image
Columbustravel

Helft Nederlanders wil dit jaar niet vliegen vanwege chaos op luchthavens (plus: de beste alternatieven voor een vliegreis)

Uit een online survey van Columbus Travel, het toonaangevende reismagazine van Nederland, blijkt dat bijna de helft van Nederlandse vakantiegangers dit jaar niet (meer) wil vliegen vanwege de chaos op luchthavens. De auto, camper en trein zijn de favoriete alternatieven voor het vliegtuig.

In het onderzoek, waar meer dan tweeduizend lezers van het blad aan deelnamen, gaf 47 procent van de respondenten aan dat de lange wachtrijen en geannuleerde vluchten op Nederlandse luchthavens een besluitfactor is geweest om dit jaar niet te vliegen of een vliegreis uit te stellen. Als belangrijkste reden wordt opgegeven dat een vakantie ontspannend hoort te zijn, en niet met enorme stress en onzekerheid moet beginnen. Opvallend veel respondenten geven aan al langer over vliegreizen te twijfelen vanwege de milieuimpact, en dat de chaos op luchthavens de laatste druppel was – het zetje om te besluiten geheel van vliegreizen af te zien dit jaar.

Een krappe meerderheid van de respondenten, 53 procent van de respondenten, gaf ondanks de ellende op Schiphol en andere airports aan nog wél te vliegen. Velen doen dit niet geheel vrijwillig – ze hebben al vroeg dit jaar geboekt, zien geen mogelijkheden om hun vlucht te annuleren, en voelen zich daardoor genoodzaakt toch met het vliegtuig naar hun reisbestemming te gaan.

Auto verreweg populairste alternatief voor het vliegtuig

Nederlandse vakantiegangers die het vliegtuig laten staan, kiezen massaal voor een autovakantie. Circa 46 procent van de respondenten geeft aan een voorkeur te hebben voor de auto als vervangend vervoermiddel voor het vliegtuig. De belangrijkste redenen: geen risico op lange wachttijden en gemiste of geannuleerde vluchten, en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Onder maar liefst 30 procent van de respondenten is de camper favoriet, terwijl de trein op 17 procent van de stemmen mag rekenen.

Helft Nederlanders wil dit jaar niet vliegen vanwege chaos op luchthavens


8 leuke vakanties waar je niet voor hoeft te vliegen

Heb je al besloten niet (meer) te willen vliegen dit jaar, dan zijn er uiteraard legio onvergetelijke reizen die je op korte termijn kunt maken met de auto, camper of trein. De Columbus-redactie deelt acht tips buiten de gebaande paden.

1. Maak een roadtrip door België (5 topbestemmingen in Vlaanderen en de Ardennen)

Uitkijktoren Lommelse Sahara. Foto: Bjorn Snelders.

Een bezoek aan onze zuiderburen resulteert vaak in een stedentrip naar Antwerpen, Gent of Brugge. Maar België heeft ook tal van gebieden buiten de stad die zeer de moeite van het ontdekken waard zijn. Onze vijf topbestemmingen voor een roadtrip door België!


2. Trakteer jezelf op een verrassend weekje Duitsland (5 tips voor Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz)

Als je vanuit Limburg de Duitse grens oversteekt, kom je terecht in een schilderachtig landschap vol rivieren en groen. Het gebied van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz leent zich prima voor een middagje rondtuffen - of je maakt er meteen een weekendje weg van. We tippen vijf bestemmingen voor een rondreis door de regio.


3. Ontdek Noorse topattracties, weg van de massa

Wandelen in de bergen rond Leknes. Foto: Jelle Canipel.

Van de met rode huisjes omzoomde fjorden in Vestland tot de met sneeuw bedekte bergplateaus in de Lofoten: een reis door Noorwegen is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Hoogtepunten die je helaas zult delen met grote groepen medereizigers. Tenzij je onze zeven tips opvolgt ...


4. Bezoek één van de mooiste dorpen van Frankrijk

Het is een prestigieuze lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk, Les Plus Beaux Villages de France. En het is dan ook moeilijk kiezen, want het ene dorp is nog mooier dan het andere. Welke dorpen verdienen nou echt die titel? Die vraag legden we voor aan onze lezers. Jullie hebben gesproken: dit zijn de 6 mooiste dorpen van Frankrijk!


5. Ontspan in Ticino, een stukje Italië in Zwitserland (de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen)

In Castelgrande in Zwitsers Ticino waan je je in een sprookje. Foto's: Vellah Bogle, Eliane Roest en Anna Smorek.

Columbus-reporters Anna Smorek en Eliane Roest trokken naar het mediterrane Ticino om daar de hoogtepunten van de Zwitserse regio te bezoeken. Dit zijn hun tips voor de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen, van een kasteelbezoek in het romantische Bellinzona tot slow travel aan het meer van Lugano.


6. Bestorm de bergen van Wallis, Zwitserland (de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen)

Op slechts zes uur reizen met de trein ligt een compleet andere wereld. Een wereld vol ruige bergpieken, helderblauwe meren en knusse dorpjes: welkom in Zwitserland! Columbus-reporters Niel van Herck en Simone Wittgen trokken naar kanton Wallis om daar de (letterlijke én figuurlijke) hoogtepunten van de regio te bezoeken en delen hun beste tips


7. Ontdek Oostenrijks grootste culinaire geheim

In de permacultuurtuin van Guatz Essen, één van de beste vegetarische fine dining-plekken van Oostenrijk. Foto: Tim Bilman.

Volg in het spoor van Columbus Travel-reisjournalisten Maurice Lede en Tim Bilman tijdens een verrassende reis door Oostenrijkse grootste culinaire geheim: het Zillertal. Ze wagen zich aan een kruidenhotel, brandnetelsoep, stromelkkaas, Cola-Kraut en permacultuur, maar treffen ook knuffelgeiten, vraatzuchtige slakken en inspirerende duurzame ondernemers. Neem een kijkje in de keuken van het Zillertal.


8. Trek eropuit in eigen land: 4 bijzondere stedentrips met de trein

We zetten je op het goede spoor met vier leuke stedentrips in Nederland. Je komt met de trein direct aan in hartje stad, zonder file- en parkeerstress. Lees het volledige artikel.