image
Columbus Travel

Dit zijn dé weg-van-de-massa alternatieven voor de huidige 7 wereldwonderen

Van Machu Picchu tot Petra: de New 7 Wonders of the World zijn plekken van unieke rijkdom die je eens in je leven gezien moet hebben. Helaas denken de meeste reizigers er ook zo over, waardoor deze Wereldwonderen behoorlijk platgetreden worden. Maar wist je dat er ook alternatieven zijn die minstens net zo mooi zijn en véél onbekender? Vergeet massatoerisme: tijd om deze 7 duurzame Wereldwonderen op je bucketlist te zetten!

1. Alternatief voor Petra, Jordanië: Madain Saleh, Saoudi-Arabië


Petra, Jordanie versus Madain al Saleh, Saoudi-ArabieFoto links: iStock. Foto rechts: Gabriel Scanu

Petra is weliswaar de grootste, maar niet de enige woestijnstad die werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch volk uit de klassieke oudheid. Ook nabij het Saoedi-Arabische Madain Saleh hakten zij monumentale graftombes uit torenhoge rotspartijen.2. Alternatief voor Machu Picchu, Peru: Ciudad Perdida, Colombia


Machu Picchu, Peru versus La Ciudad Perdida, ColombiaFoto's: iStock

Ciudad Perdida, de Verloren Stad, was tot in de middeleeuwen een belangrijk economisch centrum van de inheemse Tayrona, die de stad verlieten uit vrees voor de Spanjaarden. Die vrees bleek echter ongegrond — de conquistadores hebben de nederzetting nooit gevonden. Pas in de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden de ronde terrassen, verbonden door stenen trappen, ontdekt door een groepje goudzoekers.


Lees ook: zo beleef je de huidige 7 Werelwonderen buiten de gebaande paden

3. Alternatief voor de Chinese Muur, China: Fort Kumbalgarh, India


Chinese Muur versus Fort KumbalgarhFoto's: iStock

Fort Kumbhalgarh in India hoeft op de lijst met ’s werelds langste muren alléén de Chinese Muur voor zich te dulden. Vanaf het 36 kilometer lange bouwwerk, dat boven op de Aravalli-heuvelrug staat, heb je een prachtig uitzicht over het eindeloze groene landschap. In tegenstelling tot de Chinese Muur kom je hier bijna geen toeristen tegen. 4. Alternatief voor Chichén Itzá, Mexico: El Mirador, Guatemala

Chichen Itza, Mexico versus El Mirador, GuatemalaFoto links: iStock. Foto rechts: Tim Bilman


Kenners beschouwen het in 1926 ‘ontdekte’ El Mirador als de bakermat van het Mayarijk. De overwoekerde metropool werd gevoed door een ingenieus stelsel van irrigatiekanalen en supersnelwegen en is ongeveer half zo groot als Amsterdam. Op zijn hoogtepunt huisvestte de stad ruim 200.000 inwoners. Tot op heden is slechts twintig procent van de stad blootgelegd, waaronder ceremoniële tempels, administratieve gebouwen en een centraal gelegen Akropolis.


Lees ook: Deze 35 wereldwonderen wil je eens in je leven gezien hebben

5. Alternatief voor het Colosseum, Italië: Amfitheater van Pula, Kroatië

Colosseum, Rome (Italië) versus Amfitheater, Pula (Kroatië)Foto's: iStock

Het is vrijwel net zo mooi en net zo oud als het befaamde Colosseum in Rome: het amfitheater van Pula in Kroatië. Dit bouwwerk, dat gecreëerd werd in opdracht van de Romeinse keizer Vespasian, is uniek in zijn soort omdat de drie verdiepingen tellende buitenmuur én de vier torens nog intact zijn – iets wat niet gezegd kan worden van het populairdere broertje. 6. Alternatief voor de Taj Mahal, India: de tombe van I’timād-ud-Daulah, India


Taj Mahal, India versus Itimad ud-Daulah, IndiaFoto's: iStock

Het wordt ook wel de baby-Taj genoemd: de tombe van Itimad ud-Daulah. Net als de echte Taj Mahal ligt deze tombe in Agra en is deze opgetrokken uit wit marmer. Dit is echter geen ode van de ene geliefde aan de andere, maar een ode van kind aan ouders: de tombe werd gebouwd door Nur Jahan, de vrouw van Mogolheerser Jahangir, voor haar vader en moeder. Het bouwwerk werd afgemaakt in 1628, terwijl aan de echte Taj werd begonnen is 1632: het wordt dan ook gezien als een schets voor de befaamde Taj Mahal.  


Stem op jouw favoriete Wereldwonder en win 1 van 100 topprijzen

7. Alternatief voor Cristo Redentor, Brazilië: Cristo Rei, Portugal


Cristo Redentor, Brazilië versus Cristo Rei, PortugalFoto's: iStock

Het ligt misschien niet boven op een berg, maar verder is de gelijkenis tussen de Braziliaanse Christo Redentor en de Portugese Cristo Rei behoorlijk treffend. Laatstgenoemde werd dan ook gebaseerd op zijn Braziliaanse voorganger en werd in opdracht van de Portugese dictator Salazar in 1959 opgeleverd. Vanaf de linkeroever van de rivier de Taag kijkt het Christusbeeld over het water uit op Lissabon. Net als bij Christo Redentor vind je aan de voet van het standbeeld een panoramisch platform met een prachtig uitzicht over de hoofdstad; waar de Braziliaanse variant op een berg staat, staat Cristo Rei op een sokkel van maar liefst 82 meter hoog. 


Kun je geen genoeg krijgen? Bekijk nog veel meer Wereldwonderen.
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele reis langs alle Wereldwonderen? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!
Columbus Travel editie 100 | 101 Nieuwe Wereldwonderen