image
Hadynyah iStock

Hoe komt mijn geld terecht bij de lokale bevolking?

Reizen staat nog te vaak in het teken van consumptie. Bij Columbus vinden we het belangrijk dat we te allen tijde een eerlijke prijs betalen voor een dienst ter plaatse, zoals een slaapplek of excursie. Maar hoe zorg jij er nu voor dat jouw geld terecht komt bij de lokale bevolking?

Tip 1: drie vragen om te stellen aan een touroperator of accommodatie

1. Welke duurzame methodes houdt jullie bedrijf erop na?

2. Werken jullie met lokale gidsen?

3. In hoeverre draagt het bedrijf bij aan de bescherming van wildlife en stimulatie van de lokale economie? Wat zijn voorbeelden? 

Door middel van het stellen van deze vragen krijg je een goed inzicht in hoeverre het bedrijf het belangrijk vindt om de lokale economie en bevolking te supporten en in hoeverre zij duurzaam te werk gaan.

Tip 2: ga naar lokale markten

Lokale markten zijn niet alleen leuk en interessant omdat je een goed inkijkje krijgt in de cultuur van een land, je weet óók dat jouw geld terecht komt bij de lokale bevolking! Als je boodschappen doet in een grote supermarktketen, zal het bedrijf er meer van profiteren dan de lokale bevolking zelf. Ga bijvoorbeeld daarom bij je bezoek aan Vietnam naar een lokale markt en koop je ananassen bij dat ene lieve vrouwtje. 

Ga liever niet naar een supermarkt, maar doe je inkopen bij de lokale bevolking. Zo bezochten wij in Vietnam de weverij van mevrouw Mai. (Foto: Tim Bilman)

Tip 3: slaap bij lokale bevolking thuis

Als je slaapt bij de lokale bevolking thuis, weet je natuurlijk ook dat jouw geld bij hen terecht komt. Er zijn wel verschillen in hoe je dit het beste kunt regelen. Een verhuursite als AirBNB biedt mogelijkheden om via een online boekingssysteem bij mensen thuis te ovenachten. Je overnacht dan bij hen thuis en zult goede insider tips over je bestemming krijgen. Vaak is het wel zo dat via deze manier de welgestelde bevolking beter tot hun recht komt. Als je bij mensen wilt overnachten die het minder breed hebben om hen op die manier financieel te steunen, kun je bij verschillende organisaties om homestays vragen. Je krijgt dan de kans om in Havana bijvoorbeeld in een authentiek Cubaans huis te overnachten bij de locals. Interesse? Op homestay.com heb je een grote internationale keuze aan allerlei verschillende soorten homestays. 

Tip 4: reis met lokaal vervoer

Ook is reizen met lokaal vervoer natuurlijk ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je geld bij de lokale bevolking terechtkomt. Als je in Bangkok bijvoorbeeld reist met een tuktuk, weet je dat je geld terechtkomt bij de bestuurder zelf. Reizen met een taxi of metro, betekent dat er nog een heel bedrijf aan gebonden zit. Tevens is het een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking: voor je het weet heb je levensverhalen uitgewisseld met de tuktuk-chauffeur!

Tip 5: koop lokale souvenirs

Je kúnt er in Japan voor kiezen om een 'I love Tokyo' shirt te kopen. Maar als we heel eerlijk zijn, is dat misschien wat afgezaagd en krijg je er niet een speciaal gevoel van bij thuiskomst. Op het Japanse platteland een zelfgemaakte traditionele waaier bij een lokaal winkeltje kopen is van meer waarde, wat ons betreft. Daarnaast steun je de lokale kunstenaars die de souvenirs maken op die manier en gaat je geld niet naar een massaal bedrijf.

Meer lezen over duurzaam reizen >