image
Tim Bilman

Hoe maak ik de beste landschapsfoto’s?

Leuk hoor.. al die beelden om bij weg te dromen, maar nog leuker als je het zelf ook gewoon kan. In foto-Columnbus ontleed ik de beelden die ik maak tijdens mijn reizen en kom ik met handvaten en tips om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Het verhaal

Voordat we gaan nadenken over compositie en techniek, is het belangrijk dat je weet wat je wilt vertellen met een beeld. Dit beeld is geschoten voor een outdoor reportage in Spaans Baskenland. Het is voor mij belangrijk dat het beeld outdoor ademt en niet gewoon een landschapsfoto gaat worden.

Compositie

Nu het thema outdoor is vastgesteld, ga ik op zoek naar een compositie waarbij ik het natuurschoon van Spaans Baskenland en het outdoor leven in één beeld kan vastleggen. Allereerst op zoek naar hoogte om een overzichtelijke, kenmerkende landschapsfoto te kunnen schieten van Spaans Baskenland. Door iemand in de voorgrond bij de tent te plaatsen, creëer je een gevoel van vrijheid, het echte outdoor leven. Ook is er nu een gebeurtenis in het landschap. Je ogen worden getriggerd door de tent en de persoon ernaast. Doordat hij niet naar de camera kijkt, neemt hij je mee naar het uitzicht zonder af te leiden. Dit beeld gaat niet over hem, hij is slechts te gast.

Techniek

Nu de compositie is vastgesteld, stel je de camera in. Ik kies voor een 50mm lens, omdat deze lens het dichts in de buurt komt bij het perspectief van het oog. Ik wil jou als lezer het gevoel geven dat je zelf op de helling staat. Doordat er een mens in de voorgrond staat kies ik voor een snelle sluitertijd, zodat ik geen beweging krijg wat kan resulteren in een onscherp persoon. Het diafragma stel ik in op een waarde boven de f8, omdat ik zowel de gebeurtenis in de voorgrond als de achtergrond scherp wil hebben. Doordat de tent bijna dezelfde kleur heeft als de ondergrond en hierdoor niet contrasteert, zorg ik voor een lichtbron in de tent. In dit geval een draadloze flitser, maar dit kan ook een felle zaklamp zijn. Hierdoor valt de tent net wat meer op, de kans is dus nog groter dat je oog er meteen op valt. Alleen nog even wachten op het mooie licht van de weergoden en we kunnen de camera het werk laten doen. In fotografie is geduld een altijd een schone zaak.

Succes,

Tim

Tim Bilman is al jaren reisfotograaf voor Columbus Travel. In zijn columns voorziet hij je van de beste fototips.