image
ZWITSERLAND TOERISME JAN GEERK

Ga voor de hoogtepunten van Wallis: een perfecte week in de Zwitserse bergen

In het Zwitserse kanton Wallis (Valais) rijgen de hoogtepunten zich aaneen: meer dan veertig bergen pieken boven de vierduizend meter. Het enorme natuurgeweld wordt afgewisseld met cultuur en ontspanning. Volg onze voetsporen en ga voor een perfecte week in Wallis. Het is #tijdvoorZwitserland!

 

Maandag: maak de mooiste wandeling van Wallis

De Lämmerenhut is het verste punt van de wandeling. © chrissie.st

Een maandagmorgen hoog in de bergen; een veel beter begin van de week is ondenkbaar. De gletsjertrail zet al je zintuigen meteen op scherp. De wandeling van tien kilometer van de Gemmi-pas naar de Lämmerenhütte koerst langs het ruige Wildstrubelmassief en biedt onderweg informatie over de omgeving. In samenwerking met de Universiteit van Bern zijn informatieborden geplaatst over de geologie en het landschap. Het verste punt van de route is de Lämmerenhütte, waar je met een beetje geluk een steenbok spot. Op de terugweg loop je langs de Lämmerensee en Daubensee om de bergervaring compleet te maken. Wil je meer uit deze wandeling halen? De Lämmerenhütte op 2.500 meter hoogte is het mooiste hotel van de Alpen


Dinsdag: fiets en picknick tussen de wijngaarden

Fiets door de wijngaarden van Sion en sla je picknickkleed uit. © Zwitserland Toerisme/ Gianluca Simone

Les Celliers Sion is een heerlijke wijnstreek. Dit is gelijk ook het startpunt van verschillende Zwitserse belevingen. Hier ervaar je echte Zwitserleven: koers met de e-bike door de wijngaarden, sip aan de regionale wijn en proef het beste van de regio. Je krijgt al het lekkers, een picknickkleed en een opgeladen accu mee. Er is niets meer om je zorgen om te maken, behalve het uitkiezen van de perfecte plek voor de pauze.

Even verderop, in de Martigny Regio, vind je de ene na de andere attractie. De Mont Blanc Express naar Le Châtelard gaat bijna verticaal omhoog en voert door het alpiene landschap. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal, maar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt volgt op de top van 1965 meter. Het berglandschap biedt uitzichten op de majestueuze Mont Blanc. Een panoramische treinreis verder gaat naar de Emosson dam. De gigantische muur van 180 meter hoog maakt een indrukwekkend waterreservoir. De Martigny Regio regelt de volledige experience en zorgt dat de verschillende attracties tiptop met elkaar verbonden zijn.


Woensdag: breek de week en kom nader tot jezelf en de natuur

Dankzij het yoga-pad doe je oefeningen midden in de natuur. © lindaphoto.ch

De natuur is de meest inspirerende omgeving voor yoga. Dankzij het yoga-pad komt dat nu samen. De start van de route is bij Bisse de Vex, vanwaar je het bos van Magrappé doorkruist. Het pad is ontworpen om volledig te verbinden tussen de natuur en jezelf: luister naar de fluitende vogels, het kabbelen van de Bisse, het ritselen van de bladeren. In zeven haltes word je geleid door de natuur en de oefeningen.

Helemaal zen? Zet dan koers naar het plaatsje Nendaz. Iedere woensdagmiddag in juli en augustus komt het dorp tot leven op de plaatselijke markt. Tal van kraampjes verkopen regionale producten, met een ruim aanbod aan eten en drinken. Hier proef je het beste van de regio! Vul de picknickmand met lekkernijen; die gaat later in de week nog van pas komen.


Donderdag: volg de voetsporen van het zwarte schaap en picture perfect op de Riffelsee

De Riffelsee biedt het mooiste uitzicht op de Matterhorn. © Matterhorn Gotthard Bahn

Schapenkuddes in groene alpenweiden zie je wel vaker, maar de schapen die nabij Zermatt leven zijn wel héél bijzonder: gespiraalde hoorns, witte wollige vacht en … een zwart gezicht. In de zomer grazen 150 van deze schapen op de Gornergrat. Om binnen dat grote graasgebied van de Gornergrat de kans levensgroot te maken dat je ze tegenkomt, dragen de schapen een zendertje. Met een GPS krijg je een route uitgestippeld naar de kudde in het prachtige gebied. Zo krijg je een verrassende wandeling door de Gornergrat en volg je de voetsporen van de zwarte schaap.

Zermatt staat voor veel mensen op hun bucketlist, in het bijzonder de Riffelsee. In dit meer weerspiegelen de grillige pieken van de Matternhorn. In de vroege ochtend en tegen de avond gaat de wind liggen en wordt het meer spiegelglad; een van de mooiste plaatjes van de Matterhorn voltrekt zich voor je neus. De Riffelsee is maar tien minuutjes lopen van station Rotenboden, maar iets achter dit bekende hoogtepunt zit nog een tweede, onbekend meer verstopt. Weet je nog dat je op de woensdagmarkt plaatselijke producten had ingeslagen? Sla je picknickkleedje uit, sit back and enjoy the views.


Vrijdag: ontmoet marmotten en overnacht in een wellnesswalhalla

De Mattmarksee is een groen voorbeeld. © Saastal Tourismus AG 

Nog zo’n fotografieparel: de Mattmarksee. Het azuurblauwe stuwmeer steekt schitterend af tegen het groengrijze landschap eromheen. De stroom die hier wordt opgewekt is voldoende om vrijwel heel Wallis van energie te voorzien. De Zwitsers doen niet geheimzinnig over hun uiterst groene, efficiënte energievoorziening. Rondom het stuwmeer geven ze alle details prijs op informatieborden: goed voorbeeld doet immers volgen. Auto's staan op de zwarte lijst - liever zien ze hier de groene lijst waarop hoog bovenaan de fiets prijkt. Je bereikt de Mattmarksee op 2.200 meter hoogte dan ook op eigen kracht met de Mattmark Bike trail, of misschien met een klein beetje hulp van een e-bike. Vanaf het dorpsplein van het autovrije Saas-Fee start een fietsroute van 22 kilometer, die vanaf Saas-Almagell bijna tien kilometer omhoog gaat naar het meer. De beloning is groots: je maakt een uniek rondje om de Mattmarksee. Het gebied staat bekend als een van de betere plekken om wild te spotten en er wacht nog een heerlijke afdaling. 


Mieke Bumann (55), eigenaar van de vakantiewoningen Azur Saas-Fee, is gek op wandelen en bergbeklimmen en kent het gebied op haar duimpje. Haar insidertip? ‘Loop de Glacier Trail van de Brittania Hut naar het Mattmark-meer. Reken op een spectaculaire wandeling!’


Na al het natuurgeweld en de inspanningen van de afgelopen dagen is het tijd om de batterij op te laden. Op een hoog plateau boven de Saasvallei, omgeven door achttien pieken van ruim 4.000 meter, is het welnesswalhalla van Hostel4000 gevestigd. De rustgevende locatie, het binnenzwembad, welnesszwembad, fitnesscentrum, het restaurant en de bar doen je alle zorgen vergeten. Ook niet-gasten van het duurzame hotel kunnen gebruik maken van de welness.


Zaterdag: beleef de goudkoorts in Gondo en kasteeltuinen in Brig

Het Stockalperslot en goudzoeken zijn leuke activiteiten om te ondernemen met kinderen. © Brig Simplon Tourismus

Treed in de voetsporen van de goudzoekers en beleef de goudkoorts in Gondo van dichtbij. Nog altijd zijn er onontdekte goudschatten in het gebied. Ervaren goudzoekers laten je kennismaken met het traditionele ambacht en je kunt zelf een poging wagen – want wie weet? Het goudzoeken is een van de leukste activiteiten met kinderen in kanton Wallis.

Zet in de namiddag koers naar het stadspaleis van Brig. Kaspar Stockalper was in de zeventiende eeuw een uiterst succesvolle handelaar. Het Stockalperslot in Brig was zijn persoonlijke stadspaleis en een duidelijk bewijs van zijn macht en rijkdom. Tussen 1651 en 1671 werd dit grootste particuliere gebouw in Zwitserland gebouwd met de centen die Stockalper verdiende dankzij zijn zout- en transitmonopolie in de regio. De groene kasteeltuinen zijn een populaire city-escape in Brig.


Zondag: beleef de grootste gletsjer van de Alpen

De Aletsch Arena is overweldigend natuurgeweld. © Valais/Wallis Promotion/ Frederic Huber

De Aletsch Arena is het hoogtepunt van Wallis en een must-visit. De ijsmassa is met twintig kilometer de grootste gletsjer van de Alpen. Met een gids kun je het overweldigende natuurgeweld – het gaat hier over tien miljard ton ijs! – van dichtbij bewonderen. Vanaf Riederalp, Bettmeralp en Fiesch-Eggishorn vertrekken dagelijks gegidste tours door de Aletsch Arena.

Wie liever op eigen gelegenheid de gletsjer verkent: dankzij gouden tips van locals zijn we de mooiste wandeling van de Aletsch Arena op het spoor. De Unesco-Höhenweg biedt continu uitzicht op de Aletsch-gletsjer en de pieken van boven de vierduizend meter daaromheen. De route is drie kilometer lang, maar door de hoogte (tussen de 2.648 en 2.870 meter), hoge moeilijkheidsgraad met klimmen en klauteren en smalle paden moet je zeker drie uur rekenen. Sommige delen zijn alpine-routes, dus enkel voor de geoefende bergwandelaar. De start van de Unesco-Höhenweg is bij Bergstation Gondelbaan Bettmerhorn en de route eindigt bij Bergstation Kabelbaan Eggishorn. Budgettip: het ideale ticket is Aletsch Explorer, waarmee je toegang krijgt tot alle bergbanen en de lokale trein.

Anna Maria Imhof (30) is gek op sporten in de natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze als verkoopster bij sportwinkel Derby Sport werkt. ‘Ik houd ervan om mijn wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te gaan. De Unesco-Höhenweg is een van mijn favoriete wandelingen. Het uitzicht is adembenemend. Van de Aletsch Gletscher en de Matterhorn tot de Mont Blanc: je ziet ze allemaal!’

Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief