image
iStock

Fotograferen met je smartphone: zo maak je de mooiste foto's

Gebruikte je vroeger je mobiele telefoon enkel om te bellen of een sms'je te versturen, tegenwoordig kan je smartphone bijna alles behalve koken. Het is dan ook niet gek dat de camera van de smartphone voor steeds meer mensen de traditionele camera's vervangt. Maar hoe schiet je nou de mooiste foto's met je smartphone? Deze drie tips helpen je om de meest weergaloze shots te maken!

Geen gezeul meer met cameratassen. Laat je digitale spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera maar thuis, want we gaan met de smartphone op pad! Toegegeven, natuurlijk kan niet alles tippen aan je dslr. Als jij een leeuw op afstand in het gras wilt fotograferen, dan schiet je mobieltje ongetwijfeld toch tekort - letterlijk en figuurlijk. Toch maken we over het algemeen steeds meer foto's met onze smartphones. Je hebt 'm immers bijna altijd bij je, je hebt 'm binnen één seconde gepakt als je een snel shot wilt maken én misschien wel het allerbelangrijkste: de telefoon doet al het werk voor je. Geen gepiel meer met sluitertijden en diafragma's, geen kans op over- of onderbelichting of wazige beelden: je makkertje regelt wel dat jij een topfoto krijgt. 

Maar hoe goed de foto's ook zijn - en steeds beter worden met elke nieuwe iPhone of Android-telefoon - er zijn nog steeds dingen die je zelf kunt doen om tot het beste resultaat te komen. 

1. Gebruik twee handen

Het klinkt wellicht als een schot voor open doel, maar een van de belangrijkste oorzaken voor onscherpe foto's is dat je camera instabiel in de hand ligt.  Hoe gewend je ook bent om je mobieltje met één hand te bedienen, houd - zéker in landschapsmodus - je telefoon met twee handen vast. Je hoeft niet altijd alleen de knop of onder je scherm te gebruiken om foto's mee te schieten: ook je volumeknoppen kun je gebruiken om af te drukken.

2. Zoom niet digitaal in

Hartstikke leuk dat je tot tien keer in kunt zoomen, maar als je de foto achteraf bekijkt zul je zien dat deze hartstikke korrelig is. Een digitale zoom betekent alleen maar dat de pixels uitvergroot worden. Belangrijk is om te kijken hoe ver de camera van je telefoon optisch in kan zoomen: zo kan de beste camera van de iPhone - namelijk die van de iPhone 12 Pro Max - 2,5 keer optisch inzoomen en kan de Samsung Galaxy Note 20 Ultra zelfs vijf keer optisch inzoomen. Wil jij het object ver weg toch wat dichterbij trekken? Dan kun je natuurlijk gewoon een stap dichterbij zetten - al zouden we dat met die leeuw niet doen. Anders kan het de moeite lonen een externe lens te gebruiken. Het opzetlensje die je bij de drogist hebt gescoord zal je helaas niet omverblazen, maar er bestaan kwalitatief goede lenzen als Olloclip met een scala aan functionaliteiten, waaronder wide angle, macro en fish eye. 
 

Lees ook: Hoe maak ik de beste landschapsfoto's?


3. Bepaal zelf de helderheid en scherptediepte van je foto's

Natuurlijk kun je foto's achteraf nabewerken als ze te licht of te donker of onscherp uitvallen, maar beter nog is om vooraf het effect te bepalen dat je wilt bewerkstelligen. Smartphones zijn daarvoor voorzien van een handige autofocus- en auto-exposure-instelling, beter bekend als AE/AF. Het gebruik ervan is simpel: tik  op je scherm en je ziet een geel kader of cirkel verschijnen met een zonnetje ernaast. Door het zonnetje omhoog of omlaag te schuiven, bepaal je de helderheid van je foto. Door in het kader te klikken, kun je scherpstellen op een object. Ben je tevreden met wat je hebt, druk dan binnen het kader met je vinger op het scherm totdat de melding 'AE/AF-vergrendeling' verschijnt. Je helderheid en scherptediepte zijn nu vastgezet.

Bij de nieuwste iPhones (vanaf iPhone 11) kun je trouwens zelf de scherptediepte instellen in de portretmodus door bovenaan het scherm op F te drukken en de gewenste scherptediepte in te stellen voordat je de foto neemt. Heb je de foto al genomen en ben je niet tevreden over de scherptediepte? Dan klik je in de foto op 'Wijzig' en wederom F bovenaan het scherm. Je kunt daarmee ook achteraf de blur nog aanpassen. 

Krijg een gratis smartphone-fotografiecursus!

Natuurlijk zijn deze tips nog maar het topje van de ijsberg: wat voor kunstjes de camera van jouw telefoon uit kan voeren, is helemaal afhankelijk van het merk en het model van je telefoon. Wil jij je smartphone-fotografiekunsten nog verder uitdiepen? Op Zoom.nl vind je tal van tips, artikelen en cursussen waarmee je je talent nog verder uit kunt diepen. En het goede nieuws is: we geven aan elke deelnemer van de Verwegdichtbij-fotowedstrijd een gratis cursus smartphonefotografie van Zoom.nl t.w.v. maar liefst €69,95 weg! Lees meer over de wedstrijd en hoe je die gave cursus in de wacht kunt slepen

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!