image
Walterstoffers

Stedentrips winter 2020: 8x de mooiste Europese steden (en waarom je nog maar drie maanden hebt om ze te bezoeken)

Bij een citytrip denk je al gauw aan een aangenaam zonnetje, maar ook – nee: júíst – in de winter laten steden zich van hun mooiste kant zien. Dit zijn de acht beste Europese citytrips deze winter. 

1. Zoek het Noorderlicht in Tromsø

Door zijn ligging in het uiterste noorden van het land is Tromsø een ideale uitvalsbasis voor een zoektocht naar het dansende Noorderlicht in de wintermaanden. Maar er zijn nog veel meer Noorse classics te ontdekken op een steenworp afstand van de stad: fjorden, rendieren, bergmeren, bergen, besneeuwde bomen en husky’s. Maar ren niet té snel de stad uit! Tromsø is klein en knus, wisselt hypermoderne architectuur af met kleine houten huisjes, je vindt er streetart naast bierbrouwerijen en de musea zijn een vermelding waard: in het Polar Museum leer je alles over het Poolgebied en Spitsbergen. 

2. Ontdek de ware gevoelens van Berlijn

Een invasie van kerstmarkten trekt in de wintermaanden over de Duitse steden, waar ook Berlijn niet gespaard blijft. De hoofdstad is in december in de ban van de kerstsferen, het is aan jou om te bepalen of dat een no-go of go betekent.

Buiten de drukte van de kerstmarkten om is de winter het ideale moment om het ware gevoel van Berlijn te ervaren. De bekende bezienswaardigheden worden een stuk minder bezocht, waardoor je die beter in je opneemt. Met een beetje sneeuwval krijgt de stad een sprookjesachtig aanzien. En de gedenkplaatsen voor de zwartste bladzijde uit de Duitse geschiedenis, zoals het Holocaustmonument of het Joods Museum, komen in de grauwe winterkou nóg harder aan. 

3. Badder in Boedapest

Boedapest is gebouwd bovenop thermale wateren, waar de stad met 125 badhuizen optimaal van profiteert. De keuze is reuze, maar het grootste, mooiste én bekendste badhuis is het Szechenyi kuurbad. In de zomer drommen toeristen hier samen en zit je nog net niet bij elkaar op schoot, maar in de winter meng jij je tussen de locals in de heerlijke baden.

Na wat ontspanning is het tijd voor sightseeing. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn overdekt, dus met regen en/of kou zit je goed. Met het uitgebreide metronetwerk is ook het vervoer geen excuus om er niet op uit te trekken in Boedapest. 

4. Beleef een romantisch weekend weg in Ljubljana

Het oude centrum van Ljubljana is in de wintermaanden nóg sprookjesachtiger. De hoofdstad van Slovenië behoort in de zomer al niet tot de populairste Europese citytripbestemmingen – gelukkig, maar ten onrechte – maar in de winter dwaal je met de overgebleven locals door de smalle straatjes. Het stadsleven speelt zich met name af rondom het bekende Prešeren-plein en de kenmerkende roze kerk.

 

Bevroren en besneeuwd: een citytripje Sint Petersburg is ’s winters extra mooi. (Foto: communitylid sidonius)

5. Ga wintersporten in Zagreb

In Zagreb ga je voor een citytrip met net dat beetje extra. Sightseeing van een wereldstad combineren met een skitripje in de natuur klinkt voor veel winterliefhebbers als een bucketlistbestemming. Zet Zagreb dan maar gauw op de lijst. De berg Medvednica is maar twintig minuutjes rijden vanuit de stad, waar het skigebied van Sjleme ligt. Lang zijn de pistes niet, maar met één km zwarte, twee rode en twee blauwe pistes wel genoeg voor een lekker uitstapje.

6. Zoek de sneeuw op in Granada

Nog eentje dan, omdat de combinatie stad plus besneeuwde bergen wel héél lekker is. Granada grenst aan de Sierra Nevada, letterlijke vertaling: besneeuwde bergketen. In de winter vormt het gebergte een van de grootste skioorden van Spanje. Op 30 km van het skiparadijsje ligt Granada, waar je na alle inspanningen op de lange latten uitpuft in de historische binnenstad. De locals weten wel hoe ze actieve reizigers moeten ontvangen, in het voorjaar en de zomer is Granada namelijk een hotspot voor wielrenners.

7. Geniet van bevroren en besneeuwd Sint Petersburg

We zullen er allemaal onze associaties bij hebben, maar in Sint Petersburg valt het met die tergende kou reuze mee. De stad kent relatief milde temperaturen - gemiddeld rond het vriespunt – door de ligging aan de Finse Golf. Wie zich niet laat afschrikken door de vrieskou, krijgt daar veel voor terug. De rivier Neva is grotendeels bevroren, ook de kanalen die de stad zo kenmerken, zijn bevroren en besneeuwd. De locals maken de winterse sferen compleet, goed en wel bepakt met de typische bontmutsen- en jassen.

8. Nú kan het: Venetië

Als er één moment is om naar Venetië te gaan, dan is het wel in de winter. Venetianen kunnen dan eindelijk ademhalen na weer een zomer waarin het overspoeld is met toeristen. In winters Venetië is de stad weer van de locals, zijn de straatjes, pleintjes en musea leeg, valt er een prachtig licht over de grachten en kan je het centrum beleven zoals ‘ie ooit zo mooi was.

Waar zou jij heen willen deze winter?