image
Louise ten Have

Hoe beperk je je C02-uitstoot?

Je wilt graag duurzamer gaan reizen. Maar hoe dan? Eén van de dingen die je kunt doen als reiziger is je CO2-uitstoot beperken tot het minimum.

1. Vlieg minder vervuilend

Ga altijd na of er een alternatief vervoermiddel bestaat Vuistregel: binnen een straal van 1500 km hoeft een trein of auto niet per se meer tijd en geld te kosten. 

 Toch vliegen? Kies een Europese in plaats van een ver-wegbestemming En maak liever één lange verre reis dan twee korte verre reizen want slow travel is het nieuwe rondreizen. Blijf langer op één plek en verdiep je in de bestemming.  

Kies de minst vervuilende airlines Gebaseerd op criteria als brandstofverbruik, bezettingsgraad, vliegafstand, toesteltype en faciliteiten aan boord, komen deze als beste uit de bus: Norwegian Airlines, TUI fly, KLM, Transavia, Aegean Airlines, Air Lingus, SWISS, Turkish Airlines, Virgin Airlines

Vlieg in een zuinig toestel Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een airline die gebruikmaakt van zuinige toestellen (787 Dreamliner, Airbus A320neo, A350-900 of A380-800) met kleine businessclassgedeeltes.

Compenseer je uitstoot Voorkomen en reduceren van CO2-uitstoot zou de eerste stap moeten zijn, en compenseren de laatste. Alsnog compenseren? Boek je vliegticket dan via FlyGRN. Zij compenseren standaard de CO2 -uitstoot door te investeren in zonnepaneelparken in India. Of doneer aan GreenSeat, Hivos of Trees for All

Kies voor een directe vlucht Een directe vliegverbinding scheelt niet alleen een hoop gedoe, maar is ook nog eens tot 50% zuiniger (als het een modern vliegtuig is). Tijdens het opstijgen en dalen stoten vliegtuigen immers de meeste CO2 uit.

 Travel licht Hoe lichter een vliegtuig is beladen, hoe schoner het vliegt. Beperk je bagage tot een minimum en schaf een lichtgewicht koffer aan.

Let op je eten Lokale en vegetarische maaltijdopties leiden –  als je kijkt naar de productie, bewerking en het transport – tot minder CO2-uitstoot dan reguliere vliegtuigmaaltijden.

Let op je drinken Voorkom plastic afval door een hervulbare waterfles mee te nemen. Deze kun je op veel luchthavens en zelfs in het keukentje van het vliegtuig bij (laten) vullen.

2. Stap over op een elektrische auto

Koop een elektrische auto Met de Tesla Model S 100D leg je de meeste kilometers af, de Hyundai Ioniq Electric is de goedkoopste en de Volkswagen e-Up en Renault Zoe R110 ZE 40 zijn het snelst op te laden. In het Zwitserse Zürich en omstreken rijden binnenkort duizenden exemplaren van de Microlino, een vrolijk, elektrisch stadsautootje, rond. 

Koop een elektrische camper Nissan bracht onlangs een elektrische camper op de markt, de e-NV200. Nu nog alleen verkrijgbaar in Spanje. 

Huur een elektrische auto Diverse autoverhuurbedrijven bieden reeds elektrische huurauto’s aan, zoals Sixt, sixt.com/electric-car-rental, en Enterprise, enterprise.nl.

Huur een elektrische camper Vanaf 2020 kun je in een elektrische camper door Nieuw-Zeeland reizen. De overheid is momenteel druk bezig met de aanleg van oplaadstations, jucy.co.nz, britz. com. Ook Nederlandse camperverhuurorganisaties als Travelhome bieden elektrische campers aan. 

Lokaliseer een laadpaal Er zijn verschillende apps en websites waarmee je, liefst voordat je de deur uitgaat, oplaadpalen kunt opsporen. Kijk bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl of plugsurfing.com.

3. Stap over op een deelauto

Deelauto’s zijn milieuvriendelijker. Bovendien hoef je als ‘deelautomobilist’ niet meer na te denken over verzekeringen, wegenbelasting, parkeren en onderhoud. Greenwheels heeft op liefst 1800 plekken in Nederland auto’s staan. Autodeeldienst SHARENOW is zelfs in dertig landen actief. Van de ruim 20.000 deelauto’s zijn zo’n drieduizend elektrisch, car2go.com

 

Meer informatie vind je op fairtrail.nl

Meer lezen over duurzaam reizen >