image
Getty Images

Dit zijn de 12 mooiste nationale parken van Zuid-Amerika

Van drassige wetlands in Brazilië en wilde eilanden in Ecuador tot bontgekleurde lagunes in Bolivia en 's werelds hoogste waterval in Argentinië: deze 12 nationale parken wil je tijdens je volgende vakantie in Zuid-Amerika absoluut niet overslaan.

1. Los Glaciares: gletsjerparadijs in Argentijns Patagonië

De Perito Morenogletsjer in Argentinië. Foto: GettyImagesDe Perito Morenogletsjer in Argentinië is voor menig reiziger een van de highlights. Foto: Getty Images

De Perito Morenogletsjer is de sterattractie van het nationaal park Los Glaciares in Argentijns Patagonië. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs maar liefst zestig meter dik en vijf kilometer breed is. Per dag schuift deze massa één tot twee meter verder. Bijzonder spectaculair zijn de grote ijsbrokken die van de gletsjer afbreken en met veel lawaai in het Argentinomeer vallen. Onder begeleiding van twee gidsen kun je met ijzers onder de voeten de gletsjer op lopen voor een twee uur durende tocht. Onderweg vergaap je je aan de bizarre vormen van het ijs met metersdiepe scheuren en diepblauwe spleten.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste nationale parken van Midden-Amerika en de Cariben

2. Tierra del Fuego: het zuidpuntje van Zuid-Amerika in Argentinië

Tierra del Fuego in Argentinië. Foto: GettyImagesTierra del Fuego in Argentinië zit bomvol natuurschoon. Foto: Getty Images

Vuurland, op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika in Argentinië, heeft een uniek eind-van-de-wereld-gevoel. De highlight is Nationaal Park Tierra del Fuego, dat delen van het Beaglekanaal, het Altos Andesgebergte en het Patagonisch regenwoud omvat — een unieke combinatie. Volg een van de goed gemarkeerde wandeltrails of laat het natuurschoon aan je voorbijglijden in een kajak.


3. Iguazú: in de keel van de duivel in Argentinië & Brazilië

Iguazú waterval in Argentinië_Brazilië. Foto: SF BritDe Iguazú-watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Foto: SF Brit

De Iguazú-watervallen bevinden zich grotendeels in Argentinië, maar grenzen aan Brazilië. Het bekendste deel is de Garganta del Diablo, de ‘keel van de duivel’, waar het water over een breedte van 150 meter zo’n zeventig meter de diepte in stort. De meeste mensen verzamelen zich onderaan de ‘keel’, over de grens in Brazilië, of bovenaan de ‘keel’, op Argentijns grondgebied. Laatstgenoemde bereik je via de zogenaamde Upper Circuit, een aangelegd bruggenstelsel naar de rand van de waterval. Om mensenmassa’s te vermijden sla jij bij de ingang rechtsaf. Je loopt via een achterafweggetje in afzondering naar de bovenkant van de waterval toe. Misschien spot je onderweg zelfs wilde dieren zoals apen en toekans.

Lees ook: Dit zijn de 15 mooiste nationale parken van Noord-Amerika

4. Eduardo Avaroa: surrealistische droom in Bolivia

BOLIVIA EDUARDO AVAROA, BOLIVIA.Foto: GettyImagesEduardo Avaroa, Bolivia. Foto: Getty Images

Deze verzameling van bontgekleurde lagunes, met sneeuw bedekte vulkanen, geisers en winderige vlakten in Bolivia is als een surrealistische droom. Geen wonder dat de Eduardo Avaroa-woestijn van het reservaat de Salvador Dali Desert als bijnaam heeft. Prima te combineren met een roadtrip door de geliefde zoutvlakte Salar de Uyuni.


5. Chapada Doamantina: een groene Grand Canyon in Brazilië

CHAPADA DIAMANTINA, BRAZILIË. Foto: GettyImagesChapada Diamantina, Brazilië. Foto: Getty Images

Met tafelbergen die abrupt eindigen in een diepe kloof heeft de ruwe Braziliaanse diamant Chapada Diamantina veel weg van de Grand Canyon, maar dan in het groen. De kans dat een verkenningstocht er langer duurt dan gepland is groot, dankzij de onweerstaanbare zwemplekken die je tegenkomt tijdens een wandeling langs sprankelende rivieren en watervallen.

Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste nationale parken van Oceanië

6. Lençóis Maranhenses: parelwitte woestijn vol kleurrijke lagunes in Brazilië

LENÇÓIS MARANHENSES, BRAZILIË. Foto: GettyImagesLençois Maranhenses, Brazilië. Foto: Getty Images

Vissen, Caribische lamantijnen (een soort zeekoe) en langstaartotters: het zijn diersoorten die je niet snel met kurkdroge woestijnen associeert. Lençóis Maranhenses in Brazilië is dan ook een bijzondere woestijn. Tussen mei en september vormt het regenseizoen duizenden kristalheldere blauwe en groene lagunes tussen witte zandduinen, waardoor verschillende vissoorten uit de modder tevoorschijn kruipen.


7. Pantanal: wetlands zonder weerga in Brazilië

BOLIVIA EDUARDO AVAROA, BOLIVIA. Foto: GettyImagesDe Pantanal in Brazilië. Foto: Getty Images

De Pantanal in Brazilië is qua diversiteit in fauna en flora een van de rijkste gebieden ter wereld. Doordat het landschap voornamelijk uit savanne en moeras bestaat, zijn de honderden soorten vogels en viervoeters gemakkelijk te spotten. Onder de attracties: jaguars, rhea’s (grote loopvogels), agoeti’s (grote knaagdieren) en überschattige coati’s, ook wel witsnuitneusberen genoemd.

Lees ook: Dit zijn de 14 mooiste nationale parken van Afrika

8. Torres del Paine: gletsjers en pieken in het hart van de Chileense Andes

Torres del Paine Foto: GettyImagesTorres del Paine is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Foto: Getty Images

Torres del Paine is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Punt. Het natuurgebied in Chileens Patagonië wordt gedomineerd door azuurblauwe meren, reusachtige gletsjers en drie granieten pieken, de torres. Al dit natuurschoon is relatief goed te bereiken dankzij een uitgebreid netwerk van wandeltrails. Het W-circuit voert je in vier à vijf dagen langs de grootste highlights, waaronder de voet van de torres en de Greygletsjer. De meeste grote Chileense gletsjers zijn zo afgelegen dat je ze alleen met een boot kunt bezoeken. Maar in Torres del Paine loop je er dus gewoon naartoe. Het park verdient eveneens een vermelding als de beste plek om oog in oog te komen met een poema.


9. Galapagos: eilanden met unieke flora en (bijzonder tamme) fauna in Ecuador

Galapagos in Ecuador. Foto: iStockGalapagoseilanden in Ecuador. Foto: Getty Images

Als natuurliefhebber moet je er in ieder geval één keer in je leven naartoe: de Galapagoseilanden. Op de dertien door vulkanische krachten geschapen hoofdeilanden van deze archipel die aan Ecuador toebehoort zie je de natuur niet alleen, maar erváár je haar aan den lijve. De vele unieke diersoorten zijn zo tam dat je er gemakkelijk oog in oog mee kunt komen, en de cyclus van leven en dood is nergens zo tastbaar als hier. Onder de vele highlights: reuzenschildpadden, zeeleguanen, pijlstaartroggen, bultruggen, zeeberen, fregatvogels, en adelaarsroggen.

Lees ook: Dit zijn de 16 mooiste nationale parken van Europa

10. Huascarán: gletsjerparadijs hoog in de Peruaanse Andes

Huascarán in Peru. Foto: GettyImagesHuascarán in Peru. Foto: Getty Images

Huascarán is niet alleen vanwege zijn extreme hoogte van 6.768 meter in de Peruaanse Andes een piekervaring. Lama’s, ezels en paarden worden als lastdieren ingezet op verschillende trekking circuits die dwars door dit paradijs op aarde voeren, langs tientallen gletsjers en meer dan honderd turkooizen gletsjermeren.


11. Manú: de meest biodiverse plek op aarde in Peru

Manú in Peru. Foto: GettyImagesManú in Peru. Foto: Getty Images

Met bijna negenhonderd vogelsoorten en honderd verschillende reptielen en amfibieën is Manú in Peru mogelijk de meest biodiverse plek op aarde. Het gebied is dan ook amper toegankelijk. Diep in het broeierige oerwoud leven zelfs stammen in vrijwillige isolatie van de moderne maatschappij. Toch kun je Manú bezoeken: een beperkt aantal gelicenseerde touroperators organiseert trips vanuit Cusco. Van toeristen wordt respect voor de natuur én tradities van inheemse stammen verwacht, wat kan inhouden dat je een ayahuascasessie in de jungle niet beleefd kunt overslaan.

Lees ook: Dit zijn de 20 mooiste nationale parken van Azië

12. Canaima: tafelbergen met de hoogste waterval ter wereld in Venezuela

Nationaal  Park Canaima in Venezuela. Foto_ GettyImagesNationaal Park Canaima in Venezuela is adenbenemend. Foto: Getty Images

Diep in de binnenlanden van Venezuela ligt een verloren wereld die moeilijk te bereiken maar o zo adembenemend is: Nationaal Park Canaima. Zodra je voet zet in het gebied, of erboven vliegt, raak ook jij betoverd door de rijkelijk begroeide tafelbergen en de honderden meters hoge watervallen die er vanaf storten, zoals de hoogste vrij vallende waterval op aarde, de Ángelwaterval.


Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!