Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land image
Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land image Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land image
iStock .

Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land

Nederland heeft zijn eigen Big Five,  die je verrassend eenvoudig zelf in het wild kunt bewonderen. Plus: zo combineer je je wildlife-ervaring met andere bijzondere activiteiten in de natuur voor een compleet weekje of weekendje weg.

Als je héél stilletjes door onze duinen en bossen loopt, maak je kans om damherten, konijnen en andere wilde dieren te spotten. Maar als je nóg beter je best doet, en ook een beetje geluk hebt, kun je de Nederlandse Big Five tegenkomen: zeehonden, bevers, vossen, edelherten en wilde zwijnen. 

1. De zeehond

De zeehond leeft vooral in getijdengebieden waar het bij eb droogvalt. Niet gek dus dat het dier in groten getale te vinden is in de Waddenzee en in het deltagebied van Zeeland. De zeehond kan hier een rustig leven leiden: zijn enige natuurlijke vijanden zijn bepaalde soorten haaien en orka’s die niet snel in Nederlandse wateren voorkomen. Daar komt bij dat het sinds 1970 in Nederland verboden is om op zeehonden te jagen en de mens dus ook een minder grote bedreiging vormt.

Je vindt in Nederland twee verschillende soorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond heeft een ronde kop en een stompe snuit met neusgaten in een v-vorm. Zijn ogen zijn groot en hebben een donkere kleur. De grijze zeehond heeft een kegelvormige kop, waardoor hij ook wel een kegelrob wordt genoemd. Hij heeft grote, ronde neusgaten en is groter dan de gewone zeehond.

Zeehonden kun je het hele jaar door spotten. Om drukte te vermijden, zoek je ze idealiter op in de vroege ochtend of late middag. Bij Den Oever kun je uitvaren om zeehonden te spotten en daarna gaan wadlopen naar het voormalig eiland Wieringen. Zorg wel dat je stevige laarzen aantrekt, want het slib is er hardnekkig.

Links de grijze zeehond, rechts de gewone zeehond. Foto: Unsplash.

2. De bever

Hij is alweer eventjes terug van weggeweest, maar dat heeft een tijdje geduurd – 152 jaar lang was de bever uitgestorven in Nederland. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er meerdere pogingen gedaan om het dier weer terug te krijgen door kleine populaties uit Polen en Duitsland vrij te laten. En met succes, want de afgelopen jaren gaat het hartstikke goed met de bever: waar er in 2011 nog maar zo’n 1000 bevers in Nederland leefden, zit de landelijke beverpopulatie nu al boven de 3500.

Bevers komen vooral veel voor in Nationaal Park de Biesbosch, maar ook in de Gelderse Poort, Natuurpark Lelystad en bij de grens met Duitsland in Groningen en Drenthe zijn er genoeg te vinden. Je moet wel geluk hebben om ze te kunnen spotten: de bevers zijn echte nachtdieren en laten zich niet zomaar zien, maar hun aanwezigheid is alom merkbaar. Vraatsporen aan bomen, geschilde wilgentakken in het water, glijsporen langs de oeverkanten en heuse burchten zijn goed te zien op plekken waar bevers leven. Als je in april, mei of juni gaat, maak je het meeste kans om ze tegen te komen. Bij het Biesboschcentrum in Dordrecht kun je gaan varen met een Canadese kano en daarmee het dier opzoeken. Als je de groene route vaart, heb je de meeste kans om de bever tegen te komen. Op de route zul je soms moeten uitwijken voor de burchten en beverdammen die door de bevers zijn gebouwd.

Hoewel dit een echte bever is, wordt hij vaak verward met de beverrat. Foto: iStock.

3. De vos

Vossen kun je het hele jaar door in Nederlandse bossen en natuurgebieden tegenkomen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen en Oostvaardersplassen kun je ze zelfs van dichtbij fotograferen. Als je in maart of april op speurtocht gaat, kan het goed zijn dat je ook heel wat jonge vosjes ziet. Tip: vossen houden van beschutting en verschuilen zich daarom dikwijls in de buurt van houtwallen. 

Naast wildlife spotten, kun je ook afwisselende wandelingen maken door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het duingebied staat bovendien bekend om zijn grote damhertenpopulatie. Genoeg te beleven dus! 

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je vossen van dichtbij fotograferen. Foto: Erik Joosten

4. Het edelhert

Het edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland. De mannetjes hebben een kolossaal gewei, een imponerende hals en een trotse houding. In september is het bronstijd en verlaten ze hun roedel om op zoek te gaan naar vrouwtjes. Daarbij proberen ze hun concurrenten te imponeren met een luid gebrul, ook wel 'burlen' genoemd. Soms komt het zelfs zo ver dat de herten tegen elkaar vechten. 

Wil jij zelf getuige zijn van dit natuurspektakel? De Oostvaardersplassen in Flevoland en de Veluwe zijn de beste gebieden om een speurtocht naar edelherten te organiseren. Vooral bij wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je grote kans. Langs de Wildbaanweg worden de dieren gevoerd met appels, waardoor je het burlen gemakkelijk kunt aanschouwen. De bekende observatiehut De Elsberg is een goede plek om foto's te maken van deze bronstige herten. In het najaar, tegen de schemering bij zonsopgang of zonsondergang, maak je het meeste kans om ze in levenden lijve te zien.

Als je graag wat langer in de natuur wilt vertoeven, kun je overnachten in het Houten Zwijn, een knusse bungalow in de vorm van een zwijn. Het vakantiehuis beschikt over drie slaapkamers en is daardoor ideaal voor gezinnen. Omdat het terrein niet omheind is, stap je zo het Veluwse bos in. Maar wilde dieren kunnen ook de omgekeerde weg bewandelen. Als je mazzel hebt zie je de wilde zwijnen rond het huis scharrelen.

Twee mannelijke edelherten die met elkaar vechten tijdens de bronstijd. Foto: Unsplash

5. Het wilde zwijn

Wilde zwijnen kun je niet alleen op de Veluwe in Gelderland spotten, maar ook in de provincies Brabant en Limburg. Ze leven voornamelijk in open bos en vertoeven dikwijls in de buurt van modderpoelen. Een belangrijke tip: bij wilde zwijnen moet je altijd goed op de windrichting letten, zodat de beestjes je niet van verre al kunnen ruiken. Loop daarom tegen de wind in, bezoek tegen de schemering een observatieplaats en vergeet je verrekijker niet.

Ben jij een échte avonturier? Trek dan naar het Kootwijkerzand, de 'Sahara van Nederland', om in een terreinwagen van Teamtripper door uitgestrekte zandlandschappen te crossen en in een daktent te slapen. Je kunt hier op eigen houtje of met een wildlifegids op zoek gaan naar everzwijnen, dassen, vossen en edelherten. Sinds kort hoort daar ook de wolf bij. Op dit stukje Nederland krijg je écht de safarikriebels te pakken: qua beleving hoeft de Veluwe niet onder te doen voor beroemde, Afrikaanse wildparken.

Een jong everzwijn in de vrije natuur. Foto: Unsplash

Wilde dieren in Nederland: eervolle vermeldingen

Natuurlijk is de Nederlandse natuur veel veelzijdiger dan deze Big Five alleen. Daarom vermelden we graag nog een aantal dieren die nét buiten de boot zijn gevallen.

De wolf

Sinds 2015 is hij er weer: de wolf. Het dier heeft zich sindsdien elk jaar vaker laten zien. We hebben er lang op moeten wachten, want 150 jaar lang was er geen wolf meer in Nederland te bekennen. De wolf is zelf teruggekeerd vanuit Oost-Europa en dus niet door de mens uitgezet in de Nederlandse bossen.

De wolf is terug van weggeweest in Nederland. Foto: Unsplash.

De oehoe

Met een spanwijdte van 188 centimeter is de oehoe, samen met de zeearend, de grootste vogel die in de Nederlandse natuur voorkomt. Deze uil is erg nieuw in Nederland: pas sinds eind jaren negentig siert het dier het Nederlandse luchtruim weer met zijn aanwezigheid. Vooral in het zuidoosten van het land rondom Limburg komt het dier voor. 

De oehoe is de tweede grootste vogel van Nederland. Foto: Unsplash.

De Schotse Hooglander

De Schotse Hooglander is nog redelijk nieuw voor de Nederlandse natuur: pas sinds 1986 is het dier hier te vinden.  Hij lijkt het prima naar zijn zin te hebben, want inmiddels zijn er meer Schotse Hooglanders in Nederland dan in Schotland zelf.

De Schotse Hooglander. Foto: Unsplash.

Op safari met een boswachter?

Als je geen ervaren dierenspotter bent, is het een goed idee om dieren te bewonderen tijdens een leerzame safari met een boswachter van Staatsbosbeheer.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.