image
Vellah

Dit zijn de 7 gelukkigste landen ter wereld – en zo vind je er je eigen geluk

Voor het tiende jaar op rij zijn de gelukkigste landen ter wereld uitgeplozen. Opvallend genoeg wordt de top 7 geheel gedomineerd door Noord-Europese landen; pas op de negende plek vinden we een land aan de andere kant van de wereld. Tipje van de sluier: Nederland staat in de top 10 maar níét op nummer 1. En het gelukkigste land ter wereld zal je misschien verrassen … 

In The World Happiness Report is er bij 149 landen gekeken naar 6 belangrijke geluksfactoren: koopkrachtpariteit per hoofd van de bevolking, sociale steun, de levensverwachting, de vrijheid om je levenskeuzes te maken, de vrijgevigheid van het volk en hoe corrupt de mensen het land inschatten. Opvallend genoeg wordt de top 7 gedomineerd door Noord-Europese landen. We vertellen je niet alleen welke landen in de top 7 staan, maar ook hoe je je eigen geluk op deze bestemmingen kunt vinden! 

1. Finland

Porvoo, Finland. Foto: Getty ImagesHaal je geluk op in de Porvoo-archipel. © Getty Images 

Met een totaalscore van ruim 7,8 op een schaal van 10 staat Finland voor het vijfde jaar op rij bovenaan de lijst. Met 200 dagen wintertijd, twee volle maanden waarin de zon niet boven de horizon uitkomt en temperaturen die tot 20 graden onder nul kunnen zakken, zal de nummer één je misschien verbazen. Het land heeft de hoge score met name te danken aan het sterke gemeenschapsgevoel en de vrijheid om eigen keuzes te maken, zonder zich zorgen te hoeven maken over een corrupte overheid. En ondanks alle donkerte is de gemiddelde levensverwachting in Finland 81,7 jaar. Niet slecht!

Zo vind jij je geluk in Finland: een van de dingen waar Finnen bijzonder goed in zijn, is de natuur omarmen. Ze wachten niet tot het eindelijk warm weer is en de zon schijnt: je vindt ze het hele jaar door buiten. Met de vele meren en bossen is ‘bostherapie’ hier gratis. Onze tip: haal je geluk op op de Porvoo-archipel. Deze ligt met vijftig kilometer afstand zó dicht bij Helsinki dat je er met de kajak heen kunt. Onderweg passeer je bosrijke eilandjes en oneindig veel scheren (rotseilandjes). De peddeltocht duurt één tot vijf dagen, afhankelijk van je niveau. Veel Finnen hebben langs de zuidkust een buitenhuis. Sommige staan te huur, zoals Island Lilla Nätiholmen, een negentiende-eeuwse vissershut op een privé-eiland − uiteraard met sauna. Je huurt het vanaf € 550 per week voor vier personen.

Lees ook: op deze 5 Europese pareltjes wil je wel even stranden!

2. Denemarken

Odense, Denemarken. Foto: Getty ImagesHet sprookjesachtige Odense was ongetwijfeld een bron van inspiratie voor Andersen. © Getty Images

Denemarken zit Finland met een 7,6 goed op de hielen. De koopkracht ligt hoog, corruptie is laag en de mensen zijn erg vrijgevend. 

Zo vind jij je geluk in Denemarken: het geluk van de Denen is weliswaar geen sprookje, maar sprookjes tieren wel welig in het land. Het is niet voor niets het geboorteland van Hans Christian Andersen. En laat hij nou een eigen museum hebben! Deze gloednieuwe bezienswaardigheid is een walhalla voor sprookjesliefhebbers, jong en oud. Hier kun je zelf dé erwt van de Prinsjes op de erwt bewonderen, hoe gaaf is dat?! Je vindt het museum in het gezellige plaatsje Odense, tevens de geboortestad van Andersen, waar je nog veel meer kunst en cultuur kunt snuiven. Instant happiness!

Bovenstaande tip kregen wij van Columbus-lezer Floortje Pronk. Ben je op zoek naar meer cultuurtips voor Europa? We hebben de 13 favoriete tips van onze lezers op een rij gezet!

3. Zwitserland

De Mont Blanc Express behoort tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. © Getty Images

De Mont Blanc Express behoort tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. © Getty Images

Niet voor niets wordt er gesproken over het Zwitserleven-gevoel. Over het algemeen zijn Zwitsers kerngezond, met een lage obesitasscore en hoge levensverwachting. Bovendien ligt het gemiddelde salaris behoorlijk hoog, is er een sterk gemeenschapsgevoel en is Zwitserland een van de veiligste landen ter wereld. Dat alles zet Zwitserland op een derde plek met een 7,5. 

Zo vind jij je geluk in Zwitserland: eigenlijk is er niet één plek in Zwitserland te noemen die te prefereren is boven een ander. Van Ticino tot Wallis en van Bern tot Luzern: elke regio heeft zijn eigen happy places. Een perfecte manier om dat allemaal optimaal te ervaren is per trein. Zwitserland is hét treinland bij uitstek: vrijwel elke uithoek is te bereiken, het ov is perfect geregeld en de uitzichten zijn fenomenaal. Neem bijvoorbeeld de Mont Blanc Express die je door het Trientdal leidt met de besneeuwde bergtoppen van de Mont Blanc op de achtergrond. Sit back and enjoy the views!

4. IJsland

Schapenboerin Betty in IJsland. © Tim BilmanBij schapenboerin Betty voel je de IJslandse gastvrijheid. © Tim Bilman

Eveneens met een score van 7,5 vinden we IJsland, dat met name hoog scoort op de sociale steun – hoger zelfs dan Finland, Denemarken en Zwitserland. Ook over vrijgevigheid hoeven de IJslanders niet te klagen. En het mag geen wonder heten dat het gevoel van vrijheid hier hoog is: het land werd immers ooit gekoloniseerd door Noormannen en Vikingen met vrijheidsdrang. 

Zo vind jij je geluk in IJsland: ben jij benieuwd naar de sociale inborst en vrijgevigheid van de IJslanders? Bel dan eens aan bij schapenboerin Betty. Je vindt haar in de sæból (nederzetting aan zee) naast een pittoresk houten kerkje aan het einde van Ingjaldssandur, een van de mooiste valleien aan de Westfjordse westkust. Je kunt bij Betty gratis wildkamperen – mits je vooraf om toestemming vraagt – of lekker knus overnachten in haar bed and breakfast

5. Nederland

In Winterwood, Drenthe waan je je even in Mongolië. © Evy van NispenIn Winterwood, Drenthe waan je je even in Mongolië. © Evy van Nispen

Ook ons eigen land scoort hoog met een 7,4. Opvallend genoeg scoorden we het hoogste op de vrijgevigheid van het volk – wat nou, krenterig? Ook ervaren we in Nederland nauwelijks corruptie. Je hoeft dus helemaal niet de grens over om je geluk te vinden!

Zo vind jij je geluk in eigen land: dat we onszelf een gelukkig land mogen prijzen, staat buiten kijf. En elke provincie heeft zo z’n eigen charmes. Dat zit hem bijvoorbeeld in bijzondere slaapplekken, waar je je even terug kunt trekken en de zorg van alledag achter je kunt laten. Zo slaap je in de duinen van Noord-Holland in een watertoren en droom je in de bossen van Drenthe weg in een Mongoolse yurt.   

Kun je geen genoeg krijgen? Laat je inspireren door onze reistips in eigen land en ontdek de Nederlandse provincies, natuurgebieden en steden buiten de gebaande paden. 

6. Noorwegen 

Geniet van het Noorderlicht in Noorwegen. © Thedigitalartist/ PixabayGeniet van het Noorderlicht in Noorwegen. © Pixabay

De Noren hebben hun hoge score (7,3) vooral te danken aan hun overheid: door het zorgsysteem en gratis onderwijs hebben de Noren het gevoel dat er goed voor ze gezorgd wordt. Het land kent ook een gezonde werkbalans: de Noren werken gemiddeld ‘slechts’ 38 uur per week. De criminaliteitscijfers liggen laag en het gemeenschapsgevoel is hoog.

Zo vind jij je geluk in Noorwegen: het Noorderlicht werd in 2021 door de Columbus-lezers verkozen tot hét nieuwe Wereldwonder. En dat is volkomen te begrijpen, want hoe magisch is het om dit natuurfenomeen te spotten? Je moet dan ook aardig wat geluk hebben, want alle omstandigheden moeten samenkomen. Maar áls je het dan ziet … wow. Een gave manier om het noorderlicht te spotten is lekker Hollands op de fiets. De Noorse Lofoten behoren tot de beste mountainbikebestemmingen van Europa. Als fietser kun je het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. De slingerweg tussen Svolvær, Kabelvåg en Henningsvær is goed begaanbaar en zó fotogeniek dat je waarschijnlijk vaker naast dan op je fiets zit. Als je vanuit het zadel van het noorderlicht wilt genieten plan je je fietstocht in september of oktober. Maar zelfs zonder het natuurfenomeen kijk je je ogen uit onderweg. 

Op vakantie naar Noorwegen? Deze reistips wil je niet missen!

7. Zweden

Loop over de daken in Riddarholmen, Stockholm. © Getty ImagesLoop over de daken in Riddarholmen, Stockholm. © Getty Images

Op nummer 7 vinden we Zweden met eveneens een 7,3. Het land scoort met name hoog op levensverwachting en gebrek aan corruptie. 

Zo vind jij je geluk in Zweden: Zweden is een land waar cultuur en natuur samenkomen. Ongeacht waar je het meest van geniet, hier vind je het. Zelfs in Stockholm vind je overal water en parken. Auto’s worden geweerd en het ov rijdt op groene energie. Voor een letterlijk hoogtepunt van je vakantie ga je ook naar de hoofdstad: hier kun je een anderhalf uur durende stadswandeling maken over de daken van Riddarholmen, het oudste eiland van Stockholm. Gezekerd aan een ijzeren rail op enkelhoogte geniet je van een stadspanorama van 360 graden. Om het spanningsgehalte nog een tandje op te voeren, kun je vanaf 16 december ook ’s nachts mee het dak op en van de met kerstverlichting versierde stad genieten.

Psst ... Benieuwd naar nog meer bijzondere wandelplekken binnen Europa? In onze originele wandelgids hebben we er veertien voor je op een rij gezet. En met onze wereldse wandelgids kom jij geheid aan je trekkings!

En wat volgt?

Luxemburg zit Zweden op de hielen met eveneens een 7.3. En pas daarna volgt het eerste land buiten Europa: Nieuw-Zeeland, dat zijn hoge score niet alleen te danken heeft aan de veiligheid en gebrek aan corruptie, maar zeker ook aan hoe het de coronapandemie heeft doorstaan – ondanks dat het daarvoor zekere vrijheden zoals buiten het land reizen moest opgeven. Het goede nieuws is dat Nieuw-Zeeland vanaf mei weer de grenzen opent voor toeristen! 

Overigens verdient Bhutan een speciale vermelding in deze lijst. Het land werd dit jaar niet meegenomen in het rapport vanwege een technisch meetprobleem, maar staat expliciet bekend om het toepassen van het Bruto Nationaal Geluk. Het land wist de coronapandemie te doorstaan zonder ook maar één coronagerelateerde dode te tellen en wordt gezien als een voorbeeld in het combineren van gezondheid en geluk. Europa heeft dus een geduchte tegenstander bij de volgende ronde. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!