image
Getty Images

De 9 mooiste dorpen van Spanje

Spanje zet ze al jaren in de spotlight: Pueblos más bonitos de España, ofwel de mooiste dorpen van Spanje. Maar wat vindt de Nederlander nou de mooiste plek? We vroegen jullie naar jullie favoriete Spaanse dorpen en dit is het resultaat!

1. Albarracín, Aragón

Albarracín in Spanje. Foto Getty ImagesAlbarracín in de regio Aragón. Foto: Getty Images

Albarracín behoort steevast tot de hoogst genoteerde pueblos más bonitas de España en komt in aanmerking voor Werelderfgoedstatus. De redenen laten zich raden: het dorp in de provincie Teruel wordt omringd door een tien meter hoge stadsmuur en grillige zandsteenformaties. Omdat ook de huizen zijn opgetrokken uit zandsteen, hangt er een permanente rode sluier over Albarracín heen.


2. Setenil de las Bodegas, Andalusië

Setenil de las Bodegas in Spanje. Foto: Getty ImagesSetenil de las Bodegas in Andalusië. Foto: Getty Images

Van een afstandje lijkt het net alsof een stenen gletsjer het dorp overrompelt. In werkelijkheid zijn de rollen omgedraaid: het dorpje Setenil de las Bodegas is gedeeltelijk aangelegd onder een rotspartij. Tegen een kleine vergoeding kun je binnenkijken in een grotwoning. Tip: Edible Bike Tours neemt je mee op een gastronomische e-biketocht langs de beste tapasrestaurants in Setenil de las Bodegas en daarbuiten.


3. Cudillero, Asturië

Cudillero in Asturië, Spanje. Foto: Jose Maria CuellarCudillero in Asturië. Foto: Jose Maria Cuellar

De kustlijn van Asturië is de Spaanse kust van voor het massatoerisme. Cudillero is met zijn vrolijk gekleurde huizen de fotogenieke posterboy van het prinsdom. Misschien een tikje toeristisch, maar in tegenstelling tot de geheime baaien kun je hier op je gemak een portie patatas bravas bestellen. In de authentieke vissershaven van Tazones wordt elk jaar de landing van keizer Karel V herdacht.


4. Masca, Tenerife

Masca in Spanje. Foto: Getty ImagesMasca op Tenerife. Foto: Getty Images

Een bezoek aan Masca laat je versteld staan. Boven het bergdorp hangt een sereniteit die je elders op Tenerife niet snel zult aantreffen. Het piepkleine gehucht — knipper met je ogen en je bent er voorbij — strekt zich als een lint uit over een bergkam en wordt omgeven door cipressen en palmen. Masca is het startpunt van een wandelroute van drie uur door de Mascakloof naar een strand met keien.


5. Agüero, Aragón

Aguero in Spanje. Foto: Getty ImagesAgüero in Aragón. Foto: Getty Images

De Mallos zijn voor Spaanse bergbeklimmers wat de verticale klimwanden in Yosemite National Park zijn voor Amerikaanse bergbeklimmers. De cilindervormige rotsformaties torenen hoog boven de ‘voortuin van de Pyreneeën’ uit. De Mallos de Agüero zijn tweehonderd meter hoog. Agüero ligt in hun schaduw genesteld. Parkeer je auto naast de toegangsweg voor een prachtig uitzicht op de kolossale, knoestige gevaarten. De Mallos de Riblos, nabij het dorp Las Peñas de Riglos, reiken tot wel 275 de lucht in. Tip: neem de trein tussen Huesca en Canfranc en zie ze aan je raam voorbijtrekken.


6. Fornalutx, Mallorca

De Sierra de Tramontana vormt de ruggengraat van Mallorca en wordt terecht aangewezen als een van de mooiste gebergtes in Spanje. Tussen de hoge pieken en aangelegde terrassen liggen mediterrane dorpsoases. De bloemrijke straten van Fornalutx herbergen zowel islamitische en christelijke invloeden. Zodra je uit de auto stapt, word je begroet door de geur van citrusvruchten. Die geur komt jou óók tegemoet in het onbekendere Sineu, waar een wekelijkse versmarkt plaatsvindt.


7. Ronda, Andalusië

Ronda, met zijn opmerkelijke ligging aan de rand van een Grand Canyon-achtige kloof, mag er zijn. Alleen jammer van die drommen toeristen. In Alhama de Granada, dat (bijna) net zo spectaculair tegen een ravijn is aangeplakt, hoef je echter géén tourbussen te verwachten. Daal af via de Camino de los Ángeles, de Weg der Engelen, en loop langs romeinse warmwaterbronnen, bossen en weides.


8. Frigiliana, Andalusië

Frigiliana in Spanje. Foto: Getty ImagesFrigiliana in Andalusië. Foto: Getty Images

Op een kwartiertje rijden van het drukbezochte Nerja ligt het witte dorpje Frigiliana. Volg de vele trappen naar boven, voorbij blauwe deurtjes en dorpelingen op pakezels, en word beloond met een panoramisch uitzicht over het dorp, de velden en de Middellandse Zee in de verte.


9. Iznájar, Andalusië

Iznájar in Spanje. Foto: Getty ImagesIznájar in Andalusië.  Foto: Getty Images

De schoonheid van Iznájar, een klassieke pueblo blanco (wit dorp) op een rotsige uitstulping in de provincie Córdoba, werd naar grote hoogte gestuwd door de aanleg van een stuwmeer. Aan drie kanten steeg het water. Tijd over? Verken dan ook de rustieke aldeas, de ‘subdorpen’ binnen de gemeente, zoals La Celada.


mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!