image
Mmackintosh

Foodhall of fame: dit zijn de 9 beste foodhallen van Nederland en België

Houd je van authentieke wereldgerechten, verse producten, nieuwe smaken én een gezonde dosis gezelligheid? Dan mogen deze 9 foodhallen in Nederland en België op je culinaire bucketlist worden toegevoegd.

1. De Vleeshalle, Mechelen

Waren het vroeger nog slagers die in De Vleeshalle hun waren aanboden, zijn het nu maar liefst veertien standhouders. Het aanbod varieert van overheerlijke gehaktballen tot Filipijnse hapjes. Net als de gerechten is ook het gebouw — een oude markthal uit 1881 — voorzien van een twist. De inrichting is eigentijds maar het karakter bleef bewaard. Op de eerste en tweede verdieping kun je binnenkijken bij creatieve ondernemers. Het is het gebouw dat je naar binnen lokt, het zijn de smaken die je (urenlang) binnen houden.

Foto: De Vleeshalle


2. Foodhall Breda

De foodhal in de Bredase binnenstad begint zich te ontpoppen tot de huiskamer van de stad. De tafeltjes zijn bedoeld voor een breed publiek met een even zo breed smaakpalet: Brazilaans streetfood, poffertjes en alles ertussenin. In totaal kun je terecht bij twaalf stalletjes. Houd ook zeker de evenementenkalender in de gaten. Met een beetje geluk loop je uit bij een spelletjesavond, sportwedstrijd (op groot scherm) of livemuziekavond.

Foto: Foodhall Breda


3. De Met, Aarschot

In de recent geopende foodmarket 'De Met' in Aarschot waan je je zo in La Boqueria in Barcelona. De unieke keuze aan vernieuwende gerechtjes en ambachtelijke drankjes laat elke foodie snakken naar méér. Deze hippe plek bevindt zich in de vroegere winkelcentrum Dever aan de Theo De Beckerstraat. Zes culinaire zaken vinden er onderdak: een beenhouwerij, een champagne-en tapasbar, een traiteur, twee saladebars én een microbrouwerij van streekbier Den Druppel. Proef zeker Vietnamese streetfood in Bambu en Harira bij Haute Tajine. Vleesliefhebbers kunnen huisbereide pensen kopen bij beenhouwer Dieter Beynaerts

Foto: De Met


4. Twentsche Foodhal, Enschede

Hoewel ze net als Enschede in een uithoek van Nederland liggen, ontvangen ‘concurrenten’ als Maastricht en Leeuwarden aanzienlijk meer bezoekers. Wellicht gaat de Twentsche Foodhal daar verandering in aanbrengen. In een industriële setting geniet je van gerechten uit verschillende keukens, met namen als Daddy Cool & The Rocking Kitchen en Vaperansa’s Soulfood. Je kunt ook buiten zitten. In de Twentsche Proeftuin geraak je meteen in festivalsferen. Houd de agenda in de gaten voor bierproeverijen, kookworkshops en andere leuke activiteiten. 

Foto: Twentsche Foodhal


5. Wolf, Brussel

Brussels eerste foodmarket en culinaire ontmoetingsplaats 'Wolf' is dé hotspot voor een hapje tussendoor, snelle lunch of sharing dinner. Alle zeventien restaurantjes vermijden het gebruik van plastic of wegwerpmateriaal. Als foodlover krijg je gerechten geserveerd op échte borden, waardoor je met een huislijk gevoel kan tafelen. Daarnaast beschikt Wolf ook over een eigen, zero waste biomarkt. De lokale, biologische ingrediënten die hier overblijven, worden smaakvol verwerkt in een van de wereldkeukens. Denk maar aan de Napolitaanse pizza's van La Piola, de Japanse sushi van Poke Club en de Syrische specialiteiten van my Tannour. Tip: eindig je culinaire wereldreis met een dessert van patissier Vincent Denis.

Foto: Wolf Brussel


6. Foodhallen Rotterdam

De Rotterdamse Foodhallen — het broertje van de vestiging in Amsterdam — werden ondergebracht in Pakhuismeesteren, een monumentaal pand op de Wilhelminapier. Het aanbod is een afspiegeling van de stad. Alle vijftien stands zijn van Rotterdamse zaken. Met de ambiance zit het overigens wel goed; op dinsdag is er livemuziek en op vrijdag draait een dj.

Foto: Foodhallen Rotterdam


7. Den Baudelo, Gent

Gent heeft er een nieuwe hotspot bij: Den Baudelo. Deze overdekte eetmarkt met dertien toffe eetstandjes bevindt zich in de vroegere Baudelokapel, in hartje stad. Van Italiaans en Mexicaans tot Portugees en Indisch: deze kosmopolitische keukentempel biedt voor ieder wat wils. ​​Naast een echte foodiewalhalla, is Den Baudelo ook een unieke ontmoetingsplaats waar smaak en cultuur elkaar treffen. Zo worden er allerlei evenementen georganiseerd, waaronder boekvoorstellingen, optredens én salsa nights

Foto: Den Baudelo


8. Downtown Gourmet Market, Eindhoven

Je neusvleugels beginnen spontaan te wapperen als je de Downtown Gourmet Market binnenloopt. In de 21 minikeukentjes worden gerechten van over de hele wereld bereid. Qua bediening pakt deze kleurrijke foodhal het nét even anders aan. Als je een gerecht hebt uitgekozen kun je het met behulp van een app aan tafel laten bezorgen.

Foto: Downtown Gourmet Market


9. MOUT Foodhall, Hilversum

Bijna was Autopalace De Wit, een voormalige autogarage aan de rand van het centrum, gesloopt. Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken. Na een grondige verbouwing werd de Art Nouveau voorgevel in ere hersteld en het imposante schaaldak blootgelegd. MOUT deed zijn intrede. Op de menukaart van deze foodhal kom je creaties tegen uit zeven keukens, van Latijns-Amerikaans tot plant-based junkfood. Als je je bestelling hebt geplaatst, plof je neer aan een van de lange tafels, in de serre of op het ruime terras. Veel van de bieren die door de tap stromen worden ter plaatse gebrouwen. De Gooische Bierbrouwerij werd opgericht in 2010 en maakt louter gebruik van ingrediënten uit de streek. Als je een kenner bent zou je de tonen van lokale rogge en kastanjes kunnen herkennen. Meer weten? Meld je dan aan voor een rondleiding of proeverij.

Foto: Timo Visser

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.