Safari

Op safari in Nederland. Zo spot je ónze Big Five

Gepubliceerd: 11 nov 2018 | Safari 0
Je hoeft niet per se naar Afrika om wilde dieren te zien; in Nederland hebben we net zo goed ons eigen wild. Dit is ónze Big Five en in deze gebieden heb je de grootste kans om ze tegen het lijf te lopen.
Door: Roselinde


Een burlend edelhert op de Veluwe (Foto: Tim ten Cate (modified), Unsplash)

Als je héél stilletjes door onze duinen en bossen loopt, heb je een grotere kans om damherten, vossen en andere wilde dieren te spotten die zich eigenlijk altijd schuilhouden. Maar als je nóg beter je best doet, en ook een beetje geluk hebt, kun je de Nederlandse Big Five tegenkomen: zeehonden, bevers, reeën, edelherten en wilde zwijnen. Waar kun je deze fabelachtige beesten vinden? Geen zorgen, we zijn op zoek gegaan naar de beste wildlife hotspots in eigen land!

1. Zeehonden

Zeehonden kun je in Nederland het beste langs de Zuid-Hollandse kust gaan zoeken, vooral in de buurt van het Grevelingenmeer. Ook bij Terschelling en Texel maak je een goede kans om zeehonden tegen te komen.


Een zeehond op het strand bij Texel (Foto: Hans StasseWikimedia Commons)

2. Bevers

De Biesbosch in Noord-Brabant is het echte beverland van de Benelux en bij uitstek geschikt voor een zoektocht naar deze bruinharige beestjes. Ook de stadsbossen bij Almere en het Hosterwold in Flevoland zijn prima plekken om bevers te spotten.


De Biesbosch is de beste locatie om bevers te spotten (Foto: Hans (modified), Pixabay)

3. Reeën

Reeën kun je het beste opsporen in het ­Drents-Friese Wold of de Alde Faenen, maar ook in het ­Hollands Duin in Zuid-Holland. Daarnaast zijn de Grevelingen, de­ Utrechtse Heuvelrug­ en­ Sallandse Heuvelrug in Overijssel geschikte locaties om reeën tegen te komen.


Een ree in de Friese Alde Faenen (Foto: Hillebrand Breuker en Fransje Grisnich © Columbus Travel)

4. Edelherten

De Oostvaardersplassen in Flevoland en de Veluwe zijn de beste gebieden om een speurtocht naar edelherten te organiseren. Vooral bij wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je een grote kans!


Een wild zwijn in een modderpoel (Foto: Makro Freak, Wikimedia Commons)

5. Wilde zwijnen

Ook als je wilde zwijnen wil spotten kun je het beste terecht op de Veluwe in Gelderland. Een belangrijke tip: bij wilde zwijnen moet je altijd goed op de windrichting letten, zodat de beestjes je niet van verre al kunnen ruiken.

Op safari met een boswachter?

Als je geen ervaren dierenspotter bent, is het overigens ook een goed idee om met een boswachter van Staatsbosbeheer op pad te gaan. Je kunt alle diersoorten bewonderen tijdens een leerzame safari met een boswachter van Staatsbosbeheer.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.