image
Getty Images

Dit zijn de 10 mooiste nationale parken van Midden-Amerika en Cariben

Van gloeiende lavameren in Nicaragua en verkwikkende junglepoelen in Guatemala tot kletterende watervallen in Jamaica en onderonsjes met reuzenmanta’s in Costa Rica: deze 10 nationale parken wil je tijdens je volgende vakantie in Midden-Amerika en de Cariben absoluut niet overslaan. 

1. Bonaire Marine Park: het oudste zeereservaat ter wereld op Bonaire

Bonaire Marine Park. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Om het koraalrif, zeegras en mangrovestelsel in de zee rond Bonaire en zijn broertje Klein Bonaire te beschermen, is reeds in 1979 een nationaal zeepark opgericht. Duik of snorkel hier tussen de schildpadden, papegaaivissen en roggen.


2. Arenal: de actiefste vulkaan van Costa Rica

Arenal, Costa Rica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De imponerende kegel van de Arenal, de actiefste vulkaan van Costa Rica, laat permanent een onheilspellend rooksliertje ontsnappen. Je kunt je geen mooiere backdrop wensen terwijl je het omliggende nationaal park verkent, een combinatie van nevel- en regenwoud met rivieren, watervallen en warmwaterbronnen.

Lees ook: Dit zijn de 14 mooiste nationale parken van Noord-Amerika

3. Corcovado: kroonjuweel van de Costa Ricaanse kust

Corcovado, Costa Rica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Schiereiland Osa in het uiterste zuidwesten van Costa Rica staat bekend als een bijzonder rijk ecosysteem — ruim de helft van alle diersoorten in het land komen hier voor. Dat is mede te danken aan de vele soorten vegetatie en de afgelegen locatie van het schiereiland. Het kroonjuweel van Osa is Nationaal Park Corcovado. Kom er oog in oog met dolfijnen en walvissen, en duik met reuzenmanta’s en walvishaaien.


4. Jardines de la Reina: Cubaanse koraaltuin

Jardines de la Reina, Cuba. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Als Fidel Castro ging vissen, dan ging hij naar de 28 eilanden van Jardines de la Reina. Hij was niet de enige: sinds de Cubaanse archipel als nationaal park beter beschermd wordt, is de visstand met vijftig procent toegenomen. Dat het goed gaat met de onderwaterrijkdom van dit zeereservaat zie je niet alleen aan dertig soorten koraal, zeeschildpadden en spitssnuitkrokodillen, maar ook aan zeldzame haaiensoorten zoals de Caribische rifhaai, zijdehaai en grote hamerhaai: zonder voldoende prooidieren gaat het hele ecosysteem naar de haaien ...


5. Morne Trois Pitons: Caribisch buitenbeentje in Dominica

Morne Trois Pitons, Dominica. Foto: Louise ten HaveFoto: Louise ten Have

Dominica is in bijna elk opzicht anders dan zijn Caribische broertjes: hier geen parelwitte stranden, geen casino’s, geen luxe restaurants of glimmende bars. Outdoorliefhebbers zijn hier wel aan het juiste adres: het landschap wordt gedomineerd door jungle en maar liefst vijf vulkaanpieken — een woest wandelparadijs voor liefhebbers van natuur en rust.


6. Los Volcanes: voor hete vuren in de Ring of Fire van El Salvador

Los Volcanes, El Salvador. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het piepkleine El Salvador heeft vanwege een langslepende burger - oorlog en bendegeweld een slechte reputatie. Onterecht. De oorlog is allang verleden tijd en van gangs heb je als reiziger niets te vrezen. Desal - niettemin zal je er voor hete vuren komen te staan: je bevindt je hier midden in de Ring of Fire en kunt maar liefst 23 vulkanen trotseren. Drie daarvan vind je in Nationaal Park Los Volcanes, tussen weelderig bos dat een toevluchtsoord voor honderden trekvogelsoorten vormt.

Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste nationale parken van Oceanië

7. Grutas de Lanquín: turkooizen junglepoelen en vleermuiszwermen in Guatemala

GRUTAS DE LANQUÍN, GUATEMALA. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het kost een volle dag om er te komen, maar is die inspanning helemaal waard: in de dichte jungle van het Guatemalteekse Alta Verapaz krijg je twee natuurwonderen voor de prijs van één. Bij de turkooizen poelen van Semuc Champey wandel je tussen vlinders, tropische vogels en kleurrijke hagedissen. Bezoek daarna, tegen zonsondergang, de grotten van nationaal park Grutas de Lanquín, wanneer honderden vleermuizen tegelijk uitvliegen.

Lees ook: Dit zijn de 20 mooiste nationale parken van Azië

8. Tikal: de Mayahoofdstad die nooit slaapt in Guatemala

Tikal, GUATEMALA. Foto: Getty ImagesFoto: Domingo Leiva

De oude Mayahoofdstad Tikal in Guatemala staat niet alleen vanwege zijn historische rijkdom op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Rond de tempels, paleizen en piramiden wordt het nooit hele - maal stil. Overdag vliegen kolibries en toekans af en aan tussen immense kapokbomen. ’s Nachts, wanneer de toeristen vertrokken zijn, sluipen jaguars en poema’s ongestoord tussen de eeuwenoude ruïnes.

Lees ook: Dit zijn de 14 mooiste nationale parken van Afrika

9. Blue and John Crow Mountains: tropisch openluchtmuseum in Jamaica

Blue Mountains, Jamaica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Behalve op het strand liggen, kun je op Jamaica ook fantastisch wandelen door tropisch regenwoud. In het oosten snijden kronkelende paden door de Blue and John Crow Mountains, een dichtbegroeid en onherbergzaam nationaal park met pieken tot boven de tweeduizend meter. Tijdens het wandelen stuit je op kletterende watervallen, honderden bloem- en vogelsoorten en de grootste vlinder van het westelijk halfrond. Het klimaat is precies goed voor koffieplanten. De Arabica-boon die hier wordt geteeld, behoort tot de beste en duurste koffiesoorten ter wereld. De Windward Maroons, gevluchte slaven die zich in de hooglanden vestigden, doppen hun eigen boontjes. Bezoek hun dorpen in de bergen en leer over hun unieke taal, keuken en filosofieën.


10. Masaya Volcano: gloeiend lavameer in een actieve vulkaan in Nicaragua

Masaya Volcano, Nicaragua. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Spaanse kolonisten noemden de Masaya-vulkaan in Nicaragua La Boca del Infierno, de poort naar de hel. Eeuwen later is dit nationaal park met vijf zwavel - dampen uitbrakende kraters en twee actieve vulkanen niet minder hot. Plan je bezoek bij het vallen van de nacht, wanneer het Santiago lavameer opvlamt in de duisternis.

Lees ook: Dit zijn de 16 mooiste nationale parken van Europa

Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!