image
REDACTIE

De 6 mooiste dorpen van Frankrijk

Het is een prestigieuze lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk, Les Plus Beaux Villages de France. En het is dan ook moeilijk kiezen, want het ene dorp is nog mooier dan het andere. Welke dorpen verdienen nou echt die titel? Die vraag legden we voor aan onze lezers. Jullie hebben gesproken: dit zijn de 6 mooiste dorpen van Frankrijk!

1. Bozouls, Occitanië

Bozouls in Frankrijk. Foto: Getty ImagesBozouls in Occitanië. Foto: Getty Images

De Dourdou-rivier heeft er duizenden jaren over gedaan om zich in te slijten in de kalksteenbodem onder Bozouls. Het huidige dorp ligt rond een hoefijzervormige bocht in de honderd meter diepe kloof. Op het ‘eiland’ in het midden staat de elfde-eeuwse Sint-Faustuskerk; een bijzondere aanblik. Maak een wandeling door de kloof en vergaap je aan de doorkijkjes.


2. Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië

Achter een naam die zo melodieus is als Saint-Cirq-Lapopie móét haast wel een hit schuilen. In het verleden voerde het al eens de hitlijst aan van Les Plus Beaux Villages de France. Dat heeft alles te maken met zijn fraaie vakwerkhuizen, sfeervolle straatjes en spectaculaire ligging, op een rotspartij honderd meter boven de Lot-rivier. Volg ook de autoroute langs de Lot naar Cahors.


3. Locronan, Bretagne

Locronan in Spanje. Foto: Getty ImagesLocronan in Bretagne. Foto: Getty Images

Locronan is de grootste dorpsschat van Bretagne. De granieten huizen stammen uit de renaissanceperiode en zijn doordrenkt met charme. De rijkdom, die nog steeds in het straatbeeld te zien is, werd vergaard met de productie van hennep, waarmee onder andere scheepszeilen werden gemaakt. Tegenwoordig is de rijkdom vooral op het toerisme geënt. Op elke hoek zie je een crêperie of souvenirwinkeltje. Gedij jij beter op rust? Pointe du Raz voelt als het eind van de wereld.


4. Eguisheim, Elzas

Vakwerkhuizen met ingekleurde vakken en balkonnetjes getooid met geraniums. Tel daar de steengoede Elzasser wijnen bij op, en je snapt: Eguisheim is dé plek voor een Franse escapade. Wat het dorp bijzonder maakt is de ronde vorm. Eguisheim ligt rond een dertiende-eeuws kasteel en is sinds de middeleeuwen amper gegroeid. Hunawihr en Riquewihr zijn fijne alternatieven.


5. Gordes, Provence

Gordes in Frankrijk. Foto: Getty ImagesGordes in de Provence. Foto: Getty Images

Het dorpsaanzicht van Gordes is gewoonweg magistraal. Schiet je fotokaartje vol vanaf het uitkijkpunt. Bewoners van het eerste uur hebben het dorp echter allang en breed verlaten — het zegt genoeg dat er een filiaal van Sotheby’s, een befaamd internationaal makelaardijbureau, is neergestreken. Op zoek naar couleur locale? Het verderop gelegen Joucas is een onontdekte parel.


6. Bonnieux, Provence

Bonnieux is prachtig gelegen op de top van een heuvel. Bij helder weer kun je de toeristische dorpen Roussillon en Gordes zien liggen, met daarachter de machtige Mont Ventoux. Op vrijdagochtend zijn de straatjes gevuld met marktkramen en kun je er streekproducten en ambachtelijke creaties kopen. Dat Bonnieux van alle markten thuis is, merk je ook tijdens een wandeling. Naast een eeuwenoude kerk, met romaanse en gotische bouwelementen, beschikt het dorp ook over tunnels, fonteinen, wasplaatsen en de restanten van een stadswal. Ben jij het type dat denkt: ‘shoppen doe ik thuis wel’? Na een bezoek aan het onbekende Oppède le Vieux of Saignon ben je alsnog spekkoper.


mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!