image
Getty Images

12 stranden in Europa die perfect zijn voor de herfstvakantie

Wie aan Europese stranden denkt, komt al snel uit bij de geijkte bestemmingen aan de Middellandse Zee. Die kustlijnen worden in de zomer bevolkt door massa’s die hun zon-fix proberen te krijgen, terwijl het kwik boven de dertig graden stijgt. Maar ga je in september of oktober op reis, geniet je veelal nog steeds van heerlijke temperaturen. En wie verder kijkt dan zijn neus lang is, komt erachter dat Europa veel meer parels achter dan de hand heeft dan de Méditerranée. Dit zijn de mooiste Europese stranden, die perfect zijn voor de herfstvakantie!

1. Albanië: Ksamil

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Ksamil, Albanie

Nog maar Europeanen weten dat Albanië een spectaculaire strandbestemming is, en wie dat wél weet bezoekt het land veelal in de zomer, dus de herfst is aangenaam stil. In Ksamil vind je niet één strand, maar een verzameling mooie baaien, allemaal met wit zand en kristalhelder water. Zwem voor maximale afzondering naar een van de kleine, onbewoonde eilanden tussen Ksamil en het Griekse eiland Corfu. Bonustip: mis de goed bewaarde Romeinse ruïnes van Butrint in de buurt niet.


2. Cyprus: Governor's Beach, Limassol 

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Governors Beach Limassol Cyprus

Limassol, aan de zuidkust van Cyprus, ligt zo zuidelijk dat het het langste van de zomer kan genieten.  Daardoor vormt het in de herfst de ideale ontsnapping voor zonaanbidders. In oktober mag je rekenen op zo’n acht uur zonneschijn per dag en de temperaturen van gemiddeld 22°C. Governor's Beach, tussen Larnaca en Limassol, is gezinsvriendelijk dankzij het ondiepe water. Het bruine strand wordt omlijnd door opvallende witte kliffen, en je vindt er tal van hotels, restaurants, winkels en watersportmogelijkheden in de buurt.


3. Frankrijk: San Ciprianu, Corsica

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: San Ciprianu, Corsica

Een lange, halvemaanvormige strook goudkleurig zand maakt San Ciprianu een van de beste stranden van Corsica. De azuurblauwe Tyrreense Zee - met een gemiddelde temperatuur van rond de 21ºC in oktober - zorgt voor een aangename duik. Ben je op zoek naar iets spannenders, huur dan een kleine catamaran of kajak om het water op te gaan. Vroege vogels worden beloond met schilderachtige zonsopgangen boven zee.

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

4. Griekenland: Elafonissi, Kreta

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Elafonissi, Kreta

Met de langste zomers van heel Griekenland is Kreta een ideale bestemming voor een strandvakantie in de herfst. Aan de zuidkant van het eiland ligt Elafonissi, dat wereldberoemd is om het roze getinte zand en het helderblauwe water van de Middellandse Zee. Als het vloed is, verandert het strand in een zandbank die leidt naar een klein eiland met een kapel.


5. Groot-Brittannië: St. Martin's, Isles of Scilly

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: st. Martins Isles of Scilly Engeland

Er zijn maar weinig Britten die de Isles of Scilly in het zuidwesten van Engeland bereiken, dus een strandvakantie is hier echt buiten de gebaande paden. Je zult hier misschien niet in je bikini willen liggen zonnen, maar de gemiddelde herfsttemperatuur van 13°C leent zich perfect voor wandelingen langs de kust tussen de vele baaien van St. Martin's, het meest noordelijke eiland van de archipel. Het eiland kent zijn eigen microklimaat dankzij de warme wind van de Golfstroom, waardoor je hier een scala aan ongewone flora vindt. De herfstkleuren van de bladeren brengen het prachtige landschap tot leven. 


6. Groot-Brittannië: Blakeney Point, Norfolk

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Blakeney Point Norfolk Engeland

Blakeney Point in Norfolk aan de oostkust van Engeland staat staat bekend om de grote kolonie grijze zeehonden die op het zand luiert en is een walhalla voor natuurliefhebbers. Als je in de late herfst aankomt, heb je misschien wel het geluk een paar witte, donzige pups te zien geboren worden. Het gebied is een schilderachtig natuurreservaat met zandduinen, hoge grassen en moerassen, waar zwermen goudplevier en sterns leven. Houd je verrekijker bij de hand! 

Lees ook: De 5 leukste Europese eilanden voor een korte wintervakantie

7. IJsland: Nauthólsvík, Reykjavík

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Nautholsvik, Reykjavik IJsland

Ben je op zoek naar een unieke strandvakantie? Dan is de hoofdstad van IJsland the placr to be. Een geel zandstrand slingert zich een weg rond een ondiepe poel van warm, geothermisch verwarmd zeewater bij Nauthólsvík, op slechts tien minuten rijden van het stadscentrum van Reykjavík. Hoewel in IJsland deze tijd van het jaar al flink afkoelt, maken de warme wateren uitkleden een stuk aangenamer.


8. Italië: Cannero Riviera, Lago Maggiore

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Cannero Riviera Lago Maggiore Italie

Stranden hoeven niet natuurlijk niet aan zee te liggen om de moeite waard te zijn.  Lago Maggiore in het uiterste noorden van Italië kent een aantal schitterende zandstranden, waarvan Cannero Riviera er met kop en schouders bovenuit steekt. Het strand ligt op het zuiden, ligt het grootste deel van de dag in de zon en wordt omlijst door met sneeuw bedekte bergen. Wandel naar de Trarego-waterval in de buurt voor een actief dagje uit.


9. Italië: Castiglione della Pescaia, Toscane

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Castiglione della Pescaia Italie

Herfst in Italië betekent één ding: eten. Truffels, chocolade en kastanjes zijn deze tijd van het jaar allemaal volop verkrijgbaar. In Castiglione della Pescaia, een middeleeuws stadje met vijftiende-eeuwse vestingwerken die nog intact zijn, kun je niet alleen heerlijk eten, maar vind je ook en een prachtig breed zandstrand. Kom in september voor het wijnfestival, of november voor een olijfoliefestival. De stad is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de historische stad Vetulonia, met zijn vijfde-eeuwse muren, en het dorp Tirli, waar de tijd lijkt stil te staan.

Lees ook: Ontdek je paradijselijke plekje: dit zijn de 6 mooiste stranden van Europa

10. Portugal: Caneiros, Algarve

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Caneiros, Algarve Portugal

Het Portugese Caneiros, op dertig minuten rijden van de luchthaven van Faro, is een van de rustigere stranden van de Algarve, terwijl het niet onderdoet voor z’n populairdere broertjes met schitterend fijn, geel zand omlijst door hoge kliffen. Huur een kajak of waterfiets om de oceaan op te gaan, of verken de grotten in de omliggende kliffen. Geniet van oesters, sardines en kreeft in het luxe restaurant Rei das Praias dat op het zand ligt, en zijg vervolgens neer op een van de zachte ligbedden met hemelbed.


11. Spanje: Playa de Santibañez, Cádiz

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: Playa de Santibanez Cadiz Spanje

Combineer je herfstavontuur met een stedentrip en ga naar Cadiz in Zuid-Spanje. Deze Andalusische kuststad kent een lange zandstrook die vanuit het centrum richting het zuiden loopt. Ga naar Playa de Santibañez voor een ruiger en rustiger strandervaring. In de herfst word je in de straten van Cadiz ongetwijfeld getrakteerd op satirische liedjes door lokale artiesten die oefenen voor het carnaval van februari.


12. Spanje: El Charco Verde, La Palma, Canarische Eilanden

Mooiste stranden voor de herfstvakantie in Europa: El Charco Verde La Palma

Het meest opvallende aan het Spaanse eiland La Palma dat uit de zee omhoog rijst voor de kust van Afrika, zijn de zwarte zandstranden. El Charco Verde is een rustige kleine baai met alleen een kleine bar die snacks verkoopt en een houten promenade. Het is een heerlijke plek om een zonnige dag door te brengen, en er zijn tal van prachtige wandelingen te maken in de omgeving.

Lees ook: De 5 beste winterzon-vakanties in (en nét buiten) Europa weg van de massa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.