Portugal image

Portugal


Reistips

Portugal
Europa
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor Portugal? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van wandelen door uitgestrekte wijngaarden tot vulkanen beklimmen op São Miguel. En van kanoën op de Mira tot golfsurfen in São Torpes.

Ga kanoën op de Mira

Ga kanoën op de Mira - tip foto
De Mira, een rivier in het zuidwesten van Alentejo, meandert van het kustplaatsje Vilanova de Milfontes 145 kilometer landinwaarts en lijkt te zijn gemaakt voor een relaxte tocht op het water. Afhankelijk van je beschikbare tijd kun je vanaf de kust of vanaf het slaperige plaatsje Odemira starten met een kanotocht.  Er valt van alles te zien langs het water -reigers zitten op de loer, soms opent het groen en hebben we zicht op landerijen of verlaten boerderijen. Tours zijn voor iedereen toegankelijk en duren, afhankelijk van waar je opstapt, 3 tot 5 uur. 

Volg de wijnroute in het noorden van Portugal

Volg de wijnroute in het noorden van Portugal - tip foto
Skip de grote merken met hun speciale rondleidingen en klop aan bij een idyllisch boerderijtje. In de heuvels van Pinhão vind je er vele met trotse landarbeiders. Met hun uitgestrekte gaarden tegen steile flanken behoren de valleien van Douro en Pinhão in het noorden van Portugal – de geboortegrond van de port – tot de mooiste wijnstreken ter wereld. Je kunt talloze trails tussen de gaarden, quintas (wijnboerderijen), kastanjebomen en dennen volgen. 

Bezoek een onbewoond eiland

Bezoek een onbewoond eiland - tip foto
Op anderhalf uur varen van Madeira liggen de onbewoonde eilanden Ilhas Desertas. Het is een rotsachtig beschermd natuurreservaat waar monniksrobben en uitbundig veel vogels leven. Ook is het een geliefde bestemming om te duiken. Echt buiten de gebaande paden treed je als je de Ilhas Selvagens (de vijf kleine eilanden meer dan 300 kilometer zuidelijker) bezoekt. Op Madeira zelf kan je echter ook prachtig wandelen. Volg de levadas, de uit rotsen gehakte geulen die regenwater uit het noorden en midden van het eilanden naar het drogere zuiden leiden, en je ontdekt automatisch unieke plekjes.

Ga paardrijden op de klippen

Ga paardrijden op de klippen - tip foto
Bij Porto Covo, een vissersplaats in het zuiden van Alentejo, zie je de kust vanuit een hoger perspectief als je gaat paardrijden met local Claudia Castanheira. Eens je te paard over de duinen de Atlantische Oceaan bereikt, voelt het als de onthulling van een kunstwerk: de weidsheid van het strand, omringd door duinen, en de golven die stukslaan waar ze het witte zand ontmoeten. Paardrijden langs de kust en kliffen van Portugal heeft écht iets betoverends. Geef je na de rit over aan de ontspannende handen van masseuse Anne Rasquin, die behandelt volgens het stress-free zone principe. Een ontspannende massage van Anne boek je bij Stress Free Zone.

Bewonder prehistorische kunst in Vale de Coa

Vale de Coa is een gebied met ruim vijfduizend indrukwekkende prehistorische kunstwerken met onder meer werken uit de IJzeren Tijdperk en het Stenen Tijdperk. De tekeningen bestaan onder meer uit mensen, dieren en abstracte figuren, gedateerd van 22.000 tot 10.000 jaar voor Christus. Het archeologische park ligt in het noordoosten van Vale de Coa op ongeveer twee uur rijden van Porto, aan de oever van een zeventien kilometer lang deel van de rivier de Côa. 

Waan je in Starship Enterprise in Porto

Waan je in Starship Enterprise in Porto - tip foto
Aan de rand van Porto’s centrum landde een creatie van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Over de buitenkant van ‘muziekhuis’ Casa da Música verschillen de meningen, maar van binnen doet het doordachte ontwerp van staal en beton je duizelen. 

Dans op en duik in een vulkaan op São Miguel

Dans op en duik in een vulkaan op São Miguel - tip foto
De locals hebben een creatieve bestemming gevonden voor alle vulkanische restanten op de eilanden van de Azoren. Aan vulkaanuitbarstingen hebben we ook de meeste highlights van de Azoren te danken, zoals de bijzondere kratermeren op São Miguel. Dans op een vulkaan terwijl je kijkt naar de zeven binnenmeren van het eiland. Voor wandelroutes zie trails.visitazores.com, everytrail.com en trilhos. visitazores.com. Dans in een vulkaan en laat je verwennen in het kuuroord bij de heetwaterbronnen van de vulkaan Furnas. Wil jij meer inspiratie opdoen? Check dan even onze zeven tips voor een bijzondere vakantie op de Azoren.

Ga surfen in de ochtendzon

Ga surfen in de ochtendzon - tip foto
De stranden en baaien van de Alentejo lenen zich perfect voor golfsurfen en zijn een stuk rustiger dan de populaire Algarve. Ga in de vroege ochtend op pad en parkeer je auto op een klif die uitkijkt over Praia do Malhão, een strand iets ten noorden van het plaatsje Milfontes. De rijzende zon bezorgt je ongetwijfeld een prachtig schouwspel– met een kloddertje oranje hier, een streep paars daar – tegen een indigo lucht die met de minuut lichter kleurt. Zelfs als het niet heel mooi is werkt surfen als een actieve meditatie. Wil je ook surfen in de Alentejo? Onze favoriete baaien, met een constante surf, liggen tussen Odeceixe en Sines. Een goede surfschool vind je in Vila Nova de Milfontes.