image
ZWITSERLAND TOERISME JAN GEERK

Het beste van Zwitserland: 7 tips voor de ultieme reis

De regio’s Wallis, Ticino en Bern bieden het beste van Zwitserland: hoge pieken, fijne wandel- en fietstochten, wildlife, een verfijnde keuken, ontspanning aan de meren. Elk type reiziger vindt hier het ware Zwitserleven. Wij tippen de leukste activiteiten van Zwitserland!

 

1. Ga voor de top van de Matterhorn

Zo paraglide jij van de top van de Matterhorn. © Matterhorn Gotthard Bahn

De Matterhorn is een symbool voor Zwitserland en een must visit tijdens je bezoek aan de regio Wallis. De top op 4.478 meter hoogte is alleen weggelegd voor zeer geoefende bergbeklimmers, maar er is gelukkig een andere manier om je naar die grote hoogte te begeven. Op de Gornergrat (3.089 meter) is de multimedia-expositie Zooom the Matterhorn te zien en ervaren, waarin de de berg via virtual reality uniek te beleven is. Zo kun je dankzij de allernieuwste en allerbeste technieken paragliden door het berglandschap (kies je voor de easygoing vlucht of de sportieve vlucht vol adrenaline?), ga je door de vier seizoenen op de Matterhorn (van ijzige winterwind tot zalige zomeravonden) en zie je door de virtuele periscoop het berglandschap scherper dan ooit. De expositie leert je ook nog eens alles over de plaatselijke flora en fauna van het meest spectaculaire berglandschap van Zwitserland. Zo komt die onbereikbare, ongenaakbare Matterhorn opeens binnen handbereik.

Bonus: ook zonder VR-beleving van de Matterhorn is de Gornergrat de beste plek om het berglandschap te ervaren. Ook al ben je hier al op grote hoogte, er is altijd baas boven baas. Maar liefst 29 bergtoppen torenen in alle windrichtingen boven de Gornergrat uit, waarop je een uniek uitzicht hebt. Dit is de beste plek om de Matterhorn en omliggende bergtoppen te zien én te fotograferen! De Gornergrat Bahn brengt je op duurzame wijze naar boven en beneden. Elke rit omlaag wekt energie op, die weer wordt ingezet om de weg omhoog mogelijk te maken. Zo kan niet alleen jij, maar kunnen ook volgende generaties optimaal genieten van de natuur.

In Wallis rijgen de hoogtepunten zich aaneen: meer dan veertig bergen pieken boven de vierduizend meter. Het enorme natuurgeweld wordt afgewisseld met cultuur en ontspanning. Volg onze voetsporen en ga voor een perfecte week in Wallis.

2. Volg de locals in Lugano en nip aan een aperitief

Een aperitief is onderdeel van de cultuur in Ticino. © Ticino Turismo/ Alessio Pizzicannella

In Ticino, met het quasi-mediterrane klimaat, is de aperitief onderdeel van de cultuur. Vlak voordat de avond valt trekken de locals erop uit voor een drankje, een mooi uitzicht en een goed gesprek. In Lugano is la dolce vita - je zit hier dicht bij de Italiaanse grens - volledig omarmd. De Via Cattedrale tot Piazza Manzoni vormt de route met de leukste bars en restaurants van Lugano. Het barst hier van de horecagelegenheden, maar speciale vermelding verdienen Grand Café Al Porte en Osteria Winebar Trani.

Ticino heeft alles voor een weekje weg: machtige berglandschappen, rustieke treinreizen, verkoelende meren en een gevarieerd cultuuraanbod. Met deze tien tips ga je voor een perfecte week in Ticino.

3. Ga op zoek naar wildlife in Niederhorn

De ibex spot je op de Niederhorn. © Interlaken Tourismus

Wild spotten in Zwitserland? De beste kans maak je op de Niederhorn nabij Interlaken. Om je kans te vergroten én voor de beste ervaring, ga je op pad met een lokale gids. Iedere donderdagochtend van juli tot september kun je samen met een wildlife-expert op pad door de prachtige natuur van Niederhorn, op zoek naar de alpensteenbok (beter bekend als ibex), gems, marmot en arend. De tocht duurt zo’n zes uur. De gids weet ook de beste plekjes voor een picknick onderweg. Voor de vroege vogels is het ook mogelijk om voor dag en dauw naar de top van de Niederhorn te klimmen voor de zonsopkomst. Een magische ervaring!

Regio Bern is zóveel meer dan de befaamde hoofdstad! De actieveling gaat wandelen en fietsen langs watervallen, bergmeren en de hoogste pieken; fijnproevers gaan voor regionale gerechten van topkwaliteit en liefhebbers van bijzondere slaapplekken dromen weg bij onze tips

4. Wandel met de mooiste uitzichten over de Eiger, Mönch en Jungfrau

Männlichen is een waar wandelparadijs. © Jungfrau Region Tourismus AG

De gletsjers van Eiger, Mönch en Jungfrau steken overal bovenuit in Zwitserland. Verwonder je aan de overweldigende natuur vanaf Männlichen – zelf al geen kinderachtige berg met een hoogte van 2.230 meter en biedt dan óók nog eens de mooiste uitzichten op de omliggende pieken. Männlichen is een waar wandelparadijs. Vanaf de gondel starten verschillende wandelpaden in alle niveaus: richting Scheidegg en Alpiglen voor de stevige doorstappers en twee routes voor families.


5. Proef de lekkerste restaurants van Ticino

De grotti vormen de karakteristiekste restaurants van Ticino. © Ticino Turismo/ Luca Crivelli

Grotti (enkelvoud grotto) zijn het uithangbord van de gastronomie van Ticino. Een grotto deed vroeger dienst als natuurlijke koelkelder, vaak uitgegraven in een grot, inmiddels vind je hier de leukste en lekkerste restaurants van de regio. De karakteristieke locaties vormen niet de enige gemene deler tussen de grotti: het menu bestaat doorgaans uit typische gerechten uit de regio met seizoensproducten. Grotto America in Ponte Brolla is onze favoriet: karakteristiek, sfeervol, regelmatig livemuziek en uitstekend eten. We vonden ook hele goede grotti in andere plaatsen in Ticino – onder meer aan het Lago Maggiore! Benieuwd? Check dan dit artikel vol met tips van Ticino.


6. Ga voor de mooiste treinreis van Zwitserland

De Mont Blanc Express behoort tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. © Fascination Alpes Sarl

De Mont Blanc Express is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel tussen het Zwitserse Martigny en het Franse Chamonix, maar een bestemming op zich. De treinreis voert door de mooiste landschappen, waar geen enkele autoweg letterlijk en figuurlijk bij in de buurt komt. Het Trientdal is het decor van de reis, met op de achtergrond altijd de besneeuwde bergtoppen van de Mont Blanc. Gemoedelijke dorpjes, dichte bossen, diepe kloven en kolkend water trekken in anderhalf uur voorbij. De boodschap is helder: sit back and enjoy the views. Meer toe aan slow travel met de trein? We vonden nog een parel van een treinreis in Zwitserland ...


7. Sup over het Lago Maggiore en zie het landschap vanuit een nieuw perspectief

Sup over de Maggia-rivierdelta en het Lago Maggiore. © Zwitserland Toerisme/ Nicola Fuerer

Het Lago Maggiore wordt gedeeld tussen Zwitserland  in het noorden en Italië in het zuiden. Met de strandjes en het berglandschap is de omgeving óm het meer heel aantrekkelijk, maar een unieke (en sportieve) beleving van het landschap heb je óp het meer. De Maggia-rivierdelta en het Lago Maggiore schreeuwen om verkenning vanaf het water. Een goede manier om dat te doen is met de sup – de Hawaïaanse sport waarbij je staand op een surfboard jezelf over het water peddelt. Wilson Sup in Locarno verhuurt niet alleen de boards, maar organiseert ook lessen en mooie tochten over het meer en de rivier.


Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief