image
REDACTIE

Beste reistijd: december

Ben jij van plan om in december op vakantie te gaan? Van New York en Ghana tot Oeganda en Vietnam: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in december, plús de leukste bezienswaardigheden!

Antarctica | Argentinië en Chili (Patagonië) | Australië (New South Wales) | Colombia | Ghana | Kameroen | Kenia | Laos | Malediven | Nederland | Oeganda | Oman | Peru (westkust) | Roemenië (Karpaten) | Soedan | Tanzania | Thailand | Verenigde Staten (New York) | Vietnam

Antarctica

De Rockhopper-vogel op Antarctica. Foto: Erik Joosten

Voor vogelaars zijn de Falklandeilanden een echte aanrader. Een opvallende bewoner is de rockhopper, 
een pinguïn met een wilde vederdos en gele wenkbrauwen. Foto: Erik Joosten.

Beste reistijd Antarctica
Antarctica bezoek je noodzakelijkerwijs in de zomer, aangezien het in de winter stervenskoud en 24 uur per dag donker is. Bovendien is Antarctica in die tijd door pakijs onbereikbaar per boot. In de lente (november) maken pinguïns elkaar het hof. In de zomer (december en januari) broeden de vogels en is de temperatuur het prettigst. Bovendien zijn dan de dagen het langst. Aan het einde van de zomer (februari) is het walvisseizoen.

Antarctica is het koudste continent ter wereld, geheel omringd door zee. Veel reizigers komen aan met een expeditieschip en hebben een slaapplek aan boord. De meeste excursies vinden plaats aan de ijsvrije kustlijnen in de Antarctische zomer en beginnen in Ushuaia in Argentinië.

Argentinië en Chili: Patagonië

Wilde paarden in Estancia La Criolita in Patagonië. Foto: Pie Aerts

Op het terrein van Estancia La Criolita, aan de voet van de Patagonische Sierra Baguales-bergketen, 
leeft een kudde van ongeveer honderd wilde paarden. Foto: Pie Aerts

Beste reistijd Patagonië, Argentinië en Chili
De Patagonische zomer in Argentinië en Chili duurt grofweg van november t/m februari. In deze tijd is het er het warmst en het langst licht. Ja, het is dan hoogseizoen, maar dat heeft in dit desolate deel van de aarde geen betekenis. Ook populaire dieren, zoals pinguïns en bultruggen (december t/m april), kun je in deze periode spotten.

Patagonië, verdeeld over Chili en Argentinië, strekt zich uit tot en met Vuurland, het zuidelijkste puntje van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het landschap is weids en woest: van de toppen van de Andes met zijn ijsvelden en azuurblauwe gletsjermeren tot verlaten steppes waar de horizon pas ophoudt bij het einde van wereld. In het zuiden van Patagonië zijn een boottocht door de fjorden van Vuurland en een meerdaagse hike door de bergen en toendra van nationaal park Torres del Paine absolute musts.

Australië: New South Wales

Vuurwerkshow op de Sydney Harbour Bridge in Australië. Foto: GettyImages

Het vuurwerk op de Sydney Harbour Bridge is een van de meest iconische nieuwjaarsvieringen ter wereld. 
Het duurt meer dan een jaar om de show voor te bereiden. Foto: Getty Images

Beste reistijd New South Wales, Australië
Voor de perfecte weersomstandigheden reis je in de lente (september t/m november) naar Australië. Het is er dan aangenaam warm, alles staat in bloei en het culturele seizoen is nog volop aan de gang. Ben je van plan om in december af te reizen? Dan is het nieuwjaarsfeest in Sydney er één om nooit te vergeten!

New South Wales is gezegend met fantastisch natuurschoon en een waanzinnig klimaat. De natuurlijke haven van Sydney, ongeëvenaarde stranden en eindeloze wandelpaden van Blue Mountains National Park doen je die vierentwintig uur lange vliegreis snel vergeten.

Colombia

Stranden Mecana-Huina en Bahia Solano in de regio Choco in Colombia kun je surfen en snorkelen. Foto: Tom van der Leij

Bij afgelegen stranden als Mecana, Huina en Bahia Solano in de regio Chocó ga je snorkelen of surfpeddelen 
met dolfijnen en zeeschildpadden. Foto: Tom van der Leij

Beste reistijd Colombia
December t/m februari, juli en augustus zijn de beste reismaanden voor Colombia. Door de ligging dicht bij de evenaar is de temperatuur door het jaar heen constant en meer afhankelijk van de hoogteverschillen in het land. Landinwaarts zijn er twee droge seizoenen (en dus ideale reisperiodes): van december t/m februari en juli en augustus. Let op: de Caribische kust is een stuk droger dan de westkust, die het hele jaar door veel regen krijgt te verwerken.

Keuze te over aan natuurschoon – Colombia ligt ingeklemd tussen de Andes en twee oceanen, met als resultaat dat je er hiket in torenhoge, met jungle begroeide bergen, snorkelt met dolfijnen en hagelwitte zandstranden slechts deelt met inheemse indianen. Ook de culturele rijkdom is groot: van vissersdorpjes bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven en prekoloniale ruïnes tot levendige koloniale havenstadjes en kolkende metropolen. De meest bijzondere plekken zijn geïsoleerd en het vergt de nodige inspanning en geduld om er te komen – wil je alleen een eenvoudige strandvakantie, dan ben je hier op de verkeerde plek.

Ghana

De haven in Elmina-Ghana. Foto: Tim Bilman

De haven van het vissersplaatsje Elmina aan de kust van Ghana is één en al bedrijvigheid. 
De belangrijkste bezienswaardigheid is het vijf eeuwen oude slavenfort. Foto: Tim Bilman

Beste reistijd Ghana
December t/m februari is de beste reistijd voor Ghana. Juli en augustus zijn op de meeste plaatsen tropisch heet, maar voor de meer hittebestendige types ook best oké. Het land kent twee regenseizoenen: van april tot juli en van september t/m oktober. Vermijd sowieso de eerste periode om te voorkomen dat je vakantie letterlijk en figuurlijk in het water valt. 

Het West-Afrikaanse Ghana is vooral een fascinerende culturele reisbestemming, dankzij de meer dan zeventig etnische groeperingen, elk met zijn eigen taal, tradities en gebruiken. Door zijn strategische ligging aan de Atlantische kust speelde het land een sleutelrol in de trans-Atlantische slavenhandel. Tientallen forten langs de kust herinneren aan deze tragische bladzijde uit de menselijke geschiedenis.

Kameroen

Heilige Ekom Nkam-waterval in Kameroen. Foto: Michael Dehaspe

Vlak bij de voor locals heilige Ekom Nkam-waterval werden vroeger allerlei occulte rituelen uitgevoerd. 
Nu staan er borden dat offeren verboden is. Foto: Michael Dehaspe

Beste reistijd Kameroen
December t/m februari is de beste reistijd voor Kameroen. Lijken aanvankelijk de beruchte zandstormen een leuk reisje door het land in de weg staan, het regenseizoen is ook niet mis. Hoewel de stoffige Harmattanwind van december tot februari je soms het zicht op indrukwekkende bergtoppen kan ontnemen, loop je in de regenseizoenen, van april tot mei en september tot oktober, dankzij de vele modderstromen het gevaar dat je dat mooie uitzicht helemaal nooit meer ziet. Het is kiezen uit twee kwaden, maar het droge seizoen wint.

Kameroen is Afrika in miniatuur: je vindt er alles wat het continent te bieden heeft op relatief kleine afstanden van elkaar. In de dorpen op het platteland volgen mensen eeuwenoude Afrikaanse rituelen en pygmeeën trekken nog steeds met pijl en boog jagend door de bossen. De natuur is extreem divers: van tropisch regenwoud in het zuiden tot uitgestrekte savannes in het noorden.

Kenia

Jachtluipaarden in het natuurreservaat Maasai Mara in Kenia. Foto: Johan Willems

Jachtluipaarden houden een oogje in het zeil in natuurreservaat Maasai Mara, dat bekend is van de massale 
seizoenstrek van gnoes en zebra’s. Foto: Johan Willems

Beste reistijd Kenia
Met het hele jaar door een lekkere temperatuur plan je een reis naar Kenia vooral óm de regen heen. In het kustgebied, op de oostelijke plateaus en rondom het Victoriameer, landen de grote stortbuien tussen april en juni. De hooglanden kennen een regenseizoen dat loopt van maart tot september. De beste tijd om door heel Kenia te reizen is december tot februari, maar je kunt ook prima kiezen voor de rustige en vaak goedkopere periode juni t/m september.

Kenia is een vakantieland waar je wildlife en strand goed kunt combineren. Door de uitgestrektheid van het land, is de variëteit aan landschappen enorm; de centraal gelegen hoogvlakte waar veel thee en koffie wordt verbouwd, de vlaktes in het droge zuiden waar je onder meer het populaire Maasai Mara-reservaat vindt, Mount Kenya (de op een na hoogste berg van Afrika) en een vruchtbaar kustgebied met hagelwitte stranden en tropische riffen. In Kenia leven maar liefst 42 stammen, waarvan een groot deel nog op traditionele wijze.

Laos

Het authentieke Laotiaanse plattelandsleven in Laos. Foto: Yvonne van Loon

In de omgeving van de spectaculaire Tham Kong Lo-karstgrotten kun je jezelf onderdompelen in 
het authentieke Laotiaanse plattelandsleven. Foto: Yvonne van Loon

Beste reistijd Laos
November t/m februari wordt algemeen als beste reistijd voor Laos aangegeven.

Laos is het Thailand van twintig jaar geleden, hoor je vaak. Dat klopt als je ziet hoe intact het landschap nog is; de meeste plekken zijn niet aangetast door het massatoerisme. Maar Laos is anders. Het aantal bijzondere reisbestemmingen binnen het communistische land is groot; je kunt er met gemak drie weken mee vullen. Het heeft weliswaar geen kustlijn maar wel bijna tweeduizend kilometer Mekong en vele andere rivieren. Laos is een echt outdoorland: je kunt er mountainbiken, op trektochten gaan, kajakken en bergbeklimmen. Ook de boeddhistische cultuur oefent een grote aantrekkingskracht uit. De vele tempels en ruïnes zijn een lust voor het oog, en er zijn weinig landen met zo veel monniken in het straatbeeld.

Malediven

Local beklimt palmboom op de Malediven. Foto: Louise ten Have

Door de komst van privéhotels en pensions zijn de Malediven tegenwoordig geschikt voor elk budget, 
dus zet het land op je shortlist! Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Malediven
Je reist het beste naar de Malediven tussen december tt en februari. Voor de temperatuur hoef je een reis naar de witte bountystranden van de Malediven nooit te laten – die is het hele jaar door aangenaam. De zuidwestmoesson zorgt van mei tot november voor de meeste regen en een ruwe zee.

De Malediven bestaan uit 26 atollen met in totaal 1192 kleine vlakke eilanden, waarvan vele in de categorie ‘ultieme bounty’. Je kunt een resort boeken op een van de tientallen resorteilanden, maar ook een hotel of bed and breakfast regelen op een van de 192 ‘lokale’ eilanden, eilanden die worden bewoond door locals. Hier kun je overigens, in tegenstelling tot de resorteilanden, niet in je bikini rondlopen of alcohol drinken, want de Malediven zijn islamitisch. Of verken de eilanden per live-aboard, een boot waar je op overnacht en eten geserveerd krijgt. Ons advies: combineer bovenstaande opties!

Nederland

Schaatsen tijdens de winter langs de molens in Kinderdijk. Foto: Marleen Kuijpers

Hoe Nederlands wil je het hebben? Met een beetje mazzel bevind jij je aankomende winter op glad ijs, 
en zoef je op schaatsen langs de negentien molens van Kinderdijk. Foto: Marleen Kuijpers

Beste reistijd Nederland
Het hoogseizoen in Nederland valt samen met de schoolvakantie (begin juli tot eind augustus). Veel vakantiegangers blijven in eigen land, terwijl vooral Duitse toeristen de kust bevolken. De beste maanden om de Nederlandse natuur te ontdekken zijn mei, juni, september en oktober. Vanaf eind december geniet je van magische winterse taferelen. Schaatsen is normaliter pas mogelijk in januari. Mits het ijs dik genoeg is, uiteraard.

Door de coronacrisis zijn we Nederland weer meer gaan waarderen. Je hóéft niet per se ver te reizen voor onvergetelijke ervaringen en bestemmingen. Ware ontdekkingsreizen beginnen om de hoek. Al wat je nodig hebt is een nieuw paar ogen. Zand tussen je tenen, zilte zeelucht in je neus, een zalig zonnetje op je gezicht — de zomer is hét seizoen om met volle teugen van Nederland te genieten. Maar ook in de winter, wanneer vorst, ijs en sneeuw het landschap bedekken, kun je er je hart ophalen en in alle rust door de natuur struinen (of schaatsen).

Oeganda

Queen Elizabeth National Park in Oeganda. Foto: Yuri Rikers

Queen Elizabeth National Park is een wildrijk gebied met vochtige graslanden. Hier leeft de Oegandese kob, 
een gespierde antilope uit de familie van de waterbokken. Foto: Yuri Rikers

Beste reistijd Oeganda
Om Oeganda op alle hoogtes te ontdekken, slalom je het beste om de twee regenperiodes heen. De favoriete droge periode is van december tot maart, gevolgd door hevige regenval in april en mei. Een goede tweede is de periode van juni tot september.

Oeganda is voor veel reizigers een witte vlek op de wereldkaart. Afrikakenners die het weten te vinden, reizen naar het zuidwesten om er de berggorilla’s te bezoeken of Mount Rwenzori, de tweede hoogste berg van Afrika, te beklimmen. In het zuidoosten kun je vanuit Jinja, op enkele uren rijden van de hoofdstad, raften op de Nijl. Vooral het ongerepte noordoosten ligt nog helemaal buiten de gebaande paden. Hier kun je bij de grens met Zuid-Soedan en Kenia onvergetelijke gamedrives maken in Kidepo Valley National Park, waar een spectaculair berglandschap het thuis van de Big Five (minus de neushoorn) vormt. Eveneens een highlight in dit deel van het land is een bezoek aan de Karamojong, een nomadisch herdersvolk.

Oman

Geitenmarkt van Nizwa in Oman. Foto: Manon van der Zwaal

De geitenmarkt van Nizwa in Oman is een spektakel dat je niet mag missen. De markt vindt elke vrijdag plaats 
en heeft zijn authentieke karakter behouden. Foto: Manon van der Zwaal

Beste reistijd Oman
In de periode oktober tot en met april is de luchtvochtigheid in Oman niet al te hoog en de temperatuur draaglijk (25 tot 35 graden).

Oman, aan de zuidkant van het Arabisch schiereiland, is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken. Huur een terreinwagen voor ongekende offroad-ervaringen en gooi je tent achterin voor wildkampeerervaringen op de mooiste plekjes, want dit kan perfect in het extreem veilige land. Het landschap verandert voor je ogen: van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen en meertjes, en van oranje of zandkleurige duinen tot lange stranden en intieme baaitjes.

Peru: westkust

Paracas-woestijn op een schiereiland in Peru. Foto: GettyImages

De gortdroge Paracas-woestijn ligt op een schiereiland. Bezoek het gebied met het openbaar vervoer. 
De bussen en minivans zijn er luxe en van alle gemakken voorzien. Foto: Getty Images

Beste reistijd westkust, Peru
De beste reistijd voor Peru is geheel afhankelijk van de regio’s die je van plan bent te bezoeken. Er zijn grofweg drie zones waar je rekening mee dient te houden: de kust, de Andes en de jungle in de binnenlanden. April tot november is de beste tijd om de kustregio te bezoeken. Het is dan prettig warm in plaats van bloedheet.

Dankzij zijn enorme landoppervlak en minstens achtduizend jaar oude geschiedenis is Peru een van de meest veelzijdige en fascinerende landen van Zuid-Amerika. Landschappelijk vind je er uitgestrekte woestijnen, fabelachtige stranden, de hoogste pieken van de Andes en de ongerepte jungle van de Amazone. Qua cultuur zijn de indrukwekkende ruïnes van de Inca’s, die een van de grootste rijken ter wereld hadden, slechts het topje van de ijsberg — door heel het land zijn talloze sporen van andere, veel oudere beschavingen te vinden die even zeer de fantasie prikkelen. Aan de westkust en in het zuiden komt alles samen: je kunt hier onder andere zandduinen bestormen, luieren op lege stranden en de diepste ravijnen ter wereld verkennen.

Roemenië: Karpaten

Winter in Harghita in Roemeens Transsylvanië. Foto: GettyImages

Winterwonderlandschap in Harghita, een bergketen die deel uitmaakt van de Karpaten 
in Roemeens Transsylvanië. Foto: Getty Images

Beste reistijd Karpaten, Roemenië
De beste reistijd verschilt per berggebied en per activiteit, maar algemeen geldt in Roemenië een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de winter kun je terecht in honderden skigebieden. Het weer in de bergen is onvoorspelbaar, dus wees voorbereid.

De Karpaten mogen dan niet zo hoog zijn als de Alpen, ze zijn wel net zo geschikt voor outdooractiviteiten, veel ruiger en dé Europese uitvalsbasis voor wolven, bruine beren, lynxen en andere dieren die elders allang zijn uitgestorven. Het 1500 kilometer lange Karpatische bergmassief strekt zich uit van Noord-Slowakije via Polen, door Oekraïne, helemaal tot aan de grens tussen Roemenië en Servië.

Soedan

Piramides in Meroe - Soedan. Foto: GettyImages

Meroe, op de rechteroever van de Nijl, vormde zevenhonderd jaar lang de hoofdstad van het koninkrijk Koesj 
en staat bekend om zijn meer dan tweehonderd piramiden. Foto: Getty Images

Beste reistijd Soedan
December t/m januari zijn de beste maanden voor een reis naar Soedan. Met 49 graden in de Sahara een haboob (zandstorm) doorstaan, dat klinkt niet echt plezierig. En dat is ook precies de reden waarom je Soedan van juni t/m september wilt vermijden. Terwijl in deze maanden dagenlange haboobs de reiziger in het noordelijke woestijngebied het leven zuur maken, word je in de zuidelijke jungle gepest door het regenseizoen.

Soedan is nog steeds een blinde vlek op de kaart van Afrika, maar heeft alles in huis voor een avontuurlijke topvakantie: woestijn, zee, graslanden én tropische jungle.

Tanzania

Flamingos aan de oevers van Lake Ndutu in Tanzania. Foto: Louise ten Have

Duizenden flamingo’s aan de oevers van Lake Ndutu doen zich te goed aan de grote hoeveelheden plankton in het water. 
Drinkwater is er niet — het meer is zout. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Tanzania
De migratie in de Serengeti en Ngorongoro in Tanzania vindt het hele jaar door plaats, maar extra bijzonder is de tijd dat de wildebeesten kalveren (november-februari) en de Grumeti- en Mara-rivier oversteken (mei-juli).

De Serengeti, de Ngorongoro-krater, Lake Manyara: het zijn klinkende namen die het hart van iedere wildlifeliefhebber sneller doen kloppen. Deze natuurgebieden, ook wel bekend als het noordelijke safaricircuit, vormen het toneel van de jaarlijkse migratie van anderhalf miljoen wildebeesten en zebra’s. Maar alleen al de noordelijke helft van Tanzania heeft veel meer moois te bieden. Safarigangers en dierenliefhebbers komen ook prima aan hun trekken in minder bekende en kleinere nationale parken en natuurgebieden als Saadani, Tarangire en Mkomazi.

Thailand

Laem Son National Park in Thailand. Foto: Albert van der Meerakker

In Laem Nao, een traditioneel vissersdorpje in Laem Son National Park, bepaalt de zon wanneer je opstaat. 
Veel vissers varen uit onder het eerste licht. Foto: Albert van de Meerakker

Beste reistijd Thailand
November t/m februari is het beste seizoen om Thailand te bezoeken. De oostkust (met de populaire eilanden Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao) heeft veel minder last van de moesson (september t/m november) dan de westkust (Phuket).

Thailand, dat aan drie kanten grenst aan zee, is gezegend met een ruim drieduizend kilometer lange kust en tropische stranden en eilanden. Voor de gezondheidsbewuste reiziger is er een enorm aanbod aan wellness resorts met yoga- en detoxprogramma’s op verschillende niveaus. Na de tsunami is ook de kust voor de Andamanse Zee in het zuidwesten weer opgebouwd en is er geen enkele reden om dit gebied te vermijden.

Verenigde Staten: New York

Schaatsen in Central Park of bij de Rockefeller Center in Manhattan New York. Foto: Getty Images

De feestdagen worden in New York opgeluisterd door winterse buitenactiviteiten, 
zoals schaatsen in Central Park en bij Rockefeller Center in hartje Manhattan. Foto: Getty Images

Beste reistijd New York, Verenigde Staten
Voor een bezoek aan Amerika's noordoostelijke staat New York – en de gelijknamige metropool in het bijzonder – is het najaar (van eind september t/m oktober) het meest geschikt. Het is er dan aangenaam warm en veelal droog. Ook het voorjaar (mei t/m juni) is prettig maar ietsje natter. De hete, broeierige zomers en koude winters zijn niet ideaal maar hebben ook zo hun voordelen. Denk aan de vele culturele openluchtactiviteiten in juli en augustus en kerstsfeer in New York City.

The Big Apple of The City that Never Sleeps: New York heeft tal van bijnamen. Het is dan ook een van 's werelds meest bekende steden. De stad is opgedeeld in vijf gebieden, zogenaamde boroughs, waarvan Manhattan de belangrijkste is. New York verveelt nooit. Er is zoveel te doen: bezoek het Vrijheidsbeeld, laat je verbazen door de lichtjes van Times Square, bewonder de stad van boven vanaf het Empire State Building of kom tot rust in Central Park.

Vietnam

Neushoornvogels kom je tegen in Vietnam. Foto: Ken Tempelers

Op de snavel van de neushoornvogel zit een gekrulde ‘hoorn’. Dit deel van de snavel is meestal hol 
en bestaat uit los botweefsel. Foto: Ken Tempelers

Beste reistijd Vietnam
Bezoek Vietnam het liefst tussen december en februari. Het regenseizoen begint en eindigt in het noorden (maart t/m september) eerder dan in het zuiden (mei t/m oktober). In december t/m februari zit je redelijk safe. Bovendien is de temperatuur en luchtvochtigheid dan relatief laag. Dat is iets om rekening mee te houden, want Vietnam kan bloedheet worden.

Vietnam kent vele gezichten. In het zuiden het hectische Ho Chi Minh-stad (Saigon), de paradijselijke eilanden voor de kust en het levendige maar gemoedelijke platteland van de Mekongdelta. In het noorden schilderachtige rijstvelden, rode rivieren omringd door bamboebossen en een grillige kust met uit het niets opdoemende rotsformaties.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!