image
Getty Images

7 x 's werelds beste plekken om het noorderlicht te spotten

Staat het noorderlicht ook hoog op jouw verlanglijstje? We hebben de beste wereldse bestemmingen om de aurora borealis met eigen ogen te zien voor je op een rij gezet, met daarbij natuurlijk de beste reistijd. Zet deze bestemmingen maar bovenaan je bucketlist!

1. Alaska, Verenigde Staten

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Alaska. Foto: Getty Images

In Alaska is de stad Fairbanks een populair knooppunt voor noorderlichttoerisme dankzij de internationale luchthaven en de uitstekende ligging onder het zogeheten aurora-ovaal: een ringvormige zone waar aurora-activiteit geconcentreerd is. De stad ligt ongeveer 240 kilometer ten zuiden van de poolcirkel en ten noorden van Denali National Park, waardoor het een goed bereikbare uitvalsbasis is om te reizen.

Hier wil je naartoe: reis vanuit Fairbanks naar de Chena Hot Springs, een van de beste warmwaterbronnen binnen de Verenigde Staten. Hier kun je eerst een ijsmuseum bezoeken  bezoeken en vervolgens genieten van een geweldig lichtspektakel boven je, terwijl je jezelf onderdompelt in geneeskrachtig water. 

Beste reistijd: van half augustus tot eind april.

Reis boeken? Fairbanks boek je o.a. met onze partner Riksja Travel


2. Canada

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Canada. Foto: Getty Images

In grote delen van Noord-Canada is met enige regelmaat de aurora borealis te bewonderen, maar de extreem afgelegen Yukon en Northwest Territories zijn enkele van de beste plekken om de natuurlijke lichtshow te zien.

Hier wil je naartoe: in Yellowknife is het noorderlicht tot maar liefst 240 dagen per jaar zichtbaar. In Aurora Village - een door Aboriginals gerund dorp van 21 tipi's rond een bevroren meer - hebben gasten tijdens een driedaags verblijf maar liefst 98 %  kans om de aurora minstens één keer te zien.

Beste reistijd: van eind augustus tot half april.

Reis boeken? Yukon boek je o.a. met onze partner Riksja Travel


3. Fins Lapland

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Finland. Foto: Getty Images

In Lapland, de dunbevolkte noordelijke regio van Finland die grenst aan Zweden, Noorwegen en Rusland, is het noorderlicht ongeveer 200 nachten per jaar zichtbaar dankzij zeer minimale lichtvervuiling.

Hier wil je naartoe: het Nellim Wilderness Hotel beschikt over een handvol iglo's met glazen koepels, genaamd Aurora Bubbles, waar vanuit je het noorderlicht kunt bewonderen terwijl je beschut bent tegen de gure wind in de subarctische uithoeken van Fins Lapland. Ga op sneeuwscootersafari naar een rendierboerderij, ontdek de omgeving per langlaufski of sneeuwschoen en trek eropuit met een huskyslede. 

Beste reistijd: van begin september tot eind maart.

Reis boeken? Noorwegen boek je o.a. met onze partners Voigt TravelNordic, Buro Scanbrit en Riksja Travel

Geïnspireerd geraakt? Kijk hier onze webinar over Fins Lapland met Scandinavië-expert Buro Scanbrit terug!

4. Groenland

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Groenland. Foto: Getty Images

Het grootste deel van Groenland ligt binnen de poolcirkel, waardoor het een uitstekende locatie is om het noorderlicht te spotten. Het kleine stadje Kangerlussuaq herbergt een internationale luchthaven waar de meeste reizigers op het eiland aankomen en ligt ook precies in het midden van het gebied waar de aurora borealis het best wordt ervaren.

Hier wil je naartoe: rondom Kangerlussuaq is genoeg te beleven. Ga sneeuwschoenwandelen, hondensleeën en uiteraard het noorderlicht spotten langs de beroemde Icefjord. 

Beste reistijd: van september tot begin april.


5. IJsland

Noorderlicht/ Aurora Borealis in IJsland. Foto: Getty Images

De dramatische landschappen van IJsland, waaronder de populaire bezienswaardigheden Thingvellir National Park, het schiereiland Snæfelsness, de gletsjerlagune Jökulsárlón en het zwarte zandstrand van Reynisfjara, zijn bijzonder spectaculaire plekken om het noorderlicht te aanschouwen. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto vanuit Reykjavík - en daarom ook erg populair onder toeristen die IJsland bezoeken. 

Hier wil je naartoe: jaarlijks reizen twee miljoen toeristen naar IJsland, maar vrijwel allemaal in de zomer én naar het zuiden. In Noord-IJsland waan je je op een buitenaardse plek, gewoon hier op aarde. ’s Winters overweldigen bevroren watervallen, massieve berglandschappen, uitgestrekte lavavelden, grillige rotsen en kolossale kraters je, en kom je er bijna geen toerist tegen. Stap in Húsavík op een RIB-boot om walvissen te spotten, ga sneeuwscooteren in Mývatn, paardrijden over deels bevroren meren en bekijk de wondere wereld in een ijsgrot. En spot natuurlijk het noorderlicht!

Beste reistijd: van begin september tot eind april.

Reis boeken? Noorwegen boek je o.a. met onze partners Voigt TravelNordic, Buro Scanbrit en Riksja Travel

Lees ook: weg van de massa in Noord-IJsland

6. Noorwegen

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Noorwegen. Foto: Getty Images

Tromsø, gelegen op 69° noorderbreedte in het centrum van de aurora-zone (en boven de poolcirkel), is een van de populairste bestemmingen in Noord-Noorwegen voor het spotten van het noorderlicht. Voor de kust biedt de afgelegen Svalbard-archipel de mogelijkheid om naast het noorderlicht ook ijsberen, poolvossen en rendieren te zien.

Hier wil je naartoe: ga op de Noorse Lofoten in een minibus op zoek naar het noorderlicht. Hier, in het holst van de nacht en midden in de natuur, is er nergens omgevingslicht te bekennen. Magie verzekerd als het noorderlicht zich laat zien!

Beste reistijd: van half augustus tot eind april

Reis boeken? Noorwegen boek je o.a. met onze partners Nordic, Voigt Travel, Buro Scanbrit en Riksja Travel

Wat weet jij van het Hoge Noorden? Test nu je reiskennis!

Zweeds Lapland

Noorderlicht/ Aurora Borealis in Zweden. Foto: Getty Images

Zweeds Lapland heeft een reputatie opgebouwd als een van 's werelds beste aurora-spotbestemmingen vanwege het specifieke microklimaat waardoor er minder regen valt dan op andere noorderlichtbestemmingen, waardoor de lucht helderder is.

Hier wil je naartoe: Zweeds Lapland is nog veel minder ontdekt dan Fins Lapland en daardoor nog erg puur. Hoog boven de poolcirkel, diep in de ontsnap je aan de dagelijkse drukte. Vanuit je lodge stap je zo de natuur in: alle activiteiten beginnen bij de voordeur. Liever geen lodge? Slaap in een boomhut, op het water of in een kamer van ijs …

Beste reistijd: van begin december tot eind maart.

Reis boeken? Zweeds Lapland boek je o.a. met onze partners Nordic, Voigt TravelBuro Scanbrit en Riksja Travel

Meer tips? Ontdek de eindeloze natuur van het Hoge Noorden.

Hoe ontstaat het noorderlicht? 
Het noorderlicht mag je gerust wel een van meest spectaculaire vertoningen der natuur noemen. Het hemelse fenomeen, dat ook wel bekendstaat als de aurora borealis, doet zich voor wanneer elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen met atmosferische gassen. Daardoor wordt een oogverblindende neonlichtshow geproduceerd aan de nachtelijke hemel. Zelfs experts kunnen niet altijd precies voorspellen wanneer en waar het noorderlicht te zien is, maar de beste kans heb je in de winter in hooggelegen poolgebieden.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.