Safari

Op safari in Nederland: zo spot je ónze Big Five

Gepubliceerd: 11 nov 2018 | Safari 0
Je hoeft niet per se naar Afrika om wilde dieren te zien; in Nederland hebben we net zo goed ons eigen wild. Dit is ónze Big Five en in deze gebieden heb je de grootste kans om ze tegen het lijf te lopen.
Door: Roselinde


Een burlend edelhert op de Veluwe (Foto: Tim ten Cate (modified), Unsplash)

Als je héél stilletjes door onze duinen en bossen loopt, heb je een grotere kans om damherten, vossen en andere wilde dieren te spotten die zich eigenlijk altijd schuilhouden. Maar als je nóg beter je best doet, en ook een beetje geluk hebt, kun je de Nederlandse Big Five tegenkomen: zeehonden, bevers, reeën, edelherten en wilde zwijnen. Waar kun je deze fabelachtige beesten vinden? Geen zorgen, we zijn op zoek gegaan naar de beste wildlife hotspots in eigen land!

1. Zeehonden

Zeehonden kun je in Nederland het beste langs de Zuid-Hollandse kust gaan zoeken, vooral in de buurt van het Grevelingenmeer. Ook bij Terschelling en Texel maak je een goede kans om zeehonden tegen te komen.


Een zeehond op het strand bij Texel (Foto: Hans StasseWikimedia Commons)

2. Bevers

De Biesbosch in Noord-Brabant is het echte beverland van de Benelux en bij uitstek geschikt voor een zoektocht naar deze bruinharige beestjes. Ook de stadsbossen bij Almere en het Hosterwold in Flevoland zijn prima plekken om bevers te spotten.


De Biesbosch is de beste locatie om bevers te spotten (Foto: Hans (modified), Pixabay)

3. Reeën

Reeën kun je het beste opsporen in het ­Drents-Friese Wold of de Alde Faenen, maar ook in het ­Hollands Duin in Zuid-Holland. Daarnaast zijn de Grevelingen, de­ Utrechtse Heuvelrug­ en­ Sallandse Heuvelrug in Overijssel geschikte locaties om reeën tegen te komen.


Een ree in de Friese Alde Faenen (Foto: Hillebrand Breuker en Fransje Grisnich © Columbus Travel)

4. Edelherten

De Oostvaardersplassen in Flevoland en de Veluwe zijn de beste gebieden om een speurtocht naar edelherten te organiseren. Vooral bij wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je een grote kans!


Een wild zwijn in een modderpoel (Foto: Makro Freak, Wikimedia Commons)

5. Wilde zwijnen

Ook als je wilde zwijnen wil spotten kun je het beste terecht op de Veluwe in Gelderland. Een belangrijke tip: bij wilde zwijnen moet je altijd goed op de windrichting letten, zodat de beestjes je niet van verre al kunnen ruiken.

Op safari met een boswachter?

Als je geen ervaren dierenspotter bent, is het overigens ook een goed idee om met een boswachter van Staatsbosbeheer op pad te gaan. Je kunt alle diersoorten bewonderen tijdens een leerzame safari met een boswachter van Staatsbosbeheer.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De #mynorwaystories winnaar van de maand is...

Iedere maand zijn wij op zoek naar de mooiste foto van Noorwegen. En iedere maand zijn wij heel erg enthousiast over alle prachtige beelden die wij ontvangen. Wat een talent hebben jullie zeg en wat weten jullie Noorwegen mooi vast te leggen. De winnaar van deze maand laat Noorwegen eens van een and...

Iedere maand zijn wij op zoek naar de mooiste foto van Noorwegen. En iedere maand zijn wij heel erg enthousiast over alle prachtige beelden die wij on...

Wegdromen bij de Spaanstalige wereld

Een wereld vol kleur, geur, dans, muziek en verbluffend mooie natuur. Dat is de Spaanstalige wereld. Onze communityleden hebben deze wereld op een pakkende wijze weten vast te leggen. Wat een feestje om naar te kijken! 

Een wereld vol kleur, geur, dans, muziek en verbluffend mooie natuur. Dat is de Spaanstalige wereld. Onze communityleden hebben deze wereld op een pak...

Columbus travel hack: budget vluchten

Als je flexibel bent en niet gebonden aan een bepaalde vakantieperiode kun je voor een prikkie de wereld over vliegen. Maar als je wel vastzit aan een bepaalde datum kan je reis duur uitpakken. Gelukkig weten  Columbus Travel-redacteuren Mark en Tom hoe je ook dan een goede deal in de wacht kunt sle...

Als je flexibel bent en niet gebonden aan een bepaalde vakantieperiode kun je voor een prikkie de wereld over vliegen. Maar als je wel vastzit aan een...