Herfstvakantie en corona: waar kan ik op vakantie in oktober? image
Mmackintosh

Herfstvakantie en corona: waar kan ik op vakantie in oktober?

De herfstvakantie komt eraan. Tijd dus voor een nieuwe corona-update. Snak jij ook zo naar bijzondere reiservaringen en ontspanning? In deze Europese landen kun je ook nu nog zorgeloos vakantie vieren. 

Nederland

Om een lockdown te voorkomen scherpte de overheid vorige week de coronamaatregelen aan. Het is nog steeds mogelijk om op vakantie te gaan in eigen land. Inspiratie nodig? Op onze themapagina Vakantie in Nederland vind je tal van tips, van bijzondere uitjes tot unieke slaapadressen - stuk voor stuk coronaproof. Dit zijn onze aanraders:

Het edelhert behoort tot de Big Five van Nederland. Benieuwd naar de andere vier? Foto: iStock

Italië

Van epicentrum in maart tot een van de veiligste Europese reisbestemmingen in oktober; Italië moest van ver komen. De strenge maatregelen die de overheid invoerde lijken te hebben gewerkt. Reis je af naar Sicilië? Dan moet je een sneltest laten afnemen. Gaat de reis naar Sardinië? Dan is het van belang dat je jezelf registreert via de website van de lokale autoriteiten, of via de SardegnaSicura-app (beschikbaar voor iOS en Android). Op dit moment is de kleurcode geel. Blijf echter waakzaam, want het reisadvies kan alsnog veranderen. Reisinspiratie nodig? Lees hier onze tien leukste tips voor Italië.

Puglia staat bekend om zijn witte stranden en prachtige kustdorpjes. Foto: Rob Hoekstra

Portugal

Het aangename oktoberweer maakt van Portugal een ideale najaarsbestemming. Op dit moment is het hele land te bezoeken, met uitzondering van hoofdstad Lissabon en de directe omgeving. Ben je op zoek naar rust? Wijk dan uit naar de Portugese eilanden: Madeira en de Azoren. Wil je weten wat laatstgenoemde archipel zo uniek maakt? Hier lees je onze tips voor een heerlijk weekje weg op de Azoren.

Lagoa los Patos ligt op één van de mooiste hiketrails van de Azoren. Foto: Jens Böhme

Zweden

Zweden gleed aan het begin van de coronacrisis af naar kleurcode oranje. Maar inmiddels heeft het land z'n zaakjes weer goed op orde. Heb jij altijd al gedroomd van een rondreis door Zweeds Lapland? Dit is de uitgelezen kans! Er zijn nauwelijks toeristen op de been, de herfstkleuren zijn prachtig en met een beetje geluk spot je zelfs het noorderlicht. Nog steeds niet overtuigd? Beluister dan de Goede Reispodcast-aflevering van Columbus en BNR Nieuwsradio waarin experts vertellen over Zweeds Lapland.

Griekenland

Laat je niet kisten door het ontmoedigende reisadvies voor de eilanden (kleurcode oranje); het vasteland (kleurcode geel) is nog steeds goed te bereizen. Voor jou als reiziger valt er nog genoeg te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een stedentrip naar Thessaloniki of Athene. En wat dacht je van een bezoek aan het klooster van Varlaam? Lees hier onze tips voor een bijzondere vakantie in Griekenland.

Het klooster van Varlaam vind je bij Meteora, dichtbij de stad Trikala op het vasteland. Foto: Mark Mackintosh

Oostenrijk

Vanwege het stijgende aantal coronagevallen kregen de steden Innsbrück en Wenen de kleurcode oranje. Laat dat je echter niet ervan weerhouden om een wandel- of skivakantie te boeken. Voor concrete tips kun je luisteren naar de Goede Reispodcast-aflevering van Columbus en BNR Nieuwsradio over Oostenrijk, waarin  Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks Touristenburo te gast is. 

Duitsland

Het reisadvies naar Duitsland staat op geel, maar de Duitse overheid heeft heel Nederland, met uitzondering van Zeeland en Limburg, tot risicogebied verklaard. In de praktijk betekent dit dat je bij aankomst een negatieve coronatest moet kunnen laten zien. Voor Nederlanders die op doorreis zijn (zonder overnachting) of minder dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vertoeven, wordt een uitzondering gemaakt. 

De skyline van Domstad Keulen. Foto: Eric Weber