image
Getty Images

Onze 6 favoriete roadtrips wereldwijd langs de kust

Van de uitgestrekte stranden van Nieuw-Zeeland tot de betoverende mediterrane sfeer van Tunesië: natuurlijke pracht, avontuurlijke routes en historische schatten wachten op reizigers die op zoek zijn naar onvergetelijke roadtrips langs de kust. Wij tippen onze zes favoriete roadtrips.

1. Hold your horses in Patagonië, Argentinië | 400 kilometer in drie dagen

Nandoe en Guanaco in Patagonië. Foto's: Getty ImagesKom oog in oog te staan met nandoes en guanaco's in Patagonië. Foto's: Getty Images

De lokroep van de pampa’s is onweerstaanbaar, maar laat in je haast om Buenos Aires te verlaten de Atlantische kust niet links liggen. Op de Argentijnse Rio Negro-kustroute ontdek je dat de stranden aan de oceaan niet alleen bij de Argentijnen zelf populair zijn. Twintig kilometer voorbij de kleine badplaats Balneario El Cóndor kruipen dagelijks ruim drieduizend zeeleeuwen aan land. De kustweg doorkruist een Patagonisch landschap dat op de incidentele nandoe, guanaco (wilde lama) of pampahaas na steeds leger wordt. Grote kans dat je de hoge kliffen van Bajada Echandi helemaal voor jezelf hebt. De mooiste zandstranden vind je rond Playas Doradas, waarna je eindelijk de cowboy (of cowgirl) in jezelf mag bovenhalen door de zonsondergang tegemoet te rijden, op weg naar het binnenland van Patagonië.


2. Sta in het krijt in Noord-Frankrijk | 300 kilometer in vier dagen

Wimereux in Noord-Frankrijk. Foto: Getty ImagesGeniet van de charme van Wimereux, een schilderachtige badplaats aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Foto: Getty Images

Normandië heeft zijn stranden, Bretagne mysterieuze menhirs en de Smaragdkust – maar wat rijd je in Frankrijk veel moois voorbij op weg naar deze crowdpleasers! Stop onderweg aan de Opaalkust voor de witte krijtrotsen van Cap Blanc Nez en Cap Gris-Nez en badplaats Wimereux met zijn belle-époque villa’s. Uitwaaien doe je op het kustpad GR120, bij voorkeur in Parc Naturel Régional des Caps et Marais d’Opale. Het plaatsje Ault is een prima alternatief voor de krijtrotsen van Etretat, dat steeds meer met overtoerisme kampt. Die vlieger gaat niet op voor Ault: hier worden de typisch Franse visgerechten nog gewoon voor de lokale bevolking bereid. Eindig je Noord-Franse ontdekkingsreis op de levendige markt van Honfleur, een stadje dat je wellicht herkent van de schilderijen van Monet.


4. Laat je opslokken door leegte in Namibië | 450 kilometer in vijf dagen

Skeleton Coast National Park in Namibië. Foto: Getty ImagesSkeleton Coast National Park in Namibië. Foto: Getty Images

Portugese zeelieden noemden het de toegangspoort naar de hel; volgens de lokale San-bevolking is dit het land dat God maakte toen hij boos was. De Skeleton Coast in Namibië is een van de droogste plaatsen op aarde – al zou je dat door de mist die tweehonderd dagen per jaar vanaf de Atlantische Oceaan landinwaarts drijft niet zeggen. Laad je batterij op in Swakopmund met sandboarding, dune carting en dolfijnexcursies, voor je het onherbergzame gebied intrekt waar springbokken, gemsbokken, oryxen en scheepswrakken (juist, de mist ...) de enige tekenen van leven vormen. Na honderden kilometers biedt het Terrace Bay Resort − ook zonder infinity pool of restaurant met Michelinster − een welkome onderbreking van dit desolate landschap. Eindpunt is Möwe Bay, tenzij je een transfer regelt naar de scheepswrakvormige huisjes van Shipwreck Lodge, te midden van de duinen van Skeleton Coast National Park.


4. Zorg dat je niet strandt in het noorden van Nieuw-Zeeland | 1000 kilometer in zes dagen

Poor Nights Island in Nieuw-Zeeland. Foto: Getty ImagesLaat je betoveren door de ongerepte oase op Poor Knights Island in Nieuw-Zeeland. Foto: Getty Images

Het begrip ‘kustweg’ wordt in Nieuw-Zeeland wel erg letterlijk genomen. Wie op het Noordereiland vanuit Auckland naar het noorden rijdt, bereikt uiteindelijk Ninety Mile Beach. Het uitgestrekte zandstrand doet tevens dienst als officiële snelweg. Een woord van waarschuwing voor je je huurauto vastrijdt in het rulle zand: zonder 4x4 red je het niet en kennis van het getij is een must. Een bustour waarop je onderweg wilde paarden spot en kunt sandboarden in de duinen biedt garantie dat je Cape Maria van Diemen veilig bereikt. Houd op de terugweg naar Auckland een meer oostelijke route aan en vaar vanuit Tutukaka Harbour naar de Poor Knights Islands, een adembenemende duikspot van sponstuinen, wuivende Gorgoniavelden en subtropische vissoorten die je nergens anders in Nieuw-Zeeland vindt. Boven de zeespiegel, suppend door enorme zeegrotten, is de omgeving niet minder indrukwekkend. De Waipu Caves vormen je laatste stop in het verre noorden. De grotten zijn een (gratis) alternatief voor de beroemde Waitomo Glowworm Caves. Het kost wat moeite om in volslagen duisternis door water en modder te waden, maar avonturiers worden beloond met het zachtblauwe licht van duizenden gloeiwormen.


5. Maak een mediterrane roadtrip in Tunesië | 600 kilometer in zes dagen

Sidi Bou Saïd in Tunesië. Foto: Gety ImagesBetoverd door blauw en wit in Sidi Bou Saïd, een adembenemend dorpje aan de kust van Tunesië. Foto: Getty Images

Tunesië is dichterbij dan je denkt. Vanuit Genua in Noord-Italië vaar je in ruim een etmaal naar Tunis, waar de wit met blauw geverfde huisjes van Sidi Bou Saïd niet onderdoen voor op Instagram veel bekendere Griekse eilanden. Het Unesco-Werelderfgoed van Carthago ligt een steenworp verderop. Waar het woestijnachtige binnenland van Tunesië filmlocaties leverde voor kaskrakers als Star Wars en Indiana Jones, deden de fortachtige muren van het Ribat in Monastir, verderop aan de kust, dienst als decor in Monty Python’s Life of Brian. Ook op het zuidelijker gelegen eiland Djerba laten artiesten de muren niet onbenut. In het kunstenaarsdorp Djerbahood dwaal je tussen kleurrijke muurschilderingen, voor je op de goudgele stranden uitrust van je mediterrane roadtrip.


6. Maak een historische roadtrip in Turkije | 250 kilometer in vier dagen

De Lycian Way in Turkije. Foto: Getty ImagesWandel door de betoverende geschiedenis op de Lycian Way in Turkije. Foto: Getty Images

De Lycian Way in het zuiden van Turkije is een langeafstandswandelroute van 540 kilometer tussen Fethiye en Antalya. De mooiste etappe loopt van de Griekse ruïnestad Kayaköy naar de baai van Ölüdeniz, maar dit deel van Turkije leent zich ook voor een ontspannen roadtrip langs de Middellandse Zee. Kaş heeft een duizenden jaren oud amfitheater, maar de relaxte stad staat vooral bekend om zijn stranden en nachtleven en is dé plek om een zeekajaktocht naar Kekova te regelen. Hier peddel je tussen Byzantijnse ruïnes en Lycische graftombes, met een lunch in het enkel over water bereikbare dorpje Simena. Ook de in de bergwand uitgehakte grafmonumenten van Myra zouden in een Indiana Jones-film niet misstaan. Daarna pik je de Lycian Way weer op om bij de witgekalkte vuurtoren op Kaap Gelidonya uit te kijken over vijf rotseilandjes vlak voor de kust. Heb je dorst gekregen van je wandeling? Neem dan een keteltje water en theeglazen mee naar de brandende berghelling Yanartaş, waar de oude Grieken hun vuurgod Hephaistos vereerden.


Meer lezen over de leukste activiteiten in, op en aan het water? Bekijk onze themapagina 'Water' of bestel editie 119 in onze webshop.

Editie 119 in de webshop te koop!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!