image
REDACTIE

Beste reistijd: mei

Ben jij van plan om in mei op vakantie te gaan? Van IJsland en Griekenland tot Spanje, Kroatië en Turkije: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in mei, plús de leukste bezienswaardigheden!

Albanië | België (Ardennen) | Bolivia | Botswana (Okavango)Frankrijk | Frans-Polynesië | Griekenland (Cycladen) | Groot-Brittannië (Schotse Hooglanden) | IJsland | Indonesië (Bali) | Indonesië  (Sumba) | Kazachstan | Kroatië | Madagaskar | Namibië (Caprivi) | Portugal (Alentejo) | Spanje (Balearen) | Turkije (Cappadocië) | Verenigde Staten (Hawaï) | Verenigde Staten (New York)| |  Verenigde Staten (Pacific Northwest) | Zwitserland (Graubünden)

Albanië

Albanie. Foto: Michael DehaspeNergens is het zo fijn dobberen als in de thermale wateren van Benjë, onder de beroemde Ottomaanse brug. 
Deze brug markeert het einde van de Lengaricë-vallei. Foto: Michael Dehaspe

Beste reistijd Albanië
Voor Zuid-Albanië, vooral populair vanwege de kust, is de beste reistijd april en mei. De sneeuw is dan weg (maar nog wel zichtbaar op de toppen), het is uitstekend wandelweer en het hoogseizoen is nog niet officieel begonnen.

Albanië is onbekend, maar adembenemend. Het ene moment waan je je in Zwitserland of Noorwegen, even later zit je op een Zuid-Europees strand voor een duik in warm water en een geroosterd visje. Er is voor ieder wat wils. Actief in de natuur? Ga naar de Noord-Albanese Alpen en verblijf in prachtige, afgelegen houten hutten. Deze bergen beklimmen is prima te doen in de zomer.

België

Boomhutten in de Belgische Ardennen. Foto: Tim BilmanDe zes boomhutten van ICI liggen verscholen in een privébos in de Ardennen. Onze favoriet is de Cube, 
een glazen kubus die vier meter boven de grond ‘zweeft’. Foto: Tim Bilman

Beste reistijd Ardennen, België
Plan je tripje naar de Belgische Ardennen tussen mei en september. In deze maanden heb je de grootste kans om van de zon te genieten. Op de toppen van de Ardennen is het gewoonlijk wat koeler en heb je meer kans op neerslag.

Het ongerepte landschap van de Ardennen vormt het ideale decor voor avontuurlijke uitjes in de natuur. Daar komt nog bij dat de dorpen en verstilde gehuchten uitermate charmant en authentiek zijn, je her en der eeuwenoude kastelen en burchten kunt bezoeken, en de Belgen bekendstaan om hun grote ‘goesting’ in lekker eten en stevige bieren.

Bolivia

Zoutvlaktes in Bolivia. Foto: Tom van der LeijDe uitbaatster van hotel Playa Blanca, dat is gemaakt van blokken zout, op de Uyuni-zoutvlakte. Op de achtergrond 
worden blokken uit de zoutkorst gehakt. Foto: Tom van der Leij

Beste reistijd Bolivia
De winter (mei t/m september) is de beste tijd om Bolivia te bezoeken — het is dan droger en je hebt dus minder last van onbegaanbare wegen (of zoutvlakten).

Bolivia is een land van superlatieven. Je vindt er het grootste zoutmeer ter wereld en de hoogstgelegen feitelijke hoofdstad (niet La Paz, maar Sucre is de officiële hoofdstad). Ook heeft Bolivia van alle Zuid-Amerikaanse landen het grootste percentage indianen: ruim 60%. Grofweg valt Bolivia te verdelen in twee klimatologische zones: de hooggelegen Altiplano heeft een steppeklimaat, het veel lagergelegen Amazonebekken is tropisch. Voordeel van de Altiplano is dat je binnen een relatief klein gebied een fantastisch gevarieerd Andes-landschap krijgt voorgeschoteld: zoutvlakten, vulkanen, warmwaterbronnen, adembenemende bergpassen en met quinoa bedekte valleien.

Botswana: Okavango

Het Ngogkanaal in Botswana, Okavango Delta. Foto: Pie AertsHet Ngogakanaal is een van de meest iconische stroomgeulen van de Okavangodelta. Het water kronkelt 
vanuit het noorden richting het zuidoostelijke Khwai. Foto: Pie Aerts

Beste reistijd Okavango, Botswana
De beste reistijd voor Botswana hangt af van de ‘spotkans’ op wild. Voor de Okavangodelta is dat maart t/m mei want dan is het ondergelopen landschap op zijn mooist, maar de temperatuur nog aangenaam. Groen is het echter altijd en wild kan overal zijn want er is altijd water.

De Okavango-rivier, die zijn oorsprong heeft in Angola, eindigt aan de rand van de Kalahari-woestijn in de grootste wetlandwildernis van Afrika: de Okavangodelta. Een deel van het gebied staat altijd onder water en is begroeid met riet, papyrus en andere grassoorten. Een ander deel, waaronder zo’n vijftigduizend eilanden, is het hele jaar droog. En dan is er nog een deel dat alleen onder water komt te staan als de regen in Angola de delta heeft bereikt. Tegen deze schitterende achtergrond vind je een van de meest diverse verzamelingen wild ter wereld.

Frankrijk

In het hart van de Provence in Frankrijk. Foto: Getty ImagesIn het hart van de Provence lonkt de Vaucluse, met wijngaarden, lavendelvelden, ansichtkaartdorpen en villa’s 
die je in het laagseizoen vrijwel voor jezelf hebt. Foto: Getty Images

Beste reistijd Frankrijk

Voor veel Europese landen geldt het voor- en najaar als beste reisseizoen, zo ook voor Frankrijk. Voor het Middellandse Zeegebied geldt hetzelfde. Vermijd dit gebied in de zomer, in verband met de grote drukte.

Als de Fransen ergens kaas van hebben gegeten is het wel lekker eten en drinken. Over kun je genieten van de lekkerste kazen en wijnen, en smakelijke streekproducten. Ook de landschappelijke schoonheid smaakt naar meer. Elke regio heeft zijn eigen charme. De kust is op de meeste plekken ruw en puur, terwijl het binnenland juist lief- en behaaglijk is. Je leeft als een God in Frankrijk!

Frans-Polynesië

Zicht op de grotere vulkanische eilanden van de Gambiers. Foto: Louise ten HaveVanaf het kleine Frans-Polynesische eilandje Tekava op het barrièrerif heb je zicht op de grotere 
vulkanische eilanden van de Gambiers. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Frans-Polynesië
De droge maanden mei, juni en september zijn ideaal om Frans-Polynesië te bezoeken.

Frans-Polynesië is een modern land dat bestaat uit vijf archipels met in totaal 118 eilanden. De bekendste eilanden zijn Tahiti en Bora Bora. Maar Frans-Polynesië heeft veel meer te bieden dan deze twee media-iconen. Je kunt hier duiken met honderden dolfijnen, reuzenmanta’s en – voor de liefhebber — haaien of dagenlang op je eigen bountyeilandje doorbrengen. Je hebt het gevoel echt aan het eind van de wereld te zitten, ver weg van alles. En dan die kleuren! De turkooizen en kobaltblauwe lagunes zijn van buitenaardse schoonheid.

Griekenland: Cycladen

De baai van Tsigrado op het Cycladische eilandje in Griekenland. Foto: Louise ten HaveDe baai van Tsigrado op het Cycladische eilandje Milos is alleen te bereiken via twee steile ladders 
door een kloof tussen de rotsen. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Cycladen, Griekenland
Mei tot begin juni is de ideale reisperiode voor de Griekse Cycladen. Het is er dan betrekkelijk rustig en de temperatuur is prettig.

De populariteit van de Cycladen is deels te danken aan hun verscheidenheid: elk van de 44 eilanden heeft een geheel eigen karakter. Een van onze favorieten is het vulkanische en bergachtige eiland Milos, dat wordt gekenmerkt door een ruige kustlijn met maar liefst 74 stranden en talloze baaien die een streling zijn voor het oog. Veel stranden zijn alleen per boot bereikbaar of na een avontuurlijke wandeltocht. Milos is dan ook een soort water- en klauterpretpark, maar dan volledig natuurlijk en nauwelijks door de mens aangetast — het eiland is nog niet mainstream en er zijn dus geen grote hotels. Maar wel kleine vissersdorpjes, enkele verlaten maar publiek toegankelijke mijnen én zonsondergangen die kunnen wedijveren met die op Santorini.

Groot-Brittannië: Schotland

Schotse eiland Skye. Foto: Joshua EarleUitzicht op het fotogeniekste punt van het Schotse eiland Skye: de rotspilaar Old Man of Storr, 
ontstaan door een aardverschuiving. Foto: Joshua Earle

Beste reistijd Schotland, Groot-Brittanië
In de voorjaarsmaanden april t/m juni maak je in Schotland de beste kans op mooi, droog weer met een aangename temperatuur. De winter in de Hooglanden is ronduit bar.

Kilts, whisky en doedelzakken in een landschap van bergen en meren waar de elementen vrij spel hebben. Aan clichés hebben de Hooglanden geen gebrek. Maar je vindt er óók prachtige stranden, levendige stadjes en een open cultuur met een verrassend Europese inborst.

IJsland

Het rijk alleen in IJsland. Foto: Linda van KruijsbergenIJsland te toeristisch geworden? Welnee! Pak een afslag eerder dan alle andere reizigers, 
wandel een paar uur en je hebt overal het rijk alleen. Foto: Linda van Kruijsbergen

Beste reistijd IJsland
Mei en september zijn de beste reistijden voor IJsland: vaak helder weer en nog niet zo druk. Dan zijn nog steeds bijna alle wegen goed begaanbaar en openbaart IJsland zich in al haar kleurenpracht aan je.

IJsland is een vulkanische opwelling van de oceaanbodem, ooit gekoloniseerd door Noormannen en Vikingen met vrijheidsdrang. Dit levert een fantastische combinatie van woeste natuur en een bijzonder slag mensen op. Voor reizigers met een avontuurlijke inborst biedt IJsland eindeloze mogelijkheden. Van raften, klimmen, rijden in een auto met vierwielaandrijving, vissen, wandelen, zwemmen in natuurbaden tot vulkanische sauna’s, skiën en sneeuwscooteren. In IJsland zijn – door de goed aangelegde ringweg (Route 1) en een groot aantal binnenlandse vluchten – alle uithoeken goed bereikbaar.

Indonesië: Bali

Religieuze festivals op Bali in Indonesië. Foto: Louise ten HaveBij aankomst op Bali regel je direct een Balinese kalender waarop alle religieuze festivals staan. 
De Balinezen houden er een geheel eigen vorm van het hindoeisme op na. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Bali, Indonesië
De regentijd loopt op Bali van oktober tot april en brengt grotere luchtvochtigheid, bewolking en in december t/m maart heel veel regen met zich mee. Het hoogseizoen loopt van juli tot half september, december en januari. Het nadeel van reizen in augustus en september is dat het westen en het noorden van het eiland ernstig verdord zijn. Kies daarom voor de tweede helft van mei en juni

Bali is druk. Daar zijn het massatoerisme en de ruim vier miljoen inwoners op een stuk grond ter grootte van Gelderland debet aan. Vermijd daarom het toeristische zuiden en de hectische hoofdwegen. Hier vind je niet het echte Bali. Dat ligt aan de achterweggetjes (per auto) en tussen de rijstvelden (te voet).

Indonesië: Sumba

Paardrijden op Sumba in Indonesie. Foto: Louise ten HaveOp het Indonesische eiland Sumba draait alles om de inheemse sandelhoutpaarden. Probeer er te rijden met zadel; 
dat is beter voor de rug van het paard. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Sumba, Indonesië
Mei tot en met november is de beste tijd om het Indonesische eiland Sumba te verkennen. Het regenseizoen loopt van december tot en met april.

Op een steenworp afstand van Bali (een uur met het vliegtuig) ligt het twee keer zo grote Sumba, een van de armste eilanden van Indonesië. Surfers vonden dit paradijs jaren geleden, maar nu is het jouw beurt. Het hele eiland wacht op ontdekkers. Een azuur- en diepblauwe zee omringd door witte zandstranden, bergen, jungle, pampa’s als in Argentinië, rijstvelden, een bijzondere cultuur met fotogenieke festivals en een uniek paardenras — je vindt het hier allemaal.

Kazachstan

Kazachstan Foto Michael DehaspeEen groot deel van de Kazachen is van oorsprong nomadisch. Hoewel de sovjets daar korte metten mee maakten, 
blijft het paard een belangrijke rol spelen. Foto: Michael Dehaspe

Beste reistijd Kazachstan
Bezoek Kazachstan in mei, juni, september of oktober. Kazachstan ligt ver van zee, en heeft daardoor een extreem landklimaat dat zich uit in snikhete zomers en bitterkoude winters.

De voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan, in 1991 onafhankelijk geworden, is ook zelf een land van formaat: het op acht na grootste ter wereld. Tussen de Kaspische Zee in het westen, de Tian Shan- en Altai-gebergten in het zuiden en oosten en de grens met Rusland in het noorden, vind je vooral uitgestrekte steppen, waar een aantal interessante en soms tragische bezienswaardigheden te vinden zijn: van de ruimtehaven Baikonur tot het grotendeels drooggevallen Aralmeer, tot voor kort een van de grootste meren op aarde.

Kroatië

Kroatië op z'n mooist met azuurblauw water, eilanden, prachtige stranden en pittoreske oude stadjes. Foto: Ewout Pahud de MorangesPrimošten geeft mooi weer wat Kroatië te bieden heeft: azuurblauw water, eilanden, prachtige stranden 
en pittoreske oude stadjes. Foto: Ewout Pahud De Mortanges 

Beste reistijd Kroatië
April t/m juni en september t/m oktober zijn de beste maanden voor Kroatië. Hoogseizoenmaanden juli en augustus zijn zeer heet en veel te druk.

Kroatië is eigenlijk een soort Italië in het klein. Als je van turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen en mediterrane cultuur en geschiedenis houdt, ben je hier op de juiste plek. Aan de kust van bijna tweeduizend kilometer is er altijd een rustig en mooi plekje te vinden. Hier liggen ook meer dan duizend eilanden.

Madagaskar

Duizend jaar oude Baobabs in Madagaskar. Foto: Louise ten HaveAan de Allée des Baobabs nabij Morondava, in the middle of nowhere, glinsteren duizend jaar 
oude baobabs in de genadeloze zon. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Madagaskar
April en oktober t/m november zijn de beste maanden voor Madagaskar.

Het Rode Eiland kan met recht het alles-in-één land worden genoemd: in het oosten van Madagaskar gedijt een dicht tropisch regenwoud dat lijkt op de Amazone en de eindeloze rijstvelden in de centrale hooglanden doen denken aan Azië, terwijl de ruige vlakten van het bloedhete westen nog het meeste weghebben van de Australische Outback en de ravijnen in het zuiden een kleine Grand Canyon vormen. Aan de kust lonken witte zandstranden die nog het meest doen denken aan de Cariben. En toch is Madagaskar met geen enkel ander land op aarde te vergelijken. Nadat het 160 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afbrak en de Indische Oceaan in dreef, ontstond hier een unieke flora en fauna, waarvan 70 lemursoorten, spiny forests en enorme baobabs het topje van de ijsberg vormen.

Namibië: Caprivi

Kano varen in Namibië. Foto: Louise ten HaveIn de Caprivi voert een tocht in een mokoro – een uit een boomstam gehakte kano – door een netwerk van stroompjes 
en moerassen, langs vogels, nijlpaarden en krokodillen. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Caprivi, Namibië
Mei t/m oktober zijn de beste maanden om wildlife te spotten in de Namibische Caprivi. In november begint de regentijd, waardoor er overal waterpoelen ontstaan en het wild geen reden meer heeft om naar de rivieren te trekken om te drinken. In januari en februari zijn bovendien veel 4WD-tracks onbegaanbaar door de vele regen.

Caprivi is een strook land van 450 bij 100 kilometer in het uiterste noordoosten van Namibië, ingeklemd tussen Botswana, Angola, Zambia en Zimbabwe. Caprivi is veel goedkoper dan de omringende nationale parken, zoals de Okavangodelta in Botswana, en vaak ben je er vrijwel alleen. Hier geen tien auto’s om een kudde olifanten heen, maar honderden olifanten om jóú heen.

Portugal: Alentejo

Local op paard. Foto: Manon van der ZwaalIn het twaalfde-eeuwse vestingstadje Monsaraz hoor je buiten het hoogseizoen en vooral in de vroege morgen 
alleen je eigen voetstappen op de keitjes. Foto: Manon van der Zwaal

Beste reistijd Alentejo, Portugal
Van begin april t/m medio juni en september is de temperatuur in het Portugese Alentejo heerlijk en staat het landschap er in volle bloei. Ook september is een mooie reismaand – de extreme hitte van de zomer is op zijn einde en de druifoogst voor de regionale wijnen is in volle gang.

Alentejo is het dunst bevolkte deel van Portugal, dus je hebt er alle ruimte om te spelen en te ontdekken. Elk seizoen wordt er wel iets geoogst: kurk in het voorjaar, wijn in het najaar en percebes, een mosselsoort, in de winter.

Spanje: Balearen

De graanmolen en openluchtrestaurant in Mallorca. Foto: Manon van der ZwaalDe graanmolen van Son Porquer op Mallorca is op donderdagavonden het decor voor een openluchtrestaurant 
met uitzicht op de wijngaarden van Mesquida Mora. Foto: Manon van der Zwaal

Beste reistijd Balearen, Spanje
Zowel Ibiza als Mallorca zijn prima te bezoeken in het voorjaar. Wie de hectiek en de grootste hitte wil ontlopen, doet er goed aan de maanden juli en augustus te mijden. Het najaar kan ook, maar dan valt er voor Spaanse begrippen veel regen. In mei en juni is de natuur op zijn mooist.

Hoewel in het collectieve bewustzijn Ibiza vooral wordt geassocieerd met feest, drank, dansmuziek en drugs, is het een eiland met vele gezichten. Zo staan de volgepakte stranden en discotheken van het zuidwesten haaks op het grillige, dunbevolkte landschap van het noorden. Ook op Mallorca is het verrassend eenvoudig om weg van de massa te komen. De Sierra de Tramontana-bergketen vormt de ruggengraat van het eiland en wordt terecht als een van de mooiste gebergten in Spanje beschouwd. Over een lengte van honderd kilometer vind je een afwisselend landschap met bossen, stuwmeren en kalkstenen rotsformaties. Daartussenin liggen kleine ophopingen van cultuur: historische dorpen die zowel islamitische en christelijke invloeden hebben gekend en hun traditionele gebruiken in stand wisten te houden.

Turkije: Cappadocië

Cappadocie is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap. Foto: Getty ImagesReis weg van het toeristische epicentrum Göreme om er buiten de gebaande paden te treden. Foto: Getty Images

Beste reistijd Cappadocië, Turkije
Turkije is op zijn mooist tussen september en november en april en juni. De valleien kleuren groen en er stromen beekjes en watervallen door de droge wadi’s. De nachten zijn aangenaam koel. In de zomermaanden stijgt het kwik tot wel 40 graden en is het te heet om te wandelen

De streek Cappadocië ligt in het midden van Turkije en is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap dat rechtstreeks uit een sprookjesfilm lijkt te komen. Massa’s toeristen brengen er een dagje door. Om precies te zijn, ze bezoeken de omgeving van het plaatsje Göreme en negeren de rest van de prachtige provincie totaal. Reis weg van de massa en rijd door naar de oostelijke Soğanlı-vallei, waar een wandeltocht door de ravijnen van het vulkanische plateau wordt afgesloten met een onvergetelijke overnachting in een grothotel.

Verenigde Staten: Hawaï

Na Pali-kust in Hawaii, Verenigde Staten. Foto: Louise ten HaveEen boot- of catamarantocht langs de Na Pali-kust van het eiland Kauai, bekend van Jurassic World, mag niet ontbreken 
op je bucketlist voor Hawaï. Foto Louise ten Have

Beste reistijd Hawaï, Verenigde Staten
Bij voorkeur in de zomer, van mei t/m september. De zee is er dan rustig. Vermijd de Hawaï-eilanden tijdens het regenseizoen – tussen december en maart komt het met bakken uit de hemel vallen – en tijdens de drukke (en dus dure) maand augustus en kerstperiode.

Kauai is niet de bekendste van de Hawaï-eilanden, maar het herbergt wel de mooiste rotskustlijn ter wereld: Na Pali. Op het eiland, dat drie keer zo groot is als Texel, vind je vulkanische groene bergen, een indrukwekkende ‘Grand Canyon’ (een van de natste plekken ter wereld, met ruim elf meter regen per jaar), verlaten suikerrietplantages in het binnenland, vele hoge watervallen en prachtige baaien. Kauai is een walhalla voor zeekajakkers, surfers, natuurliefhebbers en hikers. Meerdaagse zeekajak- of wandeltochten langs de Na Pali-kust zijn een onvergetelijke ervaring, maar moet je lang vooruit reserveren.

Verenigde Staten: New York

Central Park in New York. Foto: Getty ImagesDe zuidkant van Central Park wordt inmiddels begrensd door Billionaires Row, een gebied met de 
hoogste wolkenkrabbers van New York en de Verenigde Staten. Foto: Getty Images

Beste reistijd New York, Verenigde Staten
Mei, juni, eind september en oktober zijn ideale maanden voor een stedentrip New York.

Manhattan? Over it. Brooklyn? Been there, done that. In New York is het lang vermaledijde stadsdeel Queens de nieuwste speelplek van stadsnomaden. De grote aanjager is de wijk Long Island City (LIC), pal aan de East River tegenover Midtown Manhattan. In dit vroegere industriële niemandsland vind je nu de hoogste concentratie ateliers, galeries en kunstinstellingen van de stad. In hun sporen treden steeds meer chef-koks, theatermakers en avontuurlijke citytrippers. Ben jij de volgende LIC pionier?

Verenigde Staten: Pacific Northwest 

Oregon is een combinatie van meren, ravijnen en gebergtes. Foto: Benjamin ReedHet binnenland van de staat Oregon is een combinatie van meren, ravijnen en, ten oosten van de Cascades-bergketen, 
open vlaktes die het Wilde Westen oproepen. Foto: Benjamin Reed

Beste reistijd Pacific Northwest, Verenigde Staten
Bezoek het Amerikaanse noordwesten in mei, juni en september.

Het hart van het Amerikaanse noordwesten beslaat de staten Oregon en Washington en het noordelijke deel van Californië. Binnen deze drie staten gaan talloze sterk contrasterende werelden schuil: van ongerepte stranden en uitgestrekte redwoods tot actieve vulkanen en zinderende steppes. Aan de kust tref je hightech metropolen als Seattle en Portland, maar ook afgelegen dorpjes die al generaties in het teken staan van bosbouw en visserij. In het binnenland wachten nog bonafide ranchers en cowboys. Dwars door het gebied, van noord naar zuid, loopt de Cascades-bergketen die deze werelden van elkaar scheidt, evenals de befaamde U.S. Highway 101, die garant staat voor een onvergetelijke roadtrip.

Zwitserland: Graubünden

Julier Pass Zwitserland. Foto: Remon RijperDe bochtige Julierpas verbindt de Zwitserse dalen Oberhalbstein en Engadin. Dit deel van de Alpen 
was reeds in de Romeinse tijd een belangrijk doorgangsgebied. Foto: Remon Rijper

Beste reistijd Graubünden, Zwitserland
Als je er niet komt om te wintersporten, zijn april t/m juni en september t/m oktober de ideale reisperiodes voor het Zwitserse Graubünden. Juli en augustus zijn heet en druk.

De hoge pieken in Graubünden, Zwitserlands grootste kanton, kietelen op sommige plekken de wolken. Gelukkig is het sky is the limit-gevoel niet voorbehouden aan het winterseizoen. Je belandt hier in de zomer in een waar outdoorparadijs; je kunt gaan hiken, mountainbiken, bergbeklimmen, canyonen en zelfs paragliden.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!