10 zomerse retourtjes voor een paar tientjes! image

10 zomerse retourtjes voor een paar tientjes!

Op citytrip in het hoogseizoen duur? Niet als het aan ons ligt! Wat dacht je van een retourtje Wenen in juli voor € 30? Of Griekenland in juni voor € 52?


Deze zomer op citytrip voor minder dan € 50? Zo doe je het! (Foto: Jacek Dylag, Unsplash)

De peildatum voor onderstaande voorbeeldcitytrips was 15 mei. De reizen vinden plaats in de zomermaanden juni, juli en augustus, en duren minimaal drie dagen. 

Vlieg in juli voor € 30 retour van Eindhoven naar Wenen (Oostenrijk) met Wizzair

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wenen saai en conservatief? Welnee! De Oostenrijkse hoofdstad heeft slechts een imagoprobleem. Wie er een weekendje doorbrengt ziet al snel hoe waanzinnig levendig en hip de metropool is. Al helemaal als de locals de komende maanden de winter van zich afschudden en het leven zich weer in de openlucht afspeelt. 

Vlieg in juni voor € 45 retour van Eindhoven naar Sofia (Bulgarije) met Wizzair

Voor een uniek uitzicht over Sofia moet je op de achtste verdieping van het huidige beursgebouw zijn. Vanuit het restaurant in dit voormalige Sovjetgebouw kun je het terras op. Aan de ene zijde zie je de boulevard en het centrum, en aan de andere zijde zie je de besneeuwde toppen van de bergen die Sofia omsluiten. — Columbus Reisreporter pdanielse

Vlieg in juni voor € 52,50 retour van Eindhoven naar Boedapest (Hongarije) met Wizzair

In de zomermaanden, wanneer het kwik oploopt, verplaatst het leven in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zich naar buiten. De jaarlijkse cultuurkalender staat dan ook tjokvol festiviteiten in de openlucht. Maar minstens net zo gezellig zijn de terrasjes, food trucks en binnentuinen. Ga vooral naar District VII en VIII, Boedapests hipste wijken. 

Vlieg in augustus voor € 37,50 retour van Eindhoven naar Poznan (Polen) met Wizzair

Heb je Warschau en Krakau al gezien en wil je een andere Poolse stad ontdekken? We tippen Poznan, een historisch pareltje met een zinderend uitgaansleven. 

Vlieg in juni voor € 45 retour van Eindhoven naar Wroclaw (Polen) met Wizzair

Stort je een weekendlang in Wroclaw (spreek uit: Vrots-love), de vierde stad van Polen. Deze gezellige studentenstad in het zuidwesten van het land is al eeuwenlang een kruispunt van verschillende culturen geweest. De invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zie je terug in de architectuur — met schitterende gotische kerken en barokke paleizen — en proef je in de internationale keuken.

Vlieg in augustus voor € 48,50 retour van Eindhoven naar Bratislava (Slowakije) met Ryanair

Met zijn combinatie van elegante achttiendeeeuwse gebouwen, rauwe Sovjetblokken en de voetheuvels van de Karpaten aan de horizon is de Slowaakse hoofdstad Bratislava méér dan de moeite waard. Een must is de burcht en een terrasje bij een van de cafés en bars op de heuvel. Het grensgebied met Hongarije leent zich uitstekend voor fietstochten, langs zijarmen van de Donau, met pitstops in historische stadjes als Mosonmagyaróvár en Györ.

Vlieg in juni voor € 48 retour van Eindhoven naar Pisa (Italië) met Ryanair

Tellaro deze onontdekte parel in Italië is een perfect alternatief voor het populaire Cinque Terre. Die vijf pittoreske, kleurrijke dorpjes op een klif boven de Ligurische Zee worden bedolven onder de toeristen. Kies daarom voor het alternatief: Tellaro. Dit dorpje op 46 kilometer afstand van Cinque Terre ademt dezelfde sfeer, maar er zijn geen massa's toeristen. Vlieg naar Pisa en stap dan op de trein of huur een auto. 

Vlieg in augustus voor € 40 retour van Eindhoven naar Riga (Letland) met Ryanair

De grootste stad van de Baltische staten heeft het niet makkelijk gehad. De afgelopen eeuwen werd ze bezet door een bonte stoet mogendheden: de Polen, de Russen, de Zweden, de Duitsers en, tot voor kort, Britten die met hun vrijgezellenfeesten het centrum onveilig maakten. Het roer is inmiddels omgegooid en Riga bruist van de creatieve (en culinaire) energie.

Vlieg in juni voor € 52 retour van Eindhoven naar Thessaloniki (Griekenland) met Ryanair

Op een steenworp afstand van Thessaloniki ligt Chalkidiki, dat uit drie schiereilanden bestaat: Athos, Sithonia en Kassandra, die als vingers de Egeïsche Zee insteken. Start je roadtrip in Athos, de oostelijkste vinger. Officieel hoort dit niet bij Chalkidiki, want het is autonoom en heeft een eigen bestuur. Helaas zijn alleen mannelijke bezoekers welkom. Regel ver vooraf een permit, die drie dagen toegang geeft, inclusief verblijf in drie van de twintig kloosters. Begin bij een willekeurig klooster en trek in drie dagen deze lap land rond. Op de andere twee bosrijke schiereilanden liggen diverse fraaie dorpjes en zijn er uitstekende mogelijkheden om te luieren aan mooie stranden, maar ook om te fietsen of lange wandeltochten te maken.

Vlieg in juni voor € 48 retour van Eindhoven naar Palma de Mallorca (Spanje) met Ryanair

Absolute aanrader voor als je naar Mallorca gaat: Es Verger, een restaurant in een eenzame, wit geschilderde finca in de Tramuntana-bergen. De langzaam gegaarde lamschouder (paletilla de cordero) is er om je vingers bij af te likken. Ook de autorit ernaartoe draagt bij aan de ervaring. Je bereikt Es Verger — onder locals bekend als ‘het lamrestaurant’ – via een drie kilometer lange haarspeldweg van grind, hoog op de berg Puig de Alaró.

Zo vind je zélf een goedkoop retourtje

Voor bovenstaande voorbeeldcitytrips raadpleegden we de ‘flexibel met data’-functie op Wizzair.com en ‘Tarievenzoeker’ op Ryanair.com. Zo hoef je voor een totaaloverzicht van goedkope vluchten alleen maar je vertrekhaven (en budget) in te voeren. We kozen in alle voorbeelden met opzet voor Eindhoven als vertrekhaven, omdat het aanbod van budgetbestemmingen er het grootst is, en voor Wizzair en Ryanair als budgetairlines, omdat we uit ervaring weten dat ze de allergunstigste tarieven hebben. Als je meer te besteden hebt en bijvoorbeeld liever van Amsterdam vliegt, kun je airlines als Easyjet, Vueling en Transavia proberen.