image
Getty Images

Dit is het gelukkigste land ter wereld (en kun jij raden waar Nederland staat?)

Op de Internationale Dag van het Geluk zijn voor het tiende jaar op rij de gelukkigste landen ter wereld bekendgemaakt. En we mogen ons als Nederlanders best gelukkig prijzen – letterlijk!

Tien jaar geleden riepen de Verenigde Naties 20 maart uit tot Internationale Dag van het Geluk. ‘Sindsdien zijn steeds meer mensen ervan overtuigd geraakt dat het succes als land moet worden gemeten aan de hand van het geluk van zijn inwoners’, stelt het World Happiness Report 2023, dat recent zijn laatste ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld heeft gepubliceerd. Dus, welke landen zijn het meest succesvol in termen van geluk en algemene tevredenheid met het leven?


Het gelukkigste land ter wereld is …

Volgens het World Happiness Report 2023 is Finland voor het zesde jaar op rij het gelukkigste land ter wereld. Het wordt gevolgd door Denemarken, IJsland en Israël – die van de negende plek wist door te stoten naar de vierde plaats. En de hekkensluiter van de top 5? Nederland!

Opvallend is dat de top 10 wordt gedomineerd door Europese landen: Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Luxemburg vullen plek zes tot en met negen. Pas op positie 10 vinden we Nieuw-Zeeland. Israël en Nieuw-Zeeland zijn daarmee de enige niet-Europese landen in de top 10. 

Het World Happiness Report baseert zijn jaarlijkse ranglijst voornamelijk op gegevens uit de belangrijkste levensevaluatievraag in de Gallup World Poll. Daarin wordt respondenten gevraagd hun huidige leven te beoordelen op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 het best mogelijke leven voor hen is en 0 het slechtst mogelijke leven. De landen die dit jaar de top 10 haalden varieerden van 7.123 voor Nieuw-Zeeland tot 7,8 voor Finland. Afghanistan heeft met 1.859 de laagste score.

Hoewel de resultaten dus volledig gebaseerd zijn op zelfgerapporteerde percepties van tevredenheid, zijn factoren die volgens het Happiness Report bijdragen het geluk onder meer een hoger BBP per hoofd van de bevolking, een sterk sociaal ondersteuningssysteem, hogere levensverwachting, meer vrijheid, afwezigheid van corruptie bij de overheid en bedrijven en liefdadigheid.

‘De bevindingen zijn duidelijk. Het ethos van een land is belangrijk: zijn mensen betrouwbaar, genereus en ondersteunen ze elkaar? De instellingen doen er ook toe: zijn mensen vrij om belangrijke levensbeslissingen te nemen? Ook inkomen en gezondheid zijn van belang’, concludeert het Happiness Report. 

Lees ook: Dit zijn de 7 gelukkigste landen ter wereld - en zo vind je er je eigen geluk

Waarom zijn de Finnen zo gelukkig?

Finland zelf denkt dat Fins geluk voortkomt uit een nauwe relatie met de natuur en een nuchtere levensstijl. Als buiten zijn je het gelukkigst maakt, heeft Finland dat ook genoeg. Net als veel andere inwoners van Scandinavië hebben Finnen een hechte band met de natuur en gaan zelfs tijdens de koudste maanden naar buiten. Finland is ook de thuisbasis van talloze eilanden, waarvan vele zorgen voor een idyllische afgelegen ontsnapping. Voor wie serieus wil ontspannen, heeft Finland meer dan 3 miljoen sauna's.

In Finland is het een algemene overtuiging dat geluk ‘een vaardigheid is die kan worden geleerd’, zo meent het Fins verkeersbureau Visit Finland. Het land is van plan om deze zomer een Masterclass of Happiness te geven waarbij reizigers kunnen leren hoe je echt gelukkig kunt worden. Daarbij wordt gekeken naar kernwaarden die voor Finnen belangrijk zijn: natuur en levensstijl, gezondheid en evenwicht, voeding en welzijn, en design. 

Het initiatief komt op een moment dat mensen moeite hebben om geluk te vinden. ‘In alle opzichten was 2022 een jaar van crises, waaronder de aanhoudende coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, wereldwijde inflatie en een reeks lokale en mondiale klimaatnoodsituaties’, aldus het World Happiness Report 2023.
Volgens een onderzoek uit 2022 onder 12.000 mensen in 14 landen is 88% van de mensen op zoek naar ervaringen die hen weer aan het lachen zullen krijgen, en heeft 45 % al meer dan twee jaar geen echt geluk gevoeld.


De 30 gelukkigste landen ter wereld in 2023

Als je nog op zoek bent naar een volgende vakantiebestemming waar het geluk je toelacht, dan is dit de lijst waar je uit wilt kiezen:  

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Israël
 5. Nederland
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Zwitserland
 9. Luxemburg
 10. Nieuw-Zeeland
 11. Oostenrijk
 12. Australië
 13. Canada
 14. Ierland
 15. Verenigde Staten
 16. Duitsland
 17. België
 18. Tsjechië
 19. Groot-Brittannië
 20. Litouwen
 21. Frankrijk
 22. Slovenië
 23. Costa Rica
 24. Roemenië
 25. Singapore
 26. Verenigde Arabische Emiraten
 27. Taiwan
 28. Uruguay
 29. Slowakije
 30. Saoedi-Arabië

Terwijl dezelfde landen jaar na jaar vaak in de top 20 verschijnen, is er dit jaar een nieuwkomer: Litouwen. De Baltische natie is de afgelopen zes jaar gestaag gestegen van nr. 52 in 2017 naar nr. 20 op de laatste lijst. En de andere Baltische landen, Estland (nr. 31) en Letland (nr. 41), zijn ook aan het klimmen in de gelederen.


De ongelukkigste landen ter wereld

Helemaal onderaan de lijst, op nummer 137, staat Afghanistan. Libanon staat één rang hoger op 136. Het gemiddelde levensgeluk scoort in deze landen zijn meer dan vijf punten lager (op een schaal van 0 tot 10) dan in de 10 gelukkigste landen. Opvallend wordt de top 10 van ongelukkigste landen gedomineerd door Afrikaanse landen. Zo zijn o.a. Sierra Leone, Zimbabwe, Congo, Botswana, Malawai, Tanzania, Zambia en Madagaskar in de lijst terug te vinden. 


Hoe scoren Rusland en Oekraïne? 

In de ranglijst van dit jaar staat Rusland op nummer 70 en Oekraïne op nummer 92. De Russische invasie van Oekraïne zette beide landen wereldwijd in de schijnwerpers toen het rapport uit 2022 werd vrijgegeven. Hoewel het geluk in Oekraïne zeker een klap heeft gekregen, bleef ondanks de omvang van het leed en de schade het levensgeluk in september 2022 hoger dan tijdens de nasleep van de annexatie van 2014. Dit komt mede door een sterker gevoel van gemeenschappelijk doel, welwillendheid en vertrouwen in Oekraïens leiderschap’, aldus het rapport. Het vertrouwen in hun regeringen groeide in beide landen in 2022, maar veel meer in Oekraïne dan in Rusland. De Oekraïense steun voor het leiderschap in Rusland zakte echter naar het absolute nulpunt. 


Stip op de horizon

De coronapandemie heeft tot veel reflectie geleid, meent het rapport. 'Mensen heroverwegen hun levensdoelen. Ze stellen zichzelf de vraag: 'Ik ga terug, maar waar ga ik naar terug? Waar wil ik naar terug? Hoe wil ik de rest van mijn leven doorbrengen?'' De organisatie hoopt dat de beweging om explicieter na te denken over waarden en andere mensen niet alleen van invloed zal zijn op factoren zoals welke banen of scholen mensen kiezen, maar ook op hoe ze in die omgevingen werken. 'Het gaat niet zozeer om de cijfers of het salaris, het gaat om het op een nuttige manier samenwerken met andere mensen. En dat is natuurlijk nuttig voor de wereld, maar het hele punt van dit geluksonderzoek is dat het ook goed is voor de mensen die het doen. Met andere woorden, je voelt je uiteindelijk beter over jezelf als je echt voor andere mensen zorgt in plaats van voor nummer één.'


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!