image
ZWITSERLAND TOERISME JAN GEERK

Tips voor Ticino: beleef een perfecte week in de Zwitserse regio

Ticino, de zonnigste en meest verfijnde regio van Zwitserland, heeft alles voor een weekje weg: machtige berglandschappen, rustieke treinreizen, verkoelende meren en een gevarieerd cultuuraanbod. Met deze 7 van-dag-tot-dag tips ga je voor een perfecte week in Ticino. Het is #tijdvoorZwitserland!

 

Maandag: rijg de bergmeren aaneen

De Piora-vallei bevat drie bergmeren op een steenworp afstand. © Olivier Walther

Monday morning blues, daar doe je niet aan in Ticino. Je begint de week dan ook met een adrenalinekick. De Vallei van Piora, in de regio Bellinzona, kent de mooiste berglandschappen: hoge pieken, drie bergmeren op een steenworp afstand, veel groen en waanzinnige vergezichten. Goed aangegeven wandelpaden maken het natuurschoon toegankelijk. Niet voor niets bestempelen locals dit gebied als hun grote favoriet. De spetterende entree is part of the experience. De Vallei van Piora is bereikbaar met de kabelbaan naar het meer van Ritom. De hoogte wordt bedwongen met een stijgingsgraad van 87,8%! In de Piora-vallei giert de energie door je lichaam. Kom maar op met die week!

Na de Vallei van Piora wil je méér meren. Sluit de dag toepasselijk af aan het Lago Maggiore, met een overnachting op Campofelice Camping Village, aan de Zwitserse oever van het meer. Dit is de mooiste slaapplek aan het Meer van Lugano: campingplekken, bungalows, een hotel en een privéstrand komen hier samen. Er zijn legio mogelijkheden om je in te spannen én te ontspannen op en om het meer.

Camping Campofelice heeft een toplocatie aan het Lago Maggiore. © Zwitserland Toerisme

Dinsdag: droom weg in de trein

De treinreis door Centovalli is slow travel in optima forma. © Rob Lewis

De trein van Locarno naar het Italiaanse eindpunt Domodossola is slow travel in optima forma. In twee uurtjes wordt een traject van 52 kilometer afgelegd en trekken slaperige dorpjes, levendige stadjes, maar liefst 31 bruggen, het Meer van Lugano en vele panorama’s aan je voorbij. De treinroute van Vigezzina-Centovalli is misschien niet zo lang, maar trek er zeker minimaal een dag voor uit. Heel veel tussenstops zijn namelijk meer dan de moeite waard. Centovalli is het hoogtepunt van de route, waar de vele dorpjes in de eindeloze natuur het Zwitserleven omarmen. Honderden kilometers aan wandelpaden wachten op verkenning. Ga naar halte Ponte Brolla voor het echte natuurgeweld: diepe kloven, watervallen en wildwaterrivieren. Van halte Malesco loop je in drie kwartier de pelgrimsroute naar het stadje Re, met de kerk Madonna del Sangue als blikvanger. En wat te denken van een schattig stadje als Vallemaggia? Met de trein reis je in alle rust door de regio en neem je de tijd voor de haltes onderweg.


Woensdag: waag je aan het mooiste uitzichtpunt van Locarno

De Cardada Cimetta kabelbaan brengt je naar het mooiste uitzichtpunt van Ticino. © Switzerland Tourism

Even voorbij de bruisende stad Locarn0 brengt de kabelbaan Cardada Cimetta je naar een onwaarschijnlijk uitzichtpunt: het laagste en hoogste punt van Zwitserland in één panorama. Het Lago Maggiore en de Dufourpiek zijn goed zichtbaar vanaf het 1.671 meter hoge platform. Op de berg vind je meerdere bergrestaurants, een mountainbikepad en verschillende wandelroutes, en dat alles natuurlijk tegen het decor van de waanzinnige vergezichten en het berglandschap.

De dag sluit je af in Ascona, een charmant stadje aan het Meer van Lugano. De oude binnenstad en de promenade langs het meer barsten van de gezellige cafés en restaurants. Onze favoriet voor een goed diner in Ascona is La Curt Bandida. Een verfijnde kaart en het heerlijke uitzicht over het Meer van Lugano maken de culinaire ervaring compleet.


Donderdag: volg de locals en neem een duik in de rivier

Langs de oever van de Maggia vinden locals hun relaxplek weg van de massa. 
© Ascona-Locarno Tourism /Alessio Pizzicannella

Aan de populaire Zwitserse meren kan het ’s zomers flink druk worden. De locals hebben daar een uitkomst voor. De rivieren die uitkomen op de meren hebben hetzelfde kraakheldere water en heerlijke oevers, maar dan zonder de mensenmassa’s. Langs de rivieren van Vallemaggia zijn natuurlijke zwembaden gevormd, waar vijftig tinten blauw water uitnodigen voor een verfrissende duik. Vanaf het dorpje Avegno mindert de Maggia vaart. De natuurlijke zwembaden, uitgehouwen in de rotsen, en zandstranden langs de rivier zijn voor Zwitsers hun hidden gem.


Charlotte Verbeek (51) werkt als hospitality manager bij Palacinema Locarno en herkent zich in deze tip. 'Avegno, Maggia en Riveo zijn slechts een aantal van de plekken langs de rivier de Maggia waar je kunt zwemmen. Het water is fris en kristalhelder, en je kunt altijd wel een plekje vinden om te stoppen en te relaxen.' 

Vrijdag: wandel langs olijfboomgaarden

De leukste wandeling om het Meer van Lugano loopt door olijfboomgaarden. © Switzerland Tourism

Een van de lekkerste wandelingen om het Meer van Lugano gaat van Gandria naar Castagnola. Het pad is 3,3 kilometer lang en brengt je langs een van de specialiteiten van de regio: olijven. Ten zuiden van de Alpen, rondom de grote meren, was de productie van olijven en olijfolie een van de belangrijkste activiteiten. Dat erfgoed wordt nu weer in ere hersteld. Onderweg krijg je op verschillende punten uitleg over de geschiedenis, teelt en de producten via informatieborden in vier talen.

Na wat inspanning is het tijd voor ontspanning. Er is een reden dat heel Zwitserland jaloers naar de zuidelijke regio Ticino kijkt: het quasi-mediterrane klimaat zorgt voor de meeste zonuren van het land. Lido Riva Caccia, even ten zuiden van Lugano, is een van de fijnste plekken om daar optimaal gebruik van te maken. Het platform is een zwem-/chillplek op het Meer van Lugano. Drink een verkoelend drankje, neem een duik of plof neer op een van de ligbedden.


Zaterdag: bewonder een architectonisch meesterwerk op grote hoogte

De Monte Generoso is een multifunctionele eyecatcher op grote hoogte. © Gabriele Ronchi

De Monte Generoso, met een top op 1.704 meter hoogte, is het startpunt van een veelzijdige zaterdag. Het gebouw ‘De bloem van steen’ van architect Mario Botta vormt het middelpunt van de activiteiten. Het meesterwerk is een eyecatcher op grote hoogte, waar vorm en functionaliteit in balans is. Het gebouw steekt niet alleen bijzonder af tegen de bergachtige omgeving, maar biedt ook de mooiste panorama’s – van Noord-Italië tot de Matterhorn – en brengt een diner in een van de twee restaurants letterlijk en figuurlijk naar grote hoogte. In de omgeving barst het van de wandelpaden en een pittoreske treinreis van Capolago bij het Meer van Lugano naar de Monte Generoso maakt de ervaring compleet.


Zondag: sluit de week af in de cultuurhub van Ticino

Het LAC in Lugano is de cultuurhub van Ticino. © Switzerland Tourism

Het LAC (Lugano Arte e Cultura) in Lugano is een van de meest veelbelovende culturele hotspots van Zwitserland. LAC is dé cultuurhub van de regio. Lokale artiesten en kunstenaars krijgen vrij spel om hun werk te tonen. Er is ruimte voor exposities, evenementen, concerten, theater en dans – alle kunst- en cultuurdisciplines komen samen. Het Museo d’arte della Svizzera Italiana (MASI) maakt ook gebruik van het gedachtegoed en opent sinds kort de deuren in het LAC. Het museum houdt een permanente tentoonstelling met de mooiste kunst van Ticino en Lugano.


Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief