7 tips voor een bijzondere vakantie op de Azoren image
Mmackintosh

7 tips voor een bijzondere vakantie op de Azoren

Ze liggen net zo ver van Noord-Amerika als van het Europese vasteland. Hun vulkanische wortels liggen zelfs in de Amerikaanse aardplaat. Toch zijn de Azoren, negen weggestopte eilanden in de Atlantische Oceaan, de officiële westgrens van Europa. Met deze zeven tips vier jij een bijzondere vakantie op de Azoren. 

1. Lekker theeleuten op São Miguel

Voor Europese thee moet je op de Azoren zijn. En dan aan de noordkust van het eiland São Miguel, waar de enige theeplantages van ons continent liggen. Al 265 jaar wordt hier thee verbouwd. Van Gorreana, het oudste theelandgoed, komt smaakvolle en duurzame thee in vier verschillende soorten. Helaas neemt de theeproductie op de Azoren af en daalt het aantal plantages onder druk van wereldspelers.

 São Miguel is dé plek waar in Europa thee wordt verbouwd. (Foto: Michael Dehaspe)

 

2. Ga op paardentocht

Je kunt het eiland São Miguel een week lang verkennen op een wel heel unieke manier: te paard. Hierbij is de boerderij Quinta da Terça je uitvalsbasis. De hele ervaring boek je hier vanaf €647. 

Ontdek de prachtige groene natuur van São Miguel te paard. (Foto: Michael Dehaspe)

 

3. Beklim Pico Matias Simão op Terceira

Voor een van de beste uitzichtpunten van de Azoren, met de cerrados (weilanden) aan de ene kant en de steile kust aan de andere kant van het eiland, moet je een kleine klim maken. Maar dat is de moeite waard, toch? 

Vanaf de top van Pico Matias Simão heb je onder andere mooi uitzicht over de weilanden. (Foto: Michael Dehaspe)

 

4. Kijk op tegen de imposante richels van de Rocha dos Bordões

De Rocha dos Bordões zijn zeker een bijzondere bezienswaardigheid op eilandje Flores. De dertig meter hoge basaltzuilen zie je van veraf en behoren tot één van de meest aparte natuurverschijnselen van het eiland.

Vergaap je aan de imposante basaltzuilen van de Rocha dos Bordões. (Foto: Michael Dehaspe)

 

5. Aanschouw de muur van watervallen

Alsof je in een tropisch regenwoud bent beland. Dat gevoel overheerst als je de westkust van het eiland Flores bereikt. Met de auto beklim je steile hellingen met dichte, groene vegetatie. En dan ineens doemt een muur van watervallen op, vele stortbakken op een rij die langs de rotswanden omlaag kletteren. Tip: bekijk het natuurgeweld vanaf het uitzichtpunt bij Fajãzinha, of van beneden via Poça das Patas.

 Waan je in een tropisch regenwoud op Flores. (Foto: Susana Martin)

 

6. Spot dolfijnen in de Atlantische Oceaan

'Als je naar de Azoren gaat, moet je ook de zee op', volgens community-lid Paul van de Keer. 'In Ponta Delgada op het hoofdeiland São Miguel ben ik aan boord gegaan van een boot van Futurismo Azores Adventures. Daarmee kon ik dolfijnen volgen tot ze omhoogkwamen uit het water. Ik had er prima zicht op.'
De Azoren zijn niet alleen een vulkanische hotspot, maar ook een voor dolfijnen en potvissen. (Foto: Paul van de Keer)


7. Uitzicht over Sete Cidades

'Ongetwijfeld een van de hoogtepunten op São Miguel zijn de kratermeren van Sete Cidades', vindt community-lid Marja Butter van Bruggen. 'Het groene meer is niet zo diep en weerspiegelt de vegetatie op de bodem terwijl het blauwe meer naar de hemel reflecteert. De meren zijn gescheiden door een smalle strook land met daarover een brug. De foto is genomen vanaf het uitzichtpunt Vista do Rei.'

Het uitzicht over de kratermeren van Sete Cidades op São Miguel is magisch. (Foto: Marja Butter van Bruggen)
 

 

Hoofdafbeelding: Jens Böhme