image
Jessi van Dijck

Van het gebaande pad: zo leer jij de andere kant van de vijf grote Vlaamse steden kennen

De vijf grootste Vlaamse steden schreeuwen om verkenning. Bij een bezoek aan Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen ga je op ontdekkingstocht door het roemrijke verleden, sta je oog-in-oog met Vlaamse meesterwerken of dwaal je eindeloos door de smalle straten. Met deze routes pak je het beste van de vijf Vlaamse steden mee.

Like a local in Leuven

Het stadhuis is de grote trots van Leuven. © David Degelin

Leuven biedt de fijnste tips op een presenteerblaadje aan. Dankzij thematische tips van locals staan er voor elk type reiziger de beste tips van Leuvenaren klaar. Je geeft aan waar je in bent geïnteresseerd en wat voor type reiziger je bent et voilà, de beste adresjes verschijnen op je beeldscherm. Een andere, wat meer spontane mogelijkheid om de stad te verkennen is met een stadswandeling. Ga bijvoorbeeld voor de street art-wandeling en kom langs de Leuvense kerken, unieke street-art en verschillende mooie groene plekjes in de stad. Zo combineer je op een originele manier enkele highlights van de stad. Zoek je het juist wat meer in de opkomende, hippe wijken? Ga dan voor de route achter het station naar Kessel-Lo. De route leidt onder meer langs HAL5, dé creatieve hotspot van Leuven. De leegstaande historische spoorweghallen zijn omgetoverd tot een bruisende, stedelijke en duurzame broed- en ontmoetingsplek. HAL5 heeft een foodcourt voor de nodige brandstof tijdens de wandeling!

Lees ook: Ervaar Vlaams erfgoed: 8 tips voor een upgrade van je citytrips

Dwaal door de rijke geschiedenis van Mechelen

Mechelen was lange tijd de belangrijkste stad van de Lage Landen. © sedmak

De geschiedenis van Mechelen is verweven met die van de Lage Landen. De hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden zetelde in Mechelen, wat zijn sporen heeft nagelaten. De bloeitijd van de stad is vandaag de dag nog heel duidelijk zichtbaar: je vindt er Bourgondische paleizen, historische kerken, houten gevels en rijk versierde gildehuizen. De themawandeling ‘In de voetsporen van Margareta’ leidt je langs de hoogtepunten van de historische stad.

Een bijzondere manier om de stad te verkennen is tijdens Maanrock. Dit jaarlijkse gratis festival (in 2021 van 26 t/m 29 augustus) zet de stad volledig op z’n kop. Maanrock trekt dit jaar naar de vele parken van Mechelen, om daar vier dagen lang optredens in een groene setting te brengen.


Verken Gent bij avondlicht langs de Leie

Langs de Leie is Gent sprookjesachtig verlicht. © Stad Gent Dienst Toerisme/ Martin Corlazzoli

De rivier de Leie is je leidraad voor je bezoek aan Gent. Het historische centrum van de stad is nauw verweven met de ligging langs de Leie en het mooiste erfgoed vind je dan ook langs de oevers van de rivier. Dat alleen al maakt een wandeling langs de rivier als een reis met een tijdmachine, laat staan als die architectuur op magische wijze wordt verlicht. Elke dag wordt bij het vallen van de avond met kunstlicht lichtkunst gecreëerd. Straten, pleinen en gebouwen worden in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld. Een wandeling van ongeveer twee uur brengt je langs de magisch verlichte plekken in de binnenstad. Je zal geregeld de Leie kruisen, vanwaar je de mooiste uitzichten hebt over de architectuur en het historisch erfgoed. Klokslag middernacht maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting, dus ga niet te laat op pad.

Lees ook: Meesterwerken van de architectuur: deze gebouwen mag je niet missen tijdens je citytrips in Vlaanderen

Modieuze trek door Antwerpen

Houd je ogen open voor smalle straatjes en steegjes in Antwerpen. © Sigrid Spinnox

Het ModeMuseum in Antwerpen heropent 4 september de deuren en dat wordt groots gevierd. Het vernieuwde MoMu-gebouw is naast een must-visit bestemming ook het startpunt van een trek door de stad, want het tentoonstellingsprogramma van ‘2.021’ strekt zich uit over Antwerpen. Het overkoepelende thema van de festiviteiten is de globale transitie en betekenisvolle veranderingen binnen de modewereld. Zo wordt onder meer de geschiedenis van Antwerpen als handelsstad belicht op vijf verschillende locaties in de stad door middel van innovatieve en hoogtechnologische modecreaties. Met een trek van de ene na de andere tentoonstelling van MoMu doorkruis je de stad op alternatieve wijze.

Wie door Antwerpen dwaalt, moet de ogen openhouden voor smalle straatjes en steegjes nét langs de drukkere doorgangswegen in het oude centrum. Zorg dat je stuit op de Vlaaikensgang. Dit goed verborgen, schilderachtige steegje vind je in het centrum. De naam Vlaaikensgang verwijst van oudsher naar een wafel- en vlaaienhuis; nu vind je er aan aantal antiekwinkeltjes, kunstgaleries en restaurants. Het is een oase van rust en leuk om doorheen te wandelen.


Ga op verkenning in 'openluchtmuseum' Brugge

Bij het avond- of ochtendlicht is er niets dat het uitzicht over de Brugse reien aantast. © Dreamer666

De binnenstad van Brugge is één groot openluchtmuseum. UNESCO heeft dan ook niet voor niets het gehele historische centrum opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het erfgoed, de historie en architectuur buitelen over elkaar heen. Waar moet je dan beginnen? Staar je niet alleen maar blind op de kijkcijferkanonnen van de stad zoals de Grote Markt en Belfort; dat zijn de publiekstrekkers waar het flink druk kan worden. Brugge ervaar je door simpelweg rond te dwalen: de essentie van de stad ligt in achterommetjes, doorkijkjes en smalle steegjes. Laat je verrassen door de historische highlights die dan als vanzelf opdoemen. Wie verder wil kijken dan het oudste centrum doet er goed aan om uit te wijken naar Sint-Anna en Sint-Gillis. Hier slenter je door het stille Brugge.

Dan zijn er nog de befaamde Brugse reien, de grachtjes. De mooiste uitkijkpunten over de reien zijn overdag veelal 'bezet'. Ga daarom op pad bij het avond- of ochtendlicht. Vóór of na de vaartijden van de toeristenbootjes (ander vaarverkeer is niet toegestaan) is er niets dat de reflectie van het water aantast, de kades zijn vrij van toeristen en het zachte licht streelt de gebouwen: veel fotogenieker wordt het niet. Dat is hét moment om op ontdekking te gaan en de drukke delen van de binnenstad te ervaren.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!