image
Thijs van den Burg

Vakantie in het Zwarte Woud, Duitsland: 7 tips weg van de massa

Wandelen in het Zwarte Woud, wijnproeven langs de Badische Weinstrasse en cultuur snuiven in een groene stadsparel; in het zuidwestelijke deel van Baden-Württemberg beleef je drie vakanties in één.

1. Wandel door een sprookje

De sprookjesachtige uitstraling van het Zwarte Woud is ook de Gebroeders Grimm niet ontgaan. In de mystieke en met mos bedekte bossen vonden zij inspiratie voor hun sagen. Stop tijdens de rondwandeling naar de Zweribach Wasserfälle ook even bij de Hirschbach Wasserfälle, en laat je fantasie de vrije loop. Wacht even, was dat nou een rode puntmuts die je daar tussen de varens zag? Foto: Thijs van den Burg De sprookjesachtige uitstraling van het Zwarte Woud is ook de Gebroeders Grimm niet ontgaan. 
Foto: Thijs van den Burg 

De rondwandeling (12,2 kilometer) naar de relatief onbekende Zweribach Wasserfälle duurt ongeveer vier uur en begint en eindigt bij Hotel Hirschen in St. Märgen. Onderweg passeer je glooiende weides, kabbelende beekjes en de torenhoge Hochwartfelsen. Een sprookje! Dat is ook de Gebroeders Grimm niet ontgaan. In de mystieke en met mos bedekte bossen vonden zij inspiratie voor hun sagen. Stop tijdens de rondwandeling naar de Zweribach Wasserfälle ook even bij de Hirschbach Wasserfälle en laat je fantasie de vrije loop. Wacht even, was dat nou een rode puntmuts die je daar tussen de varens zag?


2. Treed in de hoefsporen van geiten

Het zwarte woud bestaat voor zestig procent uit bos en behoort tot de grootste wandelregio’s van Europa. Als je wilt kun je hier de rest van je leven aan de wandel blijven. Foto: Thijs van den BurgHet Zwarte Woud bestaat voor zestig procent uit bos en behoort tot de grootste wandelregio’s van Europa. 
Foto: Thijs van den Burg

Het Menzenschwander Tal ligt verscholen in het zicht. Om het dal loopt het Geißenpfad (10 kilometer), een wandelroute van vier uur over herderspaden. Het Zwarte Woud is een van de grootste wandelregio's van Europa; als je wilt, kun je hier de rest van je leven aan de wandel blijven. Toch uitgewandeld? Strijk dan neer bij Zum Kukuck, een knus restaurant met een heerlijk terras.

Lees ook: Van Karlsruhe tot het Zwarte Woud: 15 tips voor Baden-Württemberg

3. Proef natuurwijnen bij de bron

De wijnmakerij van Ronald ligt op een idyllische locatie in de buurt van Endingen. In de omgebouwde stal kun je wijn en ambachtelijke producten kopen. Boek van tevoren een wijnproeverij (€ 12,50 p.p.) of kruidenwandeling (€ 19,50 p.p.). Op woensdag is er een weekmarkt van 15 tot 19 uur.


4. Geniet van een Vesperlunch

Weingut St. Remigius teelt druiven in de Kaiserstuhl en op de Tuniberg en ligt aan de Badische Weinstrasse. De oprichters, Conrad en Petra, bieden vespers (lichte lunches) aan in een sfeervol proeflokaal aan huis. Alleen op reservering.


5. Kijk uit over de wijnranken

Tussen de terug-in-de-tijd wijndorpen Kiechlinsbergen en Oberbergen ligt een van de mooiste wijnwegen van het land: de Texaspass. Vanaf de hooggelegen parkeerplaats kijk je uit op eindeloze wijnranken met spätburgunder (pinot noir), grauburgunder (pinot gris) en Müller-Thurgaustokken. Foto: Thijs van den Burg Vanaf de parkeerplaats kijk je uit op eindeloze wijnranken met spätburgunder (pinot noir), grauburgunder 
(pinot gris) en ​​​​Müller-Thurgaustokken. Foto: Thijs van den Burg

Tussen Oberbergen en Kiechlinsbergen vind je een van de mooiste wijnwegen van het land: de Texaspass. Heb jij het wijnrijk liever voor jezelf? Rijd dan door naar Burkheim. Op de hoger gelegen heuvel, ter hoogte van de Rheinhaldenhütte, heb je een waanzinnig uitzicht op de eindeloze wijnvelden. Volg eventueel de wijnroute Burgemer Wii-Weg (4,5 kilometer).


6. Fiets jezelf gelukkig

Freiburg is een fietsregio pur sang. Binnen de kortste keren sta je in het Zwarte Woud of tussen de wijnvelden. Fernando van Freiburg Aktiv kent de regio als geen ander en biedt een groot scala aan fietstochten aan. Wij fietsten naar de Schlossberg en terug via Wiehre. Fietshuur is ook mogelijk (€ 15 per dag voor een stadsfiets en € 35 per dag voor een e-bike).


7. Struin door het oude centrum

 De Fischerau, een met kinderkopjes geplaveid straatje aan het Gerberkanaaltje, wordt door de Freiburgers liefkozend ‘Klein Venetië’ genoemd. Foto: Thijs van den BurgDe Fischerau, een met kinderkopjes geplaveid straatje aan het Gerberkanaaltje, wordt door de Freiburgers 
liefkozend ‘Klein Venetië’ genoemd. Foto: Thijs van den Burg

Het historische centrum van Freiburg, met zijn bächle (watergoten) en Habsburgse architectuur, is één groot openluchtmuseum. De gidsen van Freiburg Erleben kunnen
 jou alles vertellen over de geschiedenis en culinaire tradities van de stad. Ook leuk: een volledig verzorgde Bächle Picknick met de voetjes in het water, € 39 voor twee personen.

Lees ook: 'De verrassendste stedentrip van Duitsland: Karlsruhe'.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!