image
Getty Images

8 activiteiten in, op en aan het water die je niet wilt missen

Go with the flow en volg wereldwijd het water voor unieke reiservaringen. Dit zijn onze acht favoriete tips voor activiteiten in, op en aan het water: van riviertochten tot gletsjerwandelingen en van roadtrips langs de kust tot onderonsjes met bultruggen.

Ons favoriete eiland in Europa: Kastellorizo, Griekenland

Kastellorizo in Griekenland. Foto: Getty Images

Zelden afgebeeld op de Griekse landkaart en misschien daarom zo’n goed bewaard geheim: het minuscule Kastellorizo, op vijf uur varen ten oosten van Rhodos, charmeert met een haven vol zeeschildpadden, pastelhuizen en diepblauwe zeegrotten.

Meer onbekende eilanden? Dit zijn onze 8 favorieten in Europa waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord ...

Onze favoriete roadtrip: het noorden van Nieuw-Zeeland

Poor Nights Island in Nieuw-Zeeland. Foto: Getty Images

Het begrip ‘kustweg’ wordt in Nieuw-Zeeland wel erg letterlijk genomen. Wie op het Noordereiland vanuit Auckland naar het noorden rijdt, bereikt uiteindelijk Ninety Mile Beach. Het uitgestrekte zandstrand doet tevens dienst als officiële snelweg. Een woord van waarschuwing voor je je huurauto vastrijdt in het rulle zand: zonder 4x4 red je het niet en kennis van het getij is een must. Een bustour waarop je onderweg wilde paarden spot en kunt sandboarden in de duinen biedt garantie dat je Cape Maria van Diemen veilig bereikt. Houd op de terugweg naar Auckland een meer oostelijke route aan en vaar vanuit Tutukaka Harbour naar de Poor Knights Islands, een adembenemende duikspot van sponstuinen, wuivende Gorgoniavelden en subtropische vissoorten die je nergens anders in Nieuw-Zeeland vindt. Boven de zeespiegel, suppend door enorme zeegrotten, is de omgeving niet minder indrukwekkend. De Waipu Caves vormen je laatste stop in het verre noorden. De grotten zijn een (gratis) alternatief voor de beroemde Waitomo Glowworm Caves. Het kost wat moeite om in volslagen duisternis door water en modder te waden, maar avonturiers worden beloond met het zachtblauwe licht van duizenden gloeiwormen.

Dit zijn onze zes favoriete roadtrips langs de kust!

Onze favoriete lagune: Jökulsárlón in IJsland

Jökulsárlón-lagune in IJsland. Foto: Getty Images

De Blue Lagoon is bekender, maar wat ons betreft is de Jökulsárlón-lagune de mooiste van heel IJsland. Zwemmen is hier niet illegaal, maar gezien het ijskoude gletsjerwater wél dom.

Ontdek nog 3 betoverende lagunes en adembenemende landschappen

Onze favoriete activiteit op zee: zwem tussen reuzenmanta’s en hamerhaaien bij Socorro

Reuzenmanta's. Foto: Getty ImagesOntmoet de vriendelijke reuzen van de zee: de reuzenmanta's. Foto: Getty Images

Neem de tijd voor een bezoek aan Socorro, een eiland ruim vierhonderd kilometer ten westen van Mexico. De enige manier om deze hotspot vol bultruggen, reuzenmanta’s en hamerhaaien te bereiken is per acht- tot tiendaagse live-aboard vanuit Cabo San Lucas.

Smaakt dat naar meer? 4 activiteiten en/of reizen op en in zee

Ons favoriete meer: Skadar in Albanië en Montenegro

Het Skadarmeer. Foto: Getty Images

Het Skadarmeer op de grens van Montenegro en Albanië verken je bij voorkeur per traditionele houten čun. In mei en juni kleurt het meer wit dankzij duizenden waterlelies.

Geniet van 6 bijzondere meren en hun unieke landschappen eromheen

Onze favoriete waterval: Krimmler Wasserfälle, Oostenrijk

Krimmler Wasserfälle, Oostenrijk. Foto: Getty Images

De Krimmler Wasserfälle in het Oostenrijkse Salzburgerland zijn niet alleen in de zomer een adembenemend natuurspektakel. In de wintermaanden zorgt het flakkerende licht dat tientallen fakkels elke woensdagavond op het bruisende water en het met sneeuw bedekte bos werpen voor een betoverend schouwspel.

Ontdek 's werelds 7 meest verbazingwekkende watervallen.

Onze favoriete gletsjer: Isfjorden in Spitsbergen

Een gletsjersafari over de Isfjorden in Spitsbergen. Foto's: Getty Images

Tijdens een gletsjersafari over de Isfjorden, de op één na langste fjord van de Spitsbergen-archipel, spot je met wat geluk niet alleen walrussen, papegaaiduikers en blauwe vinvissen, maar ook kalvende gletsjers: daar waar een gletsjer in het ijskoude water eindigt, breken grote stukken met donderend geraas af.

Betreed de ijzige wereld: onze 4 favoriete gletsjeravonturen wereldwijd

Onze favoriete gracht: de khlongs van Bangkok, Thailand

Taling Chan in Bangkok. Foto: Getty Images

Wie een ander Bangkok wil verkennen sluit niet aan in een file van Thaise tuktuks, maar kiest het (niet erg ruime) sop. De metropoolregio is een wirwar van khlongs: waterwegen waarover forensen naar hun werk varen en toeristen naar bezienswaardigheden als het Royal Barges National Museum en de drijvende markt van Taling Chan.

Ontdek 4 unieke grachten en waterwegen, van Nederland tot Portugal

Meer lezen over de leukste activiteiten in, op en aan het water? Bekijk onze themapagina 'Water' of bestel editie 119 in onze webshop.

Editie 119 in de webshop te koop!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!