image
Vellah

De beste tips voor IJsland van het gebaande pad

Zo ontdek je IJsland weg van de massa. Laat jij de Golden Circle voor wat hij is en verken je in plaats daarvan de Diamond Circle, of dompel je je onder in haringhoofdstad Siglufjörður? 

1. De ongeslepen diamanten van IJsland op de Diamond Circle

Het strand van Borgarsandur in IJsland. Foto: Audunn LjosmyndariHet strand van Borgarsandur in IJsland. Foto: Audunn Ljosmyndari

Columbus-fotograaf Tim Bilman werd beduizeld door de ongeslepen diamanten van IJsland: 'Neem een vulkaanuitbarsting, een gletsjer die daardoor plotseling smelt, en voilà, je hebt een jökulhlaup. Een gletsjerloop is een zeldzaam natuurfenomeen met als gevolg een catastrofale overstroming, zoals in Ásbyrgi in het noorden van IJsland. In drie dagen tijd ontstond hier een hoefijzervormige vallei van 3,5 kilometer lang en een kilometer breed. De Vikingen zagen er een hoefafdruk van Odins paard Sleipnir in. Vanaf de basaltrotsen die het natuurgeweld overleefden kijk je uit over een dicht bos vol jeneverbes en orchideeën. Ásbyrgi maakt deel uit van de Noord-IJslandse tegenhanger van de Golden Circle. De Diamond Circle doet niet onder voor de veel bekendere attracties in het zuiden. Naast Ásbyrgi maken walvis-hoofdstad Húsavik en de watervallen Dettifoss en Goðafoss deel uit van de Diamond Circle. In de wateren rondom Húsavik, de oudste nederzetting van IJsland, leven 23 soorten walvissen en dolfijnen. De machtige Dettifoss is de grote broer van de toeristische Gullfoss en een van de krachtigste watervallen in Europa. Geen officiële Tourist Circle, maar daardoor niet minder bijzonder, is een rondje Westfjorden. Combineer achtereenvolgens de routes 62, 63, 60 en 61 en je maakt een loop langs vogelkliffen, warmwaterbronnen en wildkampeerplekken die je praktisch voor jezelf hebt.


2. Voorbij de drukte op de IJslandse ringweg
​​​Siglufjörður. Foto: Getty ImagesSiglufjörður. Foto: Getty Images

Instagrammer reisjeweg tipt Siglufjörður, een van de meest noordelijke dorpen van IJsland en de voormalige haringhoofdstad van het Noord-Atlantisch gebied.Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort handige tips? In Columbus Travel editie 107 vind je onze top 20 greatest hits voor Europa plus tips voor de grote steden buiten het gebaande pad!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!