image
Karin Oppelland

Stedentrip Zuid-Holland: de 9 leukste tips voor Den Haag, Leiden en Rotterdam

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast, zo ook in Zuid-Holland. Leer surfen, bezoek een spiegelpaleis en zoek het groene dak op. Met onze stedengids voor Den Haag, Leiden en Rotterdam heb ook jij in no time de zomer in de bol.

1. The Shore, Den Haag

Surfschool en strandtent The Shore, gevestigd in gerecyclede zeecontainers, is het duurzaamste adres van Scheveningen. Op de kaart staan gerechten van biologische ingrediënten en het water voor de douche wordt verwarmd door zonnepanelen. Na de les rapen instructeurs en surfleerlingen afval op om het strand een stukje schoner achter te laten.


2. Amare, Den Haag

That’s amore. Als je van podiumkunsten houdt, zul je op slag verliefd zijn op Amare. De nieuwe culturele instelling aan het Spuiplein presenteert een gevarieerd programma, van dans en muziek tot cabaret en theater. Een van de foyers doet dienst als openbare repetitieruimte. Loop binnen en vertoon je kunsten! Ook aan de lokale gemeenschappen is gedacht. Etnische feestdagen en festivals worden hier uitbundig gevierd. Amare beschikt over een brasserie en stadskantine.


3. Naturalis, Leiden

Naturalis is terug. En hoe! Het gebouw werd uitgebreid met een imposante aanbouw en de collectie — 66 miljoen jaar aan natuurhistorie — aangevuld met het skelet van een T-Rex.


4. Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Depot Boijmans, Rotterdam. Foto: Ossip van DuivenbodeFoto: Ossip van Duivenbode

Het komvormige Depot Boijmans van Beuningen, het eerste openbare kunstdepot van de wereld, huist maar liefst 151.000 kunstobjecten, die je zelfstandig of met een gids kunt ontdekken. Vanuit het restaurant op het dak kijk je uit over de Rotterdamse skyline — een aanblik die je trouwens ook in spiegelbeeld kunt zien als je van buiten naar de met 1664 spiegels beklede façade kijkt.


5. M4H, Rotterdam

Cade Weelde, Rotterdam. Foto: Jeroen RoestFoto: Jeroen Roest

Het Merwe-Vierhavensgebied, afgekort tot M4H, is volop in ontwikkeling. Tussen de loodsen en bedrijfspanden vind je nu creatieve bolwerken als Studio Roosegaarde en bruisende vrijhavens als Weelde en het Keilecafé, dat zichzelf bestempelt als een permanent festival. Neem de watertaxi naar de Marconistraat en laat je verrassen!


6. Blue City, Rotterdam

Blue City Rotterdam. Foto: Jacqueline FuijkschotFoto: Jacqueline Fuijkschot

De golven van subtropisch zwemparadijs Tropicana hebben plaatsgemaakt voor een opkomend tij van creatieve start-ups en duurzame ondernemers. BlueCity streeft een circulaire economie en zero waste na, want een lineaire economie waarbij grondstoffen aan het begin van de keten opraken en je aan het eind van de rit met bergen afval zit, dat is niet meer van deze tijd. Het Meest Duurzame Vastgoedproject 2020 maakte van een leeg zwembad een voorbeeldstad, voor een groot deel gebouwd met hergebruikt materiaal. Voor bezoekers lonkt ook het grote buitenterras van de Aloha Bar, een low-waste foodbar met weergaloos uitzicht op de Maas en de skyline.


7. Hang de do-rist uit, Rotterdam

De Rotterdammers staan bekend om hun can-do-mentaliteit. Met hun originele tips ervaar jij de stad dan ook als een do-rist, in plaats van een toerist. Bekijk de aanbevelingen op dorotterdam.com.


8. Oogstmarkt, Rotterdam

Raak jij overprikkeld in de futuristische en toeristische Markthal in het centrum van Rotterdam? Wijk dan uit naar de Oogstmarkt op het Noordplein, waar je elke zaterdag terechtkunt voor superverse producten die rechtstreeks van de makers komen. Sommige marktdagen staan in het teken van moes- en nutsplanten. Geen woorden, maar zaden!


9. Schieblock, Rotterdam

Dakakker, Rotterdam. Foto: Karin OppellandFoto: Karin Oppelland

Fun fact: Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat heeft onder meer te maken met het bombardement in 1940, en de daaropvolgende wederopbouw. Het gevolg: maar liefst achttien miljoen vierkante meter plat dak, waarvan één miljoen vierkante meter in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling. Talloze creatieve geesten gaven reeds gehoor aan die lokroep. Als je in het Schieblock-gebouw de zevende etage oploopt, begeef je je plotseling in een groene oase met uitzicht over de skyline van de binnenstad. Het dak biedt een ondergrond voor Europa’s grootste dakakker, DakAkker, en all-day brunchplek Teds.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!