze voor een bepaald vakantieland,' zegt Mark Mackintosh, hoofdredacteur van Columbus Travel. 'Nederlanders plannen hun reis specifiek rond deze natuurgebieden. Dat zien we in de survey vooral terug bij verre bestemmingen. Landen als Tanzania, Ecuador en Nieuw-Zeeland hebben dankzij hun nationale parken extra aantrekkingskracht voor reizigers - hun imago wordt in belangrijke mate zelfs bepaald door deze parken.'

Europa blijft achter

Hoewel Europa een van de populairste continenten is onder Nederlandse reizigers, lijken de nationale parken daar minder aantrekkelijk. Het eerste Europese nationale park, te weten Vatnajökull in IJsland, verschijnt pas op de 22e plek in de lijst van favorieten.


De populairste nationale parken per regio

MIDDEN-OOSTEN  
Petra, Jordanië 35.2%
Göreme, Turkije 10.6%
Köprülü Canyon, Turkije 9.5%
OCEANIË  
Tongariro, Nieuw-Zeeland 17.7%
Hawai’i Volcanoes, Hawaï, VS 16.9%
Whanganui, Nieuw-Zeeland 13.7%
AFRIKA  
Kruger, Zuid-Afrika 17.4%
Serengeti, Tanzania 17.2%
Victoriawatervallen, Zambia en Zimbabwe 13.2%
ZUID-AMERIKA  
Galapagos, Ecuador 16.9%
Torres del Paine, Chili 13.5%
Iguazú, Argentinië en Brazilië 11.7%
NOORD-AMERIKA  
Yosemite, Californië, VS 14.2%
Yellowstone, Wyoming, VS 14.1%
Banff, Alberta, Canada 13.6%
MIDDEN-AMERIKA & CARIBEN  
Arenal, Costa Rica 13.9%
Corcovado, Costa Rica 13.5%
Bonaire Marine Park, Bonaire 13.2%
AZIË  
Khao Sok, Thailand 12.7%
Komodo, Indonesië 10.9%
Bromo Tengger Semeru, Indonesië 8%
EUROPA  
Vatnajökull, IJsland 11.5%
Pyreneeën, Frankrijk 10.5%
Picos de Europa, Spanje 10.1%


Meer natuur en wildlife? Kijk dan op onze themapagina of lees alles over de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!