Italië image

Italië


Reistips

Italië
Europa
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantie naar Italië in de planning? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van agriturismo’s aan de Amalfikust en een roadtrip door Puglia tot wandelingen in Zuid-Tirol en Basilicata. En van de lekkerste Italiaanse gerechten in Calabrië tot eilandhoppen bij Sicilië

Wandel van agriturismo naar agriturismo aan de Amalfikust

Wandel van agriturismo naar agriturismo aan de Amalfikust - tip foto
De dorpjes Positano en Amalfi zijn wonderschoon, maar ook ontzettend druk. Als je de Amalfikust op authentiekere wijze wil ervaren kies je voor een wandeling over Il Sentiero degli Dei (het pad van de goden). Via deze slingerroute loop je in één tot zeven dagen van Amalfi naar Sorrento, over een bergkam. Onderweg zet je je tentje op of slaap je tussen de citroenbomen op de terreinen van agriturismo’s (boerenaccommodaties).

Vermaak je in Turijn

Vermaak je in Turijn - tip foto
Turijn heeft als hoofdstad van de oude koninkrijken Savoye en Sardinië een rijke geschiedenis en een sfeervolle binnenstad. Bewonder de koninklijke paleizen en wandel onder de arcaden van het Piazza Vittorio Veneto. Daarna stort je je in het moderne Turijn, door bijvoorbeeld te gaan eten in de Muzarri, een verzameling oude pakhuizen aan de rivier Po, die zijn omgebouwd tot hippe clubs.

Ga hiken in Valle d’Aosta

Ga hiken in Valle d’Aosta - tip foto
In je vizier: frisgroene alpenweiden en watervallen die van bergen afkletteren. In je neusgaten: de bedwelmende geur van dennenbossen. In je oor: koeienbellen, waarvan het gerinkel als een strak geregisseerd concert uit het dal opstijgt. Voor hikers is Valle d’Aosta een regelrechte hit – de regio telt vier bergtoppen van meer dan vierduizend meter, twee natuurparken en meer dan tweehonderd bergmeren. In de zomer kun je kiezen uit talloze wandeltochten, meerdaagse trektochten en bergbeklimmingen. 

Ontdek ‘klein Jeruzalem’ in Toscane

Ontdek ‘klein Jeruzalem’ in Toscane - tip foto
Met een beetje fantasie heeft de skyline van het middeleeuwse Pitigliano wel iets weg van die van Jeruzalem – het dorp ligt op een heuvel, verheven boven het landschap, en bestaat uit rechthoekige huizen die naast en op elkaar zijn gebouwd. Maar er zijn méér connecties met het jodendom, want het stadje herbergt al eeuwenlang een levendige joodse gemeenschap. Inmiddels zijn de Italiaanse en joodse tradities in Pitigliano met elkaar versmolten. Dat zie je en dat proef je. 

Verken de wilde kust van Puglia

Verken de wilde kust van Puglia - tip foto
Puglia is nog geen Toscane; daarvoor is er teveel industrie. Maar dat de regio van grote schoonheid is, staat buiten kijf. Een van de mooiste en onbekendste delen is de rotskust tussen Gagliano del Capo en Otranto. Neem de SP358 in noordelijke richting en stop op plekken waar auto’s (met Italiaanse nummerplaten) geparkeerd staan. De kans is groot dat er een paadje naar beneden loopt, met een rotsstrandje aan het einde ervan. Leg je handdoek neer en geniet van de zon.

Betreed een oude kerkruïne in Basilicata

Betreed een oude kerkruïne in Basilicata - tip foto
In het zuidelijke Basilicata heb je continu het idee dat je een filmset oploopt. Zo ook in Tursi. Open de deur van de kerk die bij het klooster van San Francesco D’Assisi hoort, en je waant je onmiddellijk op de set van Indiana Jones. De kerk is verlaten en vervallen, de vloer deels ingestort. Hoewel de beelden zijn weggehaald, kun je nog steeds delen van fresco’s bewonderen. Let op instortingsgevaar. 

Geniet van slow food in Calabrië

Geniet van slow food in Calabrië - tip foto
Slow food is een wereldwijde beweging, in 1989 ontstaan in Italië, die zich inzet voor een kwalitatief en eerlijk voedselsysteem. Je zou het kunnen zien als de tegenhanger van fastfood. Onder andere boeren, tuinders, vissers, chefs, wetenschappers en ondernemers sloten zich bij de beweging aan. Respect voor tradities en het gebruik van oorspronkelijke gewassen staan centraal. Proeven? Reis dan af naar het pittoreske Civita in Calabrië. In de keukens van Azienda Kamastra en L’Oste d’Arberia wordt gekookt met regionale producten en volgens recepten die honderden jaren oud zijn. Slower wordt het niet.

Vaar naar de La Maddalena-eilanden

Vaar naar de La Maddalena-eilanden - tip foto
De La Maddalena-archipel, voor de noordkust van Sardinië, is het meest Caribische stukje Europa. Het water is azuurblauw en het zand spierwit. Ook jij kunt de archipel verkennen, door aan boord te gaan van de zeilboot Athena. Gooi sowieso het anker uit bij Spiaggia Soraya, het mooiste strandje van allemaal, op Spargi.

Ga op zoek naar wildlife op Sicilië

Ga op zoek naar wildlife op Sicilië - tip foto
Voor de ultieme buitenervaring verblijf je in een agriturismo en ga je hiken in het regionale natuurpark Madonie op Sicilië. In het park tussen Palermo en Cefalù vind je hoge bergen waar grote kudden schapen en hun herders, wilde paarden, rode vossen en zelfs wolven rondlopen.

Proef het lekkerste ijs ter wereld in Sicilië

Proef het lekkerste ijs ter wereld in Sicilië - tip foto
De Arabieren gaven Sicilië ijs en Sicilië gaf haar beroemde ijs door aan de wereld. Probeer in Noto bijvoorbeeld het verse seizoensijs met amandelen (Caffè Sicilia) of in Ragusa het beroemde wijnijs (Gelati di Vini) of een van de vele andere smaken die uitsluitend hier worden gemaakt.