image
REDACTIE

De 8 mooiste dorpen van Griekenland

Zowel op het vasteland van Griekenland als de eilanden zijn tal van idyllische dorpjes te vinden waar je hartelijk verwelkomd wordt door de locals die hier al sinds jaar en dag leven. Het ene dorp is nog mooier dan het andere, dus kiezen is moeilijk. Met de hulp van onze lezers hebben we de 8 mooiste dorpen van Griekenland op een rij gezet!

1. Kastro, Sifnos

Kastro in Sifnos. Foto: Louise ten Have.Kastro in Sifnos. Foto: Louise ten Have.

Kastro is het boeiendste deel van Sifnos. Deze middeleeuwse nederzetting is gebouwd als een fort: nauwe straatjes, hoge muren, toegangspoorten en binnenplaatsen. Verdwaal in de witgepleisterde straatjes en daal af naar de Kapel van de Zeven Martelaren of de heerlijk ongeorganiseerde baai van Seralia. Giorgos Samoilis, chef van restaurant Cantina, bereidt hier zero-waste smaaksensaties. Sifnos smaakt niet alleen lekker, maar ruikt ook lekker. Overal groeit salie, oregano, tijm en marjoraan.


2. Oia, Santorini

Santorini is het topje van een onderzeese vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Superlatieven schieten tekort om het uitzicht vanaf de rand van de caldera te omschrijven. Oia is de mooiste van de klifdorpen. Plof neer op een dakterras en kijk uit over de witte huizen en typisch blauwe kerkkoepels. Als de zon ondergaat is het dringen geblazen, wanneer (jonge) toeristen vechten om het perfecte Instagram-plaatje. Is het eiland dan compléét verpest? Welnee! Megalochori en Emporio, in het binnenland, zijn het prototype van een Cycladisch dorp en nog niet ontdekt door de massa.


3. Chora, vasteland

Chora in Griekenland. Foto: Getty ImagesChora op het vasteland. Foto: Getty Images

De Romeinen waren dol op het witte marmer dat ooit op Paros werd gedolven en exporteerden vrachtladingen vol. De Venus van Milo, de Nikè van Samothraki, de Akropolis in Athene — allemaal Parosmarmer. De welvaart die ermee gepaard ging is nog altijd zichtbaar in Parikía, ofwel Chora. Alle oudheidkundige bezienswaardigheden en fijne tavernes liggen op loopafstand van de haven. Loop bijvoorbeeld over de muren van de twaalfde-eeuwse Venetiaanse kastro. Ook leuk: deuren tellen in de Ekatontapiliani, een zesde-eeuwse kerk waarin naar verluidt honderd deuren verwerkt zijn ... Naoussa, een reeks witte huisjes, heeft geen ferryhaven en voelt daardoor nog een stuk relaxter.


4. Olympos, Karpathos

Als je van gepolijste Griekse dorpjes met pas geverfde muren houdt, kun je je pijlen beter richten op een ander eiland dan Karpathos. Maar als je een inkijkje wilt in de lokale cultuur, compleet met eigen dialect en traditionele kledingvoorschriften, zul jij het geïsoleerde Olympos als een schot in de roos ervaren.


5. Hydra-stad, Hydra

Hydra in Griekenland. Foto: Getty ImagesHydra op de Saronische eilanden. Foto: Getty Images

Hydra is de mooiste van de Saronische Eilanden en te bereiken vanuit de haven van Athene. Doe je maag een plezier en plan je overtocht als de zee kalm is. Hydra-Stad ligt als een amfitheater rond een natuurlijke haven en is een lust voor het oog. Gemotoriseerde voertuigen zijn hier niet welkom — alles gebeurt te voet, per ezel of over het water. In de fifties en sixties zochten bekende artiesten, waaronder Leonard Cohen, toevlucht op het eiland. Ken je Bird on the Wire en So Long, Marianne?


6. Metsovo, Epirus

Metsovo in Griekenland. Foto: Vasiliki VarvakiMetsovo in het binnenland. Foto: Vasiliki Varvaki

Waar Griekenland toch vooral bekendstaat als zonbestemming, haalt Metsovo juist het actieve in de mens naar boven. Het omringende Pindosgebergte is een walhalla voor fietsers en wandelaars. Veel bewoners stammen af van de Vlachen, een nomadisch herdersvolk met een romaanse taal. Door de afzondering bleven hun tradities, van borduur- en houtsnijwerk tot de kaas- en wijnproductie, behouden. Syrrako is moeilijker te bereiken en nog puurder.


7. Ouranoupoli, Chalkidiki

Ouranoupoli in Griekenland. Foto: NeonynOuranoupoli op schiereiland Chalkidiki. Foto: Neonyn

Chalkidiki is een schiereiland met drie ‘vingers’. Op Athos, de rechtervinger, liggen maar liefst twintig kloosters. Minpunt: kinderen en vrouwen zijn niet welkom. Het uiterste noorden van Athos is gelukkig wél voor iedereen toegankelijk. Hier vind je Ouranoupoli. Vroeger lag op deze plek een oude stad met een munthuis. Nu kun je je geld verbrassen aan vrijwel alle aardse genoegens: heerlijk eten, in zwemkleding op het strand liggen en kletsen met de locals. Massatoerisme is hier een onbekend concept. Mans genoeg? Neem dan het pontje naar de kloosters.


8. Monemvasia, Peloponnesos

Monemvasia in Griekenland. Foto Westend61/Wolfgang WeinhäuplMonemvasia op de Peloponnesos. Foto: Westend61/ Wolfgang Weinhäupl

Toen de inwoners van Laconië, in het zuidoosten van het schiereiland Peloponnesos, op de hielen werden gezeten door woeste barbaren, stichtten zij een stad die niemand kon zien. Monemvasia, een samenvoegsel van moni (enige) en emvasis (ingang), ligt aan de andere kant van een rotseiland en is pas sinds 1971 verbonden met het vasteland. In de benedenstad vind je een wirwar van straatjes die bol staan van de Venetiaanse invloeden. Overtuigd? Blijf slapen in Almi Guesthouse, een prachtig gerenoveerd stenen huisje, met een traditioneel koepelplafond en een terras op duikafstand van de zee.


mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!