image
Sigrid Spinnox

Het lekkerste van Vlaanderen: 10 tips om je vingers bij af te likken

De Vlamingen kunnen van alles wel chocolade maken; de lijst van specialiteiten en authentieke streekproducten is dan ook lang. Benieuwd waar je voor de smakelijkste ervaringen terecht kunt? Zet je smaakpupillen op scherp en proef het lekkerste van wat de Vlaamse steden te bieden hebben.

1. Word helemaal zot van de Brugse Zot

Brugse Zot én een fijn terras: wat wil je nog meer? © Jan Darthet

De Brugse Zot is ondanks zijn faam zijn roots nooit vergeten, die liggen in de authentieke huisbrouwerij De Halve Maan in het centrum van Brugge. Het stadsbiertje verovert in Europa grote populariteit, maar is nog altijd in handen van hetzelfde familiebedrijf sinds 1856 – de zesde generatie bierbrouwers is inmiddels aangebroken. Hoe zot de Bruggenaren op 'hun' biertje zijn, blijkt wel uit de ondergrondse bierpijplijn die in 2016 werd aangelegd door de stad. Brouwerij De Halve Maan is zo rechtstreeks verbonden met de bottelarij net buiten het centrum. De brouwerij biedt dagelijks rondleidingen aan, die uiteraard niet compleet zijn zonder proeven.


2. Proef de sterren van de hemel in Gent

Restaurant Vrijmoed, Gent. © Stad Gent - Dienst ToerismeBij restaurant Vrijmoed proef je creatieve gerechten met een eigen signatuur. © Stad Gent - Dienst Toerisme

Ben jij een fijnproever die de lat hoog legt? Zet dan koers naar Gent. De stad trekt niet alleen steeds meer vernieuwend gastronomisch toptalent en uitdagende concepten aan (zoals industrieel restaurant Volta in het voormalige gebouw van Electrabel); het is ook dé veggie-hoofdstad van Europa! De stad telt meer dan twintig restaurants met een vegetarische kaart, waaronder restaurant Vrijmoed, vernoemd naar diens jonge topchef Michaël Vrijmoed. Het restaurant is bekroond met maar liefst twee Michelin-sterren en werd geroemd om het 'Beste veggie-menu BeNeLux'. Zowel de ambiance in een prachtig herenhuis in het centrum van de stad als het eten op je bord zorgen voor de ultieme food experience. Hier val je van de ene culinaire verbazing in de andere: van gepofte rode biet tot een blauwschimmelkaas met champignon en cacao. Bon appetit! 

Lees ook: Meesterwerken van de architectuur: deze gebouwen mag je niet missen tijdens je citytrips in Vlaanderen

3. Proef nostalgische vernieuwing in Leuven

Eigenzinnig eten, daar houden ze bij het Leuvense HOP van. Deze gastrobar doet aan 'bistronomie': werken met een beheerst minimum aan ingrediënten in wisselwerking met een stevige portie creativiteit en durf. Hier vind je de perfecte match van eerlijke gerechten, zonder franjes. Een nostalgische toets - de herinnering die een smaak of geur je brengt - is nooit ver weg. Het menu wordt afgestemd op het seizoen en verandert dan ook geregeld. En ook de bieren en wijnen worden met zorg geselecteerd, zodat ze naadloos aansluiten bij de gerechten op de kaart: 'Achter iedere fles of glas schuilt een verhaal. Verhalen waar we onze gerechten mee overgieten en naar een hoger smaaklevel dragen.'


4. Het beste Belgisch bier in Mechelen

Voor het beste Belgische bier zet je koers naar Mechelen. © Milo Profi

Als een biertje niet alleen de ijzersterke Belgische concurrentie overwint maar ook wereldwijd geroemd wordt, dan weet je zeker dat het bier van héél hoog niveau is. Brouwerij Het Anker in Mechelen is de kraamkamer van de bekroonde speciaalbieren Gouden Carolus, waarvan de Tripel tot een van de beste ter wereld en de Classic tot dé beste van de wereld werd verkozen. In de authentieke brouwzalen met koperen ketels kun je op de voet volgen hoe dat vloeibare goud wordt gemaakt. Je kunt all-in gaan, want een goede bodem leg je in de brasserie en je roes slaap je uit in het eerste brouwerijhotel van België.


5. Bootjes kijken bij SOMMAR in Antwerpen

Dat ze bij SOMMAR in Antwerpen wel weten hoe ze een pop-upbar moeten inrichten, staat als een paal boven water. Hier kun je genieten van een heerlijke cocktail of wereldse gerechten, zoals Japanse Bento, Yakiniku of een gegrilde tomahawk steak. En veggies niet getreurd, er staan ook veel vegetarische maaltijden op het menu. Extra traktatie: het prachtige uitzicht over de haven van Antwerpen.


6. Picknick in de binnenstad van Gent

Tijdens de coronacrisis vonden locals hun plekje langs de Leie. © communitylid Dreamer666

De wereld komt weer langzaam van het slot, maar verfrissende inzichten die zijn opgedaan tijdens de lockdown blijven bestaan. Zo hebben de Gentenaren het borrelen in de buitenlucht helemaal herontdekt. Langs de rivier de Leie was het in coronatijd heerlijk flaneren en de ontmoetingsplek voor wie behoefte had om in klein gezelschap op gepaste afstand onder de mensen te komen. Waarom zouden we dat nu weer opgeven? Begeef je naar de oevers van de Leie, sit back and enjoy the views. Bij Illie Mangaro scoor je een picknickmand met pure, gezonde en wereldse lekkernijen voor een smaakvolle kickstart.

Lees ook: Zo breng je een vip-bezoek aan de 5 Vlaamse kunststeden

7. Proef de bijzonderste chocolade in Antwerpen

Stap zeker eens binnen bij The Chocolate Line op de Meir in Antwerpen. Het pand alleen al is de moeite waard, maar je kunt er ook zien hoe pralines gemaakt worden, er zijn geweldige chocolade-kunstwerken en je koopt er ontzettend lekkere pralines. Niks speciaal aan? Fout! Hier vind je gedurfde smaken en combinaties die je elders niet gauw tegenkomt: cola, wasabi, ui, lavendel, citroengras, thee, curry, olijven, zongedroogde tomaten, wodka-limoen ...  In Brugge vind je trouwens ook een 'Chocolate Line', aan het Simon Stevinplein.


8. De drukte ontvluchten bij stadstuin KOER in Brugge

Om de drukte van de stad te ontvluchten bezoek je KOER, dé stadstuin van Brugge. In het park kun je op gepaste afstand van elkaar een potje petanquen, genieten van een concert of een expositie bezichtigen. Kortom: KOER gaat over cultuur. De verfrissende drankjes worden verzorgd door restaurant La Casita, die in de stadstuin een aparte bar heeft opgezet waar je terechtkunt voor een versnapering. Met een (uitzonderlijk goede) cocktail in de hand proef je een heel andere kant van het drukke Brugge.


9. Proef alles in pintxo-porties in Mechelen

De wereldkeuken is neergestreken in Mechelen, bij Pintxos. Twee broers voeren het Baskische concept van shared dining tot in perfectie uit, maar gaan in de gastronomie verder dan enkel Spaanse specialiteiten. In pintxo-porties worden de uiterst gevarieerde gerechten opgediend. Nieuwsgierigheid is de sleutel tot ontdekking, dus ga voor het menu van de chef en laat je verrassen!


10. Strandje pakken bij de Stelplage in Leuven

Tja, dat Leuven niet aan zee ligt, weerhield de knappe koppen van de creatieve broedplaats de Stelplaats er niet van om toch die lekkere strandsfeer naar de stad te brengen. Het eindresultaat is Stelplaats. Verse pizza's worden voor je afgebakken terwijl je samen op een groot doek naar een film kijkt en er worden plaatjes gedraaid terwijl je staat te jeu-de-boulen. Als je van kunst, cultuur en creativiteit houdt, is dit bij uitstek de plek om je handdoekje uit te rollen.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!