image
Getty Images

Dit zijn de 5 mooiste dorpen van Europa

Columbus-lezers gaven massaal gehoor aan een survey waarin we vroegen naar hun favoriete dorpen in Europa. Het resultaat vind je in Columbus Travel editie 109: een uitgebreide gids met de vijftig mooiste plaatsen van ons continent — en hun minder toeristische alternatieven. We lichten de vijf absolute toppers met de meeste stemmen uit. Dit zijn de allermooiste dorpen van Europa!

1. Ronda, Spanje

Ronda, Spanje. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Ronda in Spanje, met zijn opmerkelijke ligging aan de rand van een Grand Canyon-achtige kloof, mag er zijn. Alleen jammer van die drommen toeristen. In Alhama de Granada, dat (bijna) net zo spectaculair tegen een ravijn is aangeplakt, hoef je echter géén tourbussen te verwachten. Daal af via de Camino de los Ángeles, de Weg der Engelen, en loop langs romeinse warmwaterbronnen, bossen en weides.

DE 9 MOOISTE DORPEN VAN SPANJE
Spanje zet ze al jaren in de spotlight: los pueblos más bonitos de España, ofwel de mooiste dorpen van Spanje. Maar wat vindt de Nederlander nou de mooiste plek? Dit zijn jullie negen favorieten!

2. Manarola, Italië

Manarola in Italië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Van de vijf klifdorpen in Cinque Terre ontving Manarola de meeste stemmen. Met Vernazza als goede tweede. Tussen de kustplaatsen loopt een kronkelend wandelpad. Het is tevens mogelijk om met de trein of veerboot van dorp naar dorp te hoppen. Tellaro, ten zuiden van Cinque Terre, ademt dezelfde sfeer. Al is er door het geringe bezoekersaantal nog geen sprake van ademnood ...

DE 9 MOOISTE DORPEN VAN ITALIË
Wat zijn nu 'I borghi più belli d’Italia', ofwel de allermooiste dorpen van Italië? Die vraag stelden we aan onze lezers en dat hebben we geweten! Dit zijn volgens jullie negen dorpen die je tijdens je Italië-vakantie absoluut niet over mag slaan.

3. Gordes, Frankrijk

Foto: Getty Images

Het dorpsaanzicht van Gordes is gewoonweg magistraal. Schiet je fotokaartje vol vanaf het uitkijkpunt. Bewoners van het eerste uur hebben het dorp echter allang en breed verlaten — het zegt genoeg dat er een filiaal van Sotheby’s, een befaamd internationaal makelaardijbureau, is neergestreken. Op zoek naar couleur locale? Het verderop gelegen Joucas is een onontdekte parel.

DE 6 MOOISTE DORPEN VAN FRANKRIJK
Het is een prestigieuze lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk, Les Plus Beaux Villages de France. En het is dan ook moeilijk kiezen, want het ene dorp is nog mooier dan het andere. Welke dorpen verdienen nou echt die titel? Die vraag legden we voor aan onze lezers. Jullie hebben gesproken: dit zijn de 6 mooiste dorpen van Frankrijk!

4. Oia, Griekenland

Oia, Griekenland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Santorini is het topje van een onderzeese vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Superlatieven schieten tekort om het uitzicht vanaf de rand van de caldera te omschrijven. Oia is de mooiste van de klifdorpen. Plof neer op een dakterras en kijk uit over de witte huizen en typisch blauwe kerkkoepels. Als de zon ondergaat is het dringen geblazen, wanneer (jonge) toeristen vechten om het perfecte Instagram-plaatje. Is het eiland dan compléét verpest? Welnee! Megalochori en Emporio, in het binnenland, zijn het prototype van een Cycladisch dorp en nog niet ontdekt door de massa.

DE 8 MOOISTE DORPEN VAN GRIEKENLAND
Zowel op het vasteland van Griekenland als de eilanden zijn tal van idyllische dorpjes te vinden waar je hartelijk verwelkomd wordt door de locals die hier al sinds jaar en dag leven. Het ene dorp is nog mooier dan het andere, dus kiezen is moeilijk. Met de hulp van onze lezers hebben we de 8 mooiste dorpen van Griekenland op een rij gezet.

5. Óbidos, Portugal

Óbidos in Portugal. Foto: Getty Images Foto: Getty Images 

Het spierwitte Praia do Bom Sucesso ligt op de plek waar de Lagune van Óbidos de zee in stroomt. De lagune dankt zijn naam echter aan een ander succesverhaal: de ommuurde binnenstad van Óbidos. Rond het twaalfde-eeuws kasteel vind je typische witte huizen met blauwe, gele of rode strepen. Hoewel het door Unesco bekroonde stadje minder toeristen lokt dan Sintra, loop je ook hier over de koppen. Liever het rijk voor jezelf? In Alenquer of Santiago do Cacém boek je óók een bom sucesso!

DE 5 MOOISTE DORPEN VAN PORTUGAL
Of je nu op het vasteland blijft of de oversteek maakt naar Madeira, overal op Portugees grondgebied vind je sprookjesachtige dorpen waar je je twee eeuwen terug waant. Witte huizen met rode daken typeren de Portugese stijl. Dit zijn volgens onze lezers de vijf mooiste dorpen van Portugal!

mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!