10 superslimme budgettips voor je eilandentrip image
Vellah

10 superslimme budgettips voor je eilandentrip

Ga je binnenkort eilandhoppen? Grote kans dat je je zorgen maakt over je portemonnee. Denk maar aan de vliegtickets, boottickets, het vervoer op de eilanden, de accommodaties en ga zo maar door. Maar maak je niet dik, met deze tien slimme budgettips van het Columbus-team kun je flink geld besparen.

1. Zoek naar betaalbare alternatieven voor dure eilanden

Het Molokini kratereiland bij Maui (Foto: Farid Askerov, Unsplash)

Sommige bestemmingen zitten zó in de lift, dat ze steeds minder betaalbaar worden. Kies daarom voor een minder populaire locatie als alternatief! Zo kun je de Perhentian-eilandengroep verkiezen boven de bekende Langkawi-archipel in Maleisië. In Thailand kun je het dure Koh Phi Phi omwisselen voor Koh Lipe, evenals Lombok in plaats van Bali.


2. Neem je fiets mee

Deze tip gaat niet voor elk eiland werken, maar als je binnen Europa gaat eilandhoppen zou je het zeker moeten overwegen: neem je fiets mee. Op de veerboot moet je vaak veel betalen voor je auto, maar de fiets mag meestal gratis mee. Onder andere de Kroatische eilanden zijn geschikt voor een fietstocht.


3. Zeil gratis mee

Sicilë is een heel gave bestemming voor je eilandentrip (Foto: Reisreporter Jan10e)

Op veel zeilboten kun je in ruil voor enkele eenvoudige werkzaamheden aan boord gratis meevaren. Je kunt je bijvoorbeeld op www.findacrew.net aanmelden als bemanningslid voor een boot die naar de bestemming van jouw keuze vaart.


4. Schaf een Island Hopping Pass aan

Voor verschillende eilandgroepen zijn zogenaamde island hopping passes beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld de eilanden van Fiji rondgaan met de Bula Pass, in prijs variërend van € 185 voor vijf dagen tot € 417 voor 21 dagen.


5. Slaap gratis bij de locals in huis

Zoek via de grootste internationale online gastvrijheidnetwerk Couchsurfing naar een overnachting. Leden bieden hier slaapplekken aan andere leden aan en het is volledig gratis. Soms krijg je een kamer, andere keren slaap je op een matras.


6. Koop ter plekke

Soms kun je boottickets al van tevoren online bestellen bij grotere bedrijven. Maar meestal zijn er – zeker op de korte routes in het hoogseizoen – ook kleinere boten die dezelfde overtocht verzorgen. Die zijn vaak nét iets goedkoper.


7. Neem de veerboot

Een dromerige vista vanaf het Kroatische eiland Hvar (Foto: Reisreporter Indraa)

Vaak zijn snelle catamarans veel duurder dan langzame veerboten. Als het mooi weer is, kun je op langzame veerboten bovendien veel meer van het uitzicht genieten. En zoveel tijd verlies je vaak niet eens. Het komt meestal neer op een extra twintig tot veertig minuten.


8. Zoek naar gratis activiteiten

Excursies en activiteiten hoeven lang niet altijd iets te kosten. Bekijk altijd de brochures en reisgidsen om gratis activiteiten te scoren. Zo kun je bijvoorbeeld gratis een avondje naar de sterren kijken in het observatorium bovenop de Hawaïaanse vulkaan Manua Kea. Dus: do your research!


9. Ga kamperen

Een hele simpele, maar effectieve tip: neem een tent en een slaapzak mee en ga kamperen. Waar hotelprijzen in het hoogseizoen soms verdubbelen, betaal je op campings nauwelijks meer dan het voorseizoen. Dat scheelt al snel tientallen euros.


10. Zet gratis je tent op in de vrije natuur

Als je inderdaad gaat kamperen, kun je ook nog overwegen om op een eiland gratis te gaan wildkamperen. Dat is niet overal toegestaan, maar hier zijn vier bestemmingen waar het wél mag: de Noorse eilandengroep Lofoten, de Schotse Hebriden, IJsland en Sicilië.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!